Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει να παντρευτείς μια Ρωσίδα. Εδώ είναι ένα παράδειγμα που κάποιος το…

έκανε, ωστόσο, είναι μια θετική ή μια αρνητική απόφαση;
Κοιτάζοντας το «νυφικό»αναρωτιόμαστε αν φόρεσε μόνο τα εσώρουχα και θεώρησε περιττό το φουστάνι και αν ο γαμπρός μπορεί να αισθάνεται σίγουρος.


































http://www.tsekouratoi.gr


Όλοι λίγο έως πολύ, έχουμε στην ζωή μας κάποιο άτομο το οποίο είμαστε βέβαιοι για τον Α η Β λόγο ότι μας φέρνει γρουσουζιά…

Πέραν λοιπόν των κλασικών κλισέ “να φάει τον κώλο του”, “κακό χρόνο να ‘χει”, κι “όλα τα στραβά που μας έτυχαν να πέσουνε πάνω του”, ψάξαμε και βρήκαμε τρόπους να προστατευτούμε από τα άτομα που δεν έχουν τίποτα πιο αξιόλογο να κάνουν, από το να μας γλωσσοτρώνε όλη μέρα και να μην μας αφήνουν σε ένα λεπτό ησυχίας!…

Βέλος – Φοριέται η αιχμή ενός βέλους σαν φυλαχτό ενάντια σε οτιδήποτε κακό.

Καμπανάκια – Φοριούνται σαν φυλαχτό ενάντια σε δαιμόνια. Λέγεται ότι οι δαίμονες δεν αντέχουν τον ήχο της καμπάνας.

Γάτες – Μικρά φυλαχτά με την μορφή μιας γάτας φοριούνται για καλή τύχη. Αν δεις μαύρη γάτα στον δρόμο, είναι γρουσουζιά.

Αετός – Μικρά φυλαχτά με την μορφή αετού φοριούνται για προστασία από τις κατάρες. Τα φτερά του αετού φοριούνται για να ελκύσουν ευμάρεια.

Μάτι – Μικρές μπλε χάντρες σε σχήμα ματιού φοριούνται για προστασία από το μάτιασμα.

Σκόρδο – Φοριέται στο λαιμό ή κρεμιέται στην εξώπορτα του σπιτιού για να κρατάει τους βρυκόλακες μακριά.

Χέρι – Φυλαχτά σε σχήμα παλάμης φοριούνται για προστασία από οτιδήποτε κακό.

Κουκουνάρι – Θεωρείται δυνατό φυλαχτό ενάντια σε δαιμόνια.

Αστέρια – Είναι γρουσουζιά να μετράς τα αστέρια. Αν όμως δεις ένα αστέρι να πέφτει, κάνε μια ευχή.

Αλάτι – Διώχνει τα δαιμόνια και τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Αν χυθεί αλάτι κατά λάθος είναι γρουσουζιά και πρέπει να ρίξεις λίγο πίσω σου, πάνω από τον ώμο σου.

Βασιλικός – Είναι καλή τύχη να έχεις μια γλάστρα με βασιλικό στην είσοδο του σπιτιού. Αν επίσης προσφέρεις ένα κλαράκι βασιλικού στους επισκέπτες σου, τότε αυτοί θα ξαναέρθουν.

Αράχνη – Ιστός αράχνης στις γωνίες του σπιτιού είναι καλή τύχη. Αν πέσει πάνω σου αράχνη είναι επίσης καλή τύχη.

Πασχαλίτσα – Αν πέσει πάνω σου πασχαλίτσα είναι καλή τύχη. Είναι όμως μεγάλη γρουσουζιά να την διώξεις.

Βάτραχος – Ένα φυλαχτό σε σχήμα βατράχου, προστατεύει από το μάτιασμα.

http://www.diaforetiko.gr 
Γνωρίζουμε τα iPhone και τα iPad, γνωρίζουμε την Apple ως ένα σημαντικό brand name στο χώρο της τεχνολογίας, αλλά δεν γνωρίζουμε τα...

 μυστικά πίσω από τον συγκεκριμένο κολοσσό. Ισως γιατί η μυστικοπάθειά της αγγίζει τα όρια της εμμονής.

Ο Guardian προσπάθησε να εισχωρήσει σε αυτά τα μικρά (αλλά και μεγάλα) μυστικά της εταιρίας και τα κατέγραψε σε ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο. Ιδού τα 11 απόκρυφα σημεία της Apple, έτσι όπως καταγράφονται από την εφημερίδα.

1.Ο Στιβ Τζομπς ήταν υιοθετημένος και κατά το ήμισυ (από την μητέρα του) Σύριος.

2.Το πρώτο κομπιούτερ της Apple είχε... σατανική τιμή, καθώς πωλούνταν ακριβώς 666,66 δολάρια.

3.Η Apple κυκλοφορεί τα προϊόντα της σε όλον τον κόσμο, μέσω αεροπλάνων και δεν χρησιμοποιεί το πλοίο για τη μεταφορά προϊόντων.

4.Τα Macintoch είναι μια... ποικιλία της Apple.

5.Οι σούπερ φωτογραφίες που συνοδεύουν τα νέα προϊόντα της εταιρίας, δεν είναι φτιαγμένες από κομπιούτερ, αλλά πραγματικές close up φωτογραφίες.

6.O συνιδρυτής, Στιβ Βόσνιακ, τυπικά, παραμένει ακόμα υπάλληλος της Apple.

7.Οι τελευταίες λέξεις του Τζομπς λίγο πριν κλείσει για πάντα τα μάτια του, ήταν οι εξής: «Oh wow. Oh wow. Oh wow!».

8.Η εταιρία ιδρύθηκε από τρία άτομα και όχι δύο. Τους Τζομπς, Βόσνιακ και Γουέιν, απλώς ο τελευταίος πούλησε νωρίς το ποσοστό του.

9.Το άσπρο iPad δεν ήταν ιδέα του Τζομπς, που ήταν αντίθετος, αλλά του designer, Jony Ive.

10.H εταιρία διαθέτει ένα κρυφό κτήριο στο οποίο γίνεται η συσκευασία των προϊόντων σκοπεύοντας στη μέγιστη συναισθηματική ταύτιση με τους επίδοξους αγοραστές.

11.Σε μια πρόσφατη αυτοβιογραφία του, ο Jony Ive αποκάλυψε πως στη συσκευασία του iMac G4, υπήρχαν δύο στρογγυλά ηχεία που έμοιαζαν με αντρικούς όρχεις.

http://www.tsekouratoi.gr

Ανήκει στον Michelangelo. Ο πίνακας με την ονομασία «Doni Tondo» είναι μακράν ο πιο αντιπροσωπευτικός και διάσημος πίνακας των Χριστουγέννων και όχι άδικα.

Φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1507 και ο αποτελεί τον μοναδικό ολοκληρωμένο πίνακα ζωγραφικής από την ώριμη περίοδο του Michelangelo, που έχει διασωθεί.

Συχνά αναφέρεται ως Doni Madonna ή «Η Αγία Οικογένεια» και βρίσκεται στη γκαλερί Uffizi, στη Φλορεντία της Ιταλίας τοποθετημένη μάλιστα στο πρωτότυπο πλαίσιό της.

Ο πίνακας πιθανολογείται ότι ανατέθηκε από τον Agnolo Doni για να τιμήσει το γάμο του με την Maddalena Strozzi, γόνο μεγάλης και ισχυρής οικογένειας της Τοσκάνης.

