Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η ESA, εκτόξευσε την Πέμπτη τρεις πανομοιότυπους δορυφόρους, οι οποίοι θα χαρτογραφήσουν με πρωτοφανή λεπτομέρεια το μαγνητικό πεδίο της Γης, μια γιγάντια ασπίδα που μας προστατεύει από τα σωματίδια που εκτοξεύει ο Ηλιος αλλά και από την εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία.

Το πεδίο είναι γνωστό ότι εξασθενεί και κάποια στιγμή θα αντιστραφεί, με το νότιο και το βόρειο μαγνητικό πόλο να ανταλλάσσουν θέσεις.

Οι δορυφόροι της αποστολής Swarm εκτοξεύτηκαν στις 14.02 ώρα Ελλάδας από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ. Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα είχαν αποδεσμευτεί από τον ρωσικό πύραυλο Rokot και βρίσκονταν σε πολική τροχιά, δηλαδή σε τροχιά που διέρχεται σχεδόν πάνω από τους πόλους του πλανήτη.

Τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει η επιχείρηση ανάπτυξης μιας μακριάς δοκού, στο άκρο της οποίας βρίσκονται ορισμένα από τα όργανα του κάθε σκάφους.

Τα υπερευαίσθητα μαγνητόμετρα των δορυφόρων θα μετρήσουν την ένταση και την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου σε κάθε σημείο της τροχιάς τους.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργείται από την κίνηση ρευστού σιδήρου στον πυρήνα της Γης, επηρεάζεται όμως τοπικά από μαγνητικά πετρώματα ή ακόμα και από το πεδίο που προκαλεί η κίνηση του αλμυρού νερού στους ωκεανούς.

Έξω από την ατμόσφαιρα, το πεδίο επηρεάζεται από τον λεγόμενη ηλιακό άνεμο, ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων (πρωτονίων και ηλεκτρονίων) που πηγάζει από τον ήλιο και μεταφέρει το δικό του μαγνητικό πεδίο.

Κάθε μεταβολή στη μαγνητική ασπίδα της Γης έχει σημασία, δεδομένου ότι το πεδίο προστατεύει τον πλανήτη τόσο από τα ηλιακά σωματίδια όσο και από τα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας που καταφθάνει από το διαστρικό χώρο.

Οι γεωλόγοι πίστευαν κάποτε ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι σταθερό και οι μαγνητικοί πόλοι παραμένουν ακίνητοι στις σημερινές θέσεις τους. Η έκπληξη ήρθε από τη χαρτογράφηση μαγνητικών βράχων στο βυθό του Ατλαντικού, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι το πεδίο περιοδικά αντιστρέφεται.

Και, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, πριν από περίπου 780.000 χρόνια ο βόρειος μαγνητικός πόλος βρισκόταν στην Ανταρκτική και ο νότιος στην Αρκτική -το αντίστροφο από ό,τι σήμερα.

Φαίνεται μάλιστα ότι η διαδικασία αντιστροφής έχει ξεκινήσει για μια ακόμα φορά, καθώς η ένταση του μαγνητικού πεδίου έχει μειωθεί κατά 15% σε διάστημα δύο αιώνων.

Η αποστολή Swarm θα μπορούσε τώρα να προσφέρει νέα στοιχεία για αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο.

Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, και οι σχεδιαστές των δορυφόρων έπρεπε να βεβαιωθούν ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα των σκαφών δεν θα επηρέαζαν τις μετρήσεις.

Σήματα που επιβεβαίωσαν ότι τα σκάφη βρίσκονται στην ονομαστική τους κατάσταση ελήφθησαν από επίγειους σταθμούς στην Κιρούνα της Σουηδίας και το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Αρκτικής, και αναμεταδόθηκαν στο κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Μέχρι το Σάββατο οι τρεις δορυφόροι αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δοκών τους και θα είναι έτοιμοι να μετακινηθούν σταδιακά στις τελικές τους τροχιές.
tanea.gr
Νέα ταλαιπωρία περιμένει από αύριο Δευτέρα τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά την απόφαση των γιατρών του Οργανισμού για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, έως και την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο από την πλευρά των γιατρών να συνεχίσουν επ΄ αόριστον τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους. Τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Οι γιατροί αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στις απολύσεις προσωπικού από τον Οργανισμό, και διαμηνύουν ότι αν το υπουργείο επιμείνει στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα και τις απολύσεις , θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας.
Επίσης, 48ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης (11 π.μ.).
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), στηρίζει την απεργία των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και δηλώνει ότι «η αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, με την διαθεσιμότητα - κινητικότητα και τις απολύσεις του προσωπικού του, θα οδηγήσει στην ταλαιπωρία των εκατομμυρίων συμπολιτών μας που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, την αδυναμία λήψης των παροχών που έχουν ανάγκη, την εγκατάλειψη της θεραπείας από πολλούς πάσχοντες και την περαιτέρω επιβάρυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα».
Ο ιατρικός κόσμος, σημειώνει ο ΠΙΣ «αντιδρά στα σχέδια των δανειστών μας για απολύσεις υγειονομικού προσωπικού από τις Δημόσιες Δομές Υγείας, που σήμερα είναι αναγκαίες παρά ποτέ, καθώς και στη μεγάλη μείωση των δαπανών Υγείας, που θα σημάνει την περιθωριοποίηση του ιατρού και την εξαθλίωση κάθε ασφαλισμένου».

http://www.agelioforos.gr 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν εννέα πρώην υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 23.9.2013 απόφαση (διαπιστωτική πράξη) του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη με την οποία καταργήθηκαν 897 οργανικές θέσεις στην Δημοτική Αστυνομία.
Αναλυτικότερα, στην προσφυγή τους οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί αναφέρουν ότι η κατάργηση του συνόλου των οργανικών θέσεων των υπάλληλων της Δημοτικής Αστυνομίας είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 του Συντάγματος), στην αρχή της μονιμότητας των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (άρθρο 103 του Συντάγματος), στο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 του Συντάγματος), στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και στο συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα στην εργασία (άρθρο 22 Συντάγματος).
Παράλληλα, σημειώνουν στην προσφυγή τους ότι η μαζική κατάργηση των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί αυθαίρετη παρέμβαση του νομοθέτη (άρθρο 81 νόμου 4172/2013) στις οργανωτικές δομές των ΟΤΑ, ενώ δεν ζητήθηκε προηγουμένως η γνώμη της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης για την κατάργηση των οργανικών θέσεων.
Τέλος, υπογραμμίζουν ότι από την κατάργηση των οργανικών θέσεων θίγεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για εργασία.

http://www.agelioforos.gr 
Πριν από λίγο καιρό, μια Βραζιλιάνα φοιτήτρια κατάφερε να πουλήσει την παρθενιά της σε μια ειδική διαδικτυακή δημοπρασία, που προσέλκυσε ενδιαφερόμενους απ’ όλον τον κόσμο. Το πρότζεκτ συνδέθηκε με ένα ντοκιμαντέρ που θα γύριζε Αυστραλός σκηνοθέτης.
Ο νικητής ήταν ένας Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος που αποφάσισε να δώσει το αστρονομικό ποσό των 780.000 δολαρίων για να πάρει το έπαθλο, δηλαδή να σπάσει τον υμένα της Καταρίνα Μιλιορίνι.
Η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου και όλοι ανέμεναν την συνέχεια. Όμως η πονηρή Βραζιλιάνα, όταν διαπίστωσε ότι το εγχείρημά της να πουλήσει ο,τι πολυτιμότερο είχε κάποτε μια γυναίκα, γνώρισε τέτοια ανταπόκριση αποφάσισε να μην πιαστεί κορόιδο.
Πήρε την υπόθεση στα χέρια της, άφησε τον Τάπωνα στα κρύα του λουτρού πριν καν δοκιμάσει αυτό που ήταν διατεθειμένος να πληρώσει και έβγαλε την παρθενιά της στο σφυρί, σε δικό της site αυτήν την φορά.
Επισήμως δήλωσε ότι όντως γνώρισε τον νικητή αλλά το πρόσωπο δεν ταίριαζε με την περιγραφή που της είχαν δώσει και έτσι έγινε καχύποπτη και αποφάσισε να μην προχωρήσει.
Η νυν δημοπρασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου και ο στόχος είναι βέβαια, να πιάσει το διπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που της προσέφερε ο Ιάπωνας, δηλαδή να φτάσει ως και 1,5 εκατομμύριο δολάρια.
Στο μεταξύ, οι δικαστικές αρχές της Βραζιλίας είναι σε επιφυλακή καθώς θεωρείται ότι η σχέση ανάμεσα στην Μιλιορίνι και τον επίδοξο εραστή θα είναι μια πληρωμένη υπηρεσία που μπορεί να συνδέεται με ποινικώς κολάσιμα αδικήματα.
news247.gr

Η «Σοφία του Πλήθους» είναι ένα φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο το άθροισμα των προβλέψεων μιας ομάδας ατόμων μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις προβλέψεις ενός ξεχωριστού ατόμου. 

 Η απόδειξη του φαινομένου στο παρακάτω απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Τhe Cοde».



www.newsbeast.gr

Κάθε γυναίκα προσπαθεί να διατηρήσει μια καλή, φρέσκια εμφάνιση όσο το δυνατόν περισσότερο. Η καθημερινή έκθεση σε επιβλαβείς καταστάσεις επηρεάζει άμεσα την πρώτη γραμμή άμυνας μας, το δέρμα. Και ενώ μερικές συνήθειες και παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση και το κάπνισμα, είναι γνωστοί για την καταστροφική επιρροή τους, υπάρχουν μερικές φαινομενικά "αθώες" καθημερινές συνήθειες που επιδρούν στην εμφάνιση της επιδερμίδας περισσότερο από όσο νομίζουμε. Μάθετε ποιες είναι αυτές και πώς να αντιστρέψετε την αρνητική τους επίδραση!

