Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Όλο και πιο δημοφιλές γίνεται το ποδήλατο στην Ελλάδα και χιλιάδες πολίτες το έχουν πλέον εντάξει στην καθημερινή τους ζωή.
Δεκαεπτά δήμοι στην Ελλάδα έχουν ήδη εντάξει για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών τους, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων.
Τουλάχιστον άλλοι 19, είναι εκείνοι που θα ήθελαν να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία στους δημότες τους, αλλά προς το παρόν τα σχέδιά τους αναβάλλονται.
Πρόβλημα στην επέκταση του μέτρου και σε άλλους δήμους είναι η έλλειψη πόρων όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο Χάρης Σιακαντάρης, διαχειριστής από τη Cyclopolis ΕΠΕ.
Οι δήμοι όπου οι εγκαταστάσεις τέτοιων συστημάτων κρίνονται ως πιο επιτυχείς, με βάση τους δήμους που έχει εγκαταστήσει το σύστημα η Cyclopolis, είναι του Μαραθώνα, του Μοσχάτου και του Ναυπλίου.
Τα Συστήματα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (Bike-Sharing Systems) είναι ηλεκτρονικά, αυτοματοποιημένα συστήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ποδηλάτων. Διατίθενται στους χρήστες σε δημόσιους χώρους από ειδικούς αυτοματοποιημένους σταθμούς μέσω ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιράσματος.
Μοναδική προϋπόθεση για το χρήστη είναι η ταυτοποίησή του πριν παραλάβει το ποδήλατο, για την οποία απαιτείται μία απλή αίτηση (ηλεκτρονική ή/και έγγραφη). Ο χρήστης γίνεται συνδρομητής και μπορεί να ξεκλειδώσει ένα ποδήλατο από τους ειδικούς σταθμούς, να το χρησιμοποιήσει για τη μετακίνησή του και, αφού ολοκληρώσει τη χρήση του, να το επιστρέψει σε οποιονδήποτε σταθμό.
Σήμερα, περισσότερες από 350 πόλεις παγκοσμίως προσφέρουν συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων.
news.gr
Μία ομάδα από το πανεπιστήμιο Jilin της Κίνας, προχώρησε σε μια σημαντική καινοτομία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης του πλανήτη καθώς και του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκαλεί η αλόγιστη χρήση χαρτιού και ηαποψίλωση των δασών.
Οι Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο σύστημα εκτύπωσης χρησιμοποιώντας νερό αντί για μελάνι σε ένα ειδικό χαρτί που αλλάζει χρώμα όταν βρέχεται! Το χαρτί δημιουργήθηκε με ειδικές βαφές που παραμένουν αόρατες μέχρι να εκτεθούν σε υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 50 φορές αφού οι λέξεις μπορούν να διαγραφούν εντελώς.
Μάλιστα, για τα παραπάνω δεν απαιτείται κάποιος ειδικός εξοπλισμός, αφού η επιστημονική χρησιμοποίησε έναν κανονικό εκτυπωτή και απλά αντικατέστησε το μελάνι με νερό. Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τέσσερα διαφορετικά χρώματα και οι εκτυπώσεις μπορούν να αντέξουν μέχρι 22 ώρες.
aftodioikisi.gr
Κάμερα κατέγραψε ένα «διψασμένο φάντασμα» να σπάει μπουκάλια και ποτήρια σε ένα «στοιχειωμένο ξενοδοχείο» στην Αυστραλία

Το προσωπικό του Carlisle Castle Hotel ισχυρίζεται ότι πολύ περίεργα πράγματα παρατηρούνται στο ξενοδοχείο, διαρκώς..

Το ανατριχιαστικό βίντεο υποτίθεται ότι δείχνει απόκοσμη μορφή να πετάει κάτω από το ράφι του μπαρ ένα μπουκάλι ακριβού κρασιού. Αλλο πλάνο δείχνει να πέφτει ένα ποτήρι με κρασί και ένα άλλο, μια μορφή να χορεύει μπροστά από την κάμερα.

Το προσωπικό στο ξενοδοχείο της Αυστραλίας αναφέρει ότι συμβαίνουν περίεργα πράγματα συχνά, λέγοντας ότι είδαν μια κάνουλα ν΄ ανοίγει και να περιστρέφεται μόνη της.
Κάποιοι σχολιάζουν ότι μπορεί να είναι το φάντασμα ενός ανθρώπου που ζούσε στο κτίριο και άλλοι, πως οι πτώσεις μπορεί να οφείλονται απλά σε δονήσεις του εδάφους.

Δείτε το βίντεο:


http://peiraxtiri.gr 
Αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου το πρώτο χαράτσι (το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το όλο θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Το Δ΄ Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά, τάχθηκε με την υπ΄ αριθμ΄293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Η όλη αυτή επιβάρυνση που έχουν δεχθεί οι φορολογούμενοι, σημειώνουν οι αρεοπαγίτες, έχει ως αποτέλεσμα να θίγεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.
Παράλληλα, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολο της ΕΣΔΑ.
Ακόμη, υπογραμμίζουν οι αρεοπαγίτες ότι το χαράτσι παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι:
- το άρθρο 2 που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,
-το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,
-το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,
-το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και
-το άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνον εφόσον προβλέπεται από νόμο.
Τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης 29 Θεσσαλονικέων εικαστικών με τίτλο «Ματιά στην Αίγυπτο» θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca, Β. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη).
Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εικαστικής Τέχνης του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.).
Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι εμπνευσμένα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Αιγύπτου.
Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης θα πραγματοποιηθεί παράλληλη εκδήλωση την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στις 19:00, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει:
• Ομιλία του Δρ. Νικόλα Σφήκα με θέμα «Οι Κροίσοι της Αλεξάνδρειας»
• Απαγγελία ποιημάτων από τους Νικόλα Σφήκα, Σοφία Αμπερίδου, Ευφροσύνη Βυζοβίνου, Κική Κυρίμη – Μονοπόρτη και Σούλη Μπούσιου.
• Συναυλία με την Έφη Καραμιχάλη στο τραγούδι και τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη στην κιθάρα.
• Ξενάγηση στην έκθεση
• Απονομή Τίτλων Συμμετοχής και Ευχαριστιών στους συμμετέχοντες εικαστικούς

Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 – 18.00. (Δευτέρα κλειστά).

http://www.thestival.gr

ΑΓΓΛΙΑ

Προσωρινή ήταν η παραμονή της ManCity στην κορυφή της Premier. Η ήττα από την Chelsea μέσα στο Etihad την έριξε και πάλι στη 2η θέση και μάλιστα με συγκάτοικο την ομάδα του Μουρίνιο, στον οποίο υποκλίθηκε όλη η ποδοσφαιρική Αγγλία για το κοουτσάρισμα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Η κατάσταση όμως είναι τόσο ρευστή που δεν αποκλείεται να έχουμε νέες αλλαγές αυτή την αγωνιστική που το πρόγραμμα περιλαμβάνει ντέρμπι αλλά και ματς-παγίδες. 
Το μεγάλο παιχνίδι γίνεται στο Anfield όπου η Liverpool υποδέχεται την πρωτοπόρο Arsenal ( Σάββατο 14.45 ). Οι Λονδρέζοι έχουν κτίσει τα 4 τελευταία χρόνια μια καλή παράδοση στο Merseyside έχοντας τρεις νίκες , ενώ η πιο πρόσφατη νίκη της Liverpool ήταν το 2007 . Στον πρώτο γύρο οι κανονιέρηδες είχαν επικρατήσει με 2-0. Η ManCity, μετά το στραπάτσο από τη Chelsea ταξιδεύει στο Norwich με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα την επαναφέρει πιθανόν στην κορυφή ( Σάββατο 17.00). Το 7-0 του πρώτου γύρου ίσως να αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για τους γηπεδούχους αλλά η διαφορά των δυο ομάδων είναι μεγάλη. Η φορμαρισμένη Chelsea υποδέχεται τη Newcastle στη ρεβάνς της ήττας του πρώτου γύρου με 2-0 , της μιας από τις τρεις που έχει υποστεί μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Οι ανθρακωρύχοι προέρχονται από τρεις συνεχείς ήττες και θα έχουν πολύ δύσκολο έργο στο Stamford Bridge το Σάββατο 17.00. Πολύ ενδιαφέρον και το ματς στο White Hart Lane όπου η Tottenham φιλοξενεί την Everton ( Κυριακή 15.30). Τέλος ένα ξεχωριστό παιχνίδι για τους Έλληνες φιλάθλους θα είναι αυτό στο Old Trafford το απόγευμα της Κυριακής 18.00, με την προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Champions League, ManUnited να υποδέχεται την ουραγό Fulham των Καραγκούνη και Μήτρογλου που πιθανόν να βρεθούν μαζί στους αρχικούς 11 του Meulensteen .