Οι θεωρίες για το πότε ακριβώς φιλοτεχνήθηκε το έργο ποικίλουν. Άλλοι λένε μετά το γάμο του Doni, το 1503 ή 1504, άλλοι μετά την ανασκαφή του Laocoön περίπου το 1506, ενώ υπάρχουν και οι φήμες που αναφέρουν ότι έγινε πριν από τις τοιχογραφίες της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα, άρα πριν από το 1508.

Σε γενικές γραμμές πάντως υπολογίζεται στα τέλη περίπου του 1506 ή 1507.

Ο πίνακας απεικονίζει τον Ιησού μωρό, μαζί με την Παναγία και τον Ιωσήφ ενώ κάτω δεξιά φαίνεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και πέντε διφορούμενες γυμνές αντρικές φιγούρες. Χαρακτηριστικό του πίνακα είναι η κυκλική δομή του, που παραπέμπει στην τεχνική της Ιταλικής Αναγέννησης.

http://www.clickatlife.gr 
Μπορεί το ρολόι να δείχνει 12 το βράδυ, αλλά πολλοί υποφέρουν από αϋπνίες ή προσπαθούν άσκοπα να κοιμηθούν, ανοίγοντας για λίγο την τηλεόραση. Πάνω από το 60% των Αμερικανών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο κάθε βράδυ, καταλήγοντας στα υπνωτικά χάπια. Νιώθουν το σώμα τους κουρασμένο και το κρεβάτι τους ζεστό… αλλά ο ύπνος δεν έρχεται ποτέ! Οι παρακάτω επτά συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε για πολλές ώρες, χωρίς να ξυπνάτε κάθε μισάωρο, με εντελώς φυσικό τρόπο.

Μην κάνετε γυμναστική τις βραδινές ώρες

Οι εμπειρογνώμονες του ύπνου συμβουλεύουν να αποφεύγετε τη βραδινή γυμναστική, επειδή η αδρεναλίνη δεν αφήνει τον οργανισμό σας να ηρεμήσει και να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Δυστυχώς, οι νυχτερινές προπονήσεις αναστέλλουν τον ύπνο. Ωστόσο υπάρχουν και έρευνες που υποστηρίζουν ότι η άσκηση το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και καταπολεμεί την κατάθλιψη. Όπως και να έχει, καλύτερα να μην το ρισκάρετε…

Πείτε «όχι» στο αλκοόλ το βράδυ

Ακόμα και ένα ποτό μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνδρες που πήγαν για ύπνο ζαλισμένοι, πήγαιναν ήσυχοι για ύπνο, αλλά οι γυναίκες έκαναν άστατο ύπνο και ξυπνούσαν συχνά. Το αλκοόλ δεν θα σας αφήσει να φτάσετε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, ώστε να ξεκουραστεί το σώμα σας. Τέλος, όπως ακριβώς και ο καφές, το αλκοόλ είναι διουρητικό, οπότε θα σας αναγκάσει να τρέχετε στην τουαλέτα κάθε δυο ώρες.

Χαλαρώστε, όταν μπαίνετε στο σπίτι

Όταν τα πόδια σας φτάνουν την πόρτα, ξεχάστε τους λογαριασμούς, τη δουλειά ή το αύριο και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Έξυπνο είναι να ξεκινήσετε την ηρεμία νωρίς το βράδυ, ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε ήσυχα όταν περάσει η ώρα. Φτιάξτε ένα χαμομήλι, κάντε ένα μπάνιο και πάρτε λίγο καθαρό αέρα στο μπαλκόνι. Σίγουρα, έτσι θα απαλλαχθείτε από το άγχος γρήγορα και εύκολα!

Κάντε σεξ πριν τον ύπνο

Ειδικά οι άντρες, κοιμούνται αμέσως μετά το σεξ, αφού το σώμα τους γεμίζει με προλακτίνη, μια ορμόνη που κυριαρχεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βέβαια, παρόμοιες ορμόνες παράγονται και στις γυναίκες, αφού το σώμα τους προκαλεί την ωκυτοκίνη, μια ουσία που αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής για έναν καλό ύπνο. Οπότε, δεν είστε οι μόνοι που θέλετε ύπνο μετά το σεξ…

Κλείστε το κινητό, το laptop και το iPad σας

Δεν χρειάζεται να έχετε το κινητό συνεχώς στο χέρι σας! Η ακτινοβολία από τα κινητά καταστέλλει σημαντικά την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί υπνηλία. Άλλωστε, μια κλήση ή ένας θόρυβος είναι ικανός, όχι μόνο να σας ξυπνήσει, αλλά και να σας «τρομάξει», διώχνοντας τον ύπνο για τις επόμενες ώρες.

Κάντε ένα μπάνιο με έλαια αρωματοθεραπείας

Το μπάνιο με πέντε σταγόνες ελαίων ή καλύτερα αρώματος τριαντάφυλλου και λεβάντας μπορούν να χαλαρώσουν το μυαλό και το σώμα σας. Ρίξτε μέσα στο μπάνιο με χλιαρό νερό και ανάψτε κεράκια, ώστε να αφήσετε το πνεύμα σας ελεύθερο. Προσοχή όμως, μην κάνετε πολύ ζεστό μπάνιο, επειδή το καυτό νερό θα σας καθυστερήσει από το να αποκοιμηθείτε. Με άλλα λόγια, το σώμα σας θα μπει στη διαδικασία να επαναφέρει την ισορροπία της θερμοκρασίας του.

Καταναλώστε superfoods για τον καλό ύπνο

Και όμως, μερικές τροφές δεν βοηθούν τον οργανισμό σας να «βυθιστεί» στον ύπνο. Καλό είναι να τρώτε ελαφρά το βράδυ, π.χ. μαγειρεύοντας ζυμαρικά ολικής άλεσης με φρέσκα λαχανικά, σάλτσα ντομάτας και στήθος κοτόπουλου. Αυτό το γεύμα περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα που αφήνουν το σώμα μας να κοιμηθεί πιο εύκολα!

Ένα συγκριτικό βίντεο ανάμεσα στους δύο Αργεντινούς «θεούς» της μπάλας, Λιονέλ Μέσι και Ντιέγκο Μαραντόνα, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, από την Παραμονή των Χριστουγέννων, προκαλώντας θαυμασμό για τις «μαγικές» ενέργειες που κάνουν οι δύο Αργεντινοί, με την στρογγυλή θεά, ενώ παράλληλα δημιουργεί και ένα τεράστιο δίλλημα για το ποιος τελικά είναι το μεγαλύτερο αστέρι.

Δείτε το βίντεο


http://www.enikos.gr 
Πώς θα σας φαινόταν αν πλησιάζατε ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο και αυτό με την σειρά του έβγαζε κραυγές και έπεφτε πάνω σας;

Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, κι όμως συνέβη και μάλιστα στο Τέξας!

Ανυποψίαστοι δάσκαλοι και μαθητές του Λυκείου Κίλγκορ, με άκρως γιορτινή διάθεση θέλησαν να βγουν φωτογραφίες δίπλα στο δέντρο. Τι το ήθελαν όμως; Η λαχτάρα που πήραν μετά ήταν πολύ μεγάλη!

Ο λόγος; Ένας έφηβος, μαθητής του σχολείου, θέλοντας να κάνει φάρσες, ντύθηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο και όσοι πήγαν να καθίσουν δίπλα του, τους αγρίευε και έπεφτε πάνω τους!

