Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ιρλανδία: Το «γαλατικό χωριό» που καταψήφισε τους γκέι γάμους
H καθολική Iρλανδία με την ψήφο των πολιτών της έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα η πλειοψηφία σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας ήταν ευρύτατη υπέρ του «ναι». Αν όμως κοιτάξει κανείς τον εκλογικό χάρτη, θα εντοπίσει μια «νησίδα», όπου κέρδισε το «όχι».

Πρόκειται για την περιφέρεια του Ροσκόμον, σχεδόν στη κεντρική Ιρλανδία, όπου κέρδισε το «όχι» με ποσοστό 51%.

Την απάντηση ανέλαβε να δώσει στους Irish Times ένας ντόπιος, ο Πάτσι ΜακΓκάρι, ο οποίος είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας. Τίτλος του άρθρου του: «Δεν είναι εύκολο να είσαι ψηφοφόρος του 'ναι' στο Ροσκόμον».

Εξηγεί λοιπόν μια σειρά από γεγονότα, που πάντοτε διαφοροποιούσαν το Ροσκόμον από την υπόλοιπη χώρα: Δεν έστειλε ποτέ τους ίδιους βουλευτές για δεύτερη θητεία στη Βουλή, «παράδοση» που κρατά από την ίδρυση της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ήταν όμως η πρώτη περιφέρεια που εξέλεξε βουλευτή του Sinn Féin. Αυτό ήταν αρκετά επαναστατικό, αν σκεφτεί κανείς ότι έγινε πολύ νωρίς στην ταραγμένη ιστορία της ανεξάρτητης Ιρλανδίας.

Είναι όμως και η πλέον αγροτική περιοχή της χώρας με πολύ μικρές κοινότητες. Η μεγαλύτερη πόλη, το Ροσκόμον έχει πληθυσμό κάτι παραπάνω από 5.000.

Παράλληλα, έχει και περίεργη σύνθεση πληθυσμού: πολλούς ανήλικους -που δεν ψηφίζουν- και πολλούς συνταξιούχους. Η ομάδα 18-65 ετών είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οι νέοι άνω των 18 ετών, όπως λέει ο δημοσιογράφος, φεύγουν προς αναζήτηση εργασίας σε άλλα μέρη της χώρας ή και εκτός Ιρλανδίας. Προφανώς δεν είναι αρκετά ελκυστικό να γίνουν αγρότες. 

Επιπλέον, η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια υπάγεται σε καθολική επισκοπή, οι επικεφαλής της οποίας έδωσαν μεγάλη μάχη για να μην ψηφιστούν οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών.

«Αν λάβει κανείς υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι πραγματικά εντυπωσιακό που βρέθηκαν 17.615 πολίτες να ψηφίσουν 'ναι' στους γάμους. Μόλις 1.029 λιγότεροι από αυτούς που ψήφισαν 'όχι'. Και υπό αυτές τις συνθήκες, είμαι περήφανος που είμαι ένας από αυτούς» καταλήγει.

in.gr
Eνα βήμα πιο κοντά στην «ακτίνα του θανάτου» οι ΗΠΑ
Ο «Πόλεμος των Άστρων» ίσως δεν αργήσει να γίνει πραγματικότητα στον πλανήτη μας, καθώς οι ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν ένα αερομεταφερόμενο υπερόπλο λέιζερ, το οποίο εκτοξεύει από ψηλά «ακτίνες θανάτου» που καταστρέφουν με τρομερή ακρίβεια τον επίγειο ή εναέριο στόχο τους.

Η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του στρατού των ΗΠΑ, αυτή που πριν από δεκαετίες έθεσε τα θεμέλια του Διαδικτύου, ανακοίνωσε ότι οι εργαστηριακές δοκιμές του νέου όπλου ακτίνων στέφθηκαν με επιτυχία, αποκαλύπτοντας την «χωρίς προηγούμενο ισχύ» του συστήματος λέιζερ.

Το οπλικό σύστημα θα δοκιμαστεί πλέον φέτος το καλοκαίρι σε πραγματικές συνθήκες στο Νέο Μεξικό, εναντίον κινούμενων επίγειων ή εναέριων στόχων (πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού, οχημάτων κ.α.), με τελικό στόχο κάποια στιγμή να ενσωματωθεί σε πολεμικά αεροσκάφη, δορυφόρους, drones ή οτιδήποτε άλλο πετάει.