Εφαρμογή eyeliner: ένα από τα πιο ισχυρά "εργαλεία" του μακιγιάζ που μπορεί να αφαιρέσει πολλά χρόνια και να ανασηκώσει το βλέμμα, μπορεί να κάνει μεγάλο κακό αν δεν εφαρμοστεί σωστά. Η επιλογή ενός τέτοιου προϊόντος που είναι σκληρό για το δέρμα ή το τράβηγμα του βλεφάρου κατά την εφαρμογή είναι δύο συνήθειες που αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρης γήρανσης των ματιών και εμφάνισης ρυτίδων. Για να το αποφύγετε επιλέξτε μαλακή σύσταση προϊόντων όπως τα κρεμώδη και μην τεντώνετε ή τραβάτε το δέρμα των ματιών κατά την εφαρμογή αλλά και στο ντεμακιγιάζ!
Οδήγηση: σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες αναπτύσσουν περισσότερες ρυτίδες και κηλίδες στην αριστερή μεριά του προσώπου αφού κατά την οδήγηση είναι περισσότερο εκτεθειμένη από τη δεξιά μεριά, στις ηλιακές ακτίνες. Χρησιμοποιείτε πάντα το ειδικό σκίαστρο του αυτοκινήτου στην αριστερή μεριά και μην ξεχνάτε την εφαρμογή αντιηλιακού ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες.
Ζάχαρη: η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε ημερησίως δεν επηρεάζει απλά το βάρος. Η ζάχαρη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της νεανικότητας και αυτό εξηγείται από τον τρόπο που το σώμα μας την επεξεργάζεται. Η αντίδραση μεταξύ των πρωτεϊνών και των σακχάρων μέσω μιας επεξεργασίας που ονομάζεται γλυκόλυση, είναι ο βασικός παράγοντας επιτάχυνσης της διαδικασίας γήρανσης. Η γλυκόλυση γίνεται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, όπου τα σάκχαρα και το κολλαγόνο ενώνονται, κάνοντας έτσι τις ίνες κολλαγόνου να σκληραίνουν-αυτή η αντίδραση συμβάλλει απόλυτα στη μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας με συνέπεια τη χαλάρωση και το σχηματισμό ρυτίδων. Επίσης, η γλυκόλυση μεγεθύνει τις αρνητικές επιπτώσεις των ακτίνων UV επιταχύνοντας την οξείδωση των κυττάρων που οδηγεί στη γήρανση. Συνεπώς, πρέπει σίγουρα να μειώνουμε την κατανάλωση ζάχαρης και ως ενίσχυση να αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμίνης C που βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου που είναι η πρώτη άμυνα των μαλακών ιστών, ενώ μας δίνει και ενέργεια!
news.gr
Η φωτογραφίες που βλέπετε, έχουν απασχολήσει στο πέρασμα των χρόνων πολλούς φίλους του διαδικτύου. «Γιατί μόνο ένα σπίτι σε αυτό το νησί;» είναι το ερώτημα πολλών και οι απαντήσεις ποικίλουν.
Ακούστηκε πως το νησί είναι δώρο της Ισλανδικής κυβέρνησης στην διάσημη τραγουδίστρια Bjork. Υπήρξε η φήμη ότι κατοικείται από έναν μυστηριώδη δισεκατομμυριούχο, αλλά μία άλλη εκδοχή ήθελε κάτοικό του έναν μοναχό. Μέχρι και τους εξωγήινους επιστράτευσαν κάποιοι με… προχωρημένη φαντασία.
Το νησί ονομάζεται Ellidaey και βρίσκεται στην Ισλανδία. Πριν από 300 περίπου χρόνια κατοικούσαν σε αυτό πέντε οικογένειες σε μικρές καλύβες. Μέσα στους επόμενους δύο αιώνες οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το μικρό αυτό νησί, με αποτέλεσμα το 1930 να φύγουν και οι τελευταίοι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό.
Στις αρχές της δεκαετίας του '50, οι υπεύθυνοι του κυνηγετικού συλλόγου αποφάσισαν να χτίσουν ένα μικρό καταφύγιο στο νησί για τα μέλη τους που θα ήθελαν να επισκεφτούν το Ellidaey για να κυνηγήσουν.
Το κτίσμα λοιπόν που υπάρχει εκεί είναι ένα καταφύγιο για κυνηγούς. Δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα ούτε και εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση. Έχει όμως σάουνα και νερό το οποίο προέρχεται από ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού.
echoes.gr


Χωρίς απώλειες και πετυχαίνοντας συνολικά 16 γκολ προχώρησαν οι τρεις διεκδικητές του τίτλου στην Primera . Barcelona, Atletico και Real παρά τις απουσίες βασικών παικτών δεν έδειξαν να επηρεάστηκαν από τη διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων λόγω Mundial  και  συνέχισαν τις νικηφόρες πορείες τους. 
Στο CampNou μπροστά σε  71.518 θεατές η Barcelona παρατάχθηκε χωρίς 5 βασικά στελέχη
( Valdez,Alves,Xavi,Messi και Alba) γεγονός που ανάγκασε τον Martino να επιστρατεύσει τον 17χρονο  Adama και τον Dongou από τη Barcelona B για να συμπληρώσει την αποστολή. Παρόλα αυτά οι απουσίες δεν επηρέασαν τους  Καταλανούς  και παρά το δυναμικό αμυντικό παιχνίδι των παικτών της Granada , με δυο πέναλτι που μετέτρεψαν σε γκολ οι Iniesta και Cesk απλοποίησαν τα πράγματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι το γκολ του Cesk ήταν το Νο 2500 που έχουν πετύχει οι Blaugrana στο γήπεδο τους στην ιστορία της Primera. Το ίδιο διάστημα έχουν δεχθεί αντίστοιχα 772. Στην επανάληψη η Barcelona διαχειρίστηκε το αποτέλεσμα και τις φυσικές δυνάμεις των παικτών ενόψει του αγώνα με τον Ajax στο Amsterdam, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Alexis στο 71’ και τον Pedro στο 90’ να διευρύνουν το τελικό σκορ στο 4-0. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα και το ντεμπούτο στο 81’ λεπτό του 17χρονου Adama Traore στη θέση του Neymar.

Στο Vicente Calderon η Atletico Madrid φιλοξένησε,  τρόπος του λέγειν, τη Getafe την οποία και συνέτριψε με το ευρύ 7-0. Οι γηπεδούχοι , αν και ξεκίνησαν με τον σκόρερ τους Diego Costa στον πάγκο, προηγήθηκαν στο 26’ με τον Raul Garcia και διπλασίασαν το προβάδισμα τους στο 37’ με αυτογκόλ του Lopo Garcia. Η αποβολή του Valera στο 42’ έγειρε τελείως την πλάστιγγα και το γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο κατηφόρισε επικίνδυνα. Ακολούθησαν τα γκολ των David Villa 49’, 78’, Raul Garcia  52’, Diego Costa 69’ και Adrian στο 92’.  Ο Costa μπήκε στο παιχνίδι στο 62’ και μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να κλέψει την παράσταση σημειώνοντας ένα πανέμορφο όσο και εντυπωσιακό γκολ με ανάποδο ψαλίδι πάνω στην κίνηση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη των ροχιμπλάνκος τα τελευταία 25 χρόνια.

Μαδριλένικο  πάρτι και στην Almeria με τη Real Madrid να επικρατεί των γηπεδούχων με το ευρύ 
0-5. Ο Cristiano Ronaldo μόλις στο 3’ λεπτό άνοιξε το σκορ αλλά στο 53’ πάγωσε τους φίλους της βασίλισσας που τον είδαν να αποχωρεί τραυματίας αλλά χωρίς βοήθεια που κάπως μετρίασε τους φόβους τους για σοβαρό τραυματισμό. Η αποχώρηση όμως του CR7 ουδόλως επηρέασε τους συμπαίκτες του που απέδωσαν ένα εξαιρετικό τελευταίο ημίωρο και σημείωσαν άλλα 4 γκολ με τους Benzema 61’, Bale 72’, Isco 75’ και Morata 81’. Πέντε γκολ από πέντε διαφορετικούς σκόρερ κάτι που είχε να συμβεί 15 χρόνια σε εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος της Real. Πριν από τον αγώνα οι παίκτες της Real φωτογραφήθηκαν με λευκά μπλουζάκια που έστελναν μήνυμα συμπαράστασης στο συμπαίκτη τους Sami Khedira που τραυματίστηκε σε αγώνα της Εθνικής Γερμανίας και θα απουσιάσει περίπου 6 μήνες.

Από τα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχώρισε η νίκη της Real Sociedad επί της Celta  με 4-3. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο  Μεξικανός  Vela που σημείωσε και τα 4 γκολ των γηπεδούχων ανατρέποντας το προβάδισμα με 1-3 που είχαν πάρει οι φιλοξενούμενοι με τα γκολ των Rafinha 23’,56’ και Alex Lopez 28’.Κομβικό σημείο του αγώνα η αποβολή του Fontas στο 65’ και όταν το σκορ ήταν στο 2-3.Με τη νίκη αυτή η Sociedad έπιασε στη 6η θέση τη Getafe. Εντυπωσιακές εκτός έδρας νίκες και για τις Villareal ,που είναι σταθερά στην 4η θέση, και Espanyol , που κάνει ευρωπαϊκά όνειρα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής και η βαθμολογία :

Valladolid-Osasuna 0-1, Barcelona – Granada 4-0, Real Sociedad- Celta 4-3,
 Almeria-Real Madrid 0-5, Atletico-Getafe 7-0, Levante-Villareal 0-3, Rayo-Espanyol 1-4, 
Elche-Valencia 2-1, Sevilla-Betis 3-0, Malaga-Bilbao

  1. BARCELONA  40
  2. ATLETICO   37
  3. REAL  34
  4. VILLAREAL  27
  5. BILBAO  23*
  6. SOCIEDAD  20
  7. GETAFE  20
  8. SEVILLA  19
  9. ESPANYOL  18
  10. VALENCIA  17
  11. GRANADA  17
  12. LEVANTE  17
  13. ELCHE  17
  14. MALAGA  13*
  15. OSASUNA  13
  16. CELTA  12
  17. VALLADOLID  12
  18. ALMERIA  12
  19. RAYO  12
  20. BETIS  9