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 14.45  LIVERPOOL ARSENAL
                                                 ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00 MANCHESTER UNITED - FULHAM

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Με το ενδιαφέρον για τον πρωταθλητή να έχει πλέον μηδενιστεί στη Bundesliga , η προσοχή στρέφεται, όσον αφορά τη Bayern, στα ρεκόρ που συνεχίζει να καταρρίπτει. Αυτή τη στιγμή μετράει 11 συνεχείς νίκες και συνολικά 17 σε 19 αγώνες. Η προσπάθεια για να διευρύνει αυτό το σερί περνάει από τη Νυρεμβέργη ( Σάββατο 16.30) όπου η τοπική ομάδα , παρά τη χαμηλή θέση στη βαθμολογία, έχει δυο συνεχόμενες νίκες με σύνολο τερμάτων 7-1. Από το παιχνίδι θα απουσιάσει ο Ribery ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο να σπάσει ένα μεγάλο ρεκόρ που κατέχει ο θρύλος της Bayern , Franz Beckenbauer. Στα 33  τελευταία παιχνίδια που έχει σκοράρει η ομάδα του σημείωσε ισάριθμες νίκες και χρειάζεται ένα ακόμη για να καταρρίψει και αυτό το ρεκόρ. Κατά τα άλλα το πιο σημαντικό παιχνίδι της αγωνιστικής διεξάγεται την Παρασκευή 21.30 στο Borussia Park μεταξύ της Gladbach και της Leverkusen με φόντο μια θέση στο Champions League της επόμενης σεζόν. Η Dortmund έχει δύσκολη αποστολή στη Βρέμη (Σάββατο 16.30) και η Schalke , που βρίσκεται κι αυτή πλέον σε τροχιά ChL, φιλοξενεί το Αννόβερο ( Κυριακή 18.30). Ενδιαφέρον και το παιχνίδι Wolfsburg-Mainz ( Σάββατο 16.30) στη μάχη για μια θέση στο Europa League.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ :ΣΑΒΒΑΤΟ 16.30  WERDER BREMENBORUSSIA DORTMUND

ΙΣΠΑΝΙΑ

Χρειάστηκε να περιμένει 22 αγωνιστικές η Atletico για να πατήσει κορυφή μόνη της , να πάρει δηλαδή αυτό που δικαιωματικά αξίζει με την εικόνα που παρουσιάζει από την αρχή του πρωταθλήματος. Για να γίνει βέβαια αυτό έβαλε το χεράκι της και η Barcelona που πραγματοποίησε μια θλιβερή εμφάνιση απέναντι στη Valencia και γνώρισε μια απρόσμενη (;) ήττα μέσα στο σπίτι της. Στην Ανδαλουσία και την πόλη της Αλμερία θα ταξιδέψει αυτή την αγωνιστική η ομάδα του Simeone για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα ( Σάββατο 23.00) σε μια προσπάθεια αφενός να παραμείνει στην κορυφή και αφετέρου να ξεπεράσει τη βαριά ήττα που γνώρισε μεσοβδόμαδα με 3-0 από τη Real για το Copa del Rey. Νωρίτερα στις 21. 00 η βασίλισσα, με τον αέρα του θριάμβου στο κύπελλο αλλά χωρίς τον τιμωρημένο Ronaldo, υποδέχεται την επικίνδυνη  Villareal  ενώ η Barcelona  την Κυριακή 22.00 δοκιμάζει τις αντοχές της στο Sanchez-Pizjuan απέναντι στην Sevilla , την οποία είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο δύσκολα με 3-2 χάρη σε γκολ του Alexis στις καθυστερήσεις. Ένα παιχνίδι στο οποίο ίσως να παίζονται για τη Barcelona πολλά περισσότερα από τους τρεις βαθμούς της νίκης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 22.00  SEVILLA - BARCELONA

ΙΤΑΛΙΑ

Πολλά ενδιαφέροντα ματς περιλαμβάνει η 23η αγωνιστική της Serie A. Δεσπόζει το ντέρμπι της πρωτεύουσας μεταξύ Lazio Roma ( Κυριακή 16.00) αλλά και αυτό ανάμεσα σε Napoli Milan ( Σάββατο 21.45) . Μπορεί οι βαθμολογικές διαφορές των αντιπάλων να είναι μεγάλες αλλά το ειδικό βάρος της φανέλας θα παίξει όπως πάντα το ρόλο του. Μεγάλο παιχνίδι και στη Βερόνα όπου η πρωτοπόρος Juventus φιλοξενείται από την Hellas Verona του Βαγγέλη Μόρα ( Σάββατο 16.00) . Η διαφορά των 9 βαθμών, της ομάδας του Conte από τη Roma, δίνει  μια άνεση στη Μεγάλη Κυρία αλλά το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα .

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 21.45 NAPOLI – MILAN
                                                   ΚΥΡΙΑΚΗ 16.00 LAZIO – ROMA

Ντέρμπι κορυφής και στο Γαλλικό πρωτάθλημα με τη δεύτερη Monaco να υποδέχεται στο πριγκιπάτο την πρωτοπόρο  Pari Saint-Germain , σε ένα ντέρμπι αστέρων που αξίζει να παρακολουθήσετε  το βράδυ της Κυριακής 22.00 μ.μ.

Το πρόγραμμα της Superleague

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου

15.00  ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ – ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
17.15  ΑΠΟΛΛΩΝ – ΞΑΝΘΗ
19.30  ΒΕΡΟΙΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου

15.00 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
17.15  ΚΑΛΛΟΝΗ – ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
17.15  ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
19.30  ΠΑΟ – ΠΑΟΚ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου

17.15  ΟΦΗ – ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
19.30  ΑΡΗΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!







Εν μέσω πορειών και κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, συζητήθηκε σήμερα σε μια αίθουσα γεμάτη κόσμο ρνώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα και η νομιμότητα του θεσμού της διαθεσιμότητας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή συζητήθηκαν ομαδικές αιτήσεις αλλά και ατομικές χιλιάδων: 1) Εκπαιδευτικών διαφόρων κλάδων, 2) υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και 3) υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Όλοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καταργήθηκαν χιλιάδες οργανικές θέσεις των τριών επίμαχων κλάδων εργαζομένων και τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά των δικηγόρων τους υποστηρίχθηκε ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, καθώς και στην Ευρωπαϊκή  και ελληνική νομοθεσία και νομολογία.

Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις προσκρούουν σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι αυτές που αφορούν στην ισότητα των πολιτών, την προστασία της αξίας του ανθρώπου, το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, ενώ παραβιάζουν και άλλα άρθρα του Συνταγματικού χάρτη, όπως είναι  τα άρθρα  16, 25, 101 και 103.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας επισημάνθηκε ότι τον ερχόμενο Μάρτιο λήγει το καθεστώς διαθεσιμότητας για μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους θα υπάρξει τόσο μεγάλος αριθμός ομαδικών απολύσεων.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν την αναγκαιότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας, και από την πλευρά της η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε για την έκδοση των αποφάσεών της.

http://www.aftodioikisi.gr 
Είναι, πλέον, εμφανές ότι η χώρα μας έχει απολέσει πλήρως τη δυνατότητα να διαφεντεύει το μέλλον της, γράφει στο protagon.gr ο Γιάννης Βαρουφάκης και προτείνει τρεις τρόπους για να ξαναβρεί τον χαμένο της εαυτό.

