Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ερχεται το χάπι που θα αντικαθιστά το γυμναστήριο
Εάν είστε από τα άτομα που σάς κουράζει ακόμη και το χαλαρό τρέξιμο στον διάδρομο και γενικά δεν έχετε καμία διάθεση για άσκηση και ιδρώτα, αλλά παράλληλα για λόγους υγείας ή αισθητικής θα πρέπει να ασκηθείτε, αμερικανοί επιστήμονες έχουν καλά νέα για εσάς.

Σε περίπου τρία χρόνια αναμένεται να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μιας ορμόνης, η οποία αντικαθιστά τη γυμναστική και υποκαθιστά τα οφέλη της ενώ εσείς συνεχίζεται να κάνετε την αγαπημένη σας καθιστική ζωή.

Η ορμόνη που διατείνονται ότι έχουν συνθέσει αμερικανοί επιστήμονες μιμείται τα οφέλη της άσκηση, επιτρέποντας στους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να ρυθμίσουν το ζάχαρό τους.

Η ορμόνη ονομάστηκε MOTS-c και έχει αποδείξει ήδη τη δράση της σε ποντίκια, αλλά οι μελέτες ακόμη συνεχίζονται, προκειμένου οι επιστήμονες να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα πώς λειτουργεί το φάρμακο στα πειραματόζωα.

Σύμφωνα με τους εδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το χάπι δρα αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στον οργανισμό να επεξεργάζεται καλύτερα ζάχαρα και γλυκόζη.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που μεταφέρει τα ζάχαρα από τα τρόφιμα στην κυκλοφορία του αίματος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να πυροδοτηθεί από περιορισμένη διατροφή αλλά και από την ηλικία και συνδέεται με την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2.

«Το φάρμακο αυτό μπορεί να φέρει επανάσταση στις νέες θεραπείες για ασθένειες της γήρανσης, αλλά και στον διαβήτη», σχολιάζει ο Πίντσας Κόχεν, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας.

Για να δοκιμάσει η επιστημονική ομάδα τα αποτελέσματα της ουσίας, τη χορήγησε σε ποντίκια που προηγουμένως είχε ταΐσει με εξαιρετικά λιπαρά τρόφιμα, τα οποία φυσιολογικά θα προκαλούσαν αύξηση του βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ορμόνη όχι απλώς κατέστειλε και στις δύο αρνητικές δράσεις των λιπαρών στον οργανισμό, αλλά ανέστρεψε και την αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλείται παροδικά όσο μεγαλώνουμε.

Η MOTS-c είναι μοναδική ορμόνη καθώς κωδικοποιείται στο DNA των μιτοχονδρίων, δηλαδή το εργοστάσιο του οργανισμού που μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια.
tanea.gr

Με τη ζωή του πλήρωσε καθώς φαίνεται ένας 24χρονος Κινέζος την εμμονή του με το World of Warcraft.
Μετά από 19 συνεχόμενες ώρες video gaming, ο Wu Tai έπεσε νεκρός μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων θαμώνων.
Οι κάμερα ασφαλείας του καταστήματος κατέγραψε καρέ καρέ το θλιβερό περιστατικό.
 
Όπως κάθεται στην καρέκλα μπροστά στον υπολογιστή, ξαφνικά, ο άτυχος Κινέζος αρχίζει  να βήχει δυνατά.
 
"Τον άκουσα να βήχει και όταν γύρισα να δω είδα αίμα στο χαρτομάντηλο που κρατούσε μπροστά στο στόμα του" είπε ο 20χρονος Hsin Lo που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο ίντερνετ καφέ.
"Τον ρώτησα αν είναι καλά και χρειάζεται βοήθεια. Μου απάντησε ότι είναι καλύτερα και συνέχισε να παίζει" πρόσθεσε ο Lo εξηγώντας πως παρόλα αυτά κάλεσε το ασθενοφόρο, επειδή o  Wu Tai ήταν πάρα πολύ χλωμός.
Μέχρι να έρθει η βοήθεια, ο 24χρονος κατέρρευσε στην καρέκλα του.
 