Το ερευνητικό πρόγραμμα (με το ελληνίζον ακρωνύμιο) HΕLLADS-High-Energy Liquid Laser Area System, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία General Atomics, σε συνεργασία με τη DARPA, αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός λέιζερ 150 κιλοβάτ, αρκετά μικρού για να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ιπτάμενο σκάφος.

Σύμφωνα με τη DARPA, το οπλικό σύστημα είναι δέκα φορές μικρότερο και ελαφρύτερο από τα σημερινά λέιζερ ίδιας ισχύος. Η μυστικοπαθής Υπηρεσία έκανε λόγο για σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που έπρεπε να υπερπηδηθούν, αλλά τελικά είναι γεγονός ένα νέου τύπου λέιζερ στερεάς κατάστασης «με ισχύ και ποιότητα ακτίνας άνευ προηγουμένου για το μέγεθός του».

Μεταξύ άλλων, η «ακτίνα θανάτου» θα χρησιμοποιηθεί και από το έδαφος για να καταστρέφει μικρά εχθρικά ιπτάμενα σκάφη (drones). Επίσης, αναμένεται να αξιοποιηθεί σε μελλοντικούς βομβαρδισμούς, στους οποίους χρειάζεται στόχευση μεγάλης ακρίβειας και ελαχιστοποίηση του κινδύνου παράπλευρων απωλειών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λούσιμο με ζεστό νερό
Όσο απολαυστικό και αν είναι ένα ζεστό μπάνιο, τα μαλλιά θα πρέπει να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και ο λόγος είναι ότι προκαλούν αφυδάτωση και κάνουν τις τρίχες εύθραυστες. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει κάποιος αρχικά ζεστό νερό και μετά να ξεπλύνει τα μαλλιά του με πιο δροσερό για να γλιτώσει την ταλαιπωρία των τριχών. Επίσης, το ζεστό νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια που υπάρχουν στο τριχωρό της κεφαλής.
Δυνατό χτένισμα
Τα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στη θραύση όταν είναι υγρά. Δένοντάς τα σφιχτά και χτενίζοντάς τα όταν είναι βρεγμένα, αποδυναμώνεται η ρίζα και προκαλείται τριχόπτωση. Το επίμονο και συχνό βούρτσισμα σκληραίνει την υφή και προκαλεί σπάσιμο της τρίχας.
Τακτική χρήση συσκευών styling
Το τριχωτό της κεφαλής υποβάλλεται σε ανεπιθύμητη θερμότητα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε πιστολάκι ή άλλα θερμαινόμενα εργαλεία styling. Η καλύτερη λύση για την προστασία των μαλλιών είναι να στεγνώνουν φυσικά. Ωστόσο, εάν η χρήση των εργαλείων styling είναι αναγκαία, συνιστώνται πιο χαμηλές θερμοκρασίες.
Υπερβολική χρήση των προϊόντων κομμωτικής
Τα τζελ, τα σπρέι, η λακ και άλλα προϊόντα styling κάνουν τα μαλλιά σκληρά και κολλώδη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υγρασία έχει αφαιρεθεί από την τρίχα με αποτέλεσμα να υπάρχει τριβή και να προκαλείται θραύση.

Μη χρήση ειδικών ελαίων
Τα έλαια για τα μαλλιά, όπως αυτά της καρύδας, το ελαιόλαδο κ.ά. είναι χρήσιμα για τη θρέψη των τριχοθυλακίων, ενώ παράλληλα βοηθούν στον επιδιόρθωση της φθοράς που έχουν υποστεί. Οι ειδικοί επιμένουν ότι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με αυτά τα ειδικά έλαια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών.
Παράλειψη γευμάτων
Ένα πολυάσχολο καθημερινό πρόγραμμά ή απλά η εμμονή να χάσει κάποιος κιλά μπορεί να οδηγήσει στην παράληψη ορισμένων γευμάτων. Αυτή η κακή συνήθεια δε μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση των μαλλιών. Αντίθετα, μάλιστα, συμβάλλει στην τριχόπτωση. Τα μαλλιά χρειάζονται τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών, για να είναι υγιή. Ψάρια, φακές, φασόλια, αυγά, φρούτα κ.ά. θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της τριχόπτωσης.
clickatlife.gr