Γράφει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο protagon.gr

Όταν την περασμένη εβδομάδα, μετά από συνάντηση των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης, οι υπουργοί των «κραταιών» χωρών αποσύρθηκαν κατ' ιδίαν για να συσκεφτούν για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς το ελληνικό δημόσιο χρέος, χωρίς καν να προσκαλέσουν τον έλληνα υπουργό Oικονομικών, όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα... τετέλεσται. Ότι οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις (Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά) έχουν εκχωρήσει τις τύχες της χώρας στους δήθεν «ισχυρούς» της ΕΕ, ελπίζοντας ότι κάτι καλό θα ελεήσουν και για εμάς, ενώ κατά βάθος γνωρίζουν ότι το μόνο που, σε τελική ανάλυση, τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα επιμηκύνουν την... Κρίση μας ώστε να μη χρειαστεί να παραδεχθούν ότι έσφαλαν το 2010, το 2011, το 2012, πέρσι – ότι η ιδέα να δώσουν, υπό τον όρο της δραστικής συρρίκνωσης του εθνικού της εισοδήματος, το μεγαλύτερο δάνειο στην πιο πτωχευμένη χώρα του κόσμου, και κατόπιν να της δώσουν κι άλλα δάνεια για να καλύψουν την αποτυχία των προηγούμενων, ήταν εγκληματικά ανόητη.
Τρία χρόνια τώρα επιχειρηματολογώ ότι πρέπει να σταματήσουμε να πασχίζουμε για την επόμενη δόση δανείων που μας βυθίζουν ακόμα περισσότερο στις μαύρες μας τρύπες. Στο πιο πρόσφατό μου άρθρο, εδώ στο protagon, άλλη μια φορά επιχειρηματολόγησα υπέρ μιας σκληρής διαπραγματευτικής στάσης και παράθεσα τρεις στόχους που πρέπει να έχουμε – δεν θα τους επαναλάβω εδώ (όποιος θέλει μπορεί να τους δει εδώαριθμημένους, στο τέλος του κειμένου εκείνου). Πολλοί έθεσαν, θεμιτά, το ερώτημα:
«Ποια ακριβώς θα είναι απειλή μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους αυτούς στο πλαίσιο μιας εφ' όλης της ύλης, και εκ του μηδενός, πολιτική διαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας μας με τα αφεντικά της τρόικας (κι όχι με τους υπαλλήλους Τόμσεν και Μαζούχ);».

Απαντώ άμεσα και σταράτα:

1. Έως ότου αρχίσει η διαπραγμάτευση που η Γερμανία αρνείται, μονομερής διακοπή των συνομιλιών με τους υπαλλήλους της τρόικας και της εφαρμογής του συμφωνημένου «προγράμματος προσαρμογής», π.χ. διαθεσιμότητα σε υπηρεσίες που είναι ανόητος ο θεσμός (π.χ. στα πανεπιστήμια όπου οι γραμματείες πάσχουν από μεγάλες ελλείψεις προσωπικού) - όχι όμως και των μεταρρυθμίσεων που εμείς κρίνουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα. Π.χ. θα πρότεινα τη μονομερή εφαρμογή της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων που δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν υπό περιορισμό (π.χ. διάθεση φαρμάκων που δεν απαιτούν συνταγογράφηση από όσα καταστήματα θέλουν να τα πωλούν), κατάργηση του νόμου περί απολύσεων (μιας και, πρώτον, όποια επιχείρηση θέλει να απολύσει βρίσκει τον τρόπο να το κάνει και, δεύτερον, ο υπουργός των Οικονομικών ισχυρίζεται ότι καμία μεγάλη επιχείρηση δεν θέλει να προβεί σε απολύσεις), κ.λπ.

2. Ανακοίνωση ότι τα ομόλογα του δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ δεν θα αποπληρώνονται όταν ωριμάζουν όσο το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο (σύμφωνα με το ΔΝΤ) και το κράτος μας αναγκάζεται να δανείζεται από την ΕΚΤ (μέσω των πτωχευμένων «ιδιωτικών» τραπεζών) ώστε να «αποπληρώνει» την... ΕΚΤ.

3. Η ελληνική κυβέρνηση θα καταψηφίσει κάθε εδάφιο και άρθρο της δήθεν τραπεζικής ενοποίησης η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επέκταση του Κυπριακού μοντέλου «επίλυσης» μιας τραπεζικής κρίσης σε όλες τις χώρες της Περιφέρειας – με αποτέλεσμα να κρατά ζωντανή την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, συντηρώντας έτσι το αρνητικό κλίμα που ροκανίζει σαν «σαράκι» την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις χώρες μας. Αν η Γερμανία θέλει να περάσει αυτό το εξάμβλωμα δήθεν τραπεζικής ένωσης από την ΕΕ, να ξέρει ότι θα καταβάλει το αντίτιμο: τη γενναία απομείωση του ελληνικού χρέους έτσι ώστε, τουλάχιστον, να μην κινδυνεύουν άμεσα οι καταθέσεις με την πρώτη (νέα) τραπεζική κρίση (σε μια Ευρώπη που μας υπόσχεται επανάληψη του Κυπριακού «επεισοδίου»).

Κι αν το Βερολίνο δεν ενδώσει στην τριπλή απειλή μας; Τι θα κάνουμε;

Υπομονή! Αυτό θα κάνουμε.

Αν η κυβέρνηση λέει την αλήθεια, κι έχουμε πράγματι πρωτογενές πλεόνασμα, απλά το ελληνικό δημόσιο θα ζει από τα έσοδά του. Ο χρόνος θα δουλεύει υπέρ του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα, εφόσον οι εταίροι μας κόπτονται για τη δήθεν, κάλπικη τραπεζική τους ενοποίηση και η ΕΚΤ δεν θέλει να παραδεχθεί ότι ανοήτως αντιστάθηκε στο κούρεμα των ομολόγων μας το 2010 και το 2012. Εκτός κι αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μύθος (οπότε ας μας το πουν για να ξέρουμε)...

Το μόνο ρίσκο με αυτή την τριπλή απειλή είναι να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να κλείσει τη στρόφιγγα στη ρευστότητα που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και το ELA. Δεν είναι αδύνατον κάτι τέτοιο. Ισοδυναμεί όμως με άμεση εκπαραθύρωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και γρήγορη αποδόμηση της τελευταίας. Πεποίθησή μου είναι ότι αν μπορούσαν να είχαν ακρωτηριάσει την Ελλάδα θα το είχαν κάνει. Ότι θα το κάνουν ό,τι και να κάνουμε εμείς. Από το 2010 όμως επιχειρηματολογώ ότι οι γερμανοί ιθύνοντες ξέρουν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον χωρίς να καταρρεύσει η Ευρωζώνη.

Αν μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση προβεί στις τρεις πιο πάνω μετριοπαθείς ανακοινώσεις, είναι αδύνατον (τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά) να περάσει από το ΔΣ της ΕΚΤ η απόφαση διακοπής του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Απλά δεν θα το τολμήσουν σε μια περίοδο όπου οι αναπτυσσόμενες οικονομίες τελούν υπό πανικό και οι ΗΠΑ, η ΕΕ κ.λπ. κρατούν τις αναπνοές τους. Οπότε, ο χρόνος θα τρέχει πραγματικά υπέρ της χώρας μας αλλά και υπέρ της Ευρωζώνης. Κακά τα ψέματα: όσο καθυστερούν να λύσουν τον δήθεν γρίφο του «ελληνικού προβλήματος» τόσο επιμηκύνεται καταστροφικά η Κρίση του Ευρώ. Θα είναι δώρο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη η πιο πάνω τριπλή απειλή καθώς θα αναγκάσει το Βερολίνο να αποδράσει από μια Άρνηση που κάνει κακό όχι μόνο στον λαό μας αλλά στην ευρωπαϊκή ιδέα γενικότερα.
Μπορεί να είναι καταξιωμένοι στον χώρο τους και να έχουν κάνει μεγάλες επιτυχίες, αλλά αυτό δεν ήταν μάλλον αρκετό για να κερδίσουν ένα βραβείο Oscar.







http://www.otherside.gr

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα της HDL - καλής χοληστερόλης μας.

Η HDL είναι ένα μόριο που συμβάλει στην απομάκρυνση του λίπους και της αθηρωματικής πλάκας από τις αρτηρίες μας. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το.....

κατεξοχήν «καθαριστικό μόριο» των αρτηριών μας από το λίπος.

Προσοχή όμως μην το παρακάνετε, καθώς η υπέρβαση της δοσολογίας μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Επίσης, η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και σε καθημερινή βάση και όχι μονοκοπανιά σε μία έξοδο! 


http://simantra.blogspot.gr 

Οικονομική ανάσα με ενισχύσεις που μπορεί να φτάσουν έως και τις 15.000 ευρώ για εργαζόμενους που... απολύθηκαν και άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν είτε να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, είτε ακόμη και να πάρουν στα χέρια τους τη λειτουργία μιας επιχείρησης που έβαλε λουκέτο, έρχεται να δώσει ο νέος κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, που μπήκε σε εφαρμογή την 1/1/2014.

