Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Οι καρχαρίες είναι λίγο πιο έξυπνοι από ό,τι φανταζόμασταν, καθώς είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται προς τα πού κοιτάζει η λεία τους ώστε να επιτίθενται αιφνιδιαστικά από πίσω, ανακαλύπτουν ερευνητές που καταδύθηκαν στις Μπαχάμες.

Τα πειράματα

Σε ένα από τα πειράματα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Φλόριντα, ένας δύτης τοποθετήθηκε γονατιστός στο βυθό κοιτώντας ευθεία μπροστά. Σε ένα άλλο πείραμα, δύο δύτες γονάτισαν στο βυθό πλάτη με πλάτη, έτσι ώστε να έχουν ορατότητα σχεδόν 360 μοιρών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δύτες δεν κινδύνευσαν, αφού μελετούσαν τη συμπεριφορά του υφαλοκαρχαρία της Καραΐβικής (Carcharhinus perezii), ενός είδους που πιστεύεται ότι δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, οι παρατηρήσεις ίσως είναι ενδεικτικές της κυνηγετικής συμπεριφοράς του αρπακτικού ψαριού.

Η στατιστική ανάλυση των παρατηρήσεων αποκάλυψε ότι οι καρχαρίες προτιμούσαν να κολυμπούν έξω από το οπτικό πεδίο των δυτών όποτε αυτό ήταν εφικτό -κάτι που υποδηλώνει ότι μπορούν να αντιλαμβάνονται τον προσανατολισμό του σώματος και του βλέμματος.

«Η ανακάλυψη ότι ένας καρχαρίας μπορεί να διακρίνει τι βρίσκεται εντός του οπτικού πεδίου ενός ανθρώπου, ή να αντιλαμβάνεται τον προσανατολισμό του ανθρώπινου σώματος, εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα όσον αφορά όχι μόνο τη συμπεριφορά του καρχαρία, αλλά και τις νοητικές ικανότητες των καρχαριών» σχολιάζει ο Ρέιντ Άμιν, επικεφαλής της μελέτης στην επιθεώρηση «Animal Cognition».

Πηγή: tovima.gr
Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο «Λόρενς της Αραβίας», κατά κόσμον Πίτερ Ο Τουλ.

Ο ηθοποιός με βρετανικές και ιρλανδικές ρίζες γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1932. Έγινε διάσημος με τον ρόλο του T. E. Λόρενς στο επικό δράμα του 1962 «Λόρενς της Αραβίας». Υπήρξε πολλάκις υποψήφιος για βραβεία. Είχε κερδίσει τέσσερις χρυσές σφαίρες, ένα Bafta και ένα Emmy.

http://aftodioikisi.gr 
Τα Shreddies είναι μια νέα σειρά εσωρούχων για άντρες και γυναίκες σχεδιασμένα να φιλτράρουν τις δυσάρεστες οσμές από τα…αέρια.

Ο νέος τύπος εσωρούχων είναι εξοπλισμένος με ένα πορώδες φίλτρο ενεργού άνθρακα (Zorflex), το οποίο εφαρμόζεται επίσης στις αντιασφυξιογόνες μάσκες και τις στολές χημικού πολέμου! Αυτό που κάνουν είναι να παγιδεύουν και να εξουδετερώνουν τη δυσοσμία μέσα στο ύφασμα, ενώ η δράση τους ανανεώνεται κάθε φορά με το πλύσιμο.

Τα εσώρουχα Shreddies έχουν σχεδιαστεί για να “απελευθερώσουν” όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν πεπτικές διαταραχές όπως είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η σπαστική κολίτιδα, οι δυσανεξίες σε συγκεκριμένα φαγητά αλλά και τους απλούς λάτρεις του “σπορ” και να τους επιτρέψουν να …εκφράζονται ελεύθερα.

ΠΗΓΗ: techgear.gr
Πολύ πρόσφατα, ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά περιοδικά («Lancet» 2013 - NATSAL study) δημοσίευσε μια από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες σεξουαλικών συμπεριφορών.

Η μελέτη διενεργήθηκε στη Βρετανία την περίοδο 2010-2012, σε δείγμα 15.000 ενηλίκων ηλικίας 17-74 ετών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι ερευνητές συνέκριναν τα σύγχρονα αποτελέσματα με αντίστοιχα προηγούμενα δεδομένα που είχαν συλλέξει το 1990 και το 2000.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με την πάροδο των ετών περισσότερες αλλαγές παρατηρήθηκαν στις σεξουαλικές συμπεριφορές και αντιλήψεις των γυναικών, παρά των ανδρών.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα 10 ή 20 χρόνια, οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό αρρένων σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς και συχνότερα σεξουαλικές επαφές με άλλες γυναίκες. Στην πραγματικότητα, αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που ανέφεραν έστω και μία σχέση με άλλη γυναίκα κατά τα τελευταία 5 χρόνια.

Επιπλέον, το εύρος των ετερόφυλων σεξουαλικών πρακτικών διευρύνθηκε, αφού αυξήθηκαν τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που ανέφεραν στοματικό και πρωκτικό σεξ. Ωστόσο, συγκριτικά με παλαιότερα, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών ήταν χαμηλότερη. Επιπλέον, και στα δύο φύλα, παρατηρήθηκε σημαντικά λιγότερη ανοχή για τις εξωσυζυγικές σεξουαλικές επαφές.

Ποια προβλήματα αναφέρθηκαν στη σεξουαλική ζωή;

Το 15% των ανδρών ανέφερε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ενώ οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν ότι κατά το τελευταίο έτος είχαν πρόβλημα μειωμένης επιθυμίας.

Γενικότερα, οι τέσσερις στους δέκα εθελοντές ανέφεραν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, ενώ ένας στους έξι δήλωσε ότι πιστεύει πως η κατάσταση της υγείας του επηρεάζει τη σεξουαλική του ζωή. Δυστυχώς όμως, μόνο το 24% των ανδρών και το 18% των γυναικών είπαν ότι έχουν αναφέρει το σεξουαλικό πρόβλημα στον γιατρό τους.