Μια ακόμη διεθνής κοινοπραξία έβαλε στο «στόχαστρο» τον Άρη, προγραμματίζοντας να εγκαταστήσει γύρω στο 2029 να εγκαταστήσει την πρώτη της αποικία στον Κόκκινο Πλανήτη.
Με μέλη ειδικούς από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, την Πολωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κοινοπραξία ονομάζεται MarsPolar και προορίζει την αποικία της για έναν από τους δύο πόλους του Άρη, όπου όλα τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει παγωμένο νερό.
Το σχέδιο είναι οι κάτοικοι της αποικίας να αυξάνονται με 4-6 αστροναύτες ανά 2 χρόνια, ενώ ακόμη παραμένει ανοικτό το κατά πόσο θα επιστρέψουν στη Γη, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της MarsPolar, η αποστολή τους θα μπορούσε να γίνει με τα διαστημόπλοια της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX.
Πριν όμως καταφθάσουν οι πρώτοι άποικοι, θα έχουν προηγηθεί αρκετά «ταξίδια», για τη μεταφορά προμηθειών και των υλικών από τα οποία θα κατασκευασθεί η βάση. Επίσης, στα πλάνα περιλαμβάνεται και η αποστολή ενός τροχοφόρου οχήματος.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της κοινοπραξίας, μέχρι το 2020 αναμένεται να είναι έτοιμο το Όχημα Μεταφοράς στον Άρη (MTV), για να εκτοξευθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, μεταφέροντας 35 τόνους φορτίου. Το φορτίο αυτό θα αποτελείται από τρόφιμα, νερό, οξυγόνο, αλλά και απαραίτητο εξοπλισμό – όπως ηλιακά πάνελ, μονάδες παραγωγής νερού και διαστημικές στολές.
Έναν μήνα αφότου το MTV αρχίσει να περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας, θα απογειωθεί ένα ακόμη σκάφος, με ακόμη 40 τόνους προμηθειών, που θα προσδεθεί στο MTV ώστε το διαστημόπλοιο να αποκτήσει και δεύτερο κινητήρα.
Στη συνέχεια, το διαστημόπλοιο θα βάλει «πλώρη» για τον πλανήτη, χωρίς αστροναύτες, όπου θα προσεδαφισθεί με τη βοήθεια ενός αλεξίπτωτου.
Όπως αναφέρεται στο σάιτ της MarsPolar, θα εγκατασταθεί αυτόματα η πρώτη μονάδα της βάσης, ενώ θα τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα υποστήριξης ζωής και παραγωγής νερού, ώστε το πρώτο πλήρωμα που θα φτάσει στον Άρη, με την τρίτη κατά σειρά αποστολή, να μπορεί να αναπνεύσει μέσα στο κατάλυμα χωρίς να χρειάζεται σκάφανδρα.
Οι επανδρωμένες αποστολές θα συνεχισθούν με συχνότητα 2 ετών. Μάλιστα, αν και η κοινοπραξία δεν έχει καταλήξει στα κριτήρια επιλογής, υποστηρίζει πως οι εθλοντές θα μπορούν σύντομα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρότζεκτ, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την εκπαίδευσή τους.
Η κοινοπραξία θέλει επίσης να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή της βάσης της, του MarsPolar Space Center, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αν και η MarsPolar είναι η δεύτερη ιδιωτική εταιρεία που ανακοινώνει τα σχέδιά της για εποικισμό του Άρη, αφού η ολλανδική εταιρεία Mars One έχει ήδη ξεκινήσει τις ετοιμασίες για την αποστολή εθελοντών στον Κόκκινο Πλανήτη, η κοινοπραξία δηλώνει πως η δική της απόπειρα διαφέρει τόσο στον τρόπο προετοιμασίας της αποικίας όσο και στο κόστους του εγχειρήματος, το οποίο υπολογίζει πως θα είναι αρκετά μικρότερο.
Επίσης, παρόλο που ίσως και οι αστροναύτες της MarsPolar θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στον Άρη, όπως θα συμβεί και με τους αστροναύτες της Mars One, η κοινοπραξία αφήνει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο για την επιστροφή στη Γη.
Όσον αφορά τη χρηματοδότησή της, η κοινοπραξία θα στηριχθεί σε δωρεές και σε επενδυτές που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τις τεχνολογίες που θα αναπτύξει.
naftemporiki.gr
Ο Ντεπ κινδυνεύει με δέκα χρόνια φυλάκιση εξαιτίας των σκύλων του
«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στον Τζόνι Ντεπ η απόφασή του να φέρει τους σκύλους του στην Αυστραλία χωρίς άδεια. Οι Αρχές απειλούν τον ηθοποιό με νομική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών.