Μέσα από το Ταμείο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν, αφού υποβάλλουν και εγκριθούν τα σχετικά αιτήματα, να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους με στόχο να λειτουργήσουν ως... οικονομικό παυσίπονο για ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.

Μέτρο έκπληξη που περιλαμβάνει ο νέος κανονισμός είναι ότι οι απολυμένοι μιας επιχείρησης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως και 15.000 ευρώ έκαστος για να πάρουν την επιχείρηση στα χέρια τους. Τέτοιο αίτημα, ωστόσο, δεν έχει επεξεργαστεί επί του παρόντος το υπουργείο Εργασίας, καθώς μπορεί το δέλεαρ να είναι 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο που θα αναλάβει μια επιχείρηση, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα αναλάβουν και τα χρέη.

Από το Ταμείο μπορούν να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν λόγω πλεονασμού και αυτοαπασχολούμενοι των οποίων η δραστηριότητα έχει παύσει ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Στα κριτήρια παρέμβασης και χρηματοδότησης το Ταμείο θα εξετάζει αν οι απολύσεις οφείλονται στην οικονομική κρίση και αν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 500 εργαζόμενους. Σε μικρές αγορές εργασίας θα εξετάζονται και προγράμματα ακόμη και λιγότερες απολύσεις.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχειακό τοπίο, στις χρυσές ακτές της Χαλκιδικής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βγει «στο σφυρί» τουλάχιστον 25 - 30 ξενοδοχεία.
«Αλλα πωλούνται, άλλα νοικιάζονται, το θέμα είναι τι ζητάει ο καθένας», αναφέρουν στον «ΑτΚ» πηγές του χώρου, επισημαίνοντας ότι η τιμή του ακινήτου κινείται 30% κάτω από αυτήν που θέλει ο πωλητής. Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες του «ΑτΚ», για τη φετινή αλλά και την επόμενη σεζόν έχουν νοικιαστεί 4-5 ξενοδοχεία στην περιοχή της Σιθωνίας από Ρώσους, τα οποία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την περίοδο του Πάσχα.
 
Στη λίστα με αγοραπωλησίες ξενοδοχείων συμπεριλαμβάνεται η εταιρία Cronwell Hotels & Resorts, η οποία δραστηριοποιείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Ρωσία, από το 1995. Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη εταιρία έχει στην κατοχή της τρία ξενοδοχεία, ένα στη Ν. Σκιώνη, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ένα στον Πλαταμώνα της Πιερίας και ένα στα Ψακούδια στη Σιθωνία. Τα δυο πρώτα βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ το τρίτο, λόγω νομικών κωλυμάτων, δεν έχει ξεκινήσει την ανακατασκευή του, η οποία, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει σύντομα.
 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα κάνουν αρκετούς αρχάριους δρομείς να προτιμούν τον στατικό διάδρομο από το τρέξιμο έξω, ή ακόμα και την ζεστασιά του καναπέ τους. Όχι τόσο γρήγορα, φίλοι μας. Σίγουρα, το τρέξιμο έξω τον χειμώνα έχει τις προκλήσεις του, τίποτα όμως που δεν αντιμετωπίζεται με σωστή οργάνωση και όρεξη για άσκηση, ακόμα και αν βρέχει. Θα πρέπει απλά να ακολουθήσετε τα παρακάτω tips για να προφυλάξετε το σώμα σας και να μην αφήσετε την τεμπελιά που μας πιάνει όλους με τα πρώτα κρύα να σας επηρεάσει.

1. Φορέστε ζεστές κάλτσες: Όσο καλά κι αν είναι τα αθλητικά σας παπούτσια, στο κρύο καλό είναι να επενδύετε και σε ένα καλό, ζεστό ζευγάρι κάλτσες για να κρατάτε σίγουρα τα πόδια σας ζεστά.

2. Ντυθείτε με layers: Στην αρχή του τρεξίματος η θερμοκρασία σας θα είναι κανονική, μετά από λίγα λεπτά όμως το σώμα σας θα ζεσταθεί και μάλιστα γρήγορα. Για αυτό είναι σημαντικό να μην επιλέξετε ένα βαρύ φούτερ αλλά διαφορετικές στρώσεις ρούχων, ώστε να μπορείτε να βγάζετε μερικά κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

3. Πάρτε μαζί ένα κασκόλ: Ο κρύος αέρας προκαλεί πόνους στους πνεύμονες και στον λαιμό, κάτι που μπορείτε να καταπολεμήσετε απλά με ένα κασκόλ. Η αναπνοή σας θα κρατάει την υγρασία στον αέρα οπότε θα είναι και πιο εύκολο να αναπνέετε.

4. Προσέχετε που πατάτε: Μπορεί να μην υπάρχει πάγος ή χιόνι στο έδαφος (αν τρέχετε μέσα στην πόλη) είναι όμως μια καλή προφύλαξη να τρέχετε σε περιοχές όπου ξέρετε καλά το έδαφος και τις όποιες ανωμαλίες του ή σε ένα επαγγελματικό τερέν. Τα αναπάντεχα γλιστρήματα δεν είναι κάτι που θέλετε.

5. Μην τα δώσετε όλα από την αρχή: Όπως και κάθε τι, το σώμα σας θα συνηθίσει τις κρύες θερμοκρασίες σιγά σιγά. Για αυτό καλό θα είναι να έχετε ξεκινήσει το τρέξιμο ήδη από το φθινόπωρο ή να το πάτε χαλαρά τις πρώτες φορές για να δώσετε χρόνο στο σώμα να προσαρμοστεί.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Σουρωτήρι εξακολουθούν να είναι οι υπηρεσίες του δημοσίου και ειδικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καθώς από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κατατέθηκε στη Βουλή διαπιστώνεται πως εν μέσω κρίσης συνεχίζεται το μεγάλο φαγοπότι.

Σε 502 σελίδες, η ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιγράφει απίστευτα περιστατικά για μια χώρα που βρίσκεται εδώ και σχεδόν έξι χρόνια σε βαθιά οικονομική κρίση, εν μέσω δηλώσεων για βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου στο δημόσιο. Καταγράφονται εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες οι υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκριναν δαπάνες ή συμβάσεις που ήταν από χαριστικές έως ύποπτες, με το συνολικό τους ύψους να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τους ΟΤΑ, πρωταθλητές σε αιτήματα δαπανών που απορρίφθηκαν είναι οι υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία), αλλά και τα πανεπιστήμια.

Με βάση την έκθεση, καλά κρυμμένες πίσω από συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ (κυρίως στο χώρο της υγείας και των δημοσίων έργων), που δεν προχώρησαν επειδή στο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσαν στημένους διαγωνισμούς και ύποπτες μεθοδεύσεις, βρίσκονται περιπτώσεις μικροδιαφθοράς οι οποίες είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

* Υπάλληλος στη υγειονομική περιφέρεια (Δ.Υ.ΠΕ.) Πειραιά που είχε αποσπαστεί σε γραφείο βουλευτή επρόκειτο να λάβει ποσό 2.676,35 ευρώ για υπερωρίες από την παλαιά του υπηρεσία στην οποία δεν εμφανίζονταν! Η δαπάνη δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η υπηρεσία δεν είχε το θράσος να επανέλθει με νέο αίτημα.

* Νυχτοφύλακες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εμφανίζονταν την ίδια ώρα να έχουν βάρδια σε δύο διαφορετικές πόλεις! Πρόκειται για δαπάνη 34.702,80 ευρώ του Πανεπιστημίου για τη φύλαξη των Σχολών ΤΕΦΑΑ και Κτηνιατρικής που βρίσκονται σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Η διοίκηση του Ιδρύματος είχε στείλει μαζί με τα εντάλματα πληρωμής και το πρόγραμμα βαρδιών από το οποίο προέκυπτε «παράλληλη απασχόληση των δύο φυλάκων στις δύο σχολές».

* Μόνιμοι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Αγίας Παρασκευής επρόκειτο να λάβουν 11.321,16 ευρώ ως υπερωρίες με το αιτιολογικό πως εργάζονταν νυκτερινές ώρες για να ελέγχουν αν εφαρμόζεται ο νόμος για το κάπνισμα. «Το προσωπικό μπορεί να απασχολείται σε βάρδιες και κατά τις νυκτερινές ώρες» αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν ενέκρινε τη δαπάνη.

* Στο δήμο Μυκόνου δεν εγκρίθηκε η δαπάνη για αγορά γάλακτος του προσωπικού (προβλέπεται από τη νομοθεσία) επειδή η δημοτική αρχή δεν προμηθεύτηκε φρέσκο, αλλά μακράς διαρκείας.

