Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Στην Κύπρο εθεάθη το «μοναδικό μαύρο φλαμίνγκο στον κόσμο»
Το ασυνήθιστο πτηνό έμοιαζε με το μαύρο πρόβατο της οικογένειας όταν εθεάθη αυτή την εβδομάδα στην Αλυκή της Λάρνακας. Οι ειδικοί, πάντως, δεν φαίνονται να συμφωνούν για το εάν αυτό το μαύρο φλαμίνγκο είναι το μοναδικό του κόσμου.

Το φλαμίνγκο, κατάμαυρο εκτός από μια τούφα άσπρων φτερών στο πίσω μέρος πουλί εντοπίστηκε να τσιμπολογά στη μεγαλύτερη λίμνη της Κύπρου ανάμεσα σε άλλα φλαμίνγκο με συμβατικό χρωματισμό.

Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για σπάνια περίπτωση μελανισμού, μια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή της χρωστικής μελανίνης.

«Είναι πολύ, πολύ σπάνιο να παρατηρήσει κανείς κάτι τέτοιο (...) Βασικά είναι το αντίθετο του αλφισμού (αλμπινισμού)» δήλωσε στο Reuters ο Παντελής Χαριλάου, επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας στην Κυρίαρχη Βρετανική Βάση της Δεκέλειας, στην οποία υπάγεται η προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής.

«Από ό,τι έχω δει στο Διαδίκτυο, μαύρο φλαμίνγκο έχει παρατηρηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν στο Ισραήλ» είπε. Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν ότι πρόκειται για το ίδιο φλαμίνγκο που εθεάθη στο Ισραήλ το 2014, προσθέτει το Reuters.


Ωστόσο ο Μάρτιν Χέλικαρ του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου είπε στο Associated Press ότι τα μαύρα φλαμίνγκο δεν είναι και τόσο σπάνια σε διεθνές επίπεδο, αν και είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, που ένα από αυτά εντοπίζεται στην Κύπρο.

Μέχρι και 20.000 φλαμίνγκο κάνουν στάση κάθε χρόνο στην Αλυκή καθώς μεταναστεύουν από το νότο πίσω στην Τουρκία και άλλες χώρες.


tanea.gr
Ακόμη ένα μετάλλιο πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή του ο Βλάσης Μάρας, που κατέκτησε την τρίτη θέση στο μονόζυγο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Μονπελιέ. Ο 32χρονος Έλληνας γυμναστής, που έχει αναδειχθεί πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο συγκεκριμένο όργανο, πήρε αυτή τη φορά το χάλκινο μετάλλιο, καθώς βαθμολογήθηκε με 14,666, έναντι 14,833 του Κροάτη Μάριο Μόζνικ, που πήρε την πρώτη θέση, και 14,766 του Βρετανού Σαμ Ολντχαμ, ο οποίος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

http://www.enikos.gr 

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, τα παιδιά των εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και συγχρόνως καλύτερες επιδόσεις από τα παιδιά λιγότερο προνομιούχων οικογενειών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και προκάλεσαν σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα.

Σήμερα, μια νέα έρευνα έρχεται να την συμπληρώσει, καθώς ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση έχουν επταπλάσιες πιθανότητες για πλήρη αποκατάσταση του εγκεφάλου τους μετά από τραυματισμό, σε σχέση με εκείνους που έχουν λάβει λιγότερη εκπαίδευση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος των μορφωμένων ανθρώπων εξακολουθεί να διατηρεί τη λειτουργία του παρά τις όποιες ζημιές έχει υποστεί, επειδή έχει τη δυνατότητα να βρίσκει νέους τρόπους λειτουργίας. Η συχνή και έντονη χρήση του εγκεφάλου τους ενισχύει τους «μύες» του, καθιστώντας τον πιο αποτελεσματικό!