Ο Ντεπ είχε φέρει τα δύο Γιορκσάιρ τεριέ του στη χώρα με το ιδιωτικό του τζετ, χωρίς όμως να ενημερώσει πρώτα τις αρχές της Αυστραλίας, παραβιάζοντας έτσι την αυστραλιανή νομοθεσία.

Χθες, Δευτέρα, επιτροπή της Γερουσίας της Αυστραλίας ενημερώθηκε ότι εάν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, τότε ο Ντεπ ενδέχεται να καταδικαστεί με έως και δέκα χρόνια φυλάκισης και να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 340.000 αυστραλιανών δολαρίων (περισσότερα από 240.000 ευρώ).

Παράλληλα, ο πιλότος του ιδιωτικού αεροσκάφους θα μπορούσε να καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης επειδή μετέφερε τους σκύλους.

Αξιωματούχοι της Αυστραλίας θεωρούν την υπόθεση «πολύ σοβαρή».

Ο Αυστραλός υπουργός Γεωργίας είχε απειλήσει ότι οι σκύλοι του Ντεπ θα θανατωθούν εάν δεν μεταφερθούν εκτός χώρας σε διάστημα δύο ημερών. Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα δύο τεριέ επέστρεψαν άρον-άρον στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι και ο Ντεπ εγκατέλειψε τα γυρίσματα των Πειρατών της Καραϊβικής (που πραγματοποιούνται στην Αυστραλία) για να επιστρέψει στις ΗΠΑ, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ηθοποιού το αρνήθηκε.
Newsroom ΔΟΛ
Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός συνδεδεμένος στο Internet
Σε μια θεαματική αλλαγή του τηλεπικοινωνιακού τοπίου, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο αυξήθηκε από το 6,5% το 2000 στο 43% το 2015. Αυτό σημαίνει ότι 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα online, από τους οποίους τα δύο δισ. βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα νούμερα προέρχονται από έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ για την «επανάσταση» των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών τα τελευταία 15 χρόνια.

Το χάσμα ωστόσο παραμένει: από τους σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στις «λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», μόνο 89 εκατομμύρια έχουν πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό.

Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται και στα ενεργά κινητά τηλέφωνα, τα οποία αυξήθηκαν από τα 738 εκατομμύρια το 2000 σε περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια σήμερα.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται από τον ΟΗΕ στα 7,2 δισ.

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) χρησιμοποιούν ευρυζωνική σύνδεση στο κινητό ή άλλες φορητές συσκευές, και το 69% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από υπηρεσίες 3G. Το ποσοστό όμως πέφτει στο 29% στον πληθυσμό των αγροτικών περιοχών, όπου εκτιμάται ότι ζει το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Αφρική συνεχίζει να υστερεί με τη διείσδυση του mobile broadband να περιορίζεται στο 17,4%.

«Τα τελευταία 15 χρόνια οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών έχουν τροφοδοτήσει την παγκόσμια ανάπτυξη με πρωτοφανή τρόπο» σχολίασε ο Μπραχίμα Σάνου, διευθυντής του αναπτυξιακού γραφείου της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, παρουσιάζοντας την έκθεση στη Γενεύη.

«Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών θα έχουν ακόμα σημαντικότερο ρόλο στην αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015 και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης».
in.gr

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πιεις έναν καφέ; Το πρωί θα πει κάποιος αυθόρμητα. Υπάρχουν όμως φορές που, ενώ έχεις πιει τον πρωινό σου καφέ, ακόμα χασμουριέσαι; Μπορεί κάτι να κάνεις λάθος.
Οι συντελεστές του ASAP Science κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η στιγμή που πας το πρωί στην κουζίνα και ετοιμάζεις τον καφέ σου, δεν είναι και η καλύτερη.
Το εσωτερικό, βιολογικό μας ρολόι ελέγχει τη διοχέτευση κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και έχει άμεση σχέση με την ετοιμότητα. Η ποσότητα κορτιζόλης στον οργανισμό φτάνει στο αποκορύφωμά της από τις 8 έως τις 9 το πρωί, που σημαίνει ότι το σώμα μας προσπαθεί να μας «ξυπνήσει», έτσι κι αλλιώς.
Επιστήμονες κατέληξαν ότι η κατανάλωση καφέ εκείνη την ώρα, μεταξύ 8 και 9 το πρωί, μειώνει την επίδραση της καφεΐνης.
Επίσης, μία περίοδος που πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ είναι από το μεσημέρι έως τις 13:00και από τις 17:30 έως και τις 18:30.

Ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή, κινέζικη ιατρική θα μπορούσε ενδεχομένως να κρύβει το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, υποστηρίζουν ερευνητές από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα από το φυτό thunder god vine (Tripterygium wilfordii) καταστέλλει την όρεξη, μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνει κανείς και οδηγεί σε μείωση έως και 45% στο σωματικό βάρος στα παχύσαρκα ποντίκια.
Η ένωση που οδηγεί στην απώλεια βάρους ονομάζεται celastrol και δρα ενισχύοντας τη δράση της ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη (λεπτίνη).
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους –που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell- αποτελούν έναν πρώιμο δείκτη ότι το celastrol θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός φαρμάκου για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
«Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, μέσω της καταπολέμησης της αντίστασης στη λεπτίνη, όμως δεν έχουν αποδειχθεί επιτυχείς» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής, ενδοκρινολόγος στο τμήμα Ιατρικής του Χάρβαρντ και του παιδιατρικού νοσοκομείου της Βοστόνης, Dr Umut Ozcan.
«Το μήνυμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι, ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για να κάνουμε τη λεπτίνη να δουλέψει και πως υπάρχουν ακόμη ελπίδες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Αν η ουσία Celastrol δουλέψει και στους ανθρώπους όπως στα ποντίκια, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και τη βελτίωση της υγείας πολλών ασθενών, οι οποίοι υποφέρουν από αυτή και τις σχετιζόμενες με αυτή επιπλοκές, όπως καρδιακές ασθένειες, λιπώδες ήπαρ και διαβήτη τύπου 2».

Πήγατε όλo χαρά στη θάλασσα και φτάνοντας στην ακτή παρατηρείται ότι το νερό έχει κάποιες φυσαλίδες. Δεν ξέρετε αν πρέπει να κολυμπήσετε ή όχι γιατί φοβάστε μήπως πρόκειται για κάποιου είδους ρύπανση που τυχόν μπορεί να προκαλέσει και δερματικά προβλήματα. Όπως εξηγεί στο infokids η κ.Αργυρώ Ζενέτου, διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), η παρουσία τέτοιων φυσαλίδων ενδεχομένως να οφείλονται σε διάφορους μικροοργανισμούς που έχουν προέλθει για παράδειγμα από μια βροχή ή από ένα ποτάμι που πέφτει στη θάλασσα. Δεν πρόκειται για ένδειξη βρώμικης, αλλά διαταραγμένης θάλασσας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια μορφή φυσαλίδων, τα «τοξικά μπλουμ», που είναι επικίνδυνα. Πρόκειται για τοξικούς οργανισμούς φυτοπλαγκτόν που μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, επηρεάζοντας για παράδειγμα τις καλλιέργειες μυδιών και στρειδιών και μεταφέροντας έτσι ασθένειες σε όσους αργότερα θα τα καταναλώσουν.