Η παραπάνω μελέτη έχει καταγράψει μια τεράστια ποικιλία σεξουαλικών απόψεων και συμπεριφορών, αναδεικνύοντας τις αλλαγές και τις ανάγκες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι ειδικοί στη σεξουαλική υγεία καθώς και οι πολιτικές υγείας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Αν και η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης είναι διαθέσιμη σε συσκευές όπως το τελευταίο Nexus, οι χρήστες iPhone που επιθυμούν να έχουν τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ειδικές θήκες, συνήθως μεγάλου μεγέθους.

Τώρα η iQi Mobile σχεδιάζει να κάνει διαθέσιμη την ασύρματη φόρτιση με σχεδόν κάθε θήκη που κυκλοφορεί για τη συσκευή, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιαίτερα λεπτών καλυμμάτων.
Η συσκευή της iQi Mobile χρησιμοποιεί το πρότυπο Qi και είναι συμβατή με τα iPhone 5, 5C, 5S και iPod Touch 5ης γενιάς. Αποτελείται από ένα λεπτό δέκτη, πάχους 0,5 χιλιοστών και ένα ευλύγιστο βύσμα για τον Lightning connector, ο οποίος μπορεί να συμπιεστεί μέσα σε λεπτή θήκη.

Η εταιρεία αναζητά πόρους μέσω του Indiegogo για να φέρει το iQi Mobile στην παραγωγή.
real.gr

Με εμφάνιση πρωταθλητών οι Reds έκαναν κομμάτια εκτός έδρας την Tottenham (0-5), έπιασαν ξανά την Chelsea και μείωσαν στο -2 από την κορυφή της Premier!

Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν την απορία για το τι θα γίνει ότι όταν το πρόγραμμα ζορίσει για την Liverpool και η ομάδα του Brendan Rodgers αρχίζει να δίνει ηχηρές απαντήσεις. Το κλαμπ του Μέρσεϊσαϊντ αν και  εκτός έδρας έπαιξε σαν τεράστιο φαβορί κόντρα στην Tottenham και αν δεν ήταν σε σούπερ κατάσταση ο Lloris, το σκορ θα μπορούσε να έχει πάει ακόμα πιο πάνω από το ταπεινωτικό 0-5. Η Liverpool σε μία από τις καλύτερες σεζόν των τελευταίων ετών πήρε πολύ μεγάλη νίκη στο «White Hart Lane», συγκατοικεί ξανά με την Chelsea (33) και πλέον βρίσκεται μόλις στο -2 από τον Νο1 της βαθμολογίας, όπου βρίσκεται η Arsenal. Σε εκρηκτική κατάσταση ο Luis Suarez που πέτυχε δύο γκολ και έδωσε δύο ασίστ και είναι μάλλον ο πιο φορμαρισμένος επιθετικός του πλανήτη.


Διάβασε περισσότερα στο: Τότεναμ-Λίβερπουλ 0-5 | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook


Νέα πολιτική σχετικά με τις διαφημίσεις εφαρμόζει πλέον η Google, η οποία ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει τους διαφημιζόμενους μόνο για καταχωρήσεις τις οποίες αποδεδειγμένα έχουν «δει» οι χρήστες της.
Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ιστοσελίδες που εντάσσονται στο Google Display Network.
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπέσερ, κορυφαίο στέλεχος της Google, η απόφαση αυτή αποτελεί μία κίνηση που μπορεί να «μεταμορφώσει πλήρως τη διαδικτυακή αγορά».
Πηγή: naftemporiki.gr

Το Πεδίον Άρεως φέτος θα έχει γιορτινό χρώμα, καθώς έχει ήδη αρχίσει να στήνεται το μεγαλύτερο θεματικό Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ευρώπης.
Το πάρκο θα περιέχει παγοδρόμιο, το μεγαλύτερο της Αττικής, Καρουζέλ και ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 14 μέτρων άρχισαν από σήμερα να τοποθετούνται, ενώ το Ιταλικό λούνα παρκ, οι ξυλοπόδαροι και το σπιτάκι του Αϊ Βασίλη θα δίνουν τη δική τους νότα Χριστουγέννων.
Το Πάρκο σε συνδυασμό με την υπαίθρια αγορά θα ανοίξει τις πύλες του στις 19 Δεκεμβρίου για να υποδεχτεί όλους τους Αθηναίους και θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2014.
aftodioikisi.gr
Το Niihau είναι το έβδομο μεγαλύτερο από τα κατοικημένα νησιά της Χαβάης. Δεν έχει ασφαλτοστρωμένους δρόμους, δεν υπάρχουν καταστήματα, δεν υπάρχει ηλεκτρικό και νερό ούτε εστιατόρια, δεν είναι ένας τουριστικός προορισμός αν και η ομορφιά του είναι απαράμιλλη. Ζουν κάποιοι ιθαγενείς σε πρωτόγονες συνθήκες, πολύ μακριά από την έννοια «πολιτισμός». Είναι το «απαγορευμένο νησί» της Χαβάης όπου καθένας μπορεί να το απολαύσει μόνο από φωτογραφίες.
Η Elizabeth Sinclair αγόρασε το Niihau το 1864 από το Βασίλειο της Χαβάης και στην πορεία του χρόνου κληροδοτήθηκε στους απογόνους της, την οικογένεια Robinson. Το 1915, ο εγγονός της Sinclair, Aubrey Robinson, έκλεισε το νησί για τους επισκέπτες με σκοπό τη διατήρηση του αυτόχθονους πολιτισμού και της άγριας ζωής, χλωρίδας και πανίδας. Ακόμα και οι συγγενείς των κατοίκων για να τους επισκεφθούν θα έπρεπε να έχουν ειδική άδεια.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγή: perierga.gr

Ένας τύπος επιστρέφει το βράδυ σπίτι του τύφλα στο μεθύσι,πέφτει στο κρεβάτι του και πεθαίνει!Με το που βλέπει μπροστά του τον Άγιο Πέτρο του λέει:
-Σε παρακαλώ πήγαινέ με πίσω στη ζωή!Είμαι άλλωστε τόσο νέος για να φύγω!