"Απλά πέθανε μπροστά στα μάτια μας, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα" είπε ο Hsin Lo.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, η νεκροψία θα ρίξει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του 24χρονου, είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι το παιχνίδι μπροστά στον υπολογιστή επί 19 ώρες έπαιξε έπαιξε ρόλο.

 
Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε παρακάτω ποιες πληροφορίες μπορείτε να συνδυάσετε και «εκτοξεύστε» τη γλώσσα του σώματος σε άλλα επίπεδα.
1. Τι δείχνει η φωνή σας για το ύψος σας
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Washington εντόπισαν σύνδεση μεταξύ της φωνής ενός άντρα και του ύψους του, μέσω έρευνας κατά την οποία καλούνταν οι μεν να υποθέσουν το ύψος των δε, απλά και μόνο ακούγοντάς τους. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν και εξαιτίας του υπο-γλωττιδικού συντονισμού, όσο πιο μπάσα φωνή έχει ένας άντρας, τόσο πιο ψηλός είναι.
2. Τι δείχνουν τα μάτια για τον εγκέφαλό σας
Τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία πίσω από τα μάτια σας, μπορούν να αποκαλύψουν πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλός σας. Πιο συγκεκριμένα ερευνητές εντόπισαν σχέση, στα άτομα μέσης ηλικίας, μεταξύ των πιο διεσταλμένων αγγείων και χαμηλότερων αποτελεσμάτων σε τεστ νοημοσύνης.

3. Τι δείχνει το δέρμα σας για την πίεσή σας
Οι ρυτίδες δεν είναι μονάχα ένα σημάδι ότι τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά και ένας οιωνός ότι κάτι δεν πάει καλά με την πίεσή σας. Σχετική έρευνα χώρισε το δείγμα σε ομάδες, βασιζόμενες στο ρίσκο εμφάνισης καρδιοπάθειας και ανέλυσαν τη νεανικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος κάθε ομάδας. Το αποτέλεσμα έδειξε, πως εκείνοι που είχαν τις λιγότερες ρυτίδες, είχαν χαμηλότερη πίεση και χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά στο μέλλον.
4. Τι δείχνει το χέρι σας για το πέος σας
Οι άντρες των οποίων ο δείκτης είναι μικρότερος από τον παράμεσο έχουν πλουσιότερα «προσόντα», σύμφωνα με Κορεάτικη έρευνα του 2011. Αυτό οφείλεται στο γεγονός η τεστοστερόνη που σχηματίζεται κατά την εμβρυακή φάση της εξέλιξης, ελέγχει το μήκος του πέους, αλλά και των δαχτύλων του χεριού.
5. Τι δείχνουν τα δάχτυλά σας για το ρίσκο καρκίνου που αντιμετωπίζετε
Μπορεί ένας μακρύς δείκτης να σας προκαλεί αμηχανία (σύμφωνα με τα παραπάνω), αλλά την ίδια στιγμή δείχνει χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με το British Journal of Cancer. Τα χαμηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης, εν ολίγοις, όσο είστε ακόμα στην κοιλιά της μαμάς σας, σας προστατεύουν από το ενδεχόμενο καρκίνου αργότερα στη ζωή σας.
6. Τι δείχνουν τα πόδια σας για τη στύση σας
Αν έχετε νευρικότητα στα πόδια σας (σύνδρομο ανήσυχων ποδιών), σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Harvard, είναι πιθανό να έχετε και θέματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτή η σχέση οφείλεται στο ότι και για τις δυο περιπτώσεις ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό.

7. Τι δείχνουν τα δόντια για το μυαλό σας
Έρευνα του Journal of American Geriatrics, το 2012, υπονόησε σχέση μεταξύ της ικανότητας μάσησης με το μελλοντικό ρίσκο εμφάνισης άνοιας. Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν μπορούν να διαχωρίσουν αν η εκφύλιση της νοητικής ικανότητας οδηγεί σε χαμηλή στοματική υγιεινή και λιγότερη δύναμη κατά τη μάσηση ή αν η ίδια η μάσηση επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα ή αν τελικά πρόκειται απλά για τυχαία σύνδεση.
8. Τι δείχνει ο παλμός σας για την καρδιά σας
Υπάρχει σύνδεση, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Iowa, μεταξύ της ευκαμψίας της αορτής και του παλμού του χεριού ενός ατόμου. Τη στιγμή δε, που θα εξακριβωθεί αυτή η σύνδεση θα μπορεί να γίνει ευκολότερα η έγκαιρη διάγνωση εμφράγματος, καθώς ένα καρδιακό επεισόδιο οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στη σκλήρυνση της αορτής και μέχρι στιγμή για να διαπιστωθεί η κατάσταση της καρδιάς ο γιατρός καλείται να εξετάσει τον παλμό της μηριαίας αρτηρίας, που βρίσκεται στο βάθος της βουβωνικής χώρας και δεν παρουσιάζει προφανώς την ίδια ευκολία με τον παλμό του χεριού.