* Ο υπερχρεωμένος διαδημοτικός σύνδεσμος ΕΔΣΝΑ (πρώην ΕΔΣΚΝΑ), που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τη χωματερή Φυλής, εμφανίζεται να πληρώνει δικηγόρο με το ποσό του 1.343.528 ευρώ χωρίς προηγουμένως να έχει ζητήσει την έγκριση της δαπάνης από το Ελεγκτικό Συνέδριο όπως ορίζει ο νόμος. Σημειώνεται πως πρόκειται για υπόθεση του 2011.

* Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαγωνισμοί τεμαχίζονται σε μικρότερα τμήματα ώστε να μην απαιτείται υποβολή των συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Δήμος Περάματος που είχε κόψει σε μικρότερες συμβάσεις τις εργασίες βελτίωσης, επισκευής και συντήρησης του οδοστρώματος σε αρκετούς δρόμους.

* Δεκάδες αιτήματα για πληρωμή εξόδων μετακίνησης καθηγητών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στο εξωτερικό απορρίφθηκαν είτε επειδή είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα, είτε επειδή δεν είχαν ληφθεί οι νόμιμες εγκρίσεις. Το ίδιο είχε συμβεί με αιτήματα για πληρωμή εξόδων μετακίνησης εντός της χώρας με ιδιωτικό αυτοκίνητο και κάλυψη των δαπανών βενζίνης.

* Υπάλληλος του δήμου επαρχιακής πόλης επρόκειτο να πάρει επιδότηση για ανέγερσης κατοικίας σε προβληματική περιοχή (όπως προβλέπεται για δημοσίους υπαλλήλους) αν στην ίδια υπό ανέγερση πολυκατοικία είχε ήδη προαγοράσει άλλα δύο διαμερίσματα!

* Μη νόμιμες θεωρήθηκαν και αποφάσεις του δήμου Πειραιά για καταβολή αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης σε πρώην υπαλλήλους της Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΔΕΠΕΠ), η οποία είχε λυθεί και τελούσε υπό εκκαθάριση. Οι εν λόγω υπάλληλοι δεν δικαιούνταν αποζημίωσης γιατί «ουδέποτε υπήρξαν υπάλληλοι του δήμου».

* Επεστράφη χωρίς να εγκριθεί αίτημα του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΥΠΑΔ Κεντρικής Αθήνας), το οποίο αφορούσε σε δαπάνη για φαρμακευτική περίθαλψη ασφαλισμένων Δημοσίου, με την αιτιολογία ότι είχε υπογραφεί νωρίτερα αίτημα με τον ίδιο αριθμό, για τον ίδιο δικαιούχο, με το ίδιο ποσό και την ίδια αιτία!

Τα γλαφυρά περιστατικά είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Στη διάρκεια του 2011, το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε συμβάσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για προμήθειες υγειονομικού υλικού και άλλου εξοπλισμού σε νοσοκομεία καθώς και μεγάλο αριθμό συμβάσεων δημοσίων έργων σε δήμους. Και στις δύο περιπτώσεις οι διοικήσεις ή οι δημοτικοί άρχοντες εφάρμοζαν διάφορα κόλπα είτε για να αποκλείσουν τους πρώτους μειοδότες στους διαγωνισμούς, είτε για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.
Οι σπατάλες των ΟΤΑ και οι δημόσιες σχέσεις

Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται πως οι κρατικοί οργανισμοί και οι ΟΤΑ πρέπει να λάβουν να λάβουν μέτρα περιορισμού του ύψους των δαπανών τους, που αφορούν δημόσιες σχέσεις και εκδηλώσεις, καθώς και για κινητά τηλέφωνα γιατί διαμορφώνονται σε προκλητικά υψηλά επίπεδα σε περίοδο κρίσης.

Προτείνεται η κατάρτιση νέου Κανονισμού Προμηθειών ΟΤΑ, ο οποίος θα εφαρμόζεται για όλες ανεξαιρέτως τις προμήθειες που διενεργούνται από τους ΟΤΑ, καθόσον υπάρχουν διάσπαρτες και αλληλοκαλυπτόμενες διατάξεις περί προμηθειών που καθιστούν δυσχερή το σχετικό έλεγχο.

Επίσης, προτείνεται να περιοριστούν τα έξοδα των ΟΤΑ για εθνικές, θρησκευτικές, τοπικές κ.λπ. εκδηλώσεις, καθώς και οι δαπάνες δημοσίων σχέσεων, με τη θέσπιση ανωτάτου ορίου δαπανών ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου, ώστε να αποφεύγονται υπερβολικές δαπάνες σε γεύματα, αμοιβή καλλιτεχνών, δώρα κ.λπ., ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα.

Το χάος του πρώην Ταμείου Ασφαλίσεως Εμπόρων

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον κατασταλτικό έλεγχο των οικονομικών χρήσεων από το 1989 έως το 1997 του Ταμείου Ασφαλίσεως Εμπόρων (σήμερα ΟΑΕΕ), διαπιστώθηκε ότι στον απολογισμό εκάστης οικονομικής διαχείρισης δεν υπήρχαν αναλυτικές καταστάσεις εσόδων – εξόδων κατ” αντιστοιχία προς τον προϋπολογισμό και ισοζύγιο χρηματικής διαχείρισης, οπότε κατόπιν σχετικής υπόδειξης, αυτές συνετάχθησαν προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος.

Περαιτέρω, «διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχθείσες δαπάνες διενεργήθηκαν για τους σκοπούς του ΤΑΕ και για να καλύψουν λειτουργικές του δραστηριότητες, ενώ ο έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε για τις χρήσεις από το έτος 1998 έως και το 2006, για το λόγο ότι υπήρξαν αμφιβολίες εάν οι υποβληθέντες στο Β” Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου 490 λογαριασμοί από το έτος 1989 μέχρι και 1997 θα κηρυχθούν ως ορθώς έχοντες, λόγω αναντιστοιχίας του ποσού των εξόδων που αναφέρεται στον απολογισμό εσόδων – εξόδων του φύλλου επεξεργασίας και του προσχεδίου της πράξης με εκείνο που αναγράφεται στον απολογισμό του Ταμείου».

http://www.aftodioikisi.gr 
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας παραμένουν αυτή την ώρα έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εξετάζεται η προσφυγή της ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά του νόμου της διαθεσιμότητας, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και εκπαιδευτικοί.

Όπως ανακοίνωσε προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, μέσα στην αίθουσα του ΣτΕ έχουν ολοκληρώσει τις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι, ενώ χαρακτήρισε το κλίμα «ελαφρώς θετικό», επισημαίνοντας όμως ότι σήμερα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί καμία απόφαση.

Νωρίτερα εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό. Αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό και έτσι επέστρεψαν προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτή την ώρα κλειστή είναι η Πανεπιστημίου από το ύψος της Σίνα έως Χαριλάου Τρικούπη, η Ιπποκράτους από Πανεπιστημίου έως Ακαδημίας και η οδός Πεσμαζόγλου.

 http://www.aftodioikisi.gr
Με έναν -αν μη τι άλλο- πρωτότυπο τρόπο θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 1.000 προσλήψεις στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι τυχεροί που θα εργαστούν για ένα χρόνο αμειβόμενοι με τον κατώτατο στρατιωτικό μισθό, θα αναδειχθούν με… κλήρωση. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι φαντάροι που αυτή την περίοδο υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», ουσιαστικά, για τους 1.000 κληρωτούς που μετά από κλήρωση θα προσληφθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις για ένα χρόνο, θα παραταθεί η στρατιωτική τους θητεία για ένα ακόμη έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αμείβονται με 700-800 ευρώ το μήνα.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, με τον τρόπο αυτόν λύνονται, όπως ειπώθηκε σε ειδική σύσκεψη στο Πεντάγωνο, δύο θέματα: πρώτον, η επέκταση της θητείας για έναν χρόνο, έστω με αυτόν τον τρόπο, και δεύτερον η καταπολέμηση της ανεργίας, για 1.000 νέους, για έναν χρόνο.

http://peiraxtiri.gr 
Και όμως μπορείτε να μειώσετε ακόμα και στο μισό τις δόσεις από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Αρκεί να διαλέξετε την καλύτερη πρόταση από αυτές που έχουν σε ισχύ οι τράπεζες για την ρύθμιση όχι μόνο των καθυστερούμενων, αλλά και των ενήμερων δανείων. Και αν δεν δεχτούν; Υπάρχει πάντοτε ο νόμος Κατσέλη…


Της Έφης Καραγεώργου

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Μείωση επιτοκίου. 