Δείτε το απίστευτο βίντεο με τις αντιδράσεις των ανθρώπων, που έχει σαρώσει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο!


http://peiraxtiri.gr 

Αν και αργία, τα πρωταθλήματα στη Μεγάλη Βρετανία θα έχουν πλήρη αγωνιστική, διατηρώντας την παράδοση της 26ης Δεκεμβρίου. Από πού προέκυψε όμως η Boxing Day και ποια είναι η σχέση της με το ποδόσφαιρο;
Η Boxing Day, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά σε αυτές τις χώρες, είναι μία αργία που εορτάζεται συνήθως με την οικογένεια να μένει σπίτι συγκεντρωμένη, όπως συμβαίνει και τα Χριστούγεννα. Ουσιαστικά, αποτελεί επέκταση των Χριστουγέννων και ο λόγος ύπαρξης αυτής της γιορτής χάνεται στα βάθη των αιώνων στην Βρετανία.
Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πως προέκυψε αυτή η μέρα και γιατί πήρε αυτό το περίεργο όνομα. "Boxing Day" σημαίνει "Ημέρα του Κουτιού" στην ελληνική μετάφραση και στη σύγχρονη εποχή, η ονομασία μπορεί να αποδοθεί στο άνοιγμα των δώρων των Χριστουγέννων τη συγκεκριμένη ημέρα (εάν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη στις 25 Δεκεμβρίου).
Ιστορικά, οι εκδοχές είναι πολλές και ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Το πότε πρωτοεμφανίστηκε δεν έχει γίνει γνωστό με ακρίβεια, ωστόσο οι περισσότερες εκδοχές συγκλίνουν στα χρόνια του Μεσαίωνα. Ιδού ορισμένες από τις επικρατέστερες...
- Η ημέρα των Χριστουγέννων είχε πολύ δουλειά για τους υπηρέτες, οι οποίοι έμεναν μακριά από τις οικογένειές τους αυτές τις ημέρες. Ετσι, την επομένη έπαιρναν ρεπό, επέστρεφαν στα σπίτια τους και έπαιρναν σε κουτιά το φαγητό που είχε απομείνει από την γιορτή των αφεντικών τους.
 Η ανταλλαγή των δώρων, χρημάτων και αγαθών μεταξύ ατόμων του ίδιου κοινωνικού επιπέδου γινόταν την ημέρα των Χριστουγέννων ή πριν, ενώ η χαρά για αυτούς με μικρότερες δυνατότητες ερχόταν μία ημέρα μετά τις γιορτές.
- Μέλη της εμπορικής τάξης έδιναν κουτιά με φαγητό και φρούτα στους βοηθούς τους στις 26 Δεκεμβρίου, ως αναγνώριση των κόπων τους όλη τη χρονιά.
- Η ημέρα των Χριστουγέννων αποτελούσε αφορμή συγκέντρωσης όλων των μελών της οικογένειας στον ίδιο χώρο και οι εορτασμοί συνήθως κρατούσαν μέχρι την επομένη. Προτού, λοιπόν, χωριστεί και πάλι η οικογένεια, οι κυβερνήτες των περιοχών μοίραζαν τα... δώρα τους στον λαό (όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν βάσει νόμων), προσφέροντας σε κουτιά φαγητό, ρούχα, εργαλεία και άλλα αγαθά, αναλόγως το μέγεθος της κάθε οικογένειας, που εκείνη την ημέρα ήταν φανερό. 
 Στις 26 Δεκεμβρίου, οι υπηρέτες στην Βρετανία κουβαλούσαν κουτιά στα σπίτια των αφεντικών τους, τα οποία έριχναν μέσα νομίσματα, ως δώρο για το τέλος της χρονιάς. Μία παρεμφερής εκδοχή θέλει τα αφεντικά να έχουν τοποθετήσει κουτιά σε μία γωνιά του σπιτιού από την αρχή της χρονιάς, στα οποία έβαζαν ένα χρηματικό ποσό και την επομένη των Χριστουγέννων οι υπηρέτες έσπαγαν τα κουτιά ανακαλύπτοντας τη... γενναιοδωρία των αφεντικών τους.
- Στις εκκλησίες, τα κουτιά που προορίζονταν για ετήσιες δωρεές ανοίγονταν την ημέρα των Χριστουγέννων και τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί διανέμονταν από τον κλήρο την επομένη, την Boxing Day.
Boxing Day και ποδόσφαιρο
Κατά την Boxing Day η παράδοση θέλει τα πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας να την... τιμούν εντός των αγωνιστικών χώρων. Η αρχή έγινε με την Ιρλανδία, στο πρωτάθλημα της οποίας τη συγκεκριμένη ημέρα διεξάγονταν όλα τα μεγάλα ντέρμπι, όπως π.χ. το παιχνίδι μεταξύ της Γκλεντόραν με την Λίνφιλντ.
Με τον καιρό, η τοποθέτηση αγώνων στο καλεντάρι την 26η Δεκεμβρίου έγινε... καθεστώς και πλέον κάθε ποδοσφαιρόφιλος έχει τη δυνατότητα σε μία αργία, να παρακολουθήσει αγώνες πρωταθλήματος.
Τα υπερβολικά φορτωμένα προγράμματα των ομάδων, πάντως, τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει στο... εδώλιο αρκετές φορές την Boxing Day. Οι προπονητές και οι παίκτες ζητούν να μην συνεχιστεί αυτή η παράδοση και να μην διεξάγονται αγώνες αυτήν τη μέρα. Εξάλλου, μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων (λίγο πριν τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά), οι σύλλογοι της Premiership δίνουν κάθε χρόνο τρεις αγώνες, ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια.
Οι ανασκοπήσεις συνηθίζονται όταν τελειώνει η χρονιά. Ενίοτε όμως είναι βαρετές. Ενώ η κουβέντα για την καλύτερη 11άδα, όπως την ψήφισαν οι Ισπανοί «προπονητές της εξέδρας», είναι πάντα συναρπαστική.

Είναι υποκειμενικό το θέμα. Καθένας έχει άλλη άποψη. Και σίγουρα θα υπάρχουν αντιρρήσεις για κάποιες επιλογές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η… κάλπη (της Marca) μίλησε. Και το δείγμα των 300.000 αναγνωστών που μπήκαν στη διαδικασία να ψηφίσουν δεν είναι και αμελητέο.

Έστω κι αν η τελική ετυμηγορία λοιπόν μοιάζει περισσότερο με μια μεικτή Μπάγερν, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (έχουν από τρεις παίκτες, με τους άλλους δυο να είναι απ’ την Παρί Σεν Ζερμέν), δύσκολα θα ‘χεις πολλές ενστάσεις για την καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς που πέρασε.

Αυτή που… παρατάσσεται σε σχήμα 4-3-3, έχει τερματοφύλακα τον Βίκτορ Βαλντές (‘νταξει, εδώ λογικές οι απορίες) και στην άμυνα τους Λαμ, Τιάγκο Σίλβα, Σέρχιο Ράμος και Αλάμπα. Στα χαφ οι Ισπανοί διαλέγουν Τσάμπι Αλόνσο, Ινιέστα και Ριμπερί, ενώ στην επίθεση η… αναπόφευκτη τριάδα αποτελείται από τους Ρονάλντο, Ιμπραΐμοβιτς και Μέσι.

http://www.4news.gr
Όσοι το δουν ίσως το ξανασκεφτούν για να καπνίσουν

Σχεδόν όλοι οι καπνιστές ξέρουν πως τα τσιγάρα κάνουν κακό. Και όμως αυτοί συνεχίζουν να καπνίζουν.

Το παρακάτω διαφημιστικό ίσως τους κάνει το να δουν το θέμα του καπνίσματος με έναν διαφορετικό τρόπο και ίσως είναι το πρώτο βήμα για να το κόψουν…

http://www.4news.gr 
Στην Αθήνα έρχονται την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 οι υπεύθυνοι πρόσληψης της Disneyland – Paris, οι οποίοι αναζητούν νέους Έλληνες με σκοπό να εργαστούν στον μαγευτικό παιχνιδότοπο.