Η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων πλησιάζει και στους χώρους της ΔΕΘ ετοιμάζεται το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της χώρας. Το μαγευτικό αυτό «χωριό» θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.
Η ΔΕΘ-HELEXPO έχοντας ως στόχο τη διασκέδαση όλων ανεξαρτήτως ηλικίας, στο επόμενο διάστημα θα διαφημίσει το όλο εγχείρημα στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας μας, διανέμοντας σχετικό υλικό στα σύνορα.
Το χριστουγεννιάτικο πάρκο θα «καταλαμβάνει» τρία περίπτερα της ΔΕΘ αλλά θα επεκτείνεται και στους υπαίθριους χώρους της. Στα περίπτερα 14 και 15 τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε διάφορες δράσεις, όπως παραστάσεις παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου Καραγκιόζη, δημιουργικά εργαστήρια και διαδραστικά ακροβατικά στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και οι επισκέπτες. Αυτό πάντως που θα κλέψει σίγουρα την παράσταση είναι ένα φαντασμαγορικό light show!
Στο περίπτερο 13 οι λάτρεις του πατινάζ θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο παγοδρόμια. Το ένα θα είναι για έμπειρους παγοδρόμους και το άλλο για αρχάριους. Στο ίδιο περίπτερο θα υπάρχουν και διάφορες δραστηριότητες με στόχο τη διασκέδαση των επισκεπτών.
Στους εξωτερικούς χώρους θα στηθεί μία διαδραστική φάτνη, ενώ οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ρίξουν το γράμμα τους στο ταχυδρομείο του  Άι Βασίλη.
Φυσικά από το χριστουγεννιάτικο χωριό δεν θα μπορούσε να λείψει μία χριστουγεννιάτικη αγορά όπως και χώροι για καφέ και φαγητό.
Το ενιαίο εισιτήριο των 6 ευρώ θα δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δοκιμάσει όλα τα παιχνίδια και τις δράσεις για… όση ώρα αντέχει, ενώ με την επίδειξη του εισιτηρίου το πάρκινγκ θα είναι δωρεάν.
Και επειδή Χριστούγεννα χωρίς ξωτικά δεν γίνεται, στην πύλη της ΔΕΘ ένα ξωτικό θα μετράει το ύψος των επισκεπτών και όσοι δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο, θα εισέρχονται στο χριστουγεννιάτικο πάρκο δωρεάν.
echoes.gr
Ντυμένοι με κόκκινες, πράσινες και μαύρες ποδιές, 852 μαθητές από την Ταϊλάνδη, μπήκαν την Παρασκευή στα ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο "ανθρώπινο" χριστουγεννιάτικο δέντρο, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ. 
Σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας,στην Μπανγκόκ, εν μέσω ακροβατικών επιδείξεων, οι 852 μαθητές έφτιαξαν με τα σώματά τους ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο και ξεπέρασαν τη Γερμανία που μπήκε στα Γκίνες το 2011, με τη συμμετοχή 672 ανθρώπων.
news.gr
Perierga.gr - Γιατί κοκκινίζουν τα φύλλα το φθινόπωρο;Η αλλαγή του χρώματος στα φύλλα το φθινόπωρο και μετά από λίγο καιρό το θέαμα των γυμνών δέντρων, είναι μια γνώριμη εικόνα για όλους μας.
Οι επιστήμονες ωστόσο πρόσφατα απάντησαν στο ερώτημα γιατί τα φυτά δαπανούν ενέργεια για να παράξουν κόκκινη χρωστική ουσία για τα φύλλα, ενώ αυτά μετά από λίγο πρόκειται να πέσουν.
Καθώς τα φύλλα «πεθαίνουν», η χλωροφύλλη μέσα τους, που χρησιμοποιείται για την φωτοσύνθεση εξασθενεί, έτσι οι κίτρινες και πορτοκαλί χρωστικές γίνονται πιο ορατές, ωστόσο ορισμένα είδη παράγουν από μόνα τους μία νέα κοκκινωπή χρωστική.
Αν και μπορεί να φαίνεται παράλογο, το φυτό δεν αποφασίζει ξαφνικά να δαπανήσει ενέργεια δίχως λόγο, αλλά για ορισμένα αποτελεί και μέρος της επιβίωσής τους.
Δόθηκε μάλιστα απάντηση και γιατί η χρωματική σηματοδότηση των διάφορων εποχών διαφέρει ανάλογα με ποιο μέρος του κόσμου βρεθείτε.
Ο William Hoch του πανεπιστημίου της Montana, διαπίστωσε ότι η χρωστική ουσία, που ακούει στο όνομα ανθοκυάνη, είχε μια λειτουργία, η οποία επέτρεπε στα φυτά να στείλουν θρεπτικές ουσίες στις ρίζες τους για τον επακόλουθο χειμώνα. Στην περίπτωση που εμπόδισαν τα φυτά να την παράγουν, τα φύλλα τους γινόντουσαν ευάλωτα στο ηλιακό φως.
Perierga.gr - Γιατί κοκκινίζουν τα φύλλα το φθινόπωρο;
Perierga.gr - Γιατί κοκκινίζουν τα φύλλα το φθινόπωρο;
Perierga.gr - Γιατί κοκκινίζουν τα φύλλα το φθινόπωρο;πηγή: newsbeast.gr
Απορούμε γιατί δεν έχει καταφέρει να διαγωνισθεί ποτέ κανείς Έλληνας στην Φόρμουλα 1. Για ξανασκεφτείτε το λίγο. Είναι πολύ λογικό. Η αδρεναλίνη που εκκρίνεται από τον Έλληνα οδηγό δεν συγκρίνεται με αυτή των πιλότων!
1. O Έλληνας δεν ξέρει να οδηγεί σε κανονικούς δρόμους (χωρίς λακκούβες, σαμαράκια, έργα της ΕΥΔΑΠ )
2. O Έλληνας δεν μπορεί να αποχωριστεί την κόρνα και η Φόρμουλα 1, δεν διαθέτει κόρνα.
3. Μαζί με την κόρνα έχουν «ξεριζώσει» και τασάκι, ράδιο, CD Player, υδραυλική φραπεδιέρα, θήκη για το κινητό και ειδική θήκη για τα γυαλιά ηλίου. Οδήγηση χωρίς νόημα δηλαδή.
4. Θες Φόρμουλα; Ξεχνάς το μαξιλαράκι που γράφει «I LOVE YOU», το αρκουδάκι που του χάρισε το μωρό του (αν και αυτό μάλλον δεν είναι και τόσο κακό), το μπρελόκ της ομαδάρας (όποια κι αν είναι αυτή), το αυτοκόλλητο που γράφει «Μπαμπά μην τρέχεις», το σκόρδο, τη χάντρα και κανά-δυο άλλα χαϊμαλιά που κρέμονται από τον καθρέφτη.
5. Κυκλοφορούν τόσα ελαφροντυμένα μοντέλα στην πίστα που η αγαπημένη του Έλληνα οδηγού θα του… βγάλει τα μάτια.
6. Υπάρχει μόνο ένα φανάρι. Το οποίο δεν επιτρέπεται να παραβιάσεις, ούτε να βρίσεις τον μπροστινό οτι δεν ξεκινάει εγκαίρως.
7. Δεν σε αφήνουν να ξεκινήσεις αν δεν βάλεις ζώνη (που τσαλακώνει το πουκάμισο) και κράνος (που χαλάει το μαλλί).
8. Απο το pit stop πρέπει να βγεις προσεκτικά και όχι κομμάτια όπως θα έβγαινες ξεπαρκάροντας.
9. Δεν υπάρχουν διασταυρώσεις με προτεραιότητα για να τις παραβιάσεις. Κρίμα.
10. Μπορείς να πιεις μόνο μετά τον αγώνα και μόνο αν έχεις καταφέρει να πλασαριστείς στις τρεις πρώτες θέσεις.
perierga.gr