9. Τι δείχνει ο ύπνος για τα μάτια σας
Άτομα που ταλαιπωρούνται από υπνική άπνοια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον (και σε διάστημα 5 ετών) γλαύκωμα στα μάτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, πως όταν δεν έχετε σωστή αναπνοή, η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του οπτικού νεύρου ή στην εμφάνιση αερίων στην κυκλοφορία του αίματος. Και τα δυο παραπάνω ενδεχόμενα μπορούν να οδηγήσουν, σε βάθος χρόνου, στην πάθηση του γλαυκώματος.
10. Τι λένε τα χείλη σας για τη μνήμη σας
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Columbia τα αυξημένα κρούσματα επιχείλιου έρπη αυξάνουν και το ρίσκο εμφάνισης εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, καθώς (και σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας) τα άτομα με μεγαλύτερη έκθεση σε υψηλού ρίσκου ιούς, όπως είναι ο ιός του έρπη, είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν άνοια ή τη νόσο του Alzheimer, όσο περνάνε τα χρόνια.
clickatlife.gr

Το makeup είναι ρουτίνα για τις περισσότερες γυναίκες. Έχει γίνει απαραίτητο για κάθε τους εμφάνιση. Από το πρωί μέχρι το βράδυ και για όλες τις περιστάσεις, οι γυναίκες δεν μπορούν χωρίς αυτό. Όμως η εφαρμογή του είναι πάντα σωστή;

Έντονα μάτια- Έντονα χείλη
Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότερες είναι ότι μακιγιάρουν έντονα τα μάτια τους και τα χείλη τους. Αυτό κάνει το makeup φορτωμένο και το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου κολακευτικό. Προτιμήστε να τονίσετε μία από τις δύο περιοχές.

Έντονη μάσκαρα
Σπανίως χρειάζεται να βάζετε πολλές στρώσεις μάσκαρας στις βλεφαρίδες σας. Τοποθετείστε λιγότερη ποσότητα για να αποκτήσετε σαγηνευτικό »βλέμμα ελαφιού.» Η έντονη μάσκαρα κάνει τις βλεφαρίδες να κολλάνε μεταξύ τους δίνοντας ένα πολύ κακό αποτέλεσμα.

Περίγραμμα χειλιών σε διαφορετική απόχρωση από το lipstick
Μία συνήθεια που την είχαν κυρίως οι γυναίκες της δεκαετίας του 1990 και έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Χρησιμοποιήστε ίδια απόχρωση περιγράμματος με το lipstick. Χαρίζει βάθος στα χείλη και τους δίνουν καλύτερο σχήμα.

Φανταχτερή σκιά
Άλλη μία επιλογή που θυμίζει περασμένες δεκαετίες. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα καταλήγει κιτς. Προτιμήστε σκιές σε παστέλ αποχρώσεις.

Πολύ ανοιχτή βάση makeup
Η βάση είναι απαραίτητη για το καθημερινό makeup. Για αυτό τον λόγο χρησιμοποιήστε τόνους που ταιριάζουν στον τύπο του δέρματος σας. Αποφύγετε τους πολύ πιο ανοιχτούς τόνους από την απόχρωση της επιδερμίδας . Το δέρμα σας δεν θα φαίνεται υγιές και ζωντανό.