Μερικές πόλεις θα βρεθούν κάτω από το νερό, εάν δεν σταματήσει η αύξηση της στάθμης των ωκεανών την οποία προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ανθρωπότητα μπορεί να πει αντίο στις Μαλδίβες, το Χονγκ Κονγκ, τη Βενετία και την Αγία Πετρούπολη.
Στην τρίτη χιλιετία η παγκόσμια στάθμη των ωκεανών μπορεί να ανέβει κατά 5 και μπορεί και ακόμη και κατά 10 μέτρα σε σχέση με τη σημερινή. Είναι σαφές ότι αυτές οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις μπορούν να γίνονται μόνο κατά προσέγγιση. Ενώ οι βραχυπρόθεσμες είναι πιο ξεκάθαρες. Προς το τέλος του 21ου αιώνα η στάθμη του νερού θα ανέβει εγγυημένα κατά 1 μέτρο, ενώ προς το τέλος του 22ου ήδη θα ανέβει κατά τρία μέτρα, λέει ο περιβαλλοντολόγος Αλεξέι Κοκόριν:
Στη Γη υπάρχουν περιοχές όπου η αύξηση της στάθμης του νερού κατά ένα μέτρο μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι Μαλδίβες σίγουρα δεν θα επιβιώσουν. Ένας μεγάλος αριθμός πόλεων που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία (Καλκούτα, Μπανγκόγκ, Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ), είναι ευαίσθητες ως προς την άνοδο της στάθμης του νερού. Γι' αυτές το κατά ένα μέτρο είναι ήδη πολύ άσχημα, ενώ κατά τρία μέτρα είναι ένας ολόκληρος κατακλυσμός. Για τη ρωσική Αγία Πετρούπολη η άνοδος της στάθμης του νερού κατά ένα μέτρο δεν είναι και τόσο τρομακτική, όμως τα τρία μέτρα θα χρειαστούν πολύ μεγάλες επενδύσεις για κατασκευή της προστασίας.
Στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση είναι βέβαιοι ότι μπορούν να αποφευχθούν η μεγάλες απώλειες εάν ήδη από σήμερα περάσουμε στη χρήση της «πράσινης» ενέργειας, μειώνοντας τις επικίνδυνες εκπομπές στην ατμόσφαιρα, σταματώντας με άλλους τρόπους την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι ειδικοί τόσο βέβαιοι ότι η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος στη Γη οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Γι' αυτά τα συμπεράσματα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, πιστεύει η μετεωρολόγος Ελένα Βολοσιούκ:
Να εξαχθούν συμπεράσματα για την αύξηση της θερμοκρασίας βασιζόμενοι μόνο πάνω στα στοιχεία για τα τελευταία 50 χρόνια δεν είναι και πολύ σωστό. Διότι η θερμοκρασία έτσι κι αλλιώς υφίσταται αλλαγές σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο: και κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κατά τη διάρκεια του έτους και ούτω καθεξής. Εάν η τάση για την αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία παρατηρείται την τελευταία δεκαετία, συνεχιστεί, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη μετατόπιση των κλιματικών ζωνών και την αύξηση της στάθμης των ωκεανών. Όμως δεν είναι όλα τόσο απλά. Η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα μπορεί συνοδεύεται από την τήξη των παγετώνων. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να αλλάξει την ποσότητα αλατιού στο νερό, και αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει η θερμοκρασία πήξης του νερού των ωκεανών. Και με αυτή σχετίζεται η θερμοκρασία της επιφάνειας της γης σε πλανητική κλίμακα.

http://www.seleo.gr

Μία χριστουγεννιάτικη έκπληξη επιφύλαξε σε ανυποψίαστους επιβάτες της η καναδική αεροπορική εταιρεία WestJet, κάνοντάς τους με τη δύναμη της τεχνολογίας και των… ξωτικών να πιστέψουν στον Άγιο Βασίλη! Με τη βοήθεια ενός εικονικού και άρτια καταρτισμένου τεχνολογικά Άγιου Βασίλη, η αεροπορική εταιρεία έμαθε τι δώρο επιθυμούν φέτος τα Χριστούγεννα οι επιβάτες που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από τα διεθνή αεροδρόμιο του Τορόντο και του Χάμιλτον με προορισμό το Κάγκαρι. Όταν όλοι επιβιβάστηκαν στα αεροσκάφη, η ομάδα της WestJet επίσης… «απογειώθηκε». Οι 150 υπάλληλοι της WestJet έγιναν τα «ξωτικά» του Άγιου Βασίλη, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα και ξεχύθηκαν στα καταστήματα για να ικανοποιήσουν τις ευχές των επιβατών και να αγοράσουν τα δώρα που επιθυμούν.
 Επέστρεψαν άρον-άρον φορτωμένοι με δώρα και μετέτρεψαν το αεροδρόμιο σε εργαστήριο του Άγιου Βασίλη. Τα τοποθέτησαν σε κουτιά, τα τύλιξαν και έγραψαν τα ονόματα των επιβατών. Και περίμεναν… Όταν οι επιβάτες έφτασαν στην αίθουσα παραλαβής αποσκευών, κάτι περίεργο έγινε. Άρχισε να χιονίζει και ανάμεσα σε φωτάκια, στολίδια και χριστουγεννιάτικα δέντρα στο διάδρομο αντί για τις βαλίτσες τους άρχισαν να κυλούν δώρα. Τάμπλετ, κινητά, ένα ζεστό κασκόλ, παιχνίδια, κούκλες, τρενάκια, κάλτσες και εσώρουχα, μια δωρεάν πτήση επιστροφής, κάμερες, τηλεοράσεις… Ένας-ένας οι επιβάτες άνοιγαν έκπληκτοι τα δώρα που λίγη ώρα πριν είχαν ζητήσει αγκαλιάζοντας τον Άγιο Βασίλη που τους ευχόταν «Καλά Χριστούγεννα». Το «χριστουγεννιάτικο θαύμα» καταγράφηκε από κρυφές κάμερες και η εορταστική διαφήμιση της καναδικής WestJet «σαρώνει» στο YouTube και κάνει το γύρο του κόσμου.
perierga.gr