«Μετά από κάποια είδη τραυματισμών, ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι πλέον σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους ή στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις (ανήκουν πλέον στην ομάδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες), ενώ κάποιοι άλλοι με τα ίδια ακριβώς τραύματα, ανακάμπτουν πλήρως», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Eric Schneider από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής John Hopkins στη Βαλτιμόρη και μέλος της Αμερικάνικης Νευρολογικής Ακαδημίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε μελέτη, σύμφωνα με την οποία εξετάστηκαν 769 άτομα με τραύματα στο κεφάλι που προκλήθηκαν κυρίως από τροχαία ατυχήματα και δημοσιεύονται στο περιοδικό Neurology.
Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την κατανόηση και τη θεραπεία του εγκεφάλου.
Όπως δήλωσε ο Dr Eric Schneider «Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται, όχι μόνο για να κατανοήσουμε έναν τέτοιο συσχετισμό, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση αυτή, ώστε να βοηθηθούν άτομα με λιγότερες γνωστικές εφεδρείες
echoes.gr
Το Σάββατο το πρωί  στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με έκπληξη αντικρίκρισανε οι διερχόμενοι ένα αμάξι που ήταν για αρκετή ώρα παράνομα σταθμευμένο. Όταν κάποια στιγμή επέστρεψε ο οδηγός φορτωμένος με σακκούλες απο τα ψώνια που έκανε, στην ερώτηση μας γιατί πάρκαρε το αυτοκίνητο πάνω στον κεντρικότατο πεζόδρομο της θεσσαλονίκης, γιατί δεν κατέβηκε με λεωφορείο έδωσε την μνημιώδη και αφοπλιστική απάντηση.
«Είχα ψώνια να κάνω και σε σε τελική ανάλυση δεν ενοχλώ κανέναν εδώ ούτε τον ποδηλατόδρομο κλείνω. Τι να έκανα να το άφηνα στη Μητροπόλεως;»

http://www.cityportal.gr 
Την αγωνία τους για εκατοντάδες μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης εκφράζουν οι Αρχές της Μάλτας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta, σκάφος που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ανετράπη και μέχρι στιγμής μόλις 28 άτομα έχουν διασωθεί. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Το σκάφος που μετέφερε 500 - 700 μετανάστες ανατράπηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα) ανοιχτά της Λιβύης, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του σκάφους για να προσελκύσουν την προσοχή ενός εμπορικού πλοίου που περνούσε εκείνη τη στιγμή.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν βρεθεί πολλά πτώματα. Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 28 άτομα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία ότι οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν ιταλικά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία. Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Ενδεικτική της τραγωδίας είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ιταλικής Ακτοφυλακής, ο οποίος είπε ότι μέσα στις επόμενες ώρες η επιχείρηση είναι πιθανό να μετατραπεί από επιχείρηση διάσωσης σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών...

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου. Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο.

http://www.seleo.gr 


Στην Ακρόπολη και σε άλλους έξι αρχαιολογικούς χώρους πέριξ αυτής, στους οποίους καταγράφεται το 25% του συνόλου των επισκεπτών σε όλη τη χώρα, και  συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο, τον Κεραμεικό, το θέατρο Διονύσου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, θα αρχίσει εντός του Ιουνίου η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως τον Αύγουστο και σε άλλα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: στην Κνωσό, τη Λίνδο, τους Δελφούς, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, τις Αιγές, το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Ασκληπιείο της Κω, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μέτρα που πρόκειται να λάβει η νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).
«Το ΤΑΠΑ είναι μια βαριά, απαρχαιωμένη μηχανή, που δεν παράγει ό,τι οφείλει. Η μηχανοργάνωση του οργανισμού είναι σε κατάσταση εμβρυακή. Το λογιστήριό του δε διαθέτει λογιστή. Πρέπει επειγόντως να συντηρηθεί και να εκσυγχρονιστεί. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προβάλλει με σύγχρονο τρόπο τον πολιτισμό μας και να παράγει πλούτο, ώστε να συντηρήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και, εν μέρει, το σύγχρονο πολιτισμό», είπε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, σε σημερινή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της εγκατάστασης του νέου διοικητικού συμβουλίου.

«Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σύστημα που θα επιτρέπει να αγοράζει κανείς ηλεκτρονικά εισιτήρια από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», είπε η νέα πρόεδρος του ΤΑΠΑ, κα Ασπασία Λούβη.
«Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σύστημα που θα επιτρέπει να αγοράζει κανείς ηλεκτρονικά εισιτήρια από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Έτσι, θα αυξηθεί η προσέλευση και θα μειωθούν οι ουρές. Πιστεύουμε ότι του χρόνου την ίδια εποχή το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι πραγματικότητα σε όλα τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας», είπε η νέα πρόεδρος του ΤΑΠΑ, κα Ασπασία Λούβη, πλαισιωμένη από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κ.κ. Βασίλη Μπορνόβα, Γιάννη Καρλόπουλο και Παναγιώτη Ροτζιώκο.

Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. «Έχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού», επισήμανε ο κ. Ξυδάκης. Τόνισε, όμως, ότι, παράλληλα με τις αυξήσεις, θα υπάρχει πρόβλεψη για ημέρες δωρεάν εισόδου, για οικογενειακά εισιτήρια κ.ά.  

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η αύξηση της τιμής αναμένεται να αποδώσουν ιδιαίτερα τη νέα τουριστική περίοδο, με το ωράριο 8 π.μ. - 8 μ.μ. Για να εξυπηρετηθεί το ωράριο αυτό, αλλά και για τις ανάγκες που υπάρχουν σε Μουσεία εκτός αυτού του προγράμματος, αναμένεται η έγκριση των συναρμοδίων υπουργείων για την πρόσληψη επιπλέον 720 εποχικών φυλάκων.

naftemporiki.gr

Mια από τις μεγαλύτερες ελληνικές μελέτες για την παιδική παχυσαρκία (μελέτη GRECO) παρουσιάζει στοιχεία για τα παιδιά, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.
Ap;o ton diat
Πόσα παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιττών κιλών στη χώρα μας;
Σύμφωνα με τη μελέτη GRECO, πάνω από τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα έχουν σωματικό βάρος υψηλότερο από το φυσιολογικό, με το πρόβλημα των περιττών κιλών να είναι πιο έντονο στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Το δείγμα της μελέτης μας ήταν αντιπροσωπευτικό καθώς η GRECO πραγματοποιήθηκε σε 14 νομούς της χώρας και 117 δημοτικά σχολεία, σε παιδιά και τους γονείς τους, για να αξιολογηθεί η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής, η σωματική δραστηριότητα και η αρτηριακή πίεση των παιδιών, καθώς και οι αντιλήψεις και οι προβληματισμοί των γονέων για τη διατροφή και την άσκηση των παιδιών τους.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν στη διατροφή τους;
Τρώνε αρκετά συχνά μέσα στην εβδομάδα γλυκά και επισκέπτονται συχνά εστιατόρια τύπου fast food. Επιπλέον, δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και λαδερά φαγητά, ενώ παραλείπουν συχνά το πρωινό γεύμα (μόλις το 39% των κοριτσιών και το 43% των αγοριών έτρωγαν κάθε ημέρα πρωινό).

Δεν κάνουν επίσης αρκετά γεύματα και μικρογεύματα (σνακ) μέσα στην ημέρα, με το 63% να κάνει μέχρι και τρία γεύματα την ημέρα και μόλις το 15% να κάνει τα πέντε (τρία κύρια και δύο μικρογεύματα-σνακ) που συνιστώνται για καλή υγεία.
Και ποια στον τρόπο ζωής τους;
Τα συνολικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των παιδιών είναι μέτρια, ενώ κανονικά θα έπρεπε να γυμνάζονται μία ώρα την ημέρα με μέτρια προς έντονη ένταση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αν όχι καθημερινά.

Επιπλέον, το 47% των παιδιών αφιέρωνε δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα στην τηλεόραση και τα video games, ενώ θα έπρεπε να είναι λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Το 40% εξάλλου είχε τηλεόραση ή κομπιούτερ στο δωμάτιό του (το 20% είχε και τα δύο), ενώ δεν θα έπρεπε να έχει τίποτα.
Αντιλαμβάνονται οι γονείς ότι τα παιδιά τους έχουν πρόβλημα βάρους;
Το 48% των γονέων με υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά πίστευε ότι το παιδί του έχει για την ηλικία του φυσιολογικό βάρος, ενώ 11% των γονιών που είχαν παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος πίστευαν ότι τα παιδιά τους είναι λιποβαρή.