Πηγή: jenny.gr

«Φωτιά» στη μάχη των μικρομεσαίων premium μοντέλων «βάζει» η ανανεωμένη BMW Σειρά 1.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της οδηγοκεντρικής πρότασης στη Γενεύη απασχολεί τον ανταγωνισμό (Audi A3 και Mercedes A-Class), γιατί εκτός των επιτυχημένων αισθητικών αλλαγών διαθέτει νέα οικονομικά τρικύλινδρα μοτέρ 1.5 βενζίνης και ντίζελ με νέες τεχνολογίες BMW Efficient Dynamics.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τρικύλινδρο ντίζελ 1.5 116 ίππων, με μέση κατανάλωση 3,4 λίτρα/100χλμ. και εκπομπές CO2 89 γρ./χλμ., χωρίς τέλη κυκλοφορίας.

Οι πωλήσεις στην Ελλάδα ξεκινούν στα μέσα Απριλίου.
real.gr

Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Οι άσπρες γάτες είναι πολύ όμορφες.

Τι μυστικά όμως κρύβονται πίσω από το χρώμα τους και τι θα πρέπει να προσέχουμε για να είναι η άσπρη γάτα μας υγιής;

Άσπρη γάτα, μπλε μάτια και... Κώφωση.
1. Οι περισσότερες λευκές γάτες με γαλανά μάτια είναι κουφές. Οι αιτίες είναι γενετικές.

Επίσης οι γάτες με διχρωμία στα μάτια, παραδείγματος χάρη ένα γαλάζιο και ένα πράσινο, παρουσιάζουν μειωμένη ακοή στο αυτί που βρίσκεται κοντά στο γαλάζιο μάτι.

2. Μόνο το 5% του γατίσιου πληθυσμού είναι άσπρες και το 15% - 40% αυτών έχουν ένα ή δύο γαλάζια μάτια.

3. Από αυτές τις γάτες που έχουν ένα ή δύο γαλάζια μάτια το, 60% - 80% είναι κουφές και το 20% - 40% έχουν κανονική ακοή.

Άσπρες γάτες και καρκίνος του δέρματος

Ο ήλιος είναι μεγάλος εχθρός της άσπρης γάτας. Η έκθεση της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος (squamous cell carcinoma).

Πιο ευαίσθητες περιοχές είναι αυτές που δεν έχουν πολύ ή καθόλου τρίχωμα. Αυτιά, μάτια και γύρω από τα μάτια. Αυτή η μορφή καρκίνου προκαλεί μεγάλο πόνο και προκαλεί θάνατο στη γάτα, εκτός και αν προβλεφθεί νωρίς.

ΠΗΓΗ: petsonly.gr

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Τηλεφώνων (Mobile World Congress) πραγματοποιείται στην Βαρκελώνη από τις 2 μέχρι τις 5 Μαρτίου.

Είναι η σημαντικότερη έκθεση που λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο τομέα, συγκεντρώνοντας 1.800 εκθέτες, 90.000 επισκέπτες και περισσότερους από 3.500 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Ο απεσταλμένος του Euronews στη Βαρκελώνη, Κλαούντιο Ρόκο μεταδίδει:

«Το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Τηλεφώνων στη Βαρκελώνη είναι η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο, όπου οι κατασκευαστές smartphone παρουσιάζουν τα κοσμήματά τους. Μόνο πέρσι, πουλήθηκαν περισσότερα από 1 δις smartphone. Άρα η αγορά είναι εντυπωσιακή».

Από τις σημαντικότερες στιγμές της διοργάνωσης ήταν η παρουσίαση του νέου Galaxy S6, σε δύο εκδόσεις, κλασική και Edge. Το μεταλλικό περίβλημα είναι 50% ανθεκτικότερο από το αντίστοιχο που έχουν τα υπόλοιπα κινητά που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Μεγάλο ατού η ταχύτατη ασύρματη φόρτιση.

Η μπαταρία είναι πλέον ενσωματωμένη. Η τιμή του θα κυμαίνεται μεταξύ 700 και 900 Ευρώ. Είναι σαφής η προσπάθεια που καταβάλλει ηSamsung να ανταγωνιστεί το iPhone 6 και τις κινεζικές εταιρίες που αυξάνουν διαρκώς το μερίδιό τους στην αγορά. Για να δούμε τι αλλάζει:

«Το πίσω μέρος και η οθόνη είναι φτιαγμένα από ένα πολύ ανθεκτικό γυαλί, ότι ανθεκτικότερο υπάρχει στην αγορά. Όσον αφορά τώρα την τεχνολογία και το hardware, μιλάμε για ένα κινητό με έναν πανίσχυρο επεξεργαστή, τον πιο ισχυρό που υπάρχει σήμερα.