Με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Αβραμόπουλο συναντήθηκε 6μελής ομάδα πρώην Δημοτικών Αστυνομικών του δήμου. Βασικό και μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, αφού ακόμα δεν έχει παρθεί η σχετική απόφαση από την διοίκηση. Ο πρόεδρος, ενημερώθηκε από τους π.Δ.Α. για τα ζητήματα που πρέπει να “τρέξουν” αρχικά για το “στήσιμο” από το μηδέν ή σχεδόν από το μηδέν της νέας υπηρεσίας (μισθοδοσία, στέγαση-γραφεια,στολές, ασύρματοι, περιπολικα, μηχανές κτλ) ενώ του παραδόθηκε και πλήρης φάκελος 120 σελίδων με τα “προαπαιτούμενα” στα πλαίσια ολοκληρωμένης μελέτης-πρότασης για την αρχική οργάνωση και λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.
Από τη πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού δήλωσε εξ’ αρχής ένθερμος υποστηρικτής της επαναλειτουργίας της υπηρεσίας, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, παραδέχτηκε ότι η αρχή θα είναι δύσκολη, όμως χάρη στην  «μεγάλη εμπειρία του προσωπικού που θα απαρτίζει και πάλι την υπηρεσία» αλλά την κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου τα προβλήματα θα ξεπεραστούν το γρηγορότερο δυνατό. Ο ίδιος, δεσμεύτηκε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια των στελεχών της “νέας” υπηρεσίας που θα αναλάβουν το βάρος της επανασύστασης, τονίζοντας ότι η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοιχτή.
Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος  για δράσεις Δημόσιας Τάξης κ. Λευτέρης Κιοσέογλου, ο οποίος προορίζεται να “αναλάβει” και την Δημοτική Αστυνομία εφόσον αυτή επανασυσταθεί.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης, οι αιτήσεις για επιστροφή των π.Δ.Α. που αναμένεται να γίνουν δεκτές, είναι 70 με 72.
aftodioikisi.gr

Από τις 3 έως τις 17 Ιουνίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των υποψηφίων στην 2K/2015 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 465 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ειδικότητας ΠΕ Εφοριακών) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν 329 πτυχιούχοι Οικονομικού και 116 πτυχιούχοι Νομικής, που να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής, ή γαλλικής, ή γερμανικής γλώσσας, γνώση χειρισμού Η/Υ και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ή εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών στην Ελεγκτική, ή στη Λογιστική, ή στη Χρηματοοικονομική, ή στο Φορολογικό Δίκαιο, ή στην Πολιτική Δικονομία, ή στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο. Η κατοχή διδακτορικού στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης, καθώς και η εμπειρία αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που «σφραγίζουν» το διαβατήριο διορισμού των υποψηφίων. Μετά την ηλεκτρονική αποστολή των αιτήσεων, ακολουθεί συστημένη επιστολή προς το ΑΣΕΠ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 22 Ιουνίου. Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.
eforiakoi
Κασέλ: «Μετά το Charlie Hebdo, το “Μίσος 2” θα είναι η επόμενη μεγάλη ταινία του Κασοβίτς»
Ο Βενσάν Κασέλ πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για το «Μίσος Νο2». Ο πρωταγωνιστής του εμβληματικού «La Haine», του ασπρόμαυρου φιλμ του Ματιέ Κασοβίτς που πριν από 20 χρόνια είχε αναδείξει τον φυλετικό διαχωρισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό στα προάστια των γαλλικών μεγαλουπόλεων, πιστεύει ότι τώρα, μετά και τον εφιάλτη στο Charlie Hebdo, ήρθε η ώρα για ένα σίκουελ.

«Ο Ματιέ αποφάσισε τότε να γυρίσει ''Το Μίσος'', γιατί τον είχε σοκάρει η ψυχρή εκτέλεση ενός παιδιού σε ένα αστυνομικό τμήμα» διηγήθηκε σε συνέντευξή του στο περιθώριο του 68ου Φεστιβάλ των Καννών ο Κασέλ, όταν ερωτήθηκε για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Γαλλία στις αρχές του χρόνου. «Ενιωσε ξαφνικά» συνέχισε ο 48χρονος Κασέλ, μιλώντας για τον φίλο του Ματιέ Κασοβίτς, «ότι είχε κάτι να πει για όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω μας. Σήμερα, ίσως να έχει να πει περισσότερα για όσα συνέβησαν και συνεχίσουν να συμβαίνουν στη Γαλλία και τον κόσμο. Ισως να νιώσει ότι πρέπει να το ξανακάνει...».

Ο Κασέλ ξεκαθάρισε ότι ο «Βινς», ο χαρακτήρας του στην ταινία του 1995 δεν θα επέστρεφε ξανά. Ωστόσο είπε ότι ότι ένα σίκουελ θα ήταν εξαιρετική ιδέα και θα έκανε καλό και στον ίδιο τον Κασοβίτς.

«Τα τελευταία χρόνια κοιτώντας την καριέρα του ένιωθε κανείς ότι είχε αδειάσει - δεν ήξερε ακριβώς τι είδους ιστορίες ήθελε να μας διηγηθεί. Ισως το σίκουελ του Μίσους να είναι η επόμενη σπουδαία ταινία του Ματιέ Κασοβίτς!»
tanea.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!