Το Αμβούργο προέβαλε... ανέλπιστη αντίσταση στο Μόναχο, αλλά δεν απέτρεψε τη 17η σερί εντός έδρας νίκη της Μπάγερν που την έστεψε πρωταθλήτρια χειμώνα. Η εξουθενωμένη Ντόρτμουντ έμεινε στην ισοπαλία 2-2 με αντίπαλο τη Χόφενχαϊμ και απομακρύνεται από την κορυφή.
Μετά από 20 γκολ σε 3 επισκέψεις στο Μόναχο, το Αμβούργο δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μία τιμητική ήττα απέναντι σε αυτήν την Μπάγερν. Και το... πέτυχε. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, μετά από την πρώτη ήττα της σεζόν, από τη Μάντσεστερ Σίτι και μάλιστα σε αυτό το γήπεδο, αντέδρασε και αφού άφησε περιθώριο 20 λεπτών στον αντίπαλο, τον έπιασε από το λαιμό στη συνέχεια για να φτάσει στη νίκη 3-1, που της έδωσε και το φετινό herbstmeisterschaft, ήτοι το πρωτάθλημα χειμώνα.
Ο Μάριο Μάντζουκιτς και ο Μάριο Γκέτσε νίκησαν από μία φορά τον πρώην τερματοφύλακα του Πανιωνίου, Γιάροσλαβ Ντρόμπνι, που αντικατέστησε τον τραυματία Ρενέ Άντλερ στο τέρμα, ενώ η άμυνα των... 11 προσώπων απέτρεψε τα χειρότερα. Αν και πολλές φορές το τεχνητό οφσάιντ που έπαιζαν οι φιλοξενούμενοι εγκυμονούσε κινδύνους, η ομάδα του Μπερτ φαν Μάρβαϊκ απέτρεψε μία συντριβή και μάλιστα μείωσε με τον Πιερ Μισέλ Λασογκά στο 87'. Η Μπάγερν αποκατέστησε τη διαφορά 2 τερμάτων με τον Τζερντάν Σατσιρί στις καθυστερήσεις κι έφτασε στη 17η σερί εντός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα μέσα στο έτος, κάτι που έχει επαναληφθεί μόνο το 1972 και το 2005.

Επιστροφή στις νίκες για τη Barcelona που νίκησε ευκολότερα από ότι δείχνει το τελικό 2-1 την μαχητική Villareal. Η Barca ταλαιπωρήθηκε στο πρώτο ημίχρονο κυρίως από τις δικές της επιλογές και πιο συγκεκριμένα του Tata Martino ο οποίος κατέβασε μια περίεργη σύνθεση με δυο αμυντικά χαφ, Song και Busquets, με σκοπό προφανώς να σταματήσει ψηλά τις φαρμακερές αντεπιθέσεις των Μεξικανών της Villareal. Η κίνηση αυτή ναι μεν μετέτρεψε τον Pinto σε θεατή του αγώνα αλλά προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας που στα πρώτα 45 λεπτά ήταν αργή και ακίνδυνη. Η λύση ήρθε τελικά από το απλωμένο χέρι του Mario εντός της περιοχής στο 30’ και την ποινή που αξιοποίησε ο Neymar για να γράψει το 1-0 που έμεινε μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου. Στην επανάληψη δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι όμως η Villareal ευτύχησε στην πρώτη της επίσκεψη στα καρέ του Pinto να ισοφαρίσει με δυνατή κεφαλιά του Αργεντινού Musacchio μετά από εκτέλεση κόρνερ. Η αλλαγή των δεδομένων υποχρέωσε τον Martino να επαναφέρει την τάξη στην ενδεκάδα των Blaugrana με την είσοδο του Xavi στη θέση του Song. Η κυκλοφορία της μπάλας έγινε πιο γρήγορη και η μετατόπιση του Neymar προς το κέντρο της επίθεσης έδωσε χώρους στον Alba, που επέστρεψε από την πολύμηνη απουσία του,  να δημιουργεί συνεχώς επικίνδυνες καταστάσεις. Μόλις έξι λεπτά μετά η τάξη αποκαταστάθηκε και ο Neymar μετά από ασίστ του Alexis σημείωσε σε κενή εστία το 2-1, το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό σκορ αφού οι φιλοξενούμενοι του Marcelino Garcia συνέχισαν το ίδιο παθητικό αμυντικό παιχνίδι και οι επιθετικοί της Barca δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τους ανοικτούς χώρους για να διευρύνουν το σκορ. Στα αξιοσημείωτα του χθεσινού αγώνα και η επιπόλαια κίτρινη κάρτα που δέχθηκε στο 85’ ο Neymar και η οποία τον αφήνει έξω από το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Getafe. Μικρό το κακό θα μπορούσε κάποιος να πει όχι όμως και οι λάτρεις των στατιστικών που λένε ότι από τότε που η Getafe βρέθηκε στην Primera στον 21ο αιώνα, όποτε οι Καταλανοί νικούν εκεί, κατακτούν τη Λίγκα και όταν δεν το κάνουν, ο τίτλος πάει στη Real!


Νωρίτερα στην Παμπλόνα η Real πήρε ένα σκληρό μάθημα από τη γηπεδούχο Osasuna και μάλλον θα πρέπει να είναι και ικανοποιημένη με το βαθμό της ισοπαλίας στο τέλος, που την αφήνει όμως πέντε βαθμούς πίσω από την κορυφή.. Η Real μπήκε δυνατά στο παιχνίδι αλλά η Osasuna ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ μόλις στο 16’ με κεφαλιά του Oriol Riera. Από το σημείο εκείνο υπήρξε πλήρης αποδιοργάνωση της βασίλισσας με πολλά λάθη σε άμυνα και επίθεση τα οποία εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι γηπεδούχοι και σημείωσαν δεύτερο γκολ στο 34’ , πάλι με τον Oriol Riera, ένα Καταλανό γέννημα θρέμμα των ακαδημιών της Barca.  Το στοιχείο του εκνευρισμού μεταξύ των παικτών της Real ήταν έντονο με  αποτέλεσμα τις δυο κίτρινες μέσα σε 12’ λεπτά του Ramos που άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες. Ευτυχώς όμως για τη Real  μίλησε στο 45’ η κλάση του Isco που με σουτ έξω από την περιοχή μείωσε σε 2-1 λίγο πριν οι ομάδες πάνε στα αποδυτήρια. Εκεί που παρέμεινε το σύνολο των παικτών της Real τουλάχιστον για 30 λεπτά στο 2ο ημίχρονο που η Osasuna κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο και έχασε ευκαιρίες για αύξηση του σκορ. Ήταν η πολλοστή φορά φέτος που οι άσοι της απέναντι σε παίκτες που έπαιζαν με πάθος και αυταπάρνηση δεν είχαν απάντηση. Μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο και μετά την αποβολή του Silva που επανέφερε την αριθμητική ισορροπία, μπόρεσαν να απειλήσουν και τελικά να φτάσουν στην ισοφάριση στο 80’ με κεφαλιά του Pepe, του κορυφαίου της Real σε αυτό το παιχνίδι. Φυσικά μόνο και μόνο το γεγονός ότι σε ένα παιχνίδι της Real κορυφαίος ήταν ο Pepe τα λέει όλα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια αφού ο διεθνής Πορτογάλος ουσιαστικά κράτησε μόνος του όρθια τη Real κυρίως μετά την αποβολή του Ramos.Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται η αποβολή του αρχηγού της σε συνδυασμό με την τρίτη κίτρινη του Pepe και τον τραυματισμό του Varane αφήνει τη Real χωρίς κεντρικούς αμυντικούς για το επόμενο δύσκολο παιχνίδι στο Mestalla απέναντι τη Valencia.