Με άλλα λόγια, περίπου το 50% των παιδιών με πρόβλημα βάρους δεν εντοπίζεται καν από τους γονείς του.
Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της κατάστασης;
Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται ισχυρά με την παχυσαρκία κατά την εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Επομένως ο κίνδυνος τα παιδιά αυτά να εξελιχθούν σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενηλίκους είναι μεγάλος.

Παράλληλα, τα πολύ χαμηλά ποσοστά των παιδιών που εφαρμόζουν τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής, η οποία αποδεδειγμένα έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, είναι πιθανό να επηρεάσουν μελλοντικά τα ποσοστά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στα παιδιά της μελέτης μας παρατηρήθηκε πως όσα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσα είχαν φυσιολογικό βάρος. Εάν συνυπολογίσουμε ότι περίπου το 23% των παιδιών διαπιστώθηκε ότι προσλαμβάνει πάρα πολύ «κρυφό» αλάτι από τα έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου, ο τωρινός ή μελλοντικός κίνδυνος να εμφανίσουν υπέρταση είναι μεγάλος.

Ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών
Υπέρβαρα: 29,9% των αγοριών και 29,2% των κοριτσιών
Παχύσαρκα: 12,9% των αγοριών και 10,6% των κοριτσιών
Διατροφικές συνήθειες
4,3% των παιδιών ακολουθούν πιστά τις επιταγές τις υγιεινής μεσογειακής διατροφής
46,8% των παιδιών ακολουθούν εξ ολοκλήρου δυτικού τύπου, παχυντική διατροφή
51,1,% των παιδιών ακολουθούν εν μέρει τις επιταγές τις μεσογειακής διατροφής
Τα 12 συχνά λάθη…
Το 47% των παιδιών τρώνε μόνο 1 φρούτο την ημέρα
Το 46% των παιδιών δεν τρώνε καθημερινά σαλάτα
Το 36% των παιδιών δεν τρώνε ψάρι ούτε καν 1 φορά την εβδομάδα
Το 41% των παιδιών δεν τρώνε καθημερινά πρωινό
Το 43,5% των παιδιών τρώνε πρωινό τρεις ή λιγότερες φορές την εβδομάδα
Το 31% των παιδιών τρώνε κόκκινο κρέας πάνω από 2 φορές την εβδομάδα
Το 21% των παιδιών τρώνε αλλαντικά πάνω από 3 φορές την εβδομάδα
Το 11% των παιδιών επισκέπτονται καταστήματα fastfoodπάνω από 2 φορές την
εβδομάδα
Το 15% των παιδιών καταναλώνουν σουβλάκι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα
Το 14% των παιδιών καταναλώνουν πίτσα πάνω από 2 φορές την εβδομάδα
Το 47% βλέπουν τηλεόραση ή/και παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή πάνω από 2 ώρες την ημέρα
Το 40% των παιδιών έχουν τηλεόραση ή ηλεκτρονικό υπολογιστή στο δωμάτιό τους (το 20% έχουν και τα δύο)
…και τα σωστά
Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, τα παιδιά πρέπει να τρώνε***:
* Ζυμαρικά και ρύζι τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Μία μερίδα ισούται με 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρευμένου ρυζιού ή ζυμαρικών.
* Ψωμί 4-5 μερίδες καθημερινά. Μία μερίδα ισούται με 1 φέτα ψωμί των 25 γρ.
* Όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Μία μερίδα ισούται με 1 φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρευμένων φασολιών ή φακής ή ρεβίθια.
* Φρούτα τουλάχιστον 2-3 καθημερινά. Ένα φρούτο ισούται με 1 μήλο (80 γρ.) ή 1 μπανάνα (60 γρ.) ή 1 πορτοκάλι (100 γρ.) ή 200 γρ. πεπόνι ή 200 γρ. καρπούζι ή 30 γρ. σταφύλια.
* Λαχανικά 2-3 μερίδες καθημερινά. Μία μερίδα ισούται με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ωμά φυλλώδη λαχανικά ή μισό φλιτζάνι από τα υπόλοιπα λαχανικά, είτε μαγειρευμένα είτε ψιλοκομμένα (δηλαδή περίπου 100 γρ. από τα περισσότερα λαχανικά)
* Αυγά 3-4 την εβδομάδα
* Πατάτες 3 μέτριες την εβδομάδα
* Κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα. Μία μερίδα κόκκινο κρέας ισούται με περίπου 60 γρ. μαγειρευμένων πουλερικών ή κόκκινου ή λευκού κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι)
* Ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Μία μερίδα ψάρι ισούται με 60 γρ. μαγειρεμένο ψάρι.
* Ξηρούς καρπούς τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Μία μερίδα ισούται με 30 γρ.
* Γαλακτοκομικά τουλάχιστον 2 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισούται με 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 30 γρ. τυρί
* Γλυκά και fast food πρέπει να καταναλώνονται σποραδικά (σπανιότερα από 1 φορά την εβδομάδα)
Όσον αφορά τον τρόπο ζωής:
* Πρέπει να αφιερώνουν πάνω από 60 λεπτά την ημέρα σε μέτριας προς υψηλής έντασης φυσικές δραστηριότητες, τις περισσότερες (αν όχι όλες) μέρες της εβδομάδας
* Πρέπει να βλέπουν τηλεόραση και να παίζουν videogames λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα
* Δεν πρέπει να έχουν τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή στο δωμάτιό τους
boro.gr
Εντυπωσιακή εμφάνιση του 25χρονου γυμναστή Λευτέρη Πετρούνια, του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε στους κρίκους ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο 25χρονος Έλληνας γυμναστής πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στον τελικό του οργάνου και με 15.866 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξάγεται στο Μονπελιέ.

