Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Μια νέα υπηρεσία ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Πρόκειται για το Διεθνές Δίκτυο Ανάλυσης και Προειδοποίησης (IAWN) το οποίο θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα που συλλέγονται καθημερινά για τους αστεροειδείς και τους κομήτες που αποτελούν πιθανή απειλή για τη Γη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί διάφορες υπηρεσίες και ερευνητικές ομάδες που αναζητούν αυτούς τους αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα τους καταγράφουν και παρακολουθούν την πορεία τους. Η NASA ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει το 90% των διαστημικών σωμάτων με διάμετρο άνω του ενός χλμ (η πτώση των οποίων μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές) οι οποίοι κατά την τροχιακή τους κίνηση περνούν κάποια στιγμή από τη διαστημική μας γειτονιά.

Μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία της NASA (ΝΕΟ) ανακοίνωσε ότι πλέον αναζητεί και μικρότερου μεγέθους διαστημικά σώματα που μπορεί να μας απειλήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Ομως ο μέχρι τώρα αριθμός τέτοιων σωμάτων που έχει εντοπιστεί δεν ξεπερνάει τις 15 χιλιάδες ενώ κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τους μπορεί να αγγίζει το ένα εκατομμύριο! Η νέα υπηρεσία του ΟΗΕ θα προσπαθήσει να οργανώσει και συντονίσει την κοινή δράση όλων των υπηρεσιών και ομάδων αναζήτησης απειλητικών αστεροειδών και άλλων διαστημικών σωμάτων.
tanea.gr
Την απόφασή της να βάλει στον «πάγο» την καριέρα της ώστε να αφοσιωθεί πλήρως στην κατάσταση της υγεία της, στην κατάσταση της υγείας του συζύγου της και στα δύο παιδιά τους, ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδα της η Σελίν Ντιόν.

Σύμφωνα με το BBC, οι προγραμματισμένες εμφανίσεις της διάσημης τραγουδίστριας στο Λας Βέγκας, αλλά και η περιοδεία της το φθινόπωρο σε χώρες της Ασίας ακυρώθηκαν.

Ο σύζυγος, και μάνατζερ, της Σελίν Ντιόν υπεβλήθη τον περασμένο Δεκέμβριο σε εγχείριση αφαίρεσης όγκου.

Η ίδια αναρρώνει από μία ασθένεια που επηρέασε τις φωνητικές της χορδές.


tanea.gr
H Skoda προσπαθεί με τρεις λέξεις και ένα σκίτσο να μας προϊδεάσει για τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου της. Η νέα γενιά της Skoda Fabia, που αποτελεί τον εκπρόσωπό της στα δημοφιλή supermini, χαρακτηρίζεται από τις λέξεις «δυναμική», «αρμονική» και «μοντέρνα».

Η άφιξη στην αγορά της νέας Fabia είναι ένα από τα σημαντικότερα νέα στον χώρο του αυτοκινήτου, γιατί η γνωστή μάρκα έχει ανακοινώσει ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της γκάμας της με απώτερο στόχο την ταχύτερη άνοδό της στην αγορά. Ανήκει στο γκρουπ VW και απολαμβάνει όλα τα προνόμια του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ομίλου στον χώρο του αυτοκινήτου.

Στο πρώτο επίσημο σκίτσο, γίνεται αντιληπτή η πρόθεση του σχεδιαστικού τμήματος να διατηρηθούν τα αυθεντικά γονίδια Fabia, τα οποία συγχωνεύονται για πρώτη φορά με στοιχεία από το πρωτότυπο ŠKODA Vision C.

Σημαντική ήταν η συμβολή του αγωνιστικού τμήματος, το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ώστε να προστεθούν οι τελευταίες σχεδιαστικές πινελιές.

Στο δυναμικό παρουσιαστικό συμβάλλουν τα εννέα εκατοστά που έχουν προστεθεί στο πλάτος, ενώ το αμάξωμα βρίσκεται τρία εκατοστά χαμηλότερα στο έδαφος, προσδίδοντας ένα ιδιαίτερα κόμπακτ στιλ.

