Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Μπορεί το επάγγελμα που κάνετε τώρα, αλλά και αυτά που γνωρίζετε από φίλους και γνωστούς να σας φαίνονται φυσιολογικά, όμως ακριβώς το ίδιο θα σας φανεί και σε μερικά χρόνια όταν ακούσετε κάποιον να σας λέει ότι εργάζεται ως σύμβουλος… ρομπότ!
Όλες οιπροβλέψειςπου ακούγονται τον τελευταίο καιρόσχετικά με τις«θέσεις εργασίας του μέλλοντος»κάνουν για μία ακόμη φορά λόγο για την επέλαση των ρομπότ. Ίσως όμως στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές δουλειές, που δε θα μπορούν να κάνουν τα μηχανήματα, όπως για παράδειγμα αυτή του επιβλέποντα ενός ρομπότ.
Δείτε παρακάτω ποια θα είναι τα επαγγέλματα του 2030, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, τεχνολογικές και κοινωνιολογικές τάσεις του σήμερα, όπως τις προέβλεψε το CanadianScholarshipTrust (CST) σε συνεργασία με μελλοντολόγους και τις παρουσίασε η ιστοσελίδα fastcoexist.com:

Aquaponic Fish Farmer (Ιχθυοκαλλιεργητής)

Με τους πληθυσμούς των άγριων ψαριών να συρρικνώνονται συνεχώς, ο τομέας του aquaponic – ο συνδυασμός δηλαδή της ιχθυοκαλλιέργειας και της κηπουρικής- ίσως να είναι η καλύτερη ευκαιρία για ένα μέλλον, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να εξακολουθούν να τρώνε θαλασσινά, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Garbage Designer (Σχεδιαστής απορριμμάτων)

Εάν η πρακτική του upcycling, δηλαδή της μετατροπής αποβλήτων σε προϊόντα (για παράδειγμα μια οδοντόβουρτσα που γίνεται βραχιόλι) συνεχιστεί, τότε θα μπορούσε να υπάρξει ζήτηση για σχεδιαστές απορριμμάτων.
Οι ειδικοί αυτοί σχεδιαστές θα καλούνται με δημιουργικούς τρόπους να μετατρέπουν την παραγωγή υποπροϊόντων σε νέα υλικά. Θα μπορούσαν επίσης να διασφαλίζουν ότι τα νέα προϊόντα θα αφήνουν πίσω τους όσο πιο λίγα απόβλητα γίνεται στο τέλος της ζωής τους.

Health Care Navigator (Ιατρική περίθαλψη)

Οι υπεύθυνοι για την περίθαλψη και βοήθεια των ασθενών και των οικογενειών τους θα είναι σε θέση να λειτουργούν σύνθετα ιατρικά συστήματα που θα υπάρχουν στο μέλλον.

Neighborhood Watch Officer (Αξιωματικός γειτονιάς)

Οι αξιωματικοί γειτονιάς θα είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση ύποπτων κινήσεων στις γειτονιές και την προστασία τους από οποιοδήποτε κίνδυνο.

Nostalgist (Νοσταλγοί του παρελθόντος)

Οι νοσταλγοί θα ειδικεύονται στην αναπαράσταση ενός συγκεκριμένου χρόνου και τόπου. Το CST προβλέπει ότι οι πλούσιοι ένοικοι των οίκων ευγηρίας θα έχουν την επιλογή να μετατρέπουν τους χώρους διαμονής τους, έτσι ώστε να τους θυμίζουν την αγαπημένη τους δεκαετία.

Rewilder (Αγρότης του μέλλοντος)

Σε μια άλλη εποχή, αυτοί οι άνθρωποι θα καλούνταν απλά αγρότες. Οι αγρότες του μέλλοντος όμως θα διαφοροποιούνται χάρη στην ικανότητά τους να «γιατρεύουν» το περιβάλλον: από το να ξεριζώνουν δρόμους και κατασκευές μέχρι το να τους αντικαθιστούν με δάση και να επανεισάγουν ενδημικά είδη.

Robot Counselor (Σύμβουλος ρομπότ)

Ακόμη και όταν όλες οι θέσεις εργασίας θα έχουν καταληφθεί από ρομπότ, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος για να τα ελέγχει και επιβλέπει. Ο σύμβουλος ρομπότ θα βοηθά τους πιθανούς πελάτες να καταλάβουν ποιο ρομπότ είναι κατάλληλο γι’ αυτούς.

Simplicity Expert (Ειδικός της απλότητας)

Σύμφωνα με το όραμα του CST, ο ειδικός της απλότητας θα εκσυγχρονίζει τις λειτουργίες των επιχειρήσεων, μειώνοντας τα τηλεφωνήματα, την περιττή γραφειοκρατία, ακόμη και τη σπατάλη εργάσιμων ημερών.

Solar Technology Specialist (Ειδικός στην ηλιακή τεχνολογία)

Εάν η ηλιακή τεχνολογία γίνει ακόμη περισσότερο διαδεδομένη (και πέσουν τα κόστη), θα υπάρχει ανάγκη για ειδικούς εμπειρογνώμονες για τη διαχείριση, το σχεδιασμό και τη συντήρηση των ηλιακών συλλεκτών κ.ά.

Tele-surgeon (Τηλε-χειρουργός)

Η ρομποτική χειρουργική υπάρχει ήδη, όμως το CST φαντάζεται ότι οι άνθρωποι στο κοντινό μέλλον θα χτίζουν ολόκληρες καριέρες επάνω στην τηλε-χειρουργική, κάνοντας επεμβάσεις εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας ρομποτικά εργαλεία.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!