Η κάμερα επίσης είναι πρωτοποριακή. Μας δίνει τη δυνατότητα να τραβάμε φωτογραφίες σε κλάσματα του δευτερολέπτου και μην χάνουμε ούτε μία στιγμή» αναφέρει ο Ρικάρντο ντε Φράνσις, διευθυντής μάρκετινγκ της Samsung Ιταλίας.

Ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος φέτος ανάμεσα στα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

Το Android είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος, καθώς βρίσκεται στο 80% των συσκευών που πωλούνται. Αυτός είναι ο λόγος που τα τηλέφωνα με σύστημα Windows θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση, αφού ελέγχουν μόλις το 3% της αγοράς.

Η Microsoft που έχει εξαγοράσει εξολοκλήρου την Νόκια, λάνσαρε δύο πολύ φτηνά smartphone: τα Lumia 640 και 640 XL.

«Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, βρισκόμαστε πάνω από το 10%. Άρα τα πράγματα είναι διαφορετικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Με τα Lumia 640 και 640 XL, που έχουν μεγαλύτερες οθόνες, που φτάνουν τις 5 και τις 5.7 ίντσες, ανταποκρινόμαστε σε μια ορισμένη ανάγκη που υπάρχει στην αγορά.

Άρα ελπίζουμε να μεγαλώσουμε το μερίδιό μας» τόνισε ο Ολιβιέ Λαγκρεού, διευθυντής μάρκετινγκ της Microsoft Γαλλίας.

Και βέβαια υπάρχουν και τα κινέζικα smartphone. Η Huawei συνεχίζει να επεκτείνεται και το καινούργιο Ascend Mate 7 θα τη βοηθήσει σ’ αυτό το στόχο.

Οκταπύρηνος επεξεργαστής, 13 megapixel οπίσθια κάμερα και 5 megapixel μπροστινή, ανάλυση 1080p και μια μπαταρία μεγάλης διάρκειας αποτελούν ένα σύνολο ελκυστικών χαρακτηριστικών, αν μάλιστα προσθέσεις και την τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 600 Ευρώ.

Το πολυαναμενόμενο Z4 της Sony δεν παρουσιάστηκε τελικά στην Βαρκελώνη. Η ιαπωνική εταιρία λάνσαρε την αντίστοιχη όμως ταμπλέτα, που είναι η πιο λεπτή και ελαφριά συσκευή στην κατηγορία της, στις 10 δηλαδή ίντσες.

Η ασύρματη έκδοση ζυγίζει μόλις 389 γραμμάρια, ενώ η βερσιόν με τηλεφωνική κάρτα ζυγίζει 393 γραμμάρια. Και οι δύο έχουν πάχος 6.1 χιλιοστά, έχουν οκταπύρηνο επεξεργαστή 64 bit και android Lollipop. Η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 500 και 600 Ευρώ.

Η* LG*, με τη σειρά της, λάνσαρε τέσσερα νέα smartphone με λειτουργικό Android 5.0 Lollipop: τα LG Magna, LG Spirit, LG Leon και LG Joy. Είναι ελαφρώς καμπύλα και η τιμή τους είναι πολύ ανταγωνιστική, καθώς κυμαίνεται στα 200 ευρώ. Μπορείς μάλιστα να βγάλεις φωτογραφία, χωρίς να αγγίξεις καν το κινητό.
«Το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να υψώσουμε το χέρι μας. Βάζουμε το χέρι εκεί. Θα λειτουργεί ως σκανδάλη. Όταν πιέζεις το χέρι σου, έχεις τρία δευτερόλεπτα. Η κάμερα θα σε βγάλει φωτογραφία αμέσως μετά» εξηγεί ο υπάλληλος της LG, Τζακ Έντουαρντς.

Η νέα φωτογραφική μηχανή της Panasonic, η Lumix CM11, είναι σχεδόν επαγγελματική. Είναι όμως και τηλέφωνο με σύστημα Android που διαθέτει κάμερα.