Μόλις χθες αναφερθήκαμε στην είδηση ότι οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί πίεσαν με επιστολή τους την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να περιορίσει την παρακολούθηση της NSA και τώρα νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα που αυτή τη φορά αφορούν τους gamers.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, πέρα από όλους τους άλλους τρόπους που έχουμε δει μέχρι σήμερα, η NSA συνήθιζε να κατασκοπεύει και τους gamers μέσα από παιχνίδια όπως το World of Warcraft, Second Life αλλά και της υπηρεσίας Xbox Live της Microsoft. Το δημοσίευμα εξηγεί:

“Εάν αξιοποιούνταν σωστά, τα παιχνίδια θα μπορούσαν να παράγουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών. Μέσω αυτών θα μπορούσαν να αντληθούν πληροφορίες για διαδυκτιακές επιθέσεις από hackers, τα social networks των υπόπτων (φίλοι, πρόσφατη δρασητριότητα), φωτογραφίες προφίλ, τοποθεσίες και λοιπές αλληλεπιδράσεις τους με άλλους χρήστες.”

Πράγματι, δεδομένης της ανωνυμίας στο gaming αλλά και της χρήσης μικροφώνων και webcams για την επικοινωνία, όλα συνηγορούν στο ότι τα video games αποτελούν ένα πολύ καλό μέσο για την κατασκοπεία και τον εντοπισμό τρομοκρατών. Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται όμως είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούσε η NSA για την παρακολούθηση των gamers καθώς και το πώς γινόταν η επιλογή των σωστών στόχων έναντι των απλών παικτών.

techgear.gr
Ο χειμώνας ήρθε τα χιόνια σκέπασαν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.
Εν΄όψει Χριστουγέννων πολλοί ονειρεύονται ένα ταξίδι σε κάποιο σαλέ.
Ας δούμε ποια θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο:

  1)Tο Le Crans Hotel & Spa στο Crans Montana της Ελβετίας.

  2)To Le Melezin στην Courchevel της Γαλλίας.

  3)Το Avenue Lodge στην Val d' Isere της Γαλλίας.

  4)Το chalet Le Rocher στην Val d' Isere της Γαλλίας.

  5)To Chalet des Fermes στη Megeve της Γαλλίας.

  6)To Lodge Park στη Megeve της Γαλλίας.

  7)Το ξενοδοχείο La Perla στους Δολομίτες της Ιταλίας.

  8)Το ξενοδοχείο Matterhorn Focus στο Ζερμάτ της Ελβετίας.

  9)Το ξενοδοχείο Aurelio στο Lech της Αυστρίας.

  10)To chalet Cashmere στην Megeve της Γαλλίας.
news247.gr
Ο νέος επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι μόλις 27 ετών και δεν έχει προλάβει ακόμα να πάρει το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.
Γεννημένος το 1986 στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τελείωσε το γυμνάσιο το 2004 και το 2005 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία. Στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και έγινε μέλος του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (ÖVP)  και το 2009 εξελέγη πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος.
Το 2010 ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα στο νεοσύστατο τμήμα ενσωμάτωσης του υπουργείο Εσωτερικών. Στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου 2013 εξελέγη βουλευτής με 35.700 ψήφους .
Με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ορκιστεί την επόμενη εβδομάδα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στα 27 του χρόνια, γίνεται ο νεότερος υπουργός στην ΕΕ.
aftodioikisi.gr

Το βιομετρικό διαβατήριο είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο, το οποίο χρησιμοποιεί τα βιομετρικά χαρακτηριστικά προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του κατόχου του. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα chip, το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα του διαβατηρίου καθώς και των βιομετρικών δεδομένων του. Αυτά τα βιομετρικά στοιχεία έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα επίπεδο ασφάλειας και προστασίας ενάντια στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Σε αυτό το πλαίσιο ο International Civil Aviation Organisation έχει ορίσει την αναγνώριση προσώπου ως το σημαντικότερο βιομετρικό χαρακτηριστικό, ενώ η αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος, έχει οριστεί ως μη υποχρεωτική διαδικασία αναγνώρισης.

Τα βιομετρικά διαβατήρια πέραν του νέου σχεδιασμού διαθέτουν και άλλα σημαντικά γνωρίσματα ασφαλείας. Χαρακτηριστικά όπως σελίδες με περίπλοκα σχέδια, υδατογραφήματα, καθώς και το προαναφερόμενο chip αποθήκευσης.

Η χρήση βιομετρικών στοιχείων βοηθάει στην αντιμετώπιση της απάτης και μπορεί να προσδιορίσει την πλαστότητα του υπό εξέταση ταξιδιωτικού εγγράφου. Η βιομετρική αναγνώριση στοιχείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ στα σύνορα προκειμένου να εξακριβωθεί η εικόνα που εμφαίνεται στο διαβατήριο με αυτή που υπάρχει στο αρχείο της σχετικής Υπηρεσίας.