Μπορεί η περίοδος των Χριστουγέννων να είναι για τους περισσότερους από εμάς συνυφασμένη με κάθε λογής πολύχρωμα λαμπάκια, τον ευτραφή Άγιο Βασίλη, τους ταράνδους του, τους καλικάντζαρους και τις κόκκινες κάλτσες με τα δώρα, αλλά αρκετές χώρες του κόσμου έχουν διαφορετική άποψη. Για να είμαστε ακριβείς, η γιορτή που αποκαλούμε «Χριστούγεννα», αποτελεί αμάλγαμα πολλών «χειμερινών» γιορτών από κάθε γωνιά της γης.
Και μπορεί η 25η Δεκεμβρίου να ορίστηκε αυθαίρετα από τον Πάπα Ιούλιο τον Α’ κατά τον 4ο αιώνα ως ημέρα γέννησης του θείου βρέφους σε μια προσπάθεια να «χριστιανοποιήσει» παγανιστικές εορτές όπως το Ηλιοστάσιο και η Saturnalia, αρκετές όμως από τις παραδόσεις αυτών των εορτών παρέμειναν άφθαρτες μέσα στους αιώνες και γιορτάζονται ακόμα σε χώρες όλου του κόσμου την περίοδο των Χριστουγέννων, μέσα από παράξενα έθιμα.
Ολλανδία: Ο μαύρος, ο σκύλος, ο… Πέτρος, ο ταμ- ταμ- ταμ
Perierga.gr - Παράξενα έθιμα: Ο Αϊ Βασίλης δεν μένει πια εδώ!
Το όνομά του είναι Zwarte Piet (Μαύρος Πέτρος) και σύμφωνα με την Ολλανδική παράδοση συγκαταλέγεται στους βοηθούς του Άγιου Βασίλη (Sinterklaas). Ο «Μαύρος Πέτρος» είναι ένας… σκλάβος στον οποίο ο Άγιος έχει αναθέσει την απαγωγή των άτακτων παιδιών και την μεταφορά τους στην Ισπανία, στην «επίσημη» (σύμφωνα πάντα με τους Ολλανδούς) κατοικία του Άγιου. Η… μαύρη αυτή απειλή για τα πιτσιρίκια έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί ως ρατσιστική, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία αρκετών «παραλλαγών» της ιστορίας του, που δικαιολογούν το χρώμα του. Σε μία από αυτές ο Πέτρος είναι καπνοδοχοκαθαριστής!
Καταλονία: «Ξαλάφρωμα» δίπλα στην… φάτνη
Perierga.gr - Παράξενα έθιμα: Ο Αϊ Βασίλης δεν μένει πια εδώ!
Εδώ και διακόσια περίπου χρόνια, οι άνθρωποι στην Καταλονία (καθώς και σε τμήματα της Ιταλίας, της Ανδόρας, της Πορτογαλίας και της υπόλοιπης Ισπανίας) έχουν ως χριστουγεννιάτικο έθιμο να τοποθετούν δίπλα στην φάτνη ένα Caganer, γνωστό και ως… «αφοδεύων κύριο». Πρόκειται για μια μινιατούρα ενός χωρικού, ντυμένου με παραδοσιακή φορεσιά, με κατεβασμένο το παντελόνι, ο οποίος κάνει την… ανάγκη του. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, άμα ένας χωρικός δεν έβαζε ένα Caganer στην σκηνή της γέννησης δίπλα στην φάτνη, θα είχε κακή σοδιά μέσα στην χρονιά. Επίσης, οι εν λόγω φιγούρες θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας και καλοτυχίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, κυκλοφορούν στην αγορά φιγούρες διασήμων caganer, όπως της Βασίλισσας Ελισσάβετ, του Σαρκοζί, του Μπερλουσκόνι, του Κριστιάνο Ρονάλντο, ακόμα και του Πάπα!
Ιαπωνία: Kentucky… Christmas Chicken
Perierga.gr - Παράξενα έθιμα: Ο Αϊ Βασίλης δεν μένει πια εδώ!
Κάθε εορτασμός Χριστουγέννων στην Ασία συνήθως περιλαμβάνει κάτι από δυτικές παραδόσεις. Στην Ιαπωνία όμως, οι παραδόσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί εξ’ ολοκλήρου από marketing μεγάλων αμερικανόφερτων αλυσίδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα KFC, τα οποία την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ιαπωνία κάνουν «χρυσές» δουλειές, με τους Ιάπωνες να κάνουν ουρά έξω από τα εστιατόρια της αλυσίδας για να εξασφαλίσουν ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα σε… κουβά.
Αυστρία: Φοβού τον… Krampus
Perierga.gr - Παράξενα έθιμα: Ο Αϊ Βασίλης δεν μένει πια εδώ!
Αν νομίζατε ότι το να μπουν στη «μαύρη» λίστα του Άγιου Βασίλη (ή Άγιου Νικόλα για την ακρίβεια) είναι το χειρότερο που μπορούν να πάθουν τα πιτσιρίκια στην Αυστρία, τότε μάλλον δεν έχετε ακούσει για τον Krampus, τον σατανικό αδερφό του Άγιου. Πρόκειται για ένα φρικτό, κακάσχημο πλάσμα, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση επισκέπτεται τα παιδιά την παραμονή του Αγίου Νικολάου και… σπάει στο ξύλο όσα δεν ήταν φρόνιμα. Ανήμερα του Αγίου Νικολάου λοιπόν, οι άντρες ντύνονται με στολές δαιμόνων – όσο πιο τρομακτικές, τόσο το καλύτερο– και τρομοκρατούν τους περαστικούς με ραβδιά, υπενθυμίζοντας έτσι τον μύθο του Krampus στα άτακτα παιδάκια. Μπρρρ
Τσεχία: Παπούτσι από την… πόρτα σου
Παράξενα έθιμα: Ο Αϊ Βασίλης δεν μένει πια εδώ!Ένα περίεργο έθιμο λαμβάνει χώρα την παραμονή των Χριστουγέννων στην Τσεχία. Οι ελεύθερες γυναίκες συμμετέχουν σε ένα «παιχνίδι», η έκβαση του οποίου σύμφωνα με την παράδοση τις βοηθά να προβλέψουν την μέλλουσα οικογενειακή τους κατάσταση. Η διαδικασία είναι η εξής: Αφού σταθούν με την πλάτη σε μια ανοικτή πόρτα, παίρνουν ένα παπούτσι και το ρίχνουν πίσω τους, πάνω από τον ώμο τους. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το μπροστινό του μέρος προς την πόρτα, η κοπέλα θα παντρευτεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το τακούνι στραμμένο προς την πόρτα, τότε η κοπέλα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο. Η παράδοση δεν διευκρινίζει τι γίνεται αν το παπούτσι προσγειωθεί σε διαφορετική θέση, επομένως μια επανάληψη της διαδικασίας συνίσταται ως η καλύτερη λύση. Άντε και στα δικά σας!
Γερμανία: Βρες την… πίκλα
Παράξενα έθιμα: Ο Αϊ Βασίλης δεν μένει πια εδώ!Δημοφιλές και στις ΗΠΑ, το εν λόγω έθιμο αφορά στην παράδοση που είχαν οι γερμανικές οικογένειες να κρεμούν ως τελευταίο στολίδι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ένα… τουρσί φτιαγμένο από φυσητό γυαλί, το οποίο συνήθως αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο. Το στολίδι αυτό σύμφωνα με το έθιμο, κρύβεται από τους γονείς μέσα στα κλαδιά, ενώ το παιδί που θα το ανακαλύψει πρώτο ανήμερα των Χριστουγέννων, εκτός από το πολυπόθητο δώρο θα έχει καλοτυχία για την επόμενη χρονιά. Τα στολίδια αυτά έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή και στις ΗΠΑ, χάρη στην εταιρεία του F.W. Woolworth, η οποία τα εισήγαγε πρώτη στην χώρα το 1880.
Ουκρανία: Στον ιστό της αράχνης
Perierga.gr - Παράξενα έθιμα: Ο Αϊ Βασίλης δεν μένει πια εδώ!
Στην Ουκρανία, τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται με τα «κλασικά» στολίδια (μπάλες, αστέρια, λαμπάκια) αλλά και με ένα όχι και τόσο συνηθισμένο. Πρόκειται για μια ψεύτικη αράχνη πάνω σε έναν (εξίσου ψεύτικο) ιστό, η οποία κρύβεται μέσα στα κλαδιά του δέντρου προσφέροντας – τι άλλο;- καλοτυχία στο παιδί που θα την ανακαλύψει πρώτο. Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε έναν Ουκρανικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο μια φτωχή και χήρα μητέρα η οποία δεν είχε χρήματα για να στολίσει το δέντρο της, ξύπνησε το πρωί των Χριστουγέννων και με έκπληξη είδε μια αράχνη πάνω σε αυτό, να το «στολίζει» με τον ιστό της. Η παράδοση της Ουκρανίας συνδέει την αράχνη με την τύχη, ενώ σε όποιο σπίτι εμφανιστεί πραγματική αράχνη το πρωί των Χριστουγέννων, το έθιμο λέει ότι η χρονιά θα είναι γουρλίδικη. Λέτε να ισχύει το ίδιο και για τις κατσαρίδες;
Βενεζουέλα: Τσουλώντας στην… εκκλησία
Perierga.gr - Παράξενα έθιμα: Ο Αϊ Βασίλης δεν μένει πια εδώ!
Στο Καράκας στην Βενεζουέλα, οι πιστοί συγκεντρώνονται σε ομάδες κάθε πρωί από τις 16 μέχρι της 24 Δεκεμβρίου για να πάνε όλοι μαζί στην εκκλησία. Όχι και τόσο ασυνήθιστο έτσι; Για την ακρίβεια, αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι ΠΩΣ πάνε στην εκκλησία: πάνω σε roller skates! Μάλιστα, οι δρόμοι κλείνουν από νωρίς το πρωί για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ενώ τα παιδιά της πόλης δένουν κάθε βράδυ ένα κορδόνι στο μεγάλο δάχτυλο των ποδιών τους και αφήνουν το υπόλοιπο να κρέμεται έξω από το παράθυρο. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν την δυνατότητα στους πιστούς … roller skaters να τα ξυπνήσουν το επόμενο πρωί για να πάνε στην εκκλησία.
Νορβηγία: «Jonas, κρύψε την σκούπα!»
Κάθε βράδυ παραμονής Χριστουγέννων στην Νορβηγία οι σκούπες… εξαφανίζονται. Γιατί; Σύμφωνα με έθιμο, το οποίο έχει τις ρίζες του σε παγανιστική παράδοση, εκείνη την νύχτα γριές μάγισσες και ένα σωρό κακά πνεύματα καβαλάνε όποια σκούπα βρουν εύκαιρη και γυρνοβολάνε στις γειτονιές. Επειδή όμως πάντα όλο και κάποιος Νορβηγός θα ξεχάσει μια σκούπα… εκτεθειμένη, είθισται ο πιο γενναίος άνδρας της οικογένειας να βγαίνει έξω και να πυροβολεί στον αέρα φοβίζοντας τις κακές μάγισσες (και τους γείτονες).
Ελλάδα: Μούγκα στη… βρύση
Στην Ελλάδα, τα έθιμα και οι παραδόσεις κυριαρχούν, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες. Αρκετά από αυτά μάλιστα είναι αρκετά περίεργα. Στην κεντρική Ελλάδα συγκεκριμένα, τα παλαιότερα χρόνια, οι νέες κοπέλες ξεκινούσαν αμίλητες το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και συγκεντρώνονταν στην πιο κοντινή βρύση του χωριού, για να την αλείψουν με βούτυρο και μέλι (!) προτού πάρουν νερό. Το «τάισμα» της βρύσης γινόταν για να «τρέχει» η ευτυχία στο σπίτι τους σαν το νερό και να είναι η ζωή γλυκιά σαν το μέλι. Στην συνέχεια, γέμιζαν τις στάμνες τους με το νερό και επέστρεφαν στα σπίτια τους χωρίς να πουν λέξη. Έτσι ξεκίνησε και η παράδοση του «αμίλητου νερού».
πηγή: in2life.gr
Η ρώσικη σαλάτα ή στα ρωσικά σαλάτα Ολιβιέ (салат Оливье) είναι σπεσιαλιτέ της ρωσικής και ουκρανικής κουζίνας, δημοφιλής και στα Βαλκάνια.
Η πρωτότυπη συνταγή της σαλάτας επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα της Μόσχας. Η σαλάτα αυτή έγινε ταχύτατα πολύ δημοφιλής στους τακτικούς θαμώνες του Ερμιτάζ, και εξελίχθηκε σε σπεσιαλιτέ του εστιατορίου.
Perierga.gr - Ρωσική ΣαλάταΗ ακριβής συνταγή κρατήθηκε με επιμέλεια μυστική, αλλά είναι γνωστό ότι η σαλάτα περιείχε αγριόγαλο, γλώσσα μοσχαρίσια, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, γκέρκιν, αγγούρι, καλά βρασμένα αυγά και πιθανότατα σπόρους σόγιας. Άλλα αναφερόμενα υλικά περιελάμβαναν τρούφες, κύβους από τζελ και καπνιστή πάπια, αν και πιθανολογείται ότι η συνταγή τροποποιούνταν ανάλογα με την εποχή.
H γνήσια ντρέσινγκ του Ολιβιέ ήταν ένας τύπος μαγιονέζας, φτιαγμένος από Γαλλικό κρασί και ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία. Η ακριβής εντούτοις συνταγή του παραμένει άγνωστη.
Στο γύρισμα του 20ο αιώνα, ένας από τους βοηθούς σεφ του Ολιβιέ, ο Ιβάν Ιβάνοφ, αποπειράθηκε να κλέψει την συνταγή. Ενώ ετοίμαζε το ντρέσινγκ ένα απόγευμα, μόνος του όπως συνήθιζε ο Ολιβιέ, ξαφνικά τον κάλεσαν για κάτι επείγον. Αρπάζοντας την ευκαιρία ο Ιβάνοφ τρύπωσε την ιδιωτική κουζίνα του Ολιβιέ και είδε τα υλικά προετοιμασίας, πράγμα που του επέτρεψε να κάνει λογικές υποθέσεις σχετικά με την συνταγή του περίφημου ντρέσινγκ του Ολιβιέ. Στην συνέχεια ο Ιβάνοφ έφυγε από το εστιατόριο του Ολιβιέ και πήγε να εργαστεί ως σεφ στο εστιατόριο Μοσκβά, κάπως κατώτερο σε φήμη, όπου άρχισε να σερβίρει μια κατ’ υποψίαν παρόμοια σαλάτα με το όνομα «Σταλίτσνϊι» (ρωσικά: Столичный, σαλάτα της πρωτεύουσας). Αναφέρεται από του καλοφαγάδες της εποχής, εντούτοις, ότι το ντρέσινγκ της σαλάτας Σταλίτσνϊι ήταν χαμηλότερης ποιότητας από αυτό της Ολιβιέ, υπονοώντας ότι της «έλειπε κάτι».
Αργότερα, ο Ιβάνωφ πούλησε την συνταγή για την σαλάτα σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι με την σειρά τους συνεισέφεραν στην εκλαϊκευσή της. Ένεκα του γεγονότος ότι το εστιατόριο Ερμιτάζ έκλεισε το 1905 και της αναχώρησης της οικογένειας Ολιβιέ από την Ρωσία, η σαλάτα μπορούσε να αναφέρεται πλέον ως «Ολιβιέ.»
Μια από τις πρώτες δημοσιευμένες συνταγές για την σαλάτα Ολιβιέ, από την Αλεξάνδροβα, εμφανίστηκε το 1894, χρειαζόταν μισή γαλοπούλα, δύο πατάτες, ένα μικρό αγγούρι, 3-4 φύλλα μαρουλιού, 3 μεγάλες ουρές από καραβίδες, 1/4 ζελέ ζωμού κρέατος, 1 μικρή κουταλιά κάπαρη , 3-5 ελιές και μαγιονέζα.
Τη σοβιετική εποχή η σαλάτα Oλιβιέ ήταν αγαπημένο φαγητό που μαγειρεύανε σε διάφορες γιορτές και ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά. Στη σημερινή Ρωσία η σαλάτα Oλιβιέ αρκετά συχνά υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι και καταναλώνεται συνήθως τον χειμώνα γιατί δεν υπάρχουν πολλά και φτηνά φρέσκα λαχανικά όπως το καλοκαίρι.
Όπως συμβαίνει αναπόφευκτα με συνταγές γκουρμέ που γίνονται δημοφιλείς, εκείνα τα υλικά της σαλάτας που είναι σπάνια, ακριβά, εποχικά ή δύσκολα στη προετοιμασία, αντικαταστάθηκαν σταδιακά με φτηνότερα και περισσότερο διαθέσιμα τρόφιμα, μέχρι που εξελίχθηκε σε αυτό το πιάτο που γνωρίζουμε σήμερα. Οι Ρώσοι σίγουρα γελάνε όταν βλέπουν τη δική μας ρωσική σαλάτα.
Perierga.gr
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς οι εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες βρίσκουν τους αριθμούς που βάζουν πάνω στις κάρτες;
Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών έχουν συμφωνήσει σε μια ομάδα κανόνων. Ορίστε λοιπόν τι σημαίνουν οι αριθμοί.