Επιπρόσθετα, διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο εσωτερικό που προσφέρει πλήθος εξατομικευμένων λύσεων. Επίσημη πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου στη Διεθνή Εκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι.
real.gr
Μια πραγματικά εκπληκτική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Universidade do Contestado στη Βραζιλία. Ανακάλυψαν απολιθώματα ενός ολόκληρου σμήνους πτεροσαύρων τα μέλη του οποίου όπως διαπιστώθηκε ανήκουν μάλιστα σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που ζούσε στο Κρητιδικό, τη γεωλογική περίοδο που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.

Οι ερευνητές εντόπισαν απολιθώματα από 50 μέλη του νέου είδους που έλαβε την ονομασία Caiuajara dobruskii. Τα απολιθώματα ανήκουν σε νεαρά αλλά και ενήλικα μέλη του είδους και έτσι οι ειδικοί θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν αμέσως την διαδικασία εξέλιξης αυτών των ιπτάμενων όντων από την στιγμή που γεννιόντουσαν μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης τους.

Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το C.dobruskii είχε αναπτύξει την ικανότητα να πετάει πολύ γρήγορα, λίγο μετά τη γέννηση του. Επίσης φαίνεται ότι ζούσε ομαδικά δημιουργώντας αποικίες. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLοS ONE»
tanea.gr
Με το σύγχρονο έργο «ωχ..Ηλέκτρα» του Αλέξη Καλλίτση, περιοδεύει ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο Αλέξης Καλλίτσης, βασιζόμενος στις γνωστές τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, έγραψε μια παρωδία σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο, με κεντρική ηρωίδα την Ηλέκτρα. Το έργο θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Δάσους, στις 26 και 27 Αυγούστου.

Το έργο:
Η Ηλέκτρα αποφασίζει να επισκεφθεί ψυχολόγο, καθώς έχει φτάσει σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να βρει μόνη της λύση στα προβλήματά της.
«Είναι η πρώτη μου φορά που πάω σε ψυχολόγο. Εδώ και κάμποσο καιρό δεν έβρισκα το λόγο. Όμως γιατρέ μου τα 'παιξα και έπαθα μπορνιόκο. Έφτασα σ' αδιέξοδο. Έπαθα κοκομπλόκο. Με πιάνει τρόμος του κενού και έχω και ιλίγγους Κι άμα ρημαδοκοιμηθώ στον ύπνο βλέπω σβίγγους».
Έτσι λοιπόν προβληματισμένη και φορτισμένη μετά το θάνατο του πατέρα της, Αγαμέμνονα, τον οποίο σκότωσε η μητέρα της, Κλυταιμνήστρα μαζί με τον εραστή της, Αίγισθο, περιμένει τον αδερφό της, Ορέστη, να γυρίσει έπειτα από χρόνια απουσίας και να πάρει εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα τους. Πραγματικά, ο Ορέστης έρχεται μαζί με το φίλο του, Πυλάδη, και παρέα με τον Παιδαγωγό του σκαρφίζονται διάφορους τρόπους εκδίκησης.
Τι γίνεται όμως, όταν εμφανίζεται το φάντασμα του Αγαμέμνονα; Όταν ο Ορέστης αδυνατεί ν' αποφασίσει να σκοτώσει την μητέρα του; Πόσες ανατροπές μπορούν να συμβούν;
Τελικά, η Ηλέκτρα θα βρει λύση ή θα τρελάνει και τον ψυχολόγο της;

Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Κρατερός Κατσούλης

Προπώληση Εισιτηρίων: Στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Public, Seven Spots, ΙΑΝOS, Reload Stores.
Μέσω internet από το www.Viva.gr, ή στο τηλέφωνο 11876

http://www.thestival.gr
Φρίκη προκαλεί νέα υπόθεση κακοποίησης ανηλίκου... που είδε το φως της δημοσιότητας στο Wyoming. Είχαν φυλακίσει ένα 7χρονο αγόρι για μήνες σε ένα υπαίθριο κλουβί, το οποίο οι δικοί του αποκαλούσαν «πάρκο», και του επέτρεπαν να βγαίνει έξω μόνο μία φορά την ημέρα.