Οι θέσεις αφορούν τους τομείς:

  • τροφίμων και ποτών
  • καθαριότητα
  • εκδοτήρια εισιτηρίων
  • παιχνίδια
  • ξενοδοχεία

Προσόντα:

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πάνω από 18 ετών και να μιλούν καλά αγγλικά και γαλλικά. Προηγούμενη προϋπηρεσία δεν είναι απαραίτητη, όμως θα ληφθεί υπόψη αν υπάρχει.

Μισθός:

Ο μισθός για τους υπεύθυνους σε θέσεις υποδοχής ανέρχεται σε 1.460 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι συμβάσεις εργασίας θα είναι αρχικά από 4 έως 8 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης.

Όσοι ενδιαφέρεστε πρέπει να υποβάλλεται αίτηση και το βιογραφικό σας σημείωμα εδώ.

http://aftodioikisi.gr 
Μέχρι το 2050 το Facebook θα έχει 500 εκατομμύρια σελίδες νεκρών χρηστών. Μετά το θάνατο του ανθρώπου το e-mail και οι λογαριασμοί του στα κοινωνικά δίκτυα εξακολουθούν να ζουν τη ζωή τους επειδή οι συγγενείς του δεν έχουν το δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Προς το παρόν, μετά το θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου μόνο οι δαπανηρές αντιδικίες μπορεί να βοηθήσουν τους συγγενείς να προστατεύσουν τη μνήμη του νεκρού από τη βεβήλωση ή απλώς να τους δώσουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την εικονική του περιουσία. Ακόμα το 2004, οι γονείς του Αμερικανού στρατιώτη Τζάστιν ΄Ελσγουορθ, που σκοτώθηκε στο Ιράκ, απαίτησαν από την Yahoo να τους παραχωρήσει πρόσβαση στο e-mail του. Η εταιρεία αρνήθηκε, λέγοντας ότι ο λογαριασμός είναι ιδιοκτησία της και επικαλέστηκε το απόρρητο της ιδιωτικής αλληλογραφίας. Οι γονείς κέρδισαν τη δίκη, αλλά το προηγούμενο αυτό δεν οδήγησε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη νομοθεσία.
Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, καταλαβαίνοντας ότι παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των χρηστών θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων μεταξύ τους, δημιουργούν τα λεγόμενα Διαδικτυακά Γραφεία Κηδειών». Στην Ελβετία υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες για τη φύλαξη όλων των δεδομένων του χρήστη στο δικό του server. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται εφεδρικό αντίγραφο όλων των λογαριασμών του. Ο χρήστης υποδείχνει εκ των προτέρων τι θα κάνει η εταιρεία με αυτούς μετά το θάνατό τους.
Παρόλα αυτά, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και σε νομοθετικό επίπεδο, - θεωρεί ο Ούρβαν Παρφέντιεφ, ειδικός στον τομέα της Διαδικτυακής Τεχνολογίας.
« Οι κανόνες που διέπουν την κληρονομικότητα, είχαν διαμορφωθεί πριν από πολύ καιρό και ισχύουν από τους καιρούς του ρωμαϊκού δικαίου. Το Αστικό Δίκαιό μας ρυθμίζει ξεκάθαρα αυτή τη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το νομικό καθεστώς του διαδικτυακού περιουσιακού στοιχείου του πολίτη».
Οι ιδιοκτήτες των κοινωνικών δικτύων δεν αναλαμβάνουν προς το παρόν τέτοια πρωτοβουλία. Δεν τους εμποδίζουν οι νεκροί λογαριασμοί. Μάλλον, το αντίθετο. Στρεβλώνουν τα στατιστικά στοιχεία προς την αύξηση του αριθμού των χρηστών. Ωστόσο, χωρίς τη συμμετοχή τους δεν είναι δυνατό να καθοριστεί αν είναι νεκρός ή ζωντανός κάποιος κάτοχος του λογαριασμού. Η επικεφαλής του σχεδίου «Ο κόσμος του Ίντερνετ» Σβετλάνα Μπορίσοβα θεωρεί ότι απαιτούνται εδώ νέες τεχνολογίες.
« Μπορεί να είναι κάποιες τεχνολογικές καινοτομίες, που θα καθορίσουν τον χαρακτήρα των δραστηριοτήτων στο κοινωνικό δίκτυο: αν είναι πραγματικά δυνατό να θεωρηθεί ότι ο δοσμένος λογαριασμός είναι νεκρός και πάνω στη βάση αυτή αντί να αφαιρεθεί αμέσως, να καταβληθεί .π.χ., προσπάθεια σύνδεσης με όποιον είχε εγγραφεί».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Το ΝΟΗΣΙΣ μέσα από μια εφαρμογή δημιουργικής ηλεκτρονικής δίνει την ευκαιρία σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου να έρθουν σε επαφή με τα ηλεκτρικά κυκλώματα και την ηλεκτρονική. Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες με τη χρήση αντιστάσεων, καλωδίων, led, μπαταριών και αισθητήρων κατασκευάζουν και παίρνουν μαζί τους το δικό τους φωτάκι νυκτός, που για να ανάψει δεν αρκεί να πατήσεις ένα διακόπτη.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές Ε ΄και Στ΄τάξης Δημοτικού και σε μαθητές Γυμνασίου, και θα διεξαχθεί στις παρακάτω ημερομηνίες:
• Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013, 17.00- 18.30
• Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014, 12.00 -13.30
Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος πραγματοποιείται από την robotixlab και τον Μηχανικό Ρομποτικής Αντώνη Κάνουρα.

Κάθε εργαστήριο μπορούν να το παρακολουθήσουν 20 άτομα, έχει διάρκεια 90΄ και το κόστος συμμετοχής είναι 15€.

Πληροφορίες

Δευτέρα – Παρασκευή, 12.00 – 15.00
Πέτρος Βογιατζόγλου ή Μιχάλης Παπουτσίδης
Τηλέφωνο: 2310 483000, εσωτ. 140 ή 162
e-mail: vogiatzoglou@noesis.edu.gr
www.noesis.edu.gr
www.facebook.com/NoesisScienceCenter

http://www.thestival.gr
Η ισχυρή καταιγίδα Dirk προκάλεσε καταστροφές και θανάτους στην Ευρώπη.
Σε μερικές γαλλικές επαρχίες και τη νότια Γαλλία τα σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ θάνατο βρήκαν έξι κάτοικοι της Γαλλίας.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Αγγλίας. Έχουν διαταραχθεί οι συγκοινωνιακές μεταφορές. Ακυρώθηκαν δεκάδες αεροπορικές πτήσεις και σιδηροδρομικές διαδρομές. Στη Βρετανία η καταιγίδα σκότωσε πέντε ανθρώπους.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Στις 2 Μαρτίου 2014 θα διεξαχθεί αγώνας ορεινού τρεξίματος στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης που θα είναι αφιερωμένος στην προστασία του βουνού απο την ανθρώπινη παρέμβαση (Κεραίες,κυνηγοί,παράνομη υλοτομία,μηχανοκίνητες δράσεις) και την ευαισθητοποίηση όλων, ταυτόχρονα δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα κατά των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής και στα Κρούσια του Κιλκίς.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά θα περιμένει τους αθλητές στον τερματισμό η υπέροχη κοτόσουπα απο την Ταβέρνα Κιόσκια στον Χορτιάτη που απο την πρώτη χρονιά στηρίζει την διατροφή των αθλητών του αγώνα.

