Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ζητά 2.500 ευρώ γιατί έχασε το κινητό του στις Πανελλήνιες
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Βόλο, μετά από μήνυση που υπέβαλλε εις βάρος της η οικογένεια μαθητή του Λυκείου όπου υπηρετούσε η καθηγήτρια. Η οικογένεια του μαθητή διεκδικεί από την εκπαιδευτικό, 2.500 ευρώ ως αποζημίωση για κινητό τηλέφωνο που έχασε το παιδί τους κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων!
 
Πριν από τρία χρόνια, στη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων σε κεντρικό λύκειο του Βόλου, ο υποψήφιος μαθητής, πέρασε την πύλη του σχολείου για να δώσει μάθημα έχοντας όμως το πανάκριβο κινητό του στο χέρι.
 
Η είσοδος υποψηφίων όμως στην αίθουσα της εξέτασης ακόμη και με κλειστό κινητό απαγορεύεται από το Νόμο. Αναγκάστηκε λοιπόν να το αφήσει σε κουτί μαζί με άλλα κινητά έξω από την αίθουσα διδασκαλίας.
 
Βγαίνοντας από την αίθουσα της εξέτασης, διαπίστωσε ότι το κινητό έλειπε. Διαμαρτυρήθηκε στην επιτροπή των εξετάσεων και στη διεύθυνση του σχολείου. Αργότερα, οι γονείς του κίνησαν νομικές διαδικασίες κατά της Προέδρου της επιτροπής εξετάσεων, απαιτώντας αποζημίωση για το κινητό, το οποίο ήταν αξίας 700 ευρώ.
 
Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και τα γεγονότα εξέθεσε η μητέρα του μαθητή. Από την πλευρά της η εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στην απαγόρευση που ισχύει για την είσοδο στην αίθουσα των πανελληνίων με κινητά τηλέφωνα, ενώ επικαλέστηκε το καθηκοντολόγιο, στο οποίο πουθενά δεν αναφέρεται ως υποχρέωση των καθηγητών και των επιτροπών των εξετάσεων η φύλαξη των κινητών.
 
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα. Ωστόσο η εκπαιδευτική οικογένεια στον Βόλο είναι ήδη αναστατωμένη. Μάλιστα φέτος, στη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων, οι διευθυντές είχαν ενημερώσει τους υποψηφίους ότι απαγορεύεται ακόμη και να φέρνουν μαζί τους τα κινητά κι ότι υπεύθυνοι θα είναι οι ίδιοι για τυχόν απώλειά τους.
news.gr

Τα... ζόμπι φαίνεται πως φοβούνταν οι αρχαίοι Έλληνες. Όπως αναφέρει το Discovery Channel, αναφερόμενο σε ταφές που είδαν το φως σε ελληνιστική αποικία στην Σικελία, οι αρχαίοι Έλληνες φοβούνταν ότι οι νεκροί θα μπορούσαν να ζωντανέψουν και να κυνηγήσουν τους ζωντανούς.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη νεκρόπολη Πάσο Μαρινάρο, της πόλης Καμάρινα στη νοτιοανατολική Σικελία δύο ταφές διαφορετικές από τις συνηθισμένες.

Στον τάφο 653 βρέθηκαν τα οστά ενός ανθρώπου που όσο ζούσε ήταν υποσιτισμένος ή άρρωστος.

Το κεφάλι και τα πόδια ήταν καλυμμένα με μεγάλα κομμάτια αμφορέων, γράφει στο Popular Archaeology η αρχαιολόγος Κάρι Σουλόσκι Γουίβερ από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

«Τα βαριά τμήματα των αμφορέων που βρέθηκαν στον Τάφο 653 φαίνεται πως είχαν στόχο να κρατήσουν» τον νεκρό στον τάφο «και να τον εμποδίσουν να δει ή να εγερθεί» αναφέρει η Σουλόσκι Γουίβερ.

Ο δεύτερος τάφος (που φέρει το νούμερο 693) περιείχε τα λείψανα ενός παιδιού, ηλικίας 8 έως 13 ετών, του οποίου το φύλο δεν έχει καθοριστεί.