Τα βιομετρικά στοιχεία είναι μοναδικά και μετρήσιμα στον κάθε άνθρωπο και χρησιμοποιούνται προκειμένου ν’ αναγνωριστεί η ταυτότητά του. Τέτοια στοιχεία είναι το πρόσωπο και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ένα πρόσωπο μπορεί ν’ αναγνωριστεί από τις αποστάσεις μεταξύ των ματιών, μύτης, στόματος κλπ. Οι εκάστοτε μετρήσεις των βιομετρικών στοιχείων – χαρακτηριστικών ενός προσώπου κωδικοποιούνται ψηφιακά και η κωδικοποίηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να γίνει η απαραίτητη σύγκριση και κατ’ επέκταση η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητας ενός ανθρώπου.

Το νέο Ελληνικό διαβατήριο ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα όπως καθορίζονται από το International Civil Aviation Organisation, οπότε υπ’ αυτή την έννοια θεωρείται ασφαλές και αξιόπιστο ταξιδιωτικό έγγραφο. Περιλαμβάνει και το προαναφερθέν chip με τα αποθηκευμένα προαναφερθέντα βιομετρικά στοιχεία-χαρακτηριστικά, τα οποία τυγχάνουν προστασίας μέσω προηγμένων μεθόδων κρυπτογράφησης. Τα αποθηκευμένα δεδομένα του chip είναι ασφαλή ειδικότερα:

- Μέσω προστασίας ενάντια σε οποιασδήποτε αναρμόδια ανάγνωση μέσω του βασικού ελέγχου πρόσβασης (Basic Access Control), πρόκειται για ένα ασφαλές πρωτόκολλο πρόσβασης.

- Μέσω της ψηφιακής υπογραφής, η οποία πιστοποιεί αφενός ότι τα κωδικοποιημένα στοιχεία είναι γνήσια και αφετέρου την χώρα που έχει εκδώσει το διαβατήριο.

Τέλος, τα δεδομένα-στοιχεία κλειδώνονται με ένα δημόσιο κλειδί (Public Key) που παρέχει προστασία κατά οποιασδήποτε νόθευσης κωδικοποιημένων δεδομένων. Το Public Key επιτρέπει την επικύρωση των δεδομένων ως προς την γνησιότητα τους και εμφανίζει οποιαδήποτε τροποποίηση – νόθευση ή διαγραφή στο chip του διαβατηρίου.
Πηγή: News.gr

Επιτέλους, η στιγμή που η BMW έφερε στο φως το πολυαναμενόμενο Μ4 Coupe, καθώς και το Μ3, έφτασε. Η διαφορά στην ονομασία μας θυμίζει ότι η M3 είναι τετράπορτη, ενώ η Μ4, δίπορτη ενώ σύντομα έρχεται και η κάμπριο έκδοσή της.
Παρά το γεγονός ότι έχασε ένα ζευγάρι κυλίνδρων, είναι η πιο δυνατή M3 στην ιστορία της. Και τα δύο μοντέλα, κρύβουν έναν εξακύλινδρο – σε ευθεία διάταξη - κινητήρα, τριών λίτρων, ο οποίος αποδίδει 431 άλογα με 184 κιλά ροπής στις 7.600 στροφές. Ο παλιός V8 κινητήρας απέδιδε 414 άλογα με 133 κιλά ροπής. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων εμφανίζονται μειωμένες κατά 25%. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην παράγει έναν πολύ ωραίο ήχο, ο οποίος εξαρτάται στην πραγματικότητα από τον τρόπο οδήγησης.
Τόσο η M3 όσο και η M4 είναι κατά περίπου 80 κιλά ελαφρύτερες από τις προκατόχους τους, με το βάρος της Μ4 να φτάνει τα 1500kg, και το M3 σεντάν να είναι μόλις 23 κιλά βαρύτερο. Και οι δύο φτάνουν τα 0 – 100 σε 4,3 δευτερόλεπτα - 4.1s με το κιβώτιο DCT. Η ταχύτητά τους περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χιλιόμετρα.
Οι τιμές για την Μ3 ξεκινούν από τα 66.800 ευρώ, ενώ η M4 Coupe ξεκινάει από τα 67.300 ευρώ. Μπορεί το γεγονός ότι ο V8 των παλαιών μοντέλων της σειράς αποτελεί παρελθόν να μην μας χαροποιεί ιδιαίτερα, μήπως όμως θα αποζημιωθούμε από τον νέο εξακύλινδρο με μεγαλύτερη ισχύ και μικρότερο βάρος, στοιχεία τα οποία ίσως είναι ικανά να καλύψουν την απώλεια;
 