Το πρώτο ψηφίο είναι ο Major Industry Identifier (κύρια ταυτότητα της βιομηχανίας). Προσδιορίζει την κατηγορία της οντότητας που εξέδωσε την κάρτα.
1 και 2 είναι αερογραμμές
3 είναι ταξίδια και διασκέδαση
4 και 5 είναι τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα
6 είναι εμπορικά και τράπεζες
7 είναι πετρελαϊκές εταιρείες
8 είναι τηλεπικοινωνίες
9 είναι εθνική ανάθεση
Τα πρώτα έξι ψηφία φανερώνουν τον εκδότη της πιστωτικής κάρτας Issuer Identification Number (INN). Προσδιορίζουν το ίδρυμα που εξέδωσε την κάρτα.
Visa: 4xxxxx
Mastercard: 51xxxx – 55xxxx
Discover : 6011xx , 644xxx , 65xxxx
Amex : 34xxxx , 37xxxx
Oι κάρτες μπορούν να αναγνωριστούν από τον αριθμό ΙΙΝ. Μια κάρτα που αρχίζει από 376211 είναι μια American Express Gold της Singapore Airlines Krisflyer. To 529962 σημαίνει ότι είναι μια προπληρωμένη MasterCard της Much-Music.
To 7o και τα ακόλουθα ψηφία χωρίς το τελευταίο είναι ο προσωπικός λογαριασμός. Αυτό δημιουργεί συνολικά ένα τρισεκατομμύριο πιθανούς συνδυασμούς.
Το τελευταίο ψηφίο είναι το ψηφίο επαλήθευσης. Χρησιμοποιείται για να επαληθευτεί η γνησιότητα της κάρτας με τον αλγόριθμο Luhn.
Perierga.gr - Τι σημαίνουν οι αριθμοί στην πιστωτική κάρτα;
πηγή: dailytech.gr

Ούτε η ταξιαρχία του Klopp και οι 80000 φανατικοί οπαδοί της Dortmund κατάφεραν να ανακόψουν την ξέφρενη πορεία της Bayern προς τον τίτλο και την κατάρριψη του ενός ρεκόρ μετά του άλλου. Οι Βαυαροί πρωταθλητές Γερμανίας και Ευρώπης πέρασαν με το εμφατικό 0-3 από το Signal Iduna Park , ένα σκορ όμως που δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την  εικόνα του παιχνιδιού και αδικεί την Dortmund. Οι γηπεδούχοι, με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο στη βασική ενδεκάδα , ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο , εκμεταλλεύτηκαν τους κενούς χώρους  όπου κατά γενική ομολογία είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, και δημιούργησαν τουλάχιστον δυο κλασικές ευκαιρίες με τους Levandowski και Reus να αστοχούν μόνοι μπροστά από τον Neuer. Στο ίδιο διάστημα η Bayern είχε την κατοχή αλλά δεν απείλησε ιδιαίτερα την εστία του Weidenfeller. Στο δεύτερο μισό οι αλλαγές του Guardiola άλλαξαν το σκηνικό αφού η είσοδος των Thiago και Gotze  έδωσαν μεγαλύτερη ταχύτητα στο κέντρο και μόλις 10 λεπτά μετά οι κινήσεις αυτές δικαιώθηκαν με το γκολ του Mario Gotze στο 66’ που πλήγωσε την παλιά του ομάδα  και ουσιαστικά καθόρισε και το τελικό αποτέλεσμα. Ένα γκολ που απέφυγε να πανηγυρίσει μετά και  τις έντονες αποδοκιμασίες με τις οποίες οι φίλοι της Dortmund τον «καλωσόρισαν» με την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο στο 56’. Παρά το σοκ οι γηπεδούχοι αντέδρασαν αλλά Mkhitarian και Reus νικήθηκαν από τον Neuer . Από το σημείο εκείνο η Dortmund κατέρρευσε , η ούτως ή άλλως προβληματική , λόγω ελλείψεων, αμυντική της γραμμή άνοιξε και τα γκολ των Robben στο 85’ και Muller στο 87’ έβαλαν απλώς το κερασάκι στην τούρτα των πρωταθλητών. Μετά τον αγώνα ο Kllopp έσπευσε να υπερασπιστεί τους παίκτες του λέγοντας πως η έκταση του σκορ δεν τον απασχολεί και δίνει πλασματική εικόνα του παιχνιδιού ενώ έδωσε μόλις δέκα λεπτά χρόνο για στεναχώρια αφού ακολουθεί το κρίσιμο ματς με τη Napoli. Από τη μεριά του ο Pepe Guardiola ήταν φανερά ικανοποιημένος ενώ αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία σύγκρισης της Bayern με τη Barcelona που επίμονα ζήτησαν οι δημοσιογράφοι. Η απόσταση που χωρίζει πλέον τις δυο ομάδες είναι 7 βαθμοί που σύμφωνα με την εικόνα και τη δυναμική τους χρειάζονται πολλά θαύματα για να καλυφθεί. 
Στο κυνήγι της Bayern όμως παρέμεινε η Leverkusen που κατάφερε να περάσει από τη Hertha με
0-1 χάρη σε ένα γκολ του Stefan Kiessling στο 28ο λεπτό της αναμέτρησης, διατηρώντας τη διαφορά από την κορυφή στους 4 βαθμούς. Όσο οι ασπιρίνες θα διατηρούνται σε τροχιά τίτλου τόσο περισσότερο θα πονάει η απρόσμενη ήττα της 11ης αγωνιστικής από την ουραγό Braunshweig.
 Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα της Bundesliga ξεχώρισε η νέα νίκη της MGladbach στη Στουτγάρδη επί της ομώνυμης ομάδας με 0-2 που την έφερε αθόρυβα στην 4η θέση της βαθμολογίας μόλις 3 πόντους πίσω από τη Dortmund. 
Μεγάλο παιχνίδι και στην Commerzbank Arena της Φρανκφούρτης  με την Eintracht και τη 
Schalke 04 να αναδεικνύονται ισόπαλες με 3-3. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 0-2 στο ημίχρονο με τα γκολ των Flum (Αυτ.) και Matip αλλά στην επανάληψη ήρθε η πλήρης ανατροπή μέσα σε 12 λεπτά με τα γκολ των Flum 56’ και Joselu 61’,68’. Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ο Howedes έγραψε το τελικό 3-3
Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία ( Με * οι ομάδες με ένα λιγότερο παιχνίδι) :

Stuttgart-M’Gladbach 0-2, Nurnberg-Wolfsburg 1-1, Augsburg-Hoffenheim 2-0, Braunschweig-Freiburg 0-1, E.Frankfurt-Schalke 3-3, Hertha-Leverkusen 0-1, Dortmund-Bayern 0-3, Hamburg-Hannover 24/11, Bremen-Mainz 24/11.