Είναι μία συμφέρουσα για τον δανειολήπτη κίνηση, με δεδομένο ότι σήμερα οι 9 στους 10 δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, ζητούν από τις τράπεζες καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης.Τα προγράμματα μεταφοράς οφειλών, έχουν επιτόκια στα επίπεδα του 7% με 8%, μειωμένα σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 14% με 15% που είναι κατά μέσο όρο το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων, ενώ το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών κινείται στην περιοχή του 18% με 19%.

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση επιτοκίου με προσημείωση ακινήτου

Στην περίπτωση που τη οφειλή από καταναλωτικά δάνεια είναι άνω των 20.000 ευρώ, οι τράπεζες ζητούν εγγραφή προσημείωσης σε κάποιο ακίνητο, η αξία του οποίου μπορεί να καλύψει το δάνειο.Αν ο δανειολήπτης μπορεί να προσφέρει αυτήν την εγγύηση στην τράπεζα τότε το επιτόκιο μειώνεται ακόμα περισσότερο και δεν ξεπερνά το 5%. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα ζητήσετε αναλυτικές πληροφορίες για το πόσο θα σας κοστίσει η εγγραφή της προσημείωσης. Το κόστος, μπορεί να είναι τετραψήφιο (άνω των 1000 ευρώ) καθώς απαιτείται έλεγχος μηχανικού, έλεγχος τίτλων κλπ 

Αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής 

Το μειωμένο επιτόκιο σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, χαμηλώνει ακόμα περισσότερο τη μηνιαία δόση του καταναλωτικού δανείου. Στην περίπτωση αυτή οι δανειολήπτες που θα κάνουν συνδυασμό των δύο (μείωση επιτοκίου και αύξηση διάρκειας) μπορούν να περιορίσουν τη δόση τους ακόμα και στο μισό.
Στα καταναλωτικά δάνεια η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής φτάνει σήμερα τα 30. Για παράδειγμα ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 20.000 ευρώ με αποπληρωμή στα 5 χρόνια και επιτόκιο 14% έχει τώρα δόση 465 ευρώ το μήνα. Αν το επιτόκιο του μειωθεί στο 5% και η διάρκεια του αυξηθεί στα 15 χρόνια τότε η μηνιαία δόση θα μειωθεί στα 158 ευρώ το μήνα.

Περίοδος χάριτος

«Ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση τους είναι η περίοδος χάριτος, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια. Όμως ο δανειολήπτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η περίοδος χάριτος δεν είναι πάντα άτοκη, δηλαδή στη λήξη της το ποσό οφειλής του θα έχει αυξηθεί. Και ότι οι δόσεις του, μετά την περίοδο χάριτος θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά.

Δάνεια με λιγότερες δόσεις

Πρόκειται για μία λύση- σωσίβιο για υπερχρεωμένους, καθώς οι τράπεζες, έχουν σε ισχύ προγράμματα που προβλέπουν την παράλειψη έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο, τη δυνατότητα μετάθεσης εξόφλησης του χρέους στο τέλος του δανείου, ενώ προβλέπουν και πληρωμές ανά τρίμηνο αντί για κάθε μήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ευκολίες αυτές παρέχονται χωρίς κόστος, αρκεί ο πελάτης να είναι συνεπής και το μόνο που πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης είναι να ενημερώσει την τράπεζα ότι προτίθεται να τις θέσει σε εφαρμογή.

http://www.fpress.gr
Πόσα κέρματα ρίχνουν κάθε χρόνο στη Fontana di Trevi; Δείτε το βίντεο με την συλλογή των κερμάτων.

Το πλουσιότερο συντριβάνι της Ρώμης είναι αυτό της Fontana di Trevi. Το συγκεκριμένο συντριβάνι είναι το των τουριστών που επισκέπτονται τη Ρώμη.

Τα κέρματα που ρίχνουν κάθε χρόνο οι επισκέπτες ελπίζοντας πως η ευχή τους θα βγει αληθινή, ξεπερνούν σε σύνολο τη φαντασία.

Συγκεκριμένα, στα νερά της Fontana di Trevi πέφτουν κάθε χρόνο κέρματα συνολικής αξίας 700.000 ευρώ περίπου. Φέτος όπως το ποσό που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έχουν προστεθεί στα ταμεία της πόλης 540.000 ευρώ από το συντριβάνι.

Τα κέρματα συλλέγονται από ειδικούς υπαλλήλου υπό την επίβλεψη της αστυνομίας ενώ απαγορεύεται οι επισκέπτες να «βάλουν» χέρι στα κέρματα του σιντριβανιού.


http://peiraxtiri.gr 
Δωρεάν ίντερνετ προς όλους θα προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αρχής γενομένης από την Ανατολική Θεσσαλονίκη και μάλιστα από τα τέλη του ερχόμενου μήνα!

Την πρωτοβουλία για δωρεάν ασύρματο ίντερνετ στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν. Δύο εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου για την ανάπτυξη του δικτύου δωρεάν ασύρματης πρόσβασης, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1.Στην πλατεία Καούδη
2.Στην πλατεία Συνδίκα
3.Στην πλατεία Αίνου
4.Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας
5.Στην πλατεία Ίριδος
6.Στην πλατεία Μηνά Πατρικίου
7.Στο πάρκο της Κρήτης
8.Στο γήπεδο του Άρη
9.Στο γήπεδο του ΠΑΟΚ
10.Στο γήπεδο του Αχιλλέα Τριανδρίας
11.Στο πάρκο της Παπαναστασίου

Τα επόμενα σημεία που θα καλυφθούν αργότερα είναι:

12.Το νέο δημαρχιακό μέγαρο
13.Το πάρκο της Ανθοκομικής
14.Η πλατεία Αριστοτέλους
15.Ο Λευκός Πύργος
16.Η νέα παραλία
17.Η πλατεία Ρομφέη
18.Η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα
19.Η είσοδος της ΔΕΘ
20.Η πλατεία της ΧΑΝΘ
21. Η περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου

Όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στόχος του δήμου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Χασδάι Καπόν είναι μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναπτυχθεί δίκτυο wi-fi σε 80 ή και περισσότερα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων κεντρικές πλατείες και άλλοι δημόσιοι χώροι, όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός πολιτών, αλλά και σειρά χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος.

από την σελίδα του Facebook "Omorfa taxidia"

Στις φυλακές θα μεταφερθούν οι «εκπαιδευμένοι» δημοτικοί αστυνομικοί, επιτυγχάνοντας έτσι μια υγιή ανακατανομή του προσωπικού, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε στον Ant1: «Εκεί που καταργήσαμε ολόκληρους κλάδους, στην περίπτωση της δημοτικής αστυνομίας, μεταφέραμε αρμοδιότητα και πήραμε ανθρώπους οι οποίοι κατά την άποψή μου υπολειτουργούσαν και θα τους πάμε σε υπηρεσίες που θα είναι πολύ πιο χρήσιμοι. Θα πάρω δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι και θα τους πάω στις φυλακές. Είναι μία υγιής ανακατανομή του προσωπικού»

Αναφορικά με τις απολύσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν τίθεται από την κυβέρνηση κανένα ζήτημα δέσμευσης σε ποσοτικούς στόχους που αφορούν απολύσεις από το 2015 και μετά».

Σχετικά με τους σχολικούς φύλακες, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ΚΥΑ, η οποία τους καλεί να κάνουν αίτηση για 526 θέσεις στο υπουργείο Υγείας ως βοηθοί θαλάμου, τονίζοντας ότι έχουν τεθεί αυστηρά κοινωνικά κριτήρια.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, καταργούνται όλες οι επικυρώσεις δημοσίων εγγράφων, επισημαίνοντας ότι θα αρκεί η προσκόμιση ενός ευκρινούς φωτοαντιγράφου.

http://www.aftodioikisi.gr

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που συζητά σήμερα την προσφυγή τους για τη διαθεσιμότητα, περικυκλώνουν δημοτικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας από τις 08:00 μέχρι τις 12:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 09:00 έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, Πανεπιστημίου 47-49.