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 10.00 πμ.
ΛΗΞΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΩΝ 14.00μ.μ.
ΑΠΟΝΟΜΕΣ 14.15μ.μ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο αγώνας είναι ορεινός δρόμος απόστασης 22 περίπου χιλιομέτρων σε μονοπάτια, δασικούς δρόμους και το υψόμετρο που θα κινηθεί ο αγώνας θα είναι από 560μ Έως 1100μ. Είναι δρόμος με σημαντικές απαιτήσεις αντοχής και εμπειρίας κίνησης σε ορεινό πεδίο και σε ορισμένα σημεία απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή των αθλητών, (Παραπάνω προσοχή πρέπει να δώσουν οι αθλητές στα τελευταία πεντακόσια μέτρα που πιθανότατα θα υπάρχει παγωμένο χιόνι,η διοργάνωση θα έχει βάλει σχοινιά στο σημείο για την ασφάλεια των αθλητών), την ημέρα του αγώνα σε πολλά σημεία θα υπάρχει πιθανότατα λάσπη,νερά,χιόνι και αρκετό κρύο. Σημαντικά χρήσιμη θα ήταν η προηγούμενη εμπειρία σε ορεινούς αγώνες.

Ο αγώνας κινείται σε περιβάλλον ευαίσθητο στην ανθρώπινη παρέμβαση και πρέπει οι αθλούμενοι να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία του. Οργανωτές και αθλητές πρέπει να λειτουργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η επίδραση του αγώνα στο φυσικό περιβάλλον. Οι αθλητές έχουν την υποχρέωση να μην ρυπαίνουν και να αποφύγουν ενέργειες που υποβαθμίζουν με οποιοδήποτε τρόπο το περιβάλλον. Η οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει από τον αγώνα αθλητή που επιβάρυνε το περιβάλλον.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα μπορούν να συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Θα υπάρχουν δύο μόνο κατηγορίες: ανδρών και γυναικών. Για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών που θα δεχθεί η διοργάνωση θα είναι 300 αθλητές.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Οι αθλητές πρέπει με δική τους πρωτοβουλία να έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις, να έχουν εξεταστεί από ιατρό ο οποίος επιτρέπει τη συμμετοχή τους στον αγώνα, μετέχουν δε στον αγώνα με δική τους ευθύνη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι δηλώσεις συμμετοχής αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση xortiatis11@gmail.com από την Σάββατο 1 Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014. Και πρέπει να περιλαμβάνουν απαραίτητα τα παρακάτω στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, Φύλο, Χρονολογία γέννησης, Τόπος Κατοικίας,Τηλέφωνα επικοινωνίας, Email επικοινωνίας,Ομάδα.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Το κόστος συμμετοχής για τους αθλητές/τριες είναι 10 Ευρώ και θα καταβάλλεται με την παραλαβή του αριθμού. Στην τιμή περιλαμβάνονται: δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα, τροφοδοσία και υποστήριξη, αναμνηστικό δίπλωμα, και ελαφρύ γεύμα στον τερματισμό.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ: Την ημέρα του αγώνα Κυριακή 2 Μαρτίου 2014,τις ώρες 07:30 - 9:45 από την γραμματεία του αγώνα στο χώρο της εκκίνησης.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ: Οι αθλητές και οι αθλήτριες συμμετέχουν στον αγώνα με δική τους ευθύνη και η ασφάλιση επιβαρύνει τους ίδιους. ΕΠΑΘΛΑ: Κύπελλο για τους τρεις πρώτους άντρες και τις τρεις πρώτες γυναίκες.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: Οι αθλητές καλό είναι να έχουν μαζί τους υδροδοχείο πλάτης ή μέσης με νερό γιατί ο σταθμός τροφοδοσίας θα είναι ένας και θα βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής (12 και 18 χιλ.) απο όπου οι αθλητές θα περάσουν δυο φορές, νερό πόσιμο δεν υπάρχει στη διαδρομή του αγώνα, στον σταθμό θα υπάρχουν φρούτα,γλυκά και αλμυρά σνάκς,ισοτονικό υγρό,τζέλ και νερό.

ΣΗΜΑΝΣΗ: Η διαδρομή θα σημανθεί με ταινία έργου και μπογιά έντονου ερυθρού χρώματος σε όλες τις διασταυρώσεις και θα υπάρχουν δείκτες στα δύσκολα σημεία. Θα υπάρχουν χιλιομετρικές ενδείξεις ανα δύο χιλιόμετρα.

http://www.thestival.gr
Νέες προθεσμίες έδωσε το υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές δικαιούχων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας κατόπιν αιτημάτων υποψηφίων, οι οποίοι δεν υπέβαλλαν αίτηση μεταφοράς θέσης εντός της αρχικώς ορισθείσας προθεσμίας, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Μεταφοράς Θέσεων μέσω της ιστοσελίδας http://solon.it.minedu.gov.gr .

Η νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά από την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 και λήγει την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι επιτυχόντες που είχαν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είτε:

α) με τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄και Ομάδας Β, Μαΐου-Ιουνίου των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013,
β) με τη χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγούμενων της εισαγωγής τους ετών, κατά τα σχολικά έτη 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 και των οποίων το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ή τις 18.000 ευρώ για Ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 34 παρ. 1 του Ν. 4186/2013 (μονογονεϊκές οικογένειες, επιτυχόντες με σοβαρές παθήσεις ή δωρητές οργάνων ή μυελού των οστών σε συγγενείς α΄ή β΄βαθμού, επιτυχόντες με γονείς ή κηδεμόνες που ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ (8) μήνες ανεργίας εντός του 2013)

Η Διαδικασία υποβολής της αίτησης μεταφοράς έχει ως εξής:

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Για την ηλεκτρονική αίτηση, ο υποψήφιος που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής του, προσέρχεται σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας/Διαβατήριο (ταυτοποίηση), προκειμένου να δημιουργήσει Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας.

Με τον Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας και τον 8-ψηφίο Κωδικό Πανελληνίων Εξετάσεων υποβάλλεται η αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας http://solon.it.minedu.gov.gr
Στο Taxisnet θα πρέπει να μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ προκειμένου να μάθουν το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Εσόδων υποστηρίζει πως είναι θέμα χρόνου η ενημέρωση για το φόρο πολυτελείας, για όσους φορολογούμενους διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών.<--break->

Τα τέλη κυκλοφορίας θα καταβληθούν εφάπαξ, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Τα τέλη ανάλογα με τα κυβικά:

  • Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ
  • Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ
  • Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ
  • Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ
  • Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ
  • Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ
  • Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ
  • Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ
  • Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ
  • Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ
  • Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ
Με προσφορές οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα για αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας σε άτοκες δόσεις στους ιδιοκτήτες οχημάτων. Μάλιστα οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα (όχι τη χρεωστική) για την πληρωμή των τελών η οποία αν και γίνεται γίνεται εφάπαξ, ενώ ο πελάτης πληρώνει την τράπεζα σε δόσεις.

Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών πριν έλθουν σε επαφή με την τράπεζα είναι να εκτυπώσουν τον κωδικό πληρωμής από τη σελίδα του Taxisnet, στην οποία εισάγουν το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας.