  1. BAYERN  35
  2. LEVERKUSEN  31
  3. DORTMUND  28
  4. M’GLADBACH  25
  5. WOLFSBURG  22
  6. SCHALKE 04  21
  7. HERTHA 18
  8. STUTTGART  16
  9. MAINZ  16*
  10. AUGSBURG   16
  11. BREMEN  15 *
  12. HANNOVER  14*
  13. HOFFENHEIM  13
  14. HAMBURG  12*
  15. FRANKFURT  11
  16. FREIBURG  11
  17. NURNBERG  8
  18. BRAUNSCHWEIG  8 
Δείτε τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις από το ντέρμπυ :


Μία ιστοσελίδα, αποφάσισε να κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για το πόσα λεφτά κερδίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας ανά δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, στην κορυφή  βρίσκεται η Samsung, με έσοδα που φτάνουν τα 6.486 δολάρια το δευτερόλεπτο, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκουμε την Apple με 4.539$. 
 
Μπορεί ο Μπιλ Γκέιτς να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, όμως η Microsoft βρίσκεται αρκετά πίσω στη λίστα αυτή με “μόλις” 2.331 δολάρια/ δευτερόλεπτο ενώ και το Facebook, είναι το μοναδικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στη λίστα με κέρδη 230 δολάρια/ δευτερόλεπτο…


 
Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τις πρώτες 15 της λίστας:
 
Samsung: $ 6.486
Apple: $ 4.539
Foxconn: $ 3.815
HP: $ 3.459
IBM: $ 3.166
Microsoft: $ 2.331
Amazon: $ 1.996
Google: $ 1.873
Dell: $ 1.865
Intel: $ 1.628
Cisco: $ 1.594
Oracle: $ 1.068
Nokia: $ 941
Facebook: $ 230
BlackBerry: $ 205
newsit.gr

Μια ασυνήθιστη καταχώρηση που δημοσιεύθηκε σήμερα σε τοπική εφημερίδα των Χανίων, δείχνει τις αλλαγές που έχουν γίνει πλέον σε αρκετά θέματα τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούντο ως δεδομένα.

Όπως το να αφήνουν οι καταστηματάρχες τα τραπεζοκαθίσματα έξω τις επιχειρήσεις τους και να μην....κινδυνεύουν να αποτελέσουν...τμήμα της επίπλωσης κάποιου σπιτιού.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, θύμα... κλοπής καρεκλών έπεσε καφετέρια στην πλατεία Δικαστηρίων στα Χανιά και ο ιδιοκτήτης της κάνει μιαν ύστατη προσπάθεια για να τις πάρει πίσω. Στην αγγελία αφήνει να εννοηθεί πως γνωρίζει ποια κρύβεται πίσω από την κλοπή και της στέλνει το δίκο του μήνυμα...

ΦΩΤΟ από flashnews.gr
ΦΩΤΟ από flashnews.gr
Eργαστήριο κρουστών για ενήλικες, με δωρεάν συμμετοχή, διοργανώνει o Δήμος Θεσσαλονίκης με συντονιστή τον μουσικό Λευτέρη Αγγουριδάκη.

Πρόκειται για τον «Κύκλο Κρουστών» που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17), μέσα στον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συναντήσεις στις 3, 10, 17 και 24 Δεκεμβρίου 2013 οι οποίες θα έχουν διάρκεια 75 λεπτών και ώρα έναρξης στις 18:00.

Θα χρησιμοποιηθούν όργανα από την Αφρική, την Βραζιλία και τη Μεσόγειο, όπως djembe, congas, tamborin, τουμπερλέκια κ.λ.π.

Ο «Κύκλος Κρουστών» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1989 με τίτλο «Ρυθμός – Κίνηση – Κρουστά», στη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την Μουσική Αγωγή στα σχολεία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013 και από τις 10:00 έως τις 13:00, στην αρμόδια διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο: 2313 318 227 (Ιωάννης Ψικάκος).

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας και ο ανώτατος αριθμός των συμμετεχόντων ορίζεται στα 20 άτομα.

http://www.thestival.gr
Έκανε ντεμπούτο και η 'κλειστή' F-Type, με 550 άλογα -στην κορυφαία R Coupe έκδοση της- για να… καλπάσουν με μοναδική πολυτέλεια έναντι 103.000 ευρώ περίπου, από την άνοιξη του 2014.

Παρουσιάστηκε στα δύο Σαλόνια Αυτοκινήτου –Λος Άντζελες και Τόκιο- η νέα Jaguar F-Type Coupe και μάλιστα εξαρχής σε τρεις εκδόσεις, όπως κι η roadster: F-Type Coupe, F-Type S Coupe και F-Type R Coupe, με τις κορυφαίες επιδόσεις και την αγγλική χλιδή να… κυριαρχεί στο δρόμο. Αναλυτικότερα, η «κλειστή» F-Type βασίζεται σχεδιαστικά στην «αδελφή» της roadster, αλλά έχει πλέον μια σταθερή οροφή (και προαιρετικά πανοραμική), ενώ στοιχεία design έλαβε και από το C-X16 concept.

Το ελαφρύ από αλουμίνιο και ανθρακόνημα αεροδυναμικό αμάξωμα του εν λόγω supercar θα δανειστεί τα μοτέρ της cabriolet έκδοσης, έτσι στη βασική εκδοχή θα τροφοδοτείται από ένα 3λιτρο V6 turbo 340 ίππων και 450 Nm ροπής, ενώ στην έκδοση S, o ίδιος κινητήρας, θα αποδίδει 380 ίππους και 460 Nm ροπής. Το αποτέλεσμα είναι η βασική έκδοση να ολοκληρώνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 5,1 δλ. και να αγγίζει την τελική των 259 χλμ./ώρα, ενώ η S χρειάζεται για την ίδια διαδικασία 4,9 δλ. και πιάνει τα 275 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα.

Βέβαια, η «hot version» είναι η F-Type R Coupe, που πρόσφατα είδαμε πώς μπορεί να «βρυχηθεί» και η οποία εφοδιάζεται με ένα 5λιτρο τούρμπο σύνολο, απόδοσης 550 ίππων και 680 Nm ροπής. Μάλιστα, η ισχύς αυτή είναι ικανή να«στείλει» την αγγλική κυρία στα 100 από στάση σε μόλις 4 δλ. και να την κάνει να αγγίξει τα 300 χλμ./ώρα (με ηλεκτρονικό περιοριστή ταχύτητας). Σημειωτέον, ότι όλα τα μοτέρ συνδυάζονται με 8τάχυτο σειριακό κιβώτιο Quickshift, ενώ οι σχέσεις αλλάζουν μέσω επιλογέα, ή εναλλακτικά από τα paddles που είναι τοποθετημένα στο τιμόνι.

Ούτε λόγος βέβαια για τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης, αφού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του standard εξοπλισμού. Αντιθέτως, στον προαιρετικό εξοπλισμό των εκδόσεων S και R είναι τα κεραμικά φρένα που, αν τοποθετηθούν, ελαφραίνουν το βάρος της F-Type Coupe κατά 21 κιλά.

Τέλος, η F-Type Coupe θα λανσαριστεί από τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς και στις τρεις εκδόσεις, με την τιμή της να ξεκινά στη βασική έκδοση από τα 62.000 ευρώ περίπου, στην S από 73.000 ευρώ περίπου και στην R από 103.000 ευρώ περίπου (τιμές Αγγλίας).

novasports.gr
Ο Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury) γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας. Ήταν περσικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα. Ως μουσικός κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες φωνές της ροκ, αλλά και ως σόουμαν ξεχώριζε, καταφέρνοντας να συνδυάζει θεατρικότητα, υπερβολή και ταλέντο.

Ξεκίνησε την περιπέτειά του στη μουσική από τα εφηβικά του χρόνια, με το πενταμελές συγκρότημα Hectics στο κολέγιο της Βομβάης, όπου ήταν έγκλειστος. Εκεί, οι φίλοι του τού απέδωσαν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Φρέντι, με το οποίο πορεύτηκε στην υπόλοιπη ζωή του.

Μετά την ίδρυση των Queen, ο Φρέντι Μέρκιουρι συνέθεσε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως το «Somebody to Love», τον γηπεδικό ύμνο We Are the Champions και το οπερατικό Bohemian Rhapsody, για πολλούς η κορυφαία συνθετική του δημιουργία, που παρέμεινε στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών στη Μ. Βρετανία για τουλάχιστον 9 εβδομάδες.

Η σόλο καριέρα του Φρέντι Μέρκιουρι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Πριν, όμως, κυκλοφορήσει το πρώτο του σόλο άλμπουμ, είχε εμφανιστεί με το όνομα Λάρι Λιούρεξ, ηχογραφώντας μια εκτέλεση του I Can Hear Music που πρώτοι είχαν πει οι Beach Boys.

Το 1990 επέστρεψε στο στούντιο, αυτή τη φορά για να ηχογραφήσει μαζί με τους Queen το άλμπουμ Innuendo, το τελευταίο πριν αποσυρθεί από τη δισκογραφία.