«Οι διατάξεις του Νόμου 4172/2013 είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, αφού οι Δημοτικοί Αστυνομικοί είναι μόνιμοι και οι υπηρεσίες από τις οποίες απομακρύνθηκαν όχι μόνο δεν έπαψαν να λειτουργούν αλλά το αντικείμενό τους ανατέθηκε με παράνομες διαδικασίες σε άλλες υπηρεσίες, όπως αντίθετες στο Σύνταγμα είναι και οι διαδικασίες μετάταξής τους σε μη οργανικές-μη θεσμοθετημένες θέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Και προστίθεται:  «Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία στην προσφυγή τους προβάλλουν επίσης το γεγονός ότι οι διατάξεις του Νόμου 4172/2013 βάσει των οποίων οι Δημοτικοί Αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα παραβιάζουν τον κανόνα του αυτοδιοίκητου των Δήμων, με ιδιαίτερη αναφορά στα όρια ηλικίας που θέτουν σε καθεστώς απόλυσης αρκετούς εργαζόμενους και στην αρχή της αξιοκρατίας που παραβιάζεται με την μεγαλύτερη μοριοδότηση ορισμένων κατηγοριών Δημοτικών Αστυνομικών.»

Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί

Εκτός από την ΠΟΕ-ΟΤΑ 24ωρη απεργία έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ  και τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες ώρες της απογευματινής η Διδασκαλικής Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), προκειμένου να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στα Προπύλαια και έξω από το ΣτΕ στις 10.30 το πρωί.

Να σημειωθεί ότι η ΟΛΜΕ διαμηνύει ότι στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα και ζητεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία της, δεδομένου ότι στις 22 Μαρτίου «λήγει το 8μηνο των εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και τουλάχιστον 537 εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να απολυθούν».

Το βράδυ της Πέμπτης αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη λεωφορεία, που μεταφέρουν τους καθηγητές στην Αθήνα προκειμένου να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στις διαθεσιμότητες. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες καθηγητές θα απολυθούν, εκατοντάδες θα μετακινηθούν σε επισφαλείς θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθούν κενά στα σχολεία που δεν μπορούν να καλυφθούν.

http://www.aftodioikisi.gr 
Εθελοντική Αιμοδοσία για της ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος διοργανώνει το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού και το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ τις εξής ημέρες:

- Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου: Δημαρχείο Ευόσμου, Κυριακή 9/2/2013, 9 π.μ. έως 1 μ.μ.

- Δημοτική Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού: Δημαρχείο Κορδελιού, Πέμπτη 13/2/2013, 9 π.μ. έως 1 μ.μ.

«Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση και ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας πραγματοποιεί μια οργανωμένη εκστρατεία με τακτικές αιμοδοσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η λειτουργία της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξεύρεσης αίματος καθώς και των παραγώγων του, προσφέροντας αίμα σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης.

«Καλούμε όλους τους δημότες μας να δώσουν το παρόν τους στην εθελοντική αιμοδοσία και να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους, προσφέροντας ένα δώρο ζωής. Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη το αίμα. Γιατί το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, μόνο προσφέρεται!»τόνισε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας κ. Αβρόρα Σαββίδου.
 
Σαν σήμερα, το 1992, υπογράφεται η συνθήκη του Μάαστριχτ που οδηγεί στην ολοκλήρωση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

457 - Ο Λέων Α' γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

1869 - Γίνεται μια πρώτη γενική δοκιμή του ατμοκίνητου σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιά.

1937 - Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και μετά από υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Γεώργιο Β', ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Κύθνο και έπειτα στη Θάσο.

1959 - Ψηφίζεται στην Κούβα ένα διάταγμα μέσω του οποίου αποκτούν την κουβανική υπηκοότητα όλοι οι αλλοδαποί διοικητές του αντάρτικου στρατού. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται αποκλειστικά στην περίπτωση του Τσε Γκεβάρα, αποτελώντας ένα είδος φόρου τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπό του και τη συμβολή του στην επανάσταση.

1991 - Τίθεται εκτός τροχιάς ο διαστημικός σταθμός Σαλιούτ 7.

1992 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ που οδηγεί στην ολοκλήρωση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1999 - Ο Αμπντάλα Β΄ διαδέχεται τον πατέρα του Χουσεΐν ιμπν Ταλάλ ως βασιλιάς της Ιορδανίας.

2000 - Ο Στίπε Μέσιτς εκλέγεται πρώτη φορά πρόεδρος της Κροατίας.

2005 - Ένα Airbus A320 της Atlasjet πέφτει από τον τροχοδιάδρομο στο Αεροδρόμιο Ataturk της Κωνσταντινούπολης εξ αιτίας ολισθηρότητας λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Κανείς από τους 164 επιβάτες και το 6μελές πλήρωμα δεν τραυματίζεται.

2006 - Η Ιερά Σύνοδος αποδέχεται την παραίτηση του Καλλίνικου από τον μητροπολιτικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

2006 - Ο Νασέρ αλ-Μουχάμαντ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ διορίζεται από τον εμίρη πρωθυπουργός του Κουβέιτ.

2008 - Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

http://www.enikos.gr 
Την άμεση ανακοίνωση της βαθμολογικής κατάταξης ανά κατηγορία προσωπικού και ανά φορέα ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την εγκύκλιο με την οποία οι υπό διαθεσιμότητα Δημοτικοί Αστυνομικοί καλούνται να υποβληθούν στις ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις. Κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η γνώση της σειράς κατάταξης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την απόφαση ενός υποψηφίου να συμμετέχει ή να απέχει κατ’ επιλογήν του και για το λόγο αυτό ζητούν τη δημοσιοποίηση των πινάκων βαθμολογίας.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ

Κύριε Υπουργέ,
Με τη με αριθμ. πρωτ.: ΔΙΠΙΔ/Β.2/Δ/83/ οικ.32170/29-11-2013 εγκύκλιό σας «Οδηγίες για την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα», καθορίζεται η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης και διάθεσης των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Δ της εγκυκλίου (σελίδα 8) αναφέρεται: «Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης που καταρτίζεται από το ΑΣΕΠ, για τις θέσεις στην Ελληνική Αστυνομία καλούνται με μέριμνα της Δ/νσης Αστυνομικού Προσωπικού/ΑΕΑ να προσέλθουν μέσα σε ορισμένες προθεσμίες, προκειμένου: α. Να εξετασθούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα από τις αντίστοιχες Επιτροπές του άρθρου 5 του π.δ/τος 4/1995 (Α΄ 1)» κ.λπ.
Με Δελτίο Τύπου του Α.Σ.Ε.Π. στις 30 Ιανουαρίου 2014 γνωστοποιείται ότι απεστάλησαν στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αλφαβητικός πίνακας και πίνακες ανά φορέα προέλευσης των Δημοτικών Αστυνομικών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία. Στη συνέχεια, στις 3 Φεβρουαρίου 2014, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση-πρόσκληση για το πρόγραμμα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και υγειονομικών εξετάσεων (αριθμ. πρωτ.: 6000/2/5250/3-ιγ), με την οποία καθορίζεται ότι, ο χρόνος διεξαγωγής των διαδικασιών θα είναι από 10 μέχρι 23 Φεβρουαρίου 2014 και θα διεξαχθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι, οι υπό διαθεσιμότητα Δημοτικοί Αστυνομικοί καλούνται να υποβληθούν στις ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις χωρίς να γνωρίζουν τη βαθμολογική τους κατάταξη, αντίθετα με ότι αναγράφεται στην εγκύκλιο. Η γνώση της σειράς κατάταξης είναι όμως κεφαλαιώδους σημασίας για την απόφαση ενός υποψηφίου να συμμετέχει ή να απέχει κατ’ επιλογήν του (με τίμημα βέβαια τον αποκλεισμό του από την ΕΛ.ΑΣ.­). Επειδή οι εξετάσεις διεξάγονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και διαρκούν 3 ημέρες, η συμμετοχή σε αυτές συνεπάγεται έξοδα για μεγάλο ποσοστό των υποψήφιων, και ιδιαίτερα όσων προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές (εισιτήρια, έξοδα διαμονής διατροφής, κ.λπ.). Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ζητείται από τους υποψηφίους να μπουν σε έξοδα, προσκομίζοντας σωρεία ιατρικών εξετάσεων ενώπιον τον Επιτροπών, αντί οι εξετάσεις να διεξαχθούν δωρεάν κατά την εξέτασή τους από την Υγειονομική Επιτροπή.
Με δεδομένο ότι:
α. Οι υπό διαθεσιμότητα Δημοτικοί Αστυνομικοί αμείβονται με το 75% του ήδη πετσοκομμένου μισθού τους και τα έξοδα για εισιτήρια και ξενοδοχεία αποτελούν για πολλούς πολυτέλεια.
β. Οι τελευταίοι στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης, εάν το γνωρίζουν, είναι πολύ πιθανόν να μην υποβληθούν στην ταλαιπωρία και στα έξοδα για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία
γ. Είναι δεκάδες οι υποψήφιοι που έχουν ως πρώτη τους επιλογή τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τα Καταστήματα Κράτησης και όχι την ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι αν γνωρίζουν τη βαθμολογική κατάταξη ενδεχομένως να επιλέξουν να απέχουν από τη διαδικασία.
Σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για να ανακοινωθούν άμεσα οι πίνακες βαθμολογικής κατάταξης ανά κατηγορία προσωπικού και ανά φορέα, προς διευκόλυνση των υποψηφίων και της διαδικασίας, και σε συμφωνία με τα όσα εσείς έχετε υπογράψει. Το αντίθετο, σας εκθέτει ανεπανόρθωτα και αποδεικνύει στην πράξη ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι διάτρητη, όπως εξάλλου σας έχουμε επισημάνει με τη με αριθμ. πρωτ.: 1310/9-10-2013 επιστολή μας.
aftodioikisi.gr
Αν και φαινομενικά αρκετά προϊόντα δείχνουν να προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά τελικά μπορεί να κάνουμε λάθος! Εν τω μεταξύ σε περίπτωση που ρίξουμε μη ανακυκλώσιμο προϊόν στους γνωστούς μπλε κάδους σκουπιδιών, τότε αυτόματα καταστρέφουμε και όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο του κάδου. Θέλει προσοχή! Ας δούμε τι δεν ανακυκλώνεται