Μέχρι σήμερα, οι προσφορές των τραπεζών είναι:

  • Alpha Bank μέχρι 6 άτοκες δόσεις
  • Eurobank μέχρι 6 άτοκες δόσεις
  • Τράπεζα Πειραιώς μέχρι 6 άτοκες δόσεις
  • Εθνική Τράπεζα έως 3 άτοκες δόσεις
  • Citibank μέχρι 3 άτοκες δόσεις.
120.000 ιδιοκτήτες ΙΧ θα καταθέσουν πινακίδες

Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι πάνω από 80.000 πολίτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Εφορίες, με το υπουργείο οικονομικών να προβλέπει τελικά ότι περίπου 100.000 - 120.000 συμπολίτες μας θα καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους έως το τέλος του 2013, καθώς οι αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις έχουν καταστήσει ασύμφορη τη λειτουργία τους (τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας, ασφάλεια κλπ). Σε αρκετές εφορίες παρατηρήθηκαν ουρές για κατάθεση πινακίδων (24-12-2013).

Τσουχτερά πρόστιμα

Πρόστιμο ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών εις διπλούν θα κληθούν να καταβάλουν για τα τέλη κυκλοφορίας 2014 όσοι «ξεχάσουν» να τα πληρώσουν έως την επόμενη Τρίτη 31-12- 2013.
Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν οι φορολογούμενοι να καταθέσουν και τις πινακίδες σε περίπτωση ακινητοποίησης των ΙΧ τους. Πάντως η πορεία είσπραξης των τελών κυκλοφορίας προχωρά με καλύτερο ρυθμό από πέρυσι καθώς περίπου το 50% των πολιτών έχει πληρώσει μέχρι στιγμής τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών.

 http://www.iefimerida.gr

Στις 26 Δεκεμβρίου 1898 στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, οι φυσικοί Πιέρ και Μαρία Κιουρί ανακοινώνουν την ανακάλυψη ενός νέου χημικού στοιχείου, που το ονόμασαν ράδιο.

1135 - Ο Στέφανος του Μπλουά στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1481 - Η Ολλανδία νικά τις δυνάμεις της Ουτρέχτης στη μάχη του Βέστμπρουκ.

1606 - Πρεμιέρα της τραγωδίας του Σαίξπηρ "Βασιλιάς Ληρ".

1776 - Αμερικανική Επανάσταση: οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον νικούν τους Εσσιανούς στρατιώτες στη Μάχη του Τρέντον.

1825 - Ο Ιμπραήμ φθάνει στο Μεσολόγγι και αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις εναντίον της πόλεως, αφού αντικατέστησε τον Κιουταχή στην αρχηγία των τοπικών τουρκικών στρατευμάτων.

1898 - Στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, οι φυσικοί Πιέρ και Μαρία Κιουρί ανακοινώνουν την ανακάλυψη ενός νέου χημικού στοιχείου, που το ονόμασαν ράδιο.

1925 - Η Τουρκία υιοθετεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1977 - Πρώτη εμφάνιση του Δημήτρη Σαραβάκου με τον Πανιώνιο εναντίον του Αιγάλεω.
 
1982 - «Άνθρωπος της χρονιάς» από το περιοδικό TIME ανακηρύσσεται ο προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

1991 - Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Ανώτατο Σοβιέτ (σοβιετικό Κοινοβούλιο) υιοθετεί ψήφισμα, που ορίζει το τέλος της ΕΣΣΔ.

2004 - Σεισμός 9,3 Ρίχτερ που ακολουθείται από τσουνάμι αφήνει πίσω του 230.000 νεκρούς σε χώρες του Ινδικού ωκεανού

http://www.enikos.gr 
Επίδομα 200 ευρώ για χρονικό διάστημα έως και ενός έτους, θα μπορούν να λαμβάνουν από τη 1η Ιανουαρίου οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά μόνο υπό τις προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει η εγκύκλιος που απέστειλε ο ΟΑΕΔ σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι μακροχρόνια άνεργοι Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας, βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ. Με βάση τις σχετικές οδηγίες, η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος αναλάβει μισθωτή ή μη δραστηριότητα, δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του, απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιοδήποτε λόγο, δεν εμφανισθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα, συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας του.

ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Αθήνα :
Αριθ. Πρωτ.: 109527/24-12-2013
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : 2
Ταχ. Δ/νση : Εθνικής Αντίστασης 8
Τράχωνες
Πληροφ.: Σ. ΚΙΑΜΟΣ - Ε. ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ
Δ. ΚΑΤΣΙΚΗ
Τηλ : 2109989064 - 2109989066 - 2109989053
ΘΕΜΑ: Χορήγηση του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων από 01.01.2014.
Κατ' εφαρμογή του άρθρου πρώτου, παρ. ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ1, περίπτωση III «Μέτρα Κοινωνικής Πολιτικής Μακροχρονίως Ανέργων» του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222), εκδόθηκε η με αρ. 44137/613/18.12.2013 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β 3253), που αφορά στη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργων από 01.01.2014, η οποία ορίζει τα εξής:
Άρθρο 1
Δικαιούχοι επιδότησης
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι μακροχρόνια άνεργοι Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας, βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
Το όριο του εισοδήματος που αναφέρεται στην παραπάνω παράγραφο προσαυξάνεται κατά πεντακόσια ογδόντα έξι ευρώ και οκτώ λεπτά (586,08 €) για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Ως ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του.
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για την εφαρμογή της παρούσης θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό, απαλλασσόμενο, ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή - με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης - του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του. Για ενήλικους άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το ατομικό.
Το επίδομα μακροχρονίως ανέργου, το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, και μητρότητας δεν λαμβάνονται υπόψη για τον κατά περίπτωση προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.
Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας της πρώτης και δεύτερης παραγράφου είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.
Ως μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι κατά την πρώτη παράγραφο, θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας.
Η κατάσταση συνεχούς ανεργίας προκύπτει από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Δικαιούχοι μπορεί να είναι και περισσότερα μέλη της οικογένειας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 2
Άσκηση του δικαιώματος
Το ύψος του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί μηνιαίως το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και ουδέποτε πέραν των δώδεκα (12) μηνών.
Το δικαίωμα ασκείται εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας. Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/1954, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα του άρθρου 1 της παρούσας αίτηση μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής.
Η ως άνω προθεσμία αναστέλλεται, όταν ο άνεργος συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή είναι ασθενής και για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα κατάρτισης ή η ασθένειά του αντιστοίχως. Οι ημέρες ασθένειας λαμβάνονται από σχετική βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Ο άνεργος υποχρεούται να προσέλθει ο ίδιος στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας επιδότησής του, προκειμένου να υποβάλλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργου, μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.
Ο άνεργος θα παραλαμβάνει αντίγραφο του εντύπου της αίτησης, με το οποίο θα ενημερώνεται για την ημερομηνία παραλαβής της σχετικής απόφασης επιδότησης και σε ειδικό σημείο του οποίου θα εμφανίζεται προτυπωμένο κείμενο Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/86, στο οποίο θα δηλώνει ότι έλαβε γνώση με υπογραφή του, της υποχρέωσής του για ενημέρωση της Υπηρεσίας εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών και οπωσδήποτε πριν τη λήξη του μήνα επιδότησης, σε περίπτωση που συντρέξει λόγος αναστολής ή διακοπής της επιδότησης.
Το δελτίο ανεργίας του επιδοτούμενου ανέργου, μετά τη λήξη της επιδότησης ως μακροχρονίως άνεργος, θα ισχύει για ένα τρίμηνο, ως δελτίο ανεργίας μη επιδοτούμενου ανέργου, εφόσον ο κάτοχος του εξακολουθεί να είναι άνεργος.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος της παρούσας απόφασης δεν δικαιούνται το ειδικό βοήθημα που προβλέπεται από την παρ. 6 του άρθρου 22 ν. 1836/1989.
Άρθρο 3
Διακοπή επιδότησης
Η καταβολή του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου διακόπτεται στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος:
α) αναλάβει μισθωτή ή μη δραστηριότητα,
β) δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του,
γ) απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιοδήποτε λόγο,
δ) δεν εμφανισθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα,
ε) συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας του.
Άρθρο 4
Αναστολή επιδότησης
Η καταβολή του επιδόματος αναστέλλεται για όσο διάστημα ο δικαιούχος είναι ασθενής, εφόσον η ασθένεια προκύπτει από σχετική βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Κατά τη διάρκεια επαγγελματικής κατάρτισης ο δικαιούχος δεν διαγράφεται από το Μητρώο ανέργων του Ο.Α. Ε.Δ.
Ο χρόνος της επαγγελματικής κατάρτισης δεν υπολογίζεται ως χρόνος ανεργίας και το επίδομα δεν καταβάλλεται κατά τη διάρκειά της.
Το χρονικό διάστημα της κατάρτισης επιμηκύνει ισόχρονα τη διάρκεια της επιδότησης, εφόσον ο καταρτισθείς διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου.
Άρθρο 5
Συνέχιση επιδότησης
Συνέχιση της επιδότησης χωρεί μόνον εφόσον εντός δύο μηνών από την άρση του λόγου αναστολής ο άνεργος υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. σχετική αίτηση.
Άρθρο 6
Δικαιολογητικά
Ο δικαιούχος για να λάβει το επίδομα μακροχρονίως ανέργου υποβάλλει αίτηση συνοδευόμενη από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της αίτησης οικονομικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του.
β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα,
γ) Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.).
δ) Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
ε) Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται ότι ο αιτών:
i. Έλαβε γνώση των χρονικών διαστημάτων της υποχρεωτικής του εμφάνισης στον Ο.Α.Ε.Δ.
ii. Αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για τους λόγους απώλειας της ιδιότητας του ανέργου εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης,
iii. Έλαβε γνώση ότι μετά την άρση του λόγου αναστολής και για να συνεχιστεί η επιδότησή του, οφείλει να παρουσιαστεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής,
iv. Υποχρεούται, να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση της αρμόδιας Υπηρεσίας για
αυτοπρόσωπη εμφάνισή του εντός της προθεσμίας που θα του ορίζει,
v. Υποχρεούται, σε περίπτωση αλλαγής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του, να το δηλώσει
στην αρμόδια Υπηρεσία,
vi. Όσα δικαιολογητικά καταθέτει σε φωτοαντίγραφα είναι ακριβή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα.
Άρθρο 7
Αρμόδιο όργανο
Αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση του δικαιώματος για την επιδότηση μακροχρονίως ανέργων, την ανάκληση, την διακοπή ή αναστολή της επιδότησης, τη συνέχιση της επιδότησης καθώς και για την έκδοση κάθε σχετικής με την επιδότηση βεβαίωσης, είναι ο Προϊστάμενος του αρμόδιου ΚΠΑ2 OA.Ε.Δ., του τόπου κατοικίας του ανέργου ή της τελευταίας επιδότησης αυτού.
Άρθρο 8
Διαδικασία καταβολής επιδομάτων
Απαραίτητο στοιχείο για την έναρξη καταβολής του επιδόματος αποτελεί η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 6 της παρούσας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 αυτής.
Ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο με τη συμπλήρωση ενός μήνα ανεργίας μετά την υποβολή της αίτησης.
Η προσέλευση, η περιοδικότητα της αυτοπρόσωπης εμφάνισης και η διαδικασία καταβολής του επιδόματος γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στα άρθρα 9, 10 και 11 της υπ' αριθμ. 3701/55/22−11−2011 Απόφασης του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. (ΦΕΚ Β 3018), που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση των παρ. 2 και 4 του άρθρου 71 του ν. 3996/2011 (ΦΕΚ Α 170), όπως ισχύει.
Το επίδομα μακροχρονίως ανέργων είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
Άρθρο 9
Μεταβατικές διατάξεις
Οι δικαιούχοι των οποίων η επιδότηση λήγει από 1.11.2013 έως 31.12.2013 εντάσσονται στις ρυθμίσεις της παρούσας εφόσον ασκήσουν το δικαίωμά τους μέχρι την 28.2.2014.
Άρθρο 10
Επίλυση διαφορών
Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ του ΟΑΕΔ και του αιτούντος θα επιλύεται σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή Επιλύσεως Ασφαλιστικών Διαφορών της Διεύθυνσης Ασφάλισης και σε δεύτερο βαθμό από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.
Άρθρο 11
Δαπάνη
Το παραπάνω επίδομα καταβάλλεται από τον Ο.Α. Ε.Δ. με διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Άρθρο 12
Τελικές διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης η υπ' αριθ. 31092/4.7.2002 Κ.Υ.Α. των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας & Κοινων. Ασφαλίσεων (ΦΕΚ Β 859), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ' αριθμ. 31217/8.4.2003 (ΦΕΚ Β 448 ) και 14080/513/11.1.2012 (ΦΕΚ Β 657) όμοιές της, καταργείται.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω, σας επισημαίνουμε τα εξής:
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι μακροχρόνια άνεργοι Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.
Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20° και 66° έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου.
Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.