Λίγους μήνες αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο Φρέντι Μέρκιουρι έπασχε από τον ιό του AIDS. Σαράντα οκτώ ώρες μετά, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, έχασε τη μάχη για τη ζωή.

http://www.sansimera.gr

Μπορεί να είναι μέσα Νοεμβρίου, αλλά το χριστουγεννιάτικο πνεύμα έχει κατακλύσει όλες τις μητροπόλεις του κόσμου, δημιουργώντας μια παραμυθένια ατμόσφαιρα με χιλιάδες λαμπάκια να φωτίζουν τους δρόμους και στολισμένες βιτρίνες να μεταφέρουν τη γιορτινή διάθεση.

Ποιες είναι όμως οι πόλεις που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για να κάνει τα χριστουγεννιάτικα ψώνια του; Το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο CNN συμβουλεύτηκε εμπειρογνώμονες της μόδας και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά για το καλύτερο χριστουγεννιάτικο shopping!
Μάλιστα, για πιο έγκυρα αποτελέσματα έθεσε τέσσερα κριτήρια και στη συνέχεια βαθμολόγησε την κάθε πόλη, από το ένα μέχρι το δέκα για την κάθε κατηγορία, αναδεικνύοντας την κορυφαία επιλογή. Συγκεκριμένα τα κριτήρια είναι:
1. Μετακινήσεις: Ποιότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς , προσιτές τιμές και διαθεσιμότητα των ταξί, χρόνος μεταφοράς
2. Αξία: Ευκαιρίες, εκπτώσεις και μέση τιμή πώλησης προϊόντων
3. Ποικιλία: Αριθμός διαθέσιμων εμπορικών σημάτων, φάσμα αγορών, ποσότητα ακριβών καταστημάτων, πολυκαταστήματα, μπουτίκ και vintage καταστήματα και υπαίθριες αγορές.
4. Εμπειρία: Ομορφιά της πόλης, ποιότητα της διακόσμησης των καταστημάτων, φιλικότητα και η ικανότητα του προσωπικού, επιλογές για φαγητό και διαμονή.

12. Σεούλ


Μετακινήσεις: 4 Αξία: 7 Ποικιλία: 4 Εμπειρία: 6 Σύνολο: 21
Η Νότια Κορέα έχει ένα σοβαρό εθισμό στα ψώνια, αφού σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν περισσότερες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, ανά άτομο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα το 2011. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να δέχονται πληρωμή με πιστωτική κάρτα, ανεξάρτητα από το ποσό της συναλλαγής. Άρα η φράση “Μόνο μετρητά, παρακαλώ” είναι παράνομη.
Αυτό μεταφράζεται σε μια πρωτεύουσα γεμάτη με καταστήματα διαφόρων τύπων και μεγεθών, από πολυκαταστήματα πολυτελείας μέχρι μοντέρνες υπαίθριες αγορές. Ενώ οι μάρκες του εξωτερικού φαίνεται να μην εντυπωσιάζουν τους ντόπιους, οι συνοικιακές μπουτίκ είναι στυλάτες και οικονομικές. Η πόλη επίσης συνδυάζει πολύ σωστά το παλιό με το νέο, σύμφωνα με τον δείκτη Shopper Globe, που προτείνει την υπαίθρια αγορά της Σεούλ και τις αγορές Namdaenum και Gyeongdong, ως τις ιδανικές επιλογές για αγορές παραδοσιακών προϊόντων.
Διευθύνσεις:
  • Το εμπορικό κέντρο της Σεούλ Doota, 18-12 Euljiro 6 - ga, Jung – Gu. Ανοικτά Τρίτη-Σάββατο 10:30 – 17:00, Κυριακή 10:30- 23:00.
  • Lotte Department Store, 1 Sogong - dong , Jung – Gu. Ανοικτά καθημερινά 10.30 - 20:00 Garosugil, Sinsa - dong , Gangnam -gu, προσβάσιμο μέσω του μετρό από το σταθμό Sinsa (μετρό γραμμή 3 )
  • 10 Corso Como, B1F Trinity Building, 79 Cheongdam - dong , Gangnam - Gu

11. Μιλάνο


Μετακινήσεις: 5 Αξία: 5 Ποικιλία: 4 Εμπειρία: 8 Σύνολο: 22
Η πόλη που φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας, όπως Prada, Dolce & Gabbana και Versace, διαθέτει μερικά από τα πιο πολυτελή καταστήματα. Από τις πιο όμορφες, αν και ακριβές, εμπειρίες shopping θα απολαύσετε στο Quadrilatero della Moda ή Quadrilatero d' Oro, που οι λάτρεις της μόδας θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική συνοικία μόδας του κόσμου.
Οι πεζόδρομοι της πόλης είναι γεμάτοι κοσμηματοπωλεία, μπουτίκ και πολυτελή καταστήματα. Θα βρείτε την τελευταία λέξη της μόδας, αλλά ευτυχώς για εσάς που αγαπάτε τις υπαίθριες αγορές, θα βρείτε πολλά σημεία outlet με μεγάλες εκπτώσεις σε ρούχα και παπούτσια περσινής σαιζόν. Το Il Salvagente, είναι το πιο γνωστό και το πιο καθιερωμένο outlet του Μιλάνου, έχει τρεις ορόφους με εκπτώσεις έως 60 %, με τα προϊόντα άψογα οργανωμένα ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα.
Διευθύνσεις:
  • Quadrilatero d' Oro , μεταξύ των οδών Montenapoleone, Borgospesso, della Spiga και Andrea
  • Il Salvagente, Via Fratelli Bronzetti 16. Ανοικτά Δευτέρα 15:00-19:00, Τρίτη-Σάββατο , 10:00- 19:00

10. Μαδρίτη


Μετακινήσεις: 6 Αξία: 6 Ποικιλία: 4 Εμπειρία: 7 Σύνολο: 23
Η Μαδρίτη κατατάσσεται στην τρίτη θέση για τις καλύτερες τιμές της σε είδη πολυτελείας. Αν ψάχνετε για μοναδικά κομμάτια, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Capas Seseña .Το κατάστημα, που ιδρύθηκε το 1901, πωλεί παραδοσιακά μάλλινα και βαμβακερά πανοφώρια για άνδρες και γυναίκες. Το πελατολόγιο του περιλαμβάνει , μεταξύ άλλων, τον Pierce Brosnan και τη Χίλαρι Κλίντον.
Στο Casa de Diego θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από σουβενίρ, διακοσμητικά, ακόμα και καστανιέτες. Αλλά αυτό που πραγματικά θα θελήσετε να πάρετε είναι μια ομπρέλα – έργο τέχνης με ανάγλυφη ασημένια λαβή ( € 325).
Διευθύνσεις:
  • Capas Seseña, Calle de la Cruz, 23. Ανοικτά Δευτέρα-Παρασκευή 9:00- 14:00 και 17:00- 20:15, Σάββατο 10:00- 14:00 και 16:00-20:00.
  • Casa de Diego, Puerta del Sol, 12. Ανοικτά Δευτέρα-Σάββατο 09:45 - 20:00

9. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Μετακινήσεις: 6 Αξία: 6 Ποικιλία: 8 Εμπειρία: 4 Σύνολο: 24
Ένα μικροσκοπικό βασίλειο, το εμπορικό κέντρο Dubai Mall είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο σε συνολική έκταση, με θεματικά πάρκα, έναν καταρράκτη, θεαματικά σιντριβάνια, ολυμπιακών διαστάσεων παγοδρόμιο, ενυδρείο και εμπορικά κέντρα μέσα στο εμπορικό κέντρο , όπως η Galeries Lafayette από τη Γαλλία και το πρώτο Bloomingdale έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν αυτό δεν σας αρκει, υπάρχει και το Mall of the Emirates, το πρώτο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο στη Μέση Ανατολή. Το εμπορικό κέντρο Dubai Mall φιλοξενεί, επίσης, το ετήσιο φεστιβάλ αγορών του Ντουμπάι, που διοργανώνεται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια του θα βρείτε εκπτώσεις που φτάνουν έως και 70% σε όλα τα είδη. Για το 2014 το φεστιβάλ ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.
Διευθύνσεις:
  • Dubai Mall , Doha Street, Dubai. Ανοικτά Δευτέρα-Τετάρτη και Σάββατο έως Κυριακή 10:00-22:00 και Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-23:30
  • Mall of the Emirates , Al Barsha 3, Ανοικτά Κυριακή έως Τετάρτη 10:00- 22:00 και Πέμπτη -Σάββατο 10:00-24:00

8. Βιέννη


Μετακινήσεις: 6 Αξία: 8 Ποικιλία: 3 Εμπειρία: 8 Σύνολο: 25
Μπορεί η Βιέννη να θεωρείται μια “δύσκολη” πόλη για ψώνια, κυρίως γιατί τα καταστήματα της κλείνουν νωρίτερα από τις άλλες πόλεις, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει μερικές από της καλύτερες τιμές στην Ευρώπη και μάλιστα είναι στη δεύτερη θέση για το σύνολο του κόστους των ειδών πολυτελείας.
Στην ιστορική αγορά Naschmarkt, οι καταναλωτές θα ανακαλύψουν περίπου 120 σημεία πώλησης τροφίμων, από Kaiserschmarrn ( τηγανίτες) και palatschinke (κρέπες), μέχρι σπάνια τυριά και φρέσκα θαλασσινά. Την περίοδο των Χριστουγέννων στολίδια από γυαλί και γιορτινά λαμπάκια δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα, στις Χριστουγεννιάτικες αγορές.
Διευθύνσεις:
  • Naschmarkt. Ανοικτά Δευτέρα έως Παρασκευή 6:00-19:00, Σάββατο 6:00-18:00
  • Χριστουγεννιάτικη Αγορά από 17 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου.
  • Rathausplatz. Ανοικτά Κυριακή έως Πέμπτη 10:00-21:00 και Παρασκευή-Σάββατο 10:00-22:00