Πηγή: News.gr

Λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 1.300 θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία στο πλαίσιο της δράσης  «Κατάρτιση ανέργων επαγγελματιών υγείας σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας », που στοχεύει στην κοινωνικο-οικονομική ένταξη των ανέργων επαγγελματιών υγείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο συνολικός προϋπολογισμού του προγράμματος ανέρχεται σε 15.600.000 ευρώ, και χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ.) με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Πιο συγκεκριμένα, ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών με δικαίωμα νόμιμης διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας, επαγγελματίες υγείας, (ιατροί νοσηλευτές, λοιπό οικονομικό-διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και διάφορες ειδικότητες παραϊατρικών επαγγελμάτων), εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Διευκρινίζεται ότι οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελεύθερο ή άλλο επάγγελμα, πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα απόκτησης του voucher κατάρτισης, έπειτα από εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος στο www.voucher.gov.gr.
Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων, με τη μορφή μοριοδότησης:
1. Η οικογενειακή κατάσταση.
2. Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό οικονομικού έτους 2013, (έως 8.000, από 8.000-12.000 από 12.000-15.000 και από 15.000 ευρώ και άνω).
3. Ο χρόνος ανεργίας, (μέχρι 12 μήνες και από 12 μήνες και πάνω).
4. Η ηλικία, (άνεργοι μέχρι 29 ετών θα μοριοδοτηθούν υψηλότερα).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Θεωρητική κατάρτιση 240 ωρών, (περίπου 2 μήνες).
  • Πρακτική άσκηση σε δημόσια νοσοκομεία διάρκειας 960 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 7 μήνες.
Τόσο η θεωρητική κατάρτιση, όσο και η πρακτική άσκηση είναι επιδοτούμενη. Τα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιηθούν, ως προς το θεωρητικό μέρος, από παρόχους κατάρτισης.
Οι ωφελούμενοι θα καταρτιστούν στα εξής μαθησιακά αντικείμενα:
• Ποιότητα και ασφάλεια – Εφαρμογές Ολικής Ποιότητας.
• Πρωτόκολλα και διαδικασίες (διοικητικές, ιατρικές, νοσηλευτικές).
• Κατευθυντήριες οδηγίες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπομπών.
• Αναδιάρθρωση μονάδων και υπηρεσιών υγείας.
• Διασυνδεσιμότητα της ΠΦΥ και των νοσηλευτικών μονάδων.
• Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
• Κλειστά ενοποιημένα νοσήλια- Κοστολόγηση Ιατρικών Πράξεων – Ενσωμάτωση στα ΚΕΝ.
• Ηλεκτρονικός (Ιατρικός) Φάκελος Ασθενούς.
• Διπλογραφικό Σύστημα.
• Ηλεκτρονικές Προμήθειες (Ενιαίες Τεχνικές Προδιαγραφές όλων των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων κ.λπ.).
• Νομοθεσία Δημοσίων Προμηθειών – Εφαρμογές.
• Διοικητικό – οικονομικός Έλεγχος Μονάδων Υγείας.
Η υλοποίηση του πρακτικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης (πρακτική άσκηση), θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε συνεργαζόμενους φορείς (Δημόσια Νοσοκομεία και υπηρεσίες αυτών), ανάλογα με το είδος του αντικειμένου της κατάρτισης, βάσει συμφωνητικού υλοποίησης, που θα υπογράψει ο Πάροχος Κατάρτισης με την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), όπου ανήκει το νοσοκομείο.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν μία «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας» οικονομικής αξίας 12.000 ευρώ, η οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) αλλά και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης των ωφελουμένων, από τους παρόχους κατάρτισης.
Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 1.440 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων). Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 5.760 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων). Η επιταγή θα δοθεί σε 2 δόσεις.
aftodioikisi.gr
Στις 15 Δεκεμβρίου 1970 επιτυγχάνεται η πρώτη επιτυχής προσεδάφιση μιας τεχνητής κατασκευής σε έναν άλλο πλανήτη. Το ρωσικό «Βενέρα 7» προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη.

533 - Ο στρατηγός Βελισσάριος νικά τους Βανδάλους του βασιλιά Γελίμερου στη Μάχη του Τρικάμαρου.

1256 - Ο Χουλαγκού Χαν καταλαμβάνει και καταστρέφει το φρούριο Αλαμούτ των Ασασίνων, στο σημερινό Ιράν, ως μέρος της επίθεσης των Μογγόλων στην ισλαμική νοτιοδυτική Ασία.

1791 - Οι πρώτες δέκα τροποποιήσεις του Συντάγματος των Η.Π.Α., γνωστές και ως Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, γίνονται νόμος μετά την επικύρωσή τους από την πολιτεία της Βιρτζίνια.

1828 - O Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας με θέσπισμα συνιστά τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.

1914 - Ως αποτέλεσμα εκρήξεως μεθανίου 687 άνθρωποι σκοτώνονται σε ανθρακωρυχείο της Ιαπωνίας.

1929 - Νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.

1939 - Κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος».

1970 - Πρώτη επιτυχής προσεδάφιση μιας τεχνητής κατασκευής σε έναν άλλο πλανήτη: Το Βενέρα 7 προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη.

http://www.enikos.gr 
Αύξηση των αποθεμάτων χρυσού των κεντρικών τραπεζών κατά 300 τόνους σημειώθηκε τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, το σύνολο των επίσημων παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού μέχρι το μήνα Δεκέμβριο του 2013 έφτασε του 31.913 τόνους.
Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρονται οι δέκα χώρες που επισήμως κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα:
Πρώτες έρχονται οι ΗΠΑ με 8,133.5 τόνους.
Δεύτερη η Γερμανία με 3,387.1 τόνους.
Τρίτη η Ιταλία με 2,451.8 τόνους.
Τέταρτη η Γαλλία με 2,435.4 τόνους.
Πέμπτη η Κίνα με 1,054.1 τόνους.
Έκτη η Ελβετία με 1,040.1 τόνους.
Έβδομη η Ρωσία με 1,015.1 τόνους.
Όγδοη η Ιαπωνία με 765.2 τόνους.
Ένατη η Ολλανδία με 612.5 τόνους.
Δέκατη η Ινδία με 557.7 τόνους.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Και ολόκληρη, θα λέγαμε!
Όσο καλή νοικοκυρά, ή καθαρός και τακτικός άντρας κι αν είστε, υπάρχουν ορισμένα μέρη στο σπίτι που… τα μικρόβια "κερδίζουν στα σημεία"!
Δείτε παρακάτω σε ποια αντικείμενα ή γωνιές του σπιτιού θα πρέπει, σύμφωνα με την περιβαλλοντική βιολόγο Kelly Reynolds από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ, να δώσετε ιδιαίτερη σημασία όταν καθαρίζετε:


Σφουγγαράκι και πετσέτες κουζίνας


Τα σφουγγαράκια με τα οποία πλένουμε τα πιάτα μπορεί να περιέχουν βακτήρια που ευθύνονται για μολύνσεις όπως αυτά που προκαλούν τη σαλμονέλα, το E. coli και σταφυλόκοκκο, καθώς επίσης και τον ιό της γρίπης. Η πετσέτα με την οποία σκουπίζετε τα πιάτα μπορεί επίσης να αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη μούχλας… και κάθε φορά που εσείς στεγνώνετε τα πιάτα σας να… τη σκορπίζετε παντού!
Τι να κάνετε: Μετά από κάθε χρήση ξεπλύνετέ τα με ζεστό νερό, στύψτε τα καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο. Στο τέλος της ημέρας, ή κάθε φορά που καθαρίζετε μια επιφάνεια στην οποία έχετε ακουμπήσει ωμό κρέας, αποστειρώστε το υγρό σφουγγαράκι, βάζοντάς το για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων (προσέξτε να είναι υγρό, διαφορετικά μπορεί να αρπάξει φωτιά) και βάλτε τις πετσέτες κουζίνας στο πλυντήριο.
Καθαρίζετε τον πάγκο της κουζίνας καθημερινά με ένα απολυμαντικό σπρέι και αλλάζετε το σφουγγαράκι της κουζίνας μετά από μερικές εβδομάδες.