Βρεγμένο χαρτί
Οι ίνες του χαρτιού συρρικνώνονται όταν βρέχονται. Αυτό τις καθιστά λιγότερο χρήσιμες στη διαδικασία με συνέπεια να μην επιλέγονται από τα μηχανήματα ανακύκλωσης για συλλογή και  επεξεργασία.

Κουτιά από πίτσα
Πρόκειται για ένα κουτί από χαρτόνι. Φαινομενικά λοιπόν είναι ανακυκλώσιμο. Αυτό που το καθιστά όμως μη ανακυκλώσιμο είναι πως μπορεί να έχει υπολείμματα τροφών καθώς και λίπη. Αντίστοιχες περιπτώσεις σε πλαστικά μπουκάλια ή αλουμινένια κουτιά μπορούν να απομακρυνθούν με ένα ξέπλυμα. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί με τις συσκευασίες αυτές. Πετώντας ένα τέτοιο αντικείμενο εμποτισμένο με λάδι, θα προκαλέσει μια μάζα λάσπης στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Κουτιά χυμών
Ελέγξτε αν το κουτί από το χυμό σας έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για ανακύκλωση. Εάν όχι, πρέπει να το ρίξετε σε συμβατικό κάδο. Η πλαστική επικάλυψη για ένα μεγάλο μέρος του χαρτονιού τα καθιστά ακατάλληλα για ανακύκλωση.

Αφρολέξ
Πρόκειται για προϊόν πετρελαίου και ιδιαίτερα εύφλεκτο. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης.

Σιδερένιες κρεμάστρες
Τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης δεν ανακυκλώνουν το σύρμα. Παρόλα αυτά οι ειδικοί αναφέρουν πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά από κάποιο τοπικό καθαριστήριο ή να χρησιμοποιηθούν για εκμετάλλευση από κάποιο έμπορο μετάλλων.

Πλαστικές σακούλες
Όταν οι κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι αυτόματου διαχωρισμού οι εργαζόμενοι δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν τις πλαστικές σακούλες για να δουν τι περιέχουν. Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνο. Για το λόγο αυτό τις πετούν απλά στα σκουπίδια.

Κεραμικά
Πολλοί θα πίστευαν πως μια παλιά κούπα του καφέ μπορεί να ανακυκλωθεί. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται δεν ανακυκλώνεται εύκολα μαζί με το γυαλί. Προτιμήστε για το να τη χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αν δεν τη χρειάζεστε ως βάση ή γλάστρα για κάποιο φυτό.

Χαρτοπετσέτες
Τα υπολείμματα που μπορεί να έχουν μετά τη χρήση τους από τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο τις καθιστούν ανώφελες για ανακύκλωση. Αντί αυτών προτιμήστε μαντήλια και χαρτομάντιλα.

Έντονα βαμμένα χαρτιά
Όταν ανακυκλώνεται το χαρτί του παρέχεται έντονη θερμότητα. Έτσι οτιδήποτε έχει έντονο χημικό χρώμα λειτουργεί ως καταλύτης και δεν παρέχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην όλη διαδικασία. Συνεπώς πολλά εργοστάσια χαρτιού δεν θα έχουν την ανάλογη απόδοση από την ανακύκλωση με τέτοιου είδους χαρτιά.

Ένα χρηστικό οδηγό για γονείς που αναζητούν τρόπους διεξόδους με τα παιδιά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος προσφέρει η εφαρμογή «mazimetopaidi» στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος αυτής είναι να ενημερώσει το γονέα για όλα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά του και όχι μόνο, να παράσχει πληροφορίες για όλες τι.ς εκδηλώσεις που «τρέχουν» στην πόλη (κινηματογράφος, μουσικά εργαστήρια, παιδικό θέατρο, σπορ, ανάγνωση παραμυθιών, βιβλιοπαρουσιάσεις, κατασκευές κ.ά.), παραθέτοντας παράλληλα και ένα χάρτη που θα συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό με τις παιδικές χαρές σε όλο το δήμο. Επίσης ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στους παιδότοπους της πόλης μέσα από έναν αναλυτικό κατάλογο, όπου θα επισημαίνονται τα χαρακτηριστικά αυτών και οι παροχές τους σε συνδυασμό με σχόλια μικρών και μεγάλων επισκεπτών. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα παροχής πληροφοριών σε ότι αφορά το φαγητό για γονείς και παιδιά μέσα από ένα γαστρονομικό χάρτη της πόλης, όπου θα τονίζονται τα σημεία εκείνα όπου η οικογένεια μπορεί πραγματικά ν’ απολαύσει ένα γεύμα.
Μέσα από όλες αυτές τις δυνατότητες ο χρήστης θα μπορεί με μια ματιά να βρει στα γρήγορα λύσεις για να περάσει ευχάριστα όλη η οικογένεια.  Η εφαρμογή συμμετέχει σε διαγωνισμό και μπορείτε να την ψηφίσετε εδω http://thessaloniki.appsforgreece.eu/content/%C2%ABmazimetopaidi%C2%BB

http://www.seleo.gr





Εκτός από μία σωστή διατροφή και γυμναστική, σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία παίζουν και οι ασκήσεις αναπνοής. Ναι, καλά διαβάσατε!

Αφιερώστε πέντε λεπτά ημερησίως για να κάνετε τις παρακάτω ασκήσεις.

1. Καθίστε άνετα σε μία καρέκλα, στο κρεβάτι ή σε ένα σκληρό στρώμα στο πάτωμα. Κλείστε τα μάτια σας, και χαλαρώστε το πρόσωπο και τη γλώσσα σας.

2. Πάρτε μία βαθιά και διαρκή εισπνοή μετρώντας μέχρι το πέντε. Πρέπει να αισθανθείτε το στήθος , τα πλευρά και την κοιλιά σας να διαστέλλονται. Κρατήστε για πέντε δευτερόλεπτα την αναπνοή σας και έπειτα σιγά σιγά εκπνέετε μετρώντας μέχρι το πέντε, έτσι ώστε να χαλαρώσουν η κοιλιά, τα πλευρά και οι πνεύμονες.

3. Τη λέξη ηρεμία θα πρέπει να την κατανοήσει και το σώμα σας! Πρέπει να αποβάλλετε όλο τον αέρα, από την κοιλιά.

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι κάνοντας αυτές τις ασκήσεις, η ενέργειά σας θα χτυπήσει κόκκινο, ενώ οι σκέψεις σας θα είναι μόνο θετικές! Ακολουθήστε τις και δεν θα χάσετε! Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, έτσι ώστε το 2014 να είναι μία χρονιά χωρίς πολύ άγχος.

http://www.mothersblog.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!