7. Μπουένος Άιρες


Μετακινήσεις: 6 Αξία: 8 Ποικιλία: 6 Εμπειρία: 7 Σύνολο: 27
Ο διάχυτος ερωτισμός της Αργεντινής δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και τα ψώνια. Πράγματι ο τρόπος που θα κάνετε τα ψώνια σας, λειτουργεί πολλές φορές έτσι, ειδικά αν θέλετε να αγοράσετε ένα καλό δερμάτινο σε προσιτή τιμή.
Το Mocasines Guido άνοιξε το 1952 στο Μπουένος Άιρες και πουλάει δερμάτινα παπούτσια για τους άνδρες. Σήμερα θα βρείτε τρία καταστήματα στην πόλη. Ο Calle Murillo είναι ένας δρόμος με καταστήματα δερμάτινων ειδών που προσφέρουν, επίσης, υπηρεσίες ραπτικής. Το κατάστημα Murillo 666 είναι ίσως το πιο γνωστό, αλλά στην περιοχή θα βρείτε περίπου 50 ακόμα παρόμοια μαγαζιά, ότι πρέπει για παζάρια.
Διευθύνσεις:
  • Moscasines Guido , Rodríguez Peña 1290, Ανοικτά Δευτέρα-Παρασκευή 9:30- 19:30 και Σάββατο 09:30- 13:00
  • Murillo 666, Murilla 66, Villa Crespo, Ανοικτά Δευτέρα-Σάββατο 9:30- 20:00 και Κυριακή 10:00 19:00

6. Χονγκ Κονγκ


Μετακινήσεις: 10 Αξία: 5 Ποικιλία: 6 Εμπειρία: 7 Σύνολο: 28
Οι υπάλληλοι στα καταστήματα της πόλης είναι πολύ φιλικοί και βοηθητικοί, σε τέτοιο βαθμό που είναι ικανοί να σας ακολουθήσουν μέχρι να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Μπορείτε να σας ακούγεται ενοχλητικό, αλλά πολλές φορές είναι και πρακτικό, ειδικά αν καταφέρετε να κάνετε ένα καλό παζάρι.
Σύμφωνα με το Global Shopper City Index, το 87 % των τουριστών, που επισκέπτονται την πόλη, ψωνίζουν και το 76% των τουριστών που αγαπούν τα ψώνια εξέφρασαν την άνω του μέσου όρου ικανοποίηση τους για το value for money το 2011. Δεν μας εκπλήσσει που το Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει επίσης τον τίτλο της καλύτερης ασιατικής πόλης για ψώνια.
Αν θέλετε μια γεύση από τοπικό χρώμα, επιλέξτε τις μικρές μπουτίκ. Το κατάστημα Fang Fong Projects διαθέτει μοντέρνα ρούχα της ομώνυμης μάρκας με καλόγουστες ασιατικές πινελιές. Οι διασημότητες πάντως συχνάζουν στο KniQ.
Διευθύνσεις:
  • KniQ Shop 4Β, Vienna Mansion , 55 Paterson Street, Causeway Bay. Ανοικτά Δευτέρα-Σάββατο 14:00-20:00 και την Κυριακή 14:00-21:00
  • Fang Fong Projects , 67Α Peel Street, Central. Ανοιχτό καθημερινά 14:00-20:00

5. Παρίσι


Μετακινήσεις: 6 Αξία: 6 Ποικιλία: 8 Εμπειρία: 9 Σύνολο: 29
Τα καλύτερα καταστήματα του Παρισιού δεν πωλούν ρούχα. Πωλούν τρόπο ζωής. Στο Merci θα βρείτε μια επιλογή επώνυμων προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία των εντελώς άχρηστων, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα επιθυμητών αγαθών. Στεγάζεται σε έναν ευάερο και αόριστα βουκολικό χώρο, που περιλαμβάνει ένα μεταχειρισμένο βιβλιοπωλείο, ανθοπωλείο και καφέ. Παράλληλα, εκτός από καλλυντικά, διαθέτει ενδύματα από την Stella McCartney και τον Yves St Laurent, συχνά σε πολύ καλές εκπτώσεις.
Το Colette προσφέρει μειωμένες τιμές σε επώνυμα προϊόντα. Και, φυσικά, υπάρχει η αγία τριάδα στα παριζιάνικα πολυκαταστήματα! Το Le Bon Marché από το 1850, είναι διάσημο για το τμήμα με το γκουρμέ φαγητό, το Printemps έχει το μεγαλύτερο τμήμα ομορφιάς του κόσμου και η περίφημη Galeries Lafayette στεγάζεται σε ένα art nouveau επταώροφο κτίριο, ενώ διαθέτει έναν ολόκληρο όροφο αφιερωμένο στα εσώρουχα. Κάθε Παρασκευή στις 15:00 διοργανώνονται επιδείξεις μόδας με ελεύθερη είσοδο και σχολιασμό στα αγγλικά. Για κράτηση στείλτε email στο welcome@galerieslafayette.com.
Διευθύνσεις:
  • Le Bon Marché, 24, rue de Sèvres, έβδομο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-20:00 και Πέμπτη-Παρασκευή 10:00- 21:00
  • Printemps, 64, boulevard Haussmann, ένατο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα-Σάββατο 9:30-19:00 και την Πέμπτη 9:30-22:00
  • Galeries Lafayette, 40, boulevard Haussmann, ένατο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα-Τετάρτη, Παρασκευή-Σάββατο 9:30- 20:00 και Πέμπτη 9:30- 21:00
  • Merci, 111, boulevard Beaumarchais, τρίτο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα έως Σάββατο 10:00- 19:00
  • Colette, 213, rue St.- Honoré, πρώτο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα έως Σάββατο 10:00- 19:00

4. Κουάλα Λουμπούρ


Μετακινήσεις: 6 Τιμή: 10 Ποικιλία: 8 Εμπειρία: 6 Σύνολο: 30
Μερικές φορές το μεγαλύτερο είναι πραγματικά καλύτερο και αυτή είναι η λογική των καταναλωτών στην Κουάλα Λουμπούρ. Εδώ θα βρείτε τρία από τα δέκα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του 1 Utama, το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο με περισσότερα από 650 καταστήματα, εγκαταστάσεις αναρρίχησης, έναν τεράστιο κήπο στον τελευταίο όροφο με 500 είδη εξωτικών φυτών και ένα εσωτερικό τροπικό δάσος με λίμνες και ενυδρείο γλυκού νερού. Το εντυπωσιακό σκορ της Κουάλα Λουμπούρ προέρχεται από τον συνδυασμό καταστημάτων υψηλής ποιότητας, προσιτών τιμών και αξιόπιστων πωλήσεων.
Διευθύνσεις:
  • 1 Utama, 1, Lebuh Bandar Utama, Ανοικτά καθημερινά 10:00- 22:00
  • Quirky Brown Cow, Lot 23-1, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru. Ανοικτά από Δευτέρα έως Κυριακή 11:00- 22:00

3. Λονδίνο


Μετακινήσεις: 6 Αξία: 6 Ποικιλία: 10 Εμπειρία: 9 Σύνολο: 31
Ο δείκτης Globe Shopper City αναδεικνύει το Λονδίνο ως την κορυφαία ευρωπαϊκή πόλη για ψώνια, που ξεπερνά όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τόσο στην ποσότητα των καταστημάτων, όσο και στη διαθεσιμότητα τοπικών και διεθνών εμπορικών σημάτων.
Το πολυκατάστημα Liberty μπορεί να έχει ένα πιο παραδοσιακό εξωτερικό, αλλά το εσωτερικό του είναι σύγχρονο και δροσερό και από έξυπνα αξεσουάρ κουζίνας, μέχρι ρούχα από επιλεγμένους σχεδιαστές.
Διευθύνσεις:
  • Liberty, Great Marlborough Street. Ανοικτά από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00- 22:00 και Κυριακή 12:00- 18:00 Dover Street Market 17-17
  • Dover Street. Ανοικτά από Δευτέρα έως Τετάρτη 11:00-18:30 και Πέμπτη έως Σάββατο 11:00-19:00, την Κυριακή 12:00-17:00

2. Τόκιο


Μετακινήσεις: 8 Αξία: 8 Ποικιλία: 9 Εμπειρία: 9 Σύνολο: 34
Η απόλυτη εμπειρία shopping στο Τόκιο είναι τα πολυκαταστήματα. Η παγκόσμια αλυσίδα Isetan διαθέτει ένα τεράστιο κατάστημα, που αποτελείται από οκτώ ξεχωριστά κτίρια στην περιοχή Shinjuku. Το προσωπικό μιλά άπταιστα αγγλικά, κινέζικα και κορεατικά, ενώ διατίθενται εξατομικευμένες υπηρεσίες διερμηνείας, καθώς σύμβουλοι αγορών, που θα σας συμβουλεύσουν για τα πάντα, από τα παπούτσια μέχρι ψάρια.
Η αγορά του Τόκιο είναι επίσης εκπληκτικά προσιτή, σύμφωνα με τον Globe Shopper City Index, που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση στη λίστα με τις φθηνότερες αγορές της Ασίας.
Διευθύνσεις:
  • Comme des Garçons, 5-2-1 Minami - Aoyama. Ανοικτά καθημερινά 11:00-20:00
  • Isetan Shijuku, 3-14-1 Shinjuku. Ανοικτά καθημερινά 10:00- 20:00

1. Νέα Υόρκη


Μετακινήσεις: 8 Αξία: 7 Ποικιλία: 10 Εμπειρία: 10 Σύνολο: 35
Σε ποια άλλη πόλη μπορείτε να δείτε αυτή την τεράστια ποικιλία στυλ και σικ, όσο στη Νέα Υόρκη; Όλη η πόλη αποτελεί μια περιπέτεια shopping με χιλιάδες πολυκαταστήματα, που καλύπτουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών.
Οικονομική, αλλά και πολυτελής, η Νέα Υόρκη θα γίνει ο παράδεισος των αγορών σας και θα σας αναγκάσει να προμηθευτείτε τουλάχιστον μια επιπλέον αποσκευή, για να χωρέσει τον όγκο των νέων σας αποκτημάτων.
Διευθύνσεις:
  • Rare Vintage, 24 West 57th Street. Ανοικτά Δευτέρα-Παρασκευή 11:30-18:00
  • Brooklyn Flea ( Fort Greene Flea ), 176 Lafayette Ave, Μπρούκλιν. Ανοικτά το Σάββατο και την Κυριακή 10:00-17:00
  • news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!