Η Jena Harman και ο φίλος της Alexander Smith αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκου καθώς είχαν κλείσει τον γιο της πρώτης σε ένα κλουβί μόλις 60x60 ίντσες και το κρατούσαν δεμένο με μια αλυσίδα κι ένα λουρί σκύλου για να μην μπορεί να το σκάσει.

Το παιδί περνούσε τη ζωή του σε αυτό το κλουβί ακόμα κι όταν έκανε κρύο ή έβρεχε ενώ τα σκυλιά του σπιτιού έμεναν στο σπίτι.

Μάλιστα έπρεπε να περιμένει για τις προσωπικές του ανάγκες τη στιγμή που αποφάσιζαν οι κηδεμόνες του να του επιτρέψουν να βγει και το τιμωρούσαν αν δεν έκανε υπομονή. Του έδιναν να φάει μόνο μία φορά την ημέρα.


Αν και οι πρώτες καταγγελίες από τους γείτονες για την κακοποίηση του παιδιού είχαν γίνει πριν ένα χρόνο, μόλις πριν από λίγες ημέρες η αστυνομία συνέλαβε τη μητέρα και το φίλο της ενώ το παιδί οδηγήθηκε σε ασφαλές καταφύγιο.

Όπως λένε οι γείτονες, δεν μιλούσαν επειδή φοβόντουσαν ότι ο Smith μπορεί να τους εκδικηθεί.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ο εγκέφαλος μεγαλώνει με εκπληκτική ταχύτητα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου έχει ήδη το μισό από το τελικό του μέγεθος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αν, μάλιστα, ένα μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα, ο εγκέφαλός του μεγαλώνει ακόμα πιο γρήγορα, αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «JAMA Neurology», έκαναν 211 φορές υπερταχείες μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλο 87 υγιών νεογέννητων, αρχίζοντας όταν τα μωρά ήταν μόλις 2 ημερών.

Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν τον πρώτο άτλαντα της ανάπτυξης του εγκεφάλου αμέσως μετά τη γέννηση.

Όπως διαπίστωσαν, τις πρώτες ημέρες της ζωής ο εγκέφαλος μεγαλώνει κατά 1% την ημέρα αλλά ο ρυθμός αυτός προοδευτικά μειώνεται και στο τέλος του πρώτου τριμήνου της ζωής είναι 0,4% την ημέρα.

Συνολικά, κατά τις 90 πρώτες ημέρες της ζωής ο εγκέφαλος αυξάνει το μέγεθός του κατά 64% και από 341 κυβικά εκατοστά γίνεται 558 κυβικά εκατοστά.

Με άλλα λόγια, ενώ ένα μωρό γεννιέται με εγκέφαλο μεγέθους ίσου με το ένα τρίτο που έχει ο εγκέφαλος ενός ενήλικα, μέχρι να γίνει 3 μηνών έχει εγκέφαλο μεγέθους ίσου με το 55% του εγκεφάλου ενός ενήλικα.

Αυτά, όμως, αφορούν τα μωρά που γεννιούνται στην ώρα τους. Εκείνα που γεννιούνται λίγο πρόωρα (την 38η εβδομάδα της κυήσεως), έχουν κατά 5% μικρότερο εγκέφαλο, ο οποίος όμως αναπτύσσεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι των τελειόμηνων βρεφών.

Έτσι, στους 3 μήνες της ζωής υπολείπεται σε μέγεθος μόνο κατά 2% σε σύγκριση με τον εγκέφαλο των τελειόμηνων βρεφών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντόμινικ Χόλαντ, από το Τμήμα Νευροεπιστήμης του UCSD,λένε πως είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι οι πρώτες μέρες και μήνες της ζωής ενός ανθρώπου είναι οι πιο δυναμικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο άτλαντά τους, όμως, είναι ο πρώτος στον οποίο απεικονίζονται οι ραγδαίες αλλαγές που του συμβαίνουν κατ’ αυτή την περίοδο της ζωής, ενώ αποκαλύπτει επίσης με ποιον ρυθμό αναπτύσσονται διάφορα μεμονωμένα τμήματα του εγκεφάλου.

Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του είναι η παρεγκεφαλίδα, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και ρυθμίζει, μεταξύ πολλών άλλων, την κίνηση και την ισορροπία.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το μέγεθός της υπερδιαπλασιάζεται κατά το πρώτο 3μηνο της ζωής, γεγονός που πιθανώς αντανακλά την πρώιμη ανάπτυξη του κινητικού ελέγχου στα μωρά.

Αντιθέτως, ο ιππόκαμπος που παίζει ρόλο στη μνήμη, αναπτύσσεται με πολύ πιο αργό ρυθμό: το μέγεθός του αυξάνεται κατά μόλις 47% κατά το πρώτο 3μηνο της ζωής, γεγονός που αφενός υποδηλώνει ότι σε αυτό το στάδιο της ζωής δεν έχουμε ανάγκη τις αναμνήσεις, αφετέρου εξηγεί γιατί δεν θυμόμαστε τίποτα από την βρεφική μας ηλικία.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Σε έκτακτη εξόρμηση εθελοντικής αιμοδοσίας προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξαιτίας των αυξημένων αναγκών που έχουν προκύψει στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ιπποκράτειο οργανώνουν την εθελοντική αιμοδοσία την Τετάρτη 20 Αυγούστου, από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (πρώην αίθουσα συνεδριάσεων δ.σ., αυλόγυρος δημαρχείου) στις Συκιές.

Η δημοτική αρχή απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, προκειμένου να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο απόθεμα για την κάλυψη των πολλών έκτακτων εποχικών αναγκών λόγω των τροχαίων ατυχημάτων, που δυστυχώς κατατάσσουν τη χώρα μας στις υψηλότερες θέσεις αρνητικών ρεκόρ, της μικρότερης διαθεσιμότητας εθελοντών αιμοδοτών λόγω αδειών, καθώς και της έλευσης τουριστών. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η επάρκεια αίματος που απαιτείται τόσο για έκτακτα χειρουργεία, όσο και για πάγιες ανάγκες χρόνια ασθενών και ήδη προγραμματισμένες επεμβάσεις πάσης φύσεως.

Παράλληλα είναι και μια καλή ευκαιρία για όσους κατοίκους και δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών δεν μπόρεσαν να μετάσχουν στην πρόσφατη τακτική «Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς» τον περασμένο Ιούνιο, να στείλουν τώρα το δικό τους μήνυμα ελπίδας. Άλλωστε, η ανθρωπιά δεν κάνει διακοπές, ούτε και τον Αύγουστο…

Τραγικό τέλος είχε ένας άνεργος 50χρονος άντρας ο οποίος δεν πήγε στο γιατρό, ενώ ήξερε πως ένα σεξουαλικό βοήθημα βρισκόταν μέσα στο σώμα του και δεν μπορούσε μόνος του να το βγάλει.


Ο Nigel Willis, κάτοικος στο Forest Hill του Λονδίνου, δεν μπορούσε να αφαιρέσει το δονητή από το κορμί του, ούτε καν να κουνηθεί από τον καναπέ του, χάρη σε έναν αβάσταχτο πόνο που ένιωθε για πέντε ολόκληρες ημέρες. Ο 50χρονος ζούσε με τη μητέρα του, ενώ τελικά κατάφερε να πάει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Lewisham αφού κάλεσε σε βοήθεια ένα φίλο του.

Οι γιατροί είδαν πως ο Nigel Willis είχε ένα «ξένο σώμα» στον πρωκτό του και υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς υπέφερε από σηπτικό σοκ. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ένα «ξένο αντικείμενο τρύπησε το έντερό του».