Π.χ. Δικαιούχος, ο οποίος γεννήθηκε την 23.12.1993, και συμπληρώνει το 20° έτος της ηλικίας του την 23.12.2013, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του, εφόσον πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις, από την 23.12.2013 και μετά.
Δικαιούχος, ο οποίος διανύει το 67° έτος της ηλικίας του, είναι δικαιούχος μέχρι την ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας του.
Π.χ. Δικαιούχος, ο οποίος γεννήθηκε την 23.12.1947, και την 23.12.2013 συμπληρώνει το 66° έτος της ηλικίας του, είναι δικαιούχος του επιδόματος μέχρι την 22.12.2014.
Οι δικαιούχοι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για την εφαρμογή της παρούσης θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό, απαλλασσόμενο, ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή - με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης - του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα. Για ενήλικους άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το ατομικό.
Το επίδομα μακροχρονίως ανέργου, το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, και μητρότητας δεν λαμβάνονται υπόψη για τον κατά περίπτωση προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.
Το όριο του εισοδήματος που αναφέρεται στην παραπάνω παράγραφο προσαυξάνεται κατά πεντακόσια ογδόντα έξι ευρώ και οκτώ λεπτά (586,08 €) για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Ως ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του.
Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 18° έτους της ηλικίας, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του τέκνου.
Π.χ. Τέκνο, το οποίο γεννήθηκε την 23.12.1995, συμπληρώνει το 18° έτος της ηλικίας του την 22.12.2014.
Ως μακροχρόνια άνεργοι, θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας.
Η κατάσταση συνεχούς ανεργίας προκύπτει από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Δικαιούχοι μπορεί να είναι και περισσότερα μέλη της οικογένειας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης.
ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
Το δικαίωμα ασκείται εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.
Η ως άνω προθεσμία αναστέλλεται, όταν ο άνεργος συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή είναι ασθενής και για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα κατάρτισης ή η ασθένειά του αντιστοίχως. Οι ημέρες ασθένειας λαμβάνονται από σχετική βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Ο άνεργος υποχρεούται να προσέλθει ο ίδιος στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας επιδότησής του, προκειμένου να υποβάλλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργου.
Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα του άρθρου 1 της παρούσας αίτηση μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής.
Παράδειγμα:
Επιδοτούμενος, για τον οποίο αρχικά εγκρίθηκε 12μηνη τακτική επιδότηση για χρονικό διάστημα από 15.09.2012 έως 14.09.2013, η οποία ανεστάλη (π.χ. λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό) την 14.07.2013 και λαμβάνει συνέχιση από 10.01.2014 έως 09.03.2014, έχει δικαίωμα υποβολής της αίτησης από 10.01.2015, που συμπληρώνει την αδιάλειπτη 12μηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων, έως 09.03.2015 που λήγει η δίμηνη προθεσμία.
Κατά την πρώτη εφαρμογή, δικαιούχοι είναι και αυτοί, των οποίων η επιδότηση έληξε από 1.11.2013 έως 31.12.2013. εφόσον ασκήσουν το δικαίωμά τους μέχρι την 28.2.2014.
Παράδειγμα:
Επιδοτούμενος, ο οποίος δικαιώθηκε τακτική επιδότηση για το χρονικό διάστημα από 15.11.2012 έως 14.11.2013, και ολοκλήρωσε την επιδότησή του, έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης μέχρι την 28.02.2014.
Ο άνεργος θα παραλαμβάνει αντίγραφο του εντύπου της αίτησης, με το οποίο θα ενημερώνεται για την ημερομηνία παραλαβής της σχετικής απόφασης επιδότησης και σε ειδικό σημείο του οποίου θα εμφανίζεται προτυπωμένο κείμενο Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/86 «Σχέδιο 1», το οποίο σας επισυνάπτουμε.
Το δελτίο ανεργίας του επιδοτούμενου ανέργου, μετά τη λήξη της επιδότησης ως μακροχρονίως άνεργος, θα ισχύει για ένα τρίμηνο, ως δελτίο ανεργίας μη επιδοτούμενου ανέργου, εφόσον ο κάτοχος του εξακολουθεί να είναι άνεργος, σύμφωνα με το άρθρο 13 με αριθμ. 3701/55/22−11−2011 Απόφασης του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση των παρ. 2 και 3 του άρθρου 71 του ν. 3996/2011.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος της παρούσας απόφασης δεν δικαιούνται το ειδικό βοήθημα που προβλέπεται από την παρ. 6 του άρθρου 22 ν. 1836/1989.
ΔΙΑΚΟΠΗ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ - ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
Η καταβολή του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου:
1. Διακόπτεται στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος:
α) αναλάβει μισθωτή ή μη δραστηριότητα,
β) δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του,
γ) απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιοδήποτε λόγο,
δ) δεν εμφανισθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα,
ε) συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας του.
2. Αναστέλλεται για όσο διάστημα ο δικαιούχος είναι ασθενής, εφόσον η ασθένεια προκύπτει από σχετική βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Κατά τη διάρκεια επαγγελματικής κατάρτισης ο δικαιούχος δεν διαγράφεται από το Μητρώο ανέργων του Ο.Α. Ε.Δ.
Ο χρόνος της επαγγελματικής κατάρτισης δεν υπολογίζεται ως χρόνος ανεργίας και το επίδομα δεν καταβάλλεται κατά τη διάρκειά της.
Το χρονικό διάστημα της κατάρτισης επιμηκύνει ισόχρονα τη διάρκεια της επιδότησης, εφόσον ο καταρτισθείς διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου.
3. Συνέχιση της επιδότησης χωρεί μόνον εφόσον εντός δύο μηνών από την άρση του λόγου αναστολής ο άνεργος υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. σχετική αίτηση.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Ο δικαιούχος για να λάβει το επίδομα μακροχρονίως ανέργου υποβάλλει αίτηση συνοδευόμενη από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της αίτησης οικονομικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του.
Δηλαδή όσοι υποβάλλουν αίτηση το έτος 2014, θα προσκομίζουν το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου οικονομικού έτους (έτους 2013), όσοι υποβάλλουν αίτηση το 2015, θα προσκομίζουν το εκκαθαριστικό σημείωμα έτους 2014, κ.ο.κ.
Επίσης, σημειώνουμε ότι, οι δικαιούχοι, ΔΕΝ θα προσκομίζουν νέο εκκαθαριστικό σημείωμα, στην περίπτωση που η επιδότηση συνεχίζεται και στο επόμενο ημερολογιακό έτος, αλλά θα ισχύει το εκκαθαριστικό σημείωμα που προσκόμισαν κατά την υποβολή της αίτησης για την ένταξή τους στην επιδότηση.
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος εμφανίζει ποσά από αποζημίωση λόγω απόλυσης, θα προσκομίζει το αντίστοιχο παραστατικό ή το αντίγραφο του Ε1 που υπέβαλε στην εφορία.
β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
γ) Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.).
δ) Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
ε) Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου «Σχέδιο 1»
Κατά την αυτοπρόσωπη παρουσία που πραγματοποιεί ο επιδοτούμενος μακροχρόνια άνεργος κάθε τρίμηνο, θα υποβάλλει Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86, με προτυπωμένο κείμενο, με το οποίο θα βεβαιώνεται ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών δεν συνέτρεξε λόγος αναστολής ή διακοπής της επιδότησης του, «Σχέδιο 2», το οποίο σας επισυνάπτουμε.
ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ
Αρμόδια Υπηρεσία για την υποβολή της αίτησης για την επιδότηση μακροχρονίως ανέργων, την ανάκληση, την διακοπή ή αναστολή της επιδότησης, τη συνέχιση της επιδότησης καθώς και για την έκδοση κάθε σχετικής με την επιδότηση βεβαίωσης, είναι ο Προϊστάμενος του αρμόδιου ΚΠΑ2 Ο.Α.Ε.Δ., του τόπου κατοικίας του ανέργου ή της τελευταίας επιδότησης αυτού.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Απαραίτητο στοιχείο για την έναρξη καταβολής του επιδόματος αποτελεί η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 6 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 αυτής.
Ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο με τη συμπλήρωση ενός μήνα ανεργίας μετά την υποβολή της αίτησης.
Η προσέλευση, η περιοδικότητα της αυτοπρόσωπης εμφάνισης και η διαδικασία καταβολής του επιδόματος γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στα άρθρα 9, 10 και 11 της υπ' αριθμ. 3701/55/22−11−2011 Απόφασης του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. (ΦΕΚ Β 3018), που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση των παρ. 2 και 4 του άρθρου 71 του ν. 3996/2011 (ΦΕΚ Α 170), όπως ισχύει.
Το επίδομα μακροχρονίως ανέργων είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ του ΟΑΕΔ και του αιτούντος θα επιλύεται σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή Επιλύσεως Ασφαλιστικών Διαφορών της Διεύθυνσης Ασφάλισης και σε δεύτερο βαθμό από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης η υπ' αριθ. 31092/4.7.2002 Κ.Υ.Α. των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας & Κοινων. Ασφαλίσεων (ΦΕΚ Β 859), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ' αριθμ. 31217/8.4.2003 (ΦΕΚ Β 448 ) και 14080/513/11.1.2012 (ΦΕΚ Β 657) όμοιές της, καταργείται.
Όσων δικαιούχων οι επιδοτήσεις έχουν εγκριθεί πριν την 01.01.2014, βάσει των προγενέστερων διατάξεων, θα συνεχίσουν να διέπονται από τις διατάξεις αυτές μέχρι τη λήξη τους.
Τέλος, με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθυντών και των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών, να λάβουν γνώση με υπογραφή όλοι οι υπάλληλοι.
Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εργατικού Δυναμικού
Δ. Μπουγιακλής
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!