Οι δυνατότητες είναι πραγματικά εντυπωσιακές: βγάζει φωτογραφίες με 20 megapixel και τραβάει βίντεο σε 4Κ. Σημαντική είναι η συμβολή που έχει σ’ αυτή τη συσκευή η Leica. Είναι όμως αρκετά ακριβή, καθώς φτάνει τα 900 Ευρώ.

ΠΗΓH: euronews.com
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς.

Στην σχολική καθημερινότητα υπάρχουν γονείς που διαμαρτύρονται ότι το παιδί τους είναι θύμα βίας, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να εξαλείψουν το φαινόμενο, υπάρχουν διευθυντές που καλούνται να πάρουν αποφάσεις δίκαιες για όλους, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι υπάρχουν παιδιά τα οποία τραυματίζονται από το φαινόμενο του bullying.

Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;
Σχολικός εκφοβισμός είναι «η κατάσταση κατά την οποία ο μαθητής εκτίθεται επανειλημμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αρνητικές ενέργειες ενός ή περισσότερων μαθητών» (Olweus, 1993). Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η θυματοποίηση «victimization».

Με άλλα λόγια το παιδί-θύμα είναι το παιδί που δέχεται για αρκετό χρονικό διάστημα αρνητικές ενέργειες από συγκεκριμένα παιδιά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει πολλές συνέπειες τόσο στην ψυχολογία του παιδιού-θύμα όσο και στην συμπεριφορά του. Ας δούμε καλύτερα τι συμβαίνει όταν ένα παιδί γίνεται θύμα επιθετικής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου.

Το παιδί αυτό βιώνει άσχημες καταστάσεις τις οποίες ίσως να μην μπορεί να διαχειριστεί.

Η επιθετικότητα συνήθως συντελλείται από μία ομάδα παιδιών, τα οποία ενωμένα εντοπίζουν κάποιον συμμαθητή τους μικρότερο ή ίσο ηλικιακά και τον χρησιμοποιούν ως το μέσο επίδειξης της δύναμής τους.

Το bullying το βιώνουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, ωστόσο το είδος διαφέρει στις δύο ομάδες. Τα αγόρια έχουν την άμεση επιθετική συμπεριφορά (σπρωξίματα, ξύλο, καταστροφή πραγμάτων, άμεση λεκτική κοροϊδία, εκβιασμός, απόσπαση χρημάτων), ενώ στις ομάδες των κοριτσιών επικρατεί η έμμεση μορφή επιθετικής συμπεριφοράς (φήμες, αποκλεισμός από την ομάδα, διάδωση φημών μέσω διαδικτύου)
Παρόλα αυτά οι συνέπειες στο παιδί που είναι θύμα των παραπάνω συμπεριφορών είναι παρόμοιες τόσο στα αγόρια όσο στα κορίτσια. Έτσι λοιπόν το παιδί που είναι θύμα μπορεί να εκδηλώσει τις παρακάτω συμπεριφορές ξαφνικά, ενώ πριν δεν τις είχε:

- Είναι ευαίσθητο.
Μπορεί να βάζει εύκολα τα κλάματα όταν συμβαίνει κάτι που δεν δικαιολογεί το κλάμα, ενώ πριν δεν συνήθιζε αυτή τη συμπεριφορά.

- Χάνει τα πράγματα του.
Είναι πιθανό, να ξεχνάει τα πράγματα στο σχολείο, επειδή φεύγει γρήγορα με σκοπό να αποφύγει τους ενοχλητικούς. Ωστόσο, μπορεί τα πράγματά του να τα κλέβουν. Υπάρχει και η περίπτωση που τα χάνει επίτηδες. Για παράδειγμα, αν το γεγονός ότι φοράει γυαλιά αποτελεί αντικείμενο κοροϊδίας, μπορεί το παιδί να καταστρέψει από μόνο του τα γυαλιά του γιατί πιστεύει ότι αυτά φταίνε.

- Στα διαλείμματα είναι κοντά στους δασκάλους.
Το παιδί που είναι θύμα επιθετικής συμπεριφοράς, νιώθει ασφάλεια όταν στέκεται κοντά στους δασκάλους την ώρα του διαλείμματος.