Οι χειρουργοί κατάφεραν να αφαιρέσουν το δονητή, όμως ο 50χρονος πέθανε δύο μήνες αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου 2014, καθώς δεν μπόρεσε να ανακτήσει τις δυνάμεις του μετά το σοβαρό τραυματισμό του. Ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο για την εξέλιξη της υγείας του άτυχου άντρα ήταν πως είχε ιστορικό διαβήτη. Η ακριβής αιτία του θανάτου ήταν πολυοργανική ανεπάρκεια, σήψη και διάτρηση του εντέρου.

http://www.seleo.gr
Οι επιβάτες των αεροπλάνων φτάνουν στους προορισμούς τους σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά μία από τις παρενέργειες, ειδικά στις πολύωρες πτήσεις, είναι η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, το περίφημο τζετ λαγκ. Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μια σειρά από προσεγγίσεις που ξεκινούν από χάπια και καταλήγουν σε... ντους φωτός υπόσχονται να εξαφανίσουν το τζετ λαγκ.

Το χάπιΕρευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψαν τον μηχανισμό που κυβερνά το πώς ο άνθρωπος αντιδρά στα μεγάλα αεροπορικά ταξίδια ή στην εργασία σε βάρδιες. Πειράματα που διεξήγαγαν οι ειδικοί σε ποντίκια αποκάλυψαν ένα ένζυμο που ελέγχει το πώς το βιολογικό ρολόι θα μπορούσε να επαναρρυθμιστεί.

Αρχικώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί για την παραγωγή του ενζύμου το οποίο ελέγχει μέρος του κιρκαδικού ρυθμού. Στη συνέχεια αποσιώπησαν το γονίδιο αυτό στα πειραματόζωα ώστε να σταματήσει η παραγωγή του ενζύμου που ονομάζεται κινάση 1ε της καζεΐνης.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε φυσιολογικά ποντίκια καθώς και ποντίκια στα οποία είχε αποσιωπηθεί το γονίδιο ρυθμίζοντας το φως στα κλουβιά τους έτσι ώστε να προσομοιώνει ένα υπερατλαντικό ταξίδι με αεροπλάνο.

Οπως φάνηκε, τα πειραματόζωα χωρίς το κρίσιμο ένζυμο προσαρμόστηκαν πολύ ταχύτερα στο νέο μοτίβο φωτός και εμφάνισαν πολύ μικρότερες μεταβολικές διαταραχές. Η αποσιώπηση αυτού του γονιδίου δεν είναι δυνατή στον άνθρωπο, ωστόσο το νέο εύρημα έχει ήδη ανοίξει δρόμους στην έρευνα για την ανάπτυξη ενός χαπιού που θα μπλοκάρει το ένζυμο. Ηδη φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης μιας από του στόματος θεραπείας η οποία θα μειώνει την επίδραση της έλλειψης ύπνου, του τζετ λαγκ αλλά και αλλαγών στην καθημερινότητα (λόγω π.χ. αλλαγής του ωραρίου εργασίας).

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ντέιβιντ Μπέχτολντ δήλωσε ότι «σταματώντας την παραγωγή του ενζύμου κινάση 1ε της καζεΐνης μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι μπρος ή πίσω, μπορούμε να ρυθμίσουμε την... ώρα του. Ετσι το τζετ λαγκ θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση αναστολέων των ενζύμων που ορίζουν την ταχύτητα του βιολογικού ρολογιού». Σύμφωνα με τον δρα Μπέχτολντ, είναι πιθανό ένα χάπι για το τζετ λαγκ να κυκλοφορήσει σε πέντε ως δέκα έτη.

Το χημικόΙσως μια θεραπεία για το τζετ λαγκ να μη βρίσκεται μακριά μετά την ανακάλυψη ότι ένα χημικό του εγκεφάλου μπορεί να επανασυντονίσει το βιολογικό μας ρολόι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν ότι η αύξηση των επιπέδων του χημικού VIP (vasoactive intestinal polypeptide, αγγειοδραστικό εντερικό πολυπεπτίδιο) στον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί το τζετ λαγκ δύο φορές ταχύτερα από το φυσιολογικό.

Σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», όταν ποντίκια έλαβαν μια ένεση του VIP 24 ώρες προτού αλλάξουν χρονική ζώνη, κατάφεραν να προσαρμοστούν πολύ πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν βρεθεί ένας τρόπος αύξησης των επιπέδων του χημικού στον οργανισμό με φυσικό τρόπο παρά μέσω ένεσης, τότε θα μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας μια αποτελεσματική νέα θεραπεία του τζετ λαγκ για τον άνθρωπο.