Νεροχύτης


Στο νεροχύτη "φιλοξενούνται" περισσότερα από 500.000 βακτήρια (δέκα φορές περισσότερα από αυτά που συναντά κανείς στο καπάκι της τουαλέτας), λέει η Reynolds.
Επιφάνειες κοπής και σκεύη κουζίνας που έρχονται σε επαφή με ωμά κρέατα "κουβαλούν"
πιθανούς παθογόνους παράγοντες. Αν στο όλο "σκηνικό" προσθέσετε και την υγρασία και τα υπολείμματα τροφών, τα οποία "ενθαρρύνουν" την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων… το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένας τεράστιος πληθυσμός μικροβίων στο νεροχύτη σας.
Τι να κάνετε: Μερικές φορές την εβδομάδα, και αφού έχετε τελειώσει με τα ωμά τρόφιμα, απολυμάνετε το νεροχύτη, τρίβοντάς τον με ένα σφουγγάρι για να απομακρύνετε τα βακτήρια από την επιφάνειά του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο που φεύγουν τα νερά. Ψεκάστε ακόμη τη βρύση και τα χερούλια του ζεστού και του κρύου νερού. Αφήστε το καθαριστικό προϊόν να δράσει για μερικά λεπτά και ξεβγάλτε.


Οδοντόβουρτσες


Καθημερινά "γεμίζετε" την οδοντόβουρτσά σας με μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα σας. Μετά την αφήνετε να στεγνώσει σε ένα… γεμάτο υγρασία μπάνιο, πολλές φορές σε σημεία που βρίσκονται κοντά στη λεκάνη της τουαλέτας… με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να μολυνθεί από τα αερομεταφερόμενα βακτήρια, που "απελευθερώνονται" με κάθε πάτημα στο καζανάκι.
"Μπορεί να αρρωστήσετε εξαιτίας της οδοντόβουρτσάς σας", λέει η Reynolds.
Τι να κάνετε: Βάλτε την οδοντόβουρτσά σας να στεγνώσει σε κάθετη θέση (μέσα σε ένα ποτήρι) μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας. Ένας ακόμη απλός τρόπος να μειώσετε τον αριθμό των αερομεταφερόμενων βακτηρίων στο χώρο της τουαλέτας, είναι να κλείνετε το καπάκι της λεκάνης, κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι.
Μια φορά την εβδομάδα, απολυμάνετε την οδοντόβουρτσά σας, στο ειδικό πρόγραμμα του πλυντηρίου πιάτων, για να "σκοτώσετε" τα βακτήρια.
Ακόμη, αντικαταστήστε τη κάθε τρεις μήνες, ή μετά από κάποια αρρώστια.


Ηλεκτρονικές συσκευές


Τα τηλεκοντρόλ και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, συσκευές που χρησιμοποιούν όλα τα μέλη μιας οικογένειας, και που σπάνια καθαρίζονται, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο βρώμικα αντικείμενα ενός σπιτιού.
Τι να κάνετε: Σκουπίστε με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι όλα τα τηλεκοντρόλ, πληκτρολόγια, ποντίκια υπολογιστή και καλύμματα κινητών και tablet που έχετε στο σπίτι, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (αφού τα έχετε απενεργοποιήσει).


Χαλί σαλονιού


Το χαλί στο δωμάτιο του σπιτιού, απ’ όπου περνάνε όλα τα μέλη της οικογένειας, καθώς και οι επισκέπτες, μπορεί να περιέχει μέχρι και 200.000 βακτήρια.
Τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, υπολείμματα τροφών, γύρη και τρίχες και νεκρά κύτταρα από κατοικίδια (για όσους έχουν και ζωάκια μέσα στο σπίτι) λειτουργούν ως ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων. Κάθε φορά που πατάτε επάνω στο χαλί, ή το παιδί σας κυλιέται επάνω σε αυτό… τα βγάζετε στην επιφάνεια.
Τι να κάνετε: Βάζετε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας παράλληλα ειδικό απολυμαντικό για χαλιά. Μία φορά το χρόνο φωνάξτε ένα ειδικό συνεργείο καθαρισμού για να καθαρίσει/απολυμάνει με ατμό τα χαλιά σας.


Πετσέτες μπάνιου


Όταν αφήνετε τις υγρές πετσέτες για 20 λεπτά ή παραπάνω χωρίς να τις στεγνώσετε, μπορεί να αναπτυχθούν μούχλα και βακτήρια, που ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα.
Τι να κάνετε: Αερίστε και στεγνώστε την πετσέτα σας μετά από κάθε χρήση. Ιδανικά, αν έχετε στεγνωτήριο… πετάξτε μέσα εκεί μετά από κάθε χρήση. Πλύνετέ τες μετά από τρεις ή τέσσερις χρήσεις.


Πορτοφόλι/τσάντα


Τα πορτοφόλια και οι τσάντες αποτελούν «φωλιά» χιλιάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων βακτηρίων. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές το έχετε πιάσει, ενώ είστε έξω.
Τι να κάνετε: Καθαρίστε τα (ανάλογα με το υλικό) με κάποιο ειδικό απολυμαντικό προϊόν. Αν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, ακόμη καλύτερα.
Και… κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι… μην ακουμπάτε την τσάντα ή το πορτοφόλι σας στον πάγκο της κουζίνας.
Το κρεβατάκι του κατοικίδιού σας
Κάθε φορά που βγάζετε το σκυλί σας βόλτα, χαίρεστε με… τη χαρά του να κυλιέται στα χώματα και τις λάσπες.
Μόνο που… όλα όσα «παίρνει» απ’ έξω τα κουβαλά και μέσα στο σπίτι σας.
Τι να κάνετε: Μία φορά την εβδομάδα βγάλτε το κάλυμμα και πλύνετέ το στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Αν έχετε στεγνωτήριο, ρίξτε το και εκεί. Αν δεν βγαίνει χρησιμοποιείστε κάποιο ειδικό απολυμαντικό σπρέι.
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!