Το ασημένιο μετάλλιο «μοιράστηκαν» ο Γάλλος Σαμίρ Αϊτ Σαϊντ και ο Ρώσος Ντενίς Αμπλιαζίν με 15.566 βαθμούς.

http://www.4news.gr 
Πόσο ισχυρό είναι το διαβατήριό σας;
Αμερικανικό, βρετανικό, γαλλικό, γερμανικό ή νοτιοκορεατικό περιλαμβάνονται στα «ισχυρά» διαβατήρια: τα δύο πρώτα εξασφαλίζουν πρόσβαση σε 147 χώρες, τα τρία τελευταία σε 145. Και το ελληνικό όμως βρίσκεται σε καλή σειρά, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε 140 χώρες. Ομοίως και το καναδικό.

Πόσες χώρες μπορούν να επισκεφτούν οι Βραζιλιάνοι ή οι Τούρκοι με τα διαβατήριά τους; Σε 128 χώρες μπορούν να ταξιδέψουν οι πρώτοι, σε 108 οι δεύτεροι. Και ποια διαβατήρια βρίσκονται στον αντίποδα; Της Μιανμάρ, του Νότιου Σουδάν και των Παλαιστινιακών Εδαφών - οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να επισκεφτούν μόλις 28 χώρες.

Ετσι έχει τουλάχιστον η κατάσταση, σύμφωνα με τη διαδραστική ιστοσελίδα PassportIndex, η οποία «συλλέγει, παρουσιάζει και ταξινομεί» τα διαβατήρια από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (IATA), αλλά και από ταξιδιώτες. Η κατάταξη σχηματίζεται ανάλογα με το πόσες χώρες μπορούν να επισκεφθούν οι πολίτες από όλο τον κόσμο με βάση τη χορήγηση βίζας.

Η χορήγηση βίζας, όπως αναφέρει η Washington Post, είναι ένας ενδιαφέρων δείκτης των διεθνών σχέσεων, ο οποίος ωστόσο συνήθως «παραβλέπεται». Η βίζα, λόγου χάριν, για τους πολίτες σε χώρες-συμμάχους είναι μία εύκολη υπόθεση. Σε χώρες όχι και τόσο φίλες πάλι, οι επισκέπτες ενδέχεται να πρέπει να παράσχουν πληροφορίες εισόδου - εξόδου, επιστολή πρόσκλησης, ακόμη και λίστα με τις λέσχες στις οποίες ανήκαν ως μαθητές ή φοιτητές.

Δείτε:

in.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!