- Κοινωνική απομόνωση.
Δεν καλεί φίλους στο σπίτι, αποφεύγει σχολικές εκδηλώσεις, δεν είναι καλεσμένο σε πάρτι συμμαθητών.

- Σωματικά συμπτώματα
Παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους, στομαχόπονο. Αποφεύγει να πάει σχολείο λόγω αυτών των συμπτωμάτων, τα οποία όσο είναι σπίτι μπορεί να μην υπάρχουν. Επίσης, μπορεί να έχει νευρικότητα και να είναι οξύθυμο με το παραμικρό που παλαιότερα δεν το απασχολούσε.

- Δεν σηκώνει το χέρι στην τάξη.
Είναι πιθανό το παιδί που βιώνει αυτήν την κατάσταση να αποφεύγει να πάρει το λόγο στην τάξη γιατί φοβάται ότι θα τον κοροϊδέψουν.

- Αποφεύγει να ανοίξει τον υπολογιστή και να συμμετέχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν το παιδί είναι θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, είναι πιθανό να μην θέλει πλέον να ασχοληθεί με το ίντερνετ καθώς εκεί συμβαίνουν οι αγχογόνες καταστάσεις.

- Είναι επιθετικό το ίδιο εκτός σχολείου.
Είναι πιθανό το ίδιο το παιδί που το πρωί να είναι θύμα, όταν το μεσημέρι γυρίζει σπίτι να εκδηλώνει επιθετικές συμπεριφορές στο μικρότερο αδελφάκι του, ή στα παιχνίδια του. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που πριν δεν χρησιμοποιούσε.

Οι ψυχολογικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει το θέμα της θυματοποίησης είναι πολλές. Το παιδί – θύμα αποκτά λανθασμένη εικόνα για τον εαυτό του. Θεωρεί πως αυτά που του προσάπτουν ίσως είναι αλήθεια και έτσι διαστρεβλώνει την αυτοεικόνα του με διάφορες συνέπειες. Για παράδειγμα, αν ένα κορίτσι γίνεται θύμα bullying λόγω των παραπάνω κιλών που μπορεί να έχει, είναι πιθανό να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες, κάνοντας αυστηρές δίαιτες.

Επίσης, το παιδί που είναι θύμα, νιώθει αδύναμο να αντικρούσει τους ενοχλητικούς στο χώρο του σχολείου. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να διαχειριστεί τις άσχημες καταστάσεις που του συμβαίνουν και θεωρεί πως δεν είναι ικανό για τίποτα. Αν παγιωθεί η κατάσταση το παιδί μπορεί να αρχίσει να πιστεύει πως του αξίζει αυτό που συμβαίνει και έτσι να μειώνεται η αυτοεκτίμησή του.

Ακόμη η μη ικανότητα διεκδικητικής συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει το παιδί στην κατάθλιψη. Όταν το παιδί νιώθει πως δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτά που θέλει γιατί φοβάται, είναι πιθανό να έχει συνεχόμενη θλίψη.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως στην εφηβεία, μπορεί να κάνει χρήση αλκοόλ, ουσιών ή να ξεκινήσει το κάπνισμα. Ο έφηβος βρίσκει διέξοδο σε αυτές τις συνήθειες και νιώθει ότι κάνει κάτι σημαντικό, σε αντίθεση με τι πιστεύουν οι άλλοι. Μπορεί ακόμα να θελήσει να βάλει τέλος στη ζωή του. Οι συναισθηματικές συγκρούσεις, η αναζήτηση του εαυτού σε συνδυασμό με τον εκφοβισμό που βιώνει ένα παιδί την περίοδο της εφηβείας μπορεί να το οδηγήσουν στην έσχατη λύση των προβλημάτων του.

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να παρατηρούνται εγκαίρως από τους ενήλικες, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα. Η ενδυνάμωση της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης των παιδιών είναι απαραίτητη για να μην υπάρχουν οι παραπάνω συνέπειες. Οι γονείς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς οφείλουν να συνεργαστούν για να μην υπάρχουν πλέον παιδιά- θύματα εκφοβισμού.

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος , M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
www.psychology4kids.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!