Το ντους!Εναν πρωτότυπο τρόπο αντιμετώπισης του τζετ λαγκ έπειτα από μακρινά ταξίδια ανέπτυξαν οι ειδικοί της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Delta σε συνεργασία με βρετανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δημιούργησαν το «ντους φωτονίων» ή αλλιώς μια ντουσιέρα φωτός η οποία «κουρδίζει» το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Ο τρόπος χρήσης της είναι απλός: ο ταξιδιώτης εισάγει στο σύστημα τα στοιχεία της πτήσης του και στη συνέχεια εκείνο προσαρμόζει το «ντους» μπλε φωτός στα μέτρα του χρήστη.

Η αρχική ιδέα ανήκει στον δρα Ράσελ Φόστερ, από το Τμήμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο οποίος είχε πρόσφατα δώσει διάλεξη για το πώς η έκθεσή μας σε συγκεκριμένη ακτινοβολία μπορεί να επαναρρυθμίσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού π.χ. όταν έχουμε τζετ λαγκ.

Το γεύμαΗ πιο πρόσφατη μελέτη για την αντιμετώπιση του τζετ λαγκ έγινε από ιάπωνες ερευνητές που υποστηρίζουν ότι βρήκαν έναν νέο δρόμο ενάντια στο «ξεκούρδιστο» βιολογικό ρολόι που προκαλούν τα υπερατλαντικά ταξίδια.

Οπως υποστηρίζουν, η κατανάλωση ενός πλούσιου γεύματος πριν από το ταξίδι θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιβάτες να προσαρμοστούν καλύτερα στη νέα χρονική ζώνη.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιαμακούτσι διαπίστωσαν ότι οι τροφές που πυροδοτούν την απελευθέρωση ινσουλίνης σε υψηλά επίπεδα, όπως π.χ. οι υδατάνθρακες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον οργανισμό να προσαρμοστεί ευκολότερα στις νέες συνθήκες έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες είδαν, έπειτα από πειράματα σε ποντίκια, ότι τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι ικανά να πυροδοτήσουν μοτίβα ύπνου σε καθένα από τα εκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει την ώρα της νύστας.

tovima.gr
Το σπιτικό γεύμα είναι για πολλούς από εμάς πολυτέλεια, καθώς οι καθημερινές υποχρεώσεις δε μας αφήνουν το περιθώριο χρόνου που χρειαζόμαστε για να το προετοιμάσουμε.
Έτσι, καταφεύγουμε συχνά σε έτοιμες λύσεις που μας κοστίζουν αρκετά χρήματα αλλά μας φορτώνουν και με περιττές θερμίδες.
Νέα μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Public Health Nutrition καταδεικνύει ότι το πρόχειρο φαγητό αλλά και κάθε είδους γεύμα σε ένα εστιατόριο μας οδηγεί να καταναλώσουμε περιττές ποσότητες ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού και γενικότερα αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους ηλικίας 20 έως 64 ετών. Τα στοιχεία αυτά προέρχονταν από τη δημοσκόπηση National Health and Nutrition Examination Survey.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι επέλεξαν να αγοράσουν ή να παραγγείλουν ένα έτοιμο γεύμα και όσοι επέλεξαν να φάνε σε εστιατόριο κατέληξαν να καταναλώσουν 200 επιπλέον θερμίδες την ημέρα σε σύγκριση με όσους κατανάλωσαν ένα σπιτικό γεύμα. Αυτές οι επιπλέον θερμίδες αντιστοιχούσαν περίπου στο 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώθηκαν την ημέρα αυτή.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι όταν καταναλώνουμε ένα έτοιμο γεύμα σπανίως σκεφτόμαστε να περιορίσουμε τις θερμίδες που θα πάρουμε την υπόλοιπη ημέρα. Έτσι, καταλήγουμε σε "πλεόνασμα" θερμίδων που κοστίζει στο δείκτη της ζυγαριάς αλλά και την υγεία μας.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!