Οι έρευνες δεν βρήκαν σημάδια κάποιας αρρώστιας, ωστόσο το παιδί είχε ταφεί με πέντε μεγάλες πέτρες πάνω του.

«Φαίνεται πως αυτές οι πέτρες είχαν χρησιμοποιηθεί για να παγιδεύσουν τη σορό στον τάφο» λέει η Σουλόσκι Γουίβερ.

Παρ' όλο που δεν είναι γνωστό γιατί προσπάθησαν οι κάτοικοι της Καμάρινα να παγιδεύσουν τις σορούς στους τάφους, η αρχαιολόγος σημειώνει ότι «η ειδική αυτή μεταχείριση δείχνει ότι οι νεκροφοβικές απόψεις και πρακτικές ήταν παρούσες στην ελληνική Σικελία».

«Η νεκροφοβία, ή ο φόβος των νεκρών, είναι μία έννοια που υπήρξε παρούσα στον ελληνικό πολιτισμό ήδη από τη Νεολιθική περίοδο» τονίζει η ίδια.

Περισσότεροι από 2.905 τάφοι που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 3ο π.Χ. αιώνα έχουν ανακαλυφθεί στη νεκρόπολη.

Στη νεκρόπολη βρέθηκαν, επίσης, κατάδεσμοι, πλακίδια με μαγικά ξόρκια που αποτελούν ενδείξεις ότι ορισμένοι κάτοικοι της ελληνικής αποικίας Καμάρινα χρησιμοποιούσαν κατάρες ή μαγεία για να «ζωντανέψουν» τους νεκρούς. Τα πλακίδια περιείχαν παρακλήσεις προς θεότητες του Κάτω Κόσμου.

Η Σουλόσκι Γουίβερ αναφέρει ότι παρ' όλο που οι δύο αυτές πράξεις -της έγερσης των νεκρών και της παγίδευσής τους στον τάφο- είναι αντικρουόμενες, δείχνουν τον τρόπο που οι αρχαίοι Έλληνες αντιλαμβάνονταν τον θάνατο.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Το Facebook ανακοίνωσε ότι ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Περού και την Βενεζουέλα, η υπηρεσία του Messenger θα είναι διαθέσιμη και για τα μη εγγεγραμμένα μέλη του κοινωνικού δικτύου.

Η εγγραφή στο Facebook Messenger θα γίνεται με τους χρήστες να δίνουν το ονοματεπώνυμό τους μαζί με τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Οι χρήστες θα μπορούν να εγκαταστήσουν την ανεξάρτητη εφαρμογή του Messenger στο smartphone τους, αλλά πλέον θα εμφανίζεται η επιλογή “Not On Facebook?”, για αυτούς που δεν είναι μέλη.

Επιπλέον, θα γίνεται ένας συγχρονισμός με τον τηλεφωνικό κατάλογο του χρήστη για να βρει τους φίλους του στο Messenger, ενώ θα είναι διαθέσιμη και η αναζήτηση για επικοινωνία με όλα τα μέλη του κοινωνικού δικτύου.

Το Facebook από το 2012 στην Ινδία δοκίμαζε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κάποιος το Facebook Messenger χωρίς να είναι μέλος στο κοινωνικό δίκτυο, αλλά μετά από λίγους μήνες σταμάτησε τις δοκιμές.

Τέλος, η δυνατότητα αυτή αναμένεται σύντομα να διατεθεί παγκοσμίως.

Πηγή: e-pcmag.gr

Επτά δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, με τις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση Συντάγματος.
Αναλυτικότερα:
1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α’. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.
1924: Η Δ’ Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.
1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως “νόθο δημοψήφισμα”. Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το “όχι” απέσπασε μόλις το 2,12%.
1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β’ ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.
1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα – παρωδία το “ναι” αποσπά ποσοστό 92,21% και το “όχι” το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.
1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα – παρωδία της Απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.
1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα που αποφάσισε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κληθεί να “εγκρίνει” σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.
Στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός, έκανε λόγο για τελεσίγραφα απο την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι ζητούν, όπως είπε, απο την κυβέρνηση, να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες ρίχνουν δυσβάστακτα βάρη στον λαό και δεν δίνει διέξοδο στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, η στάση των δανειστών αποδεικνύει ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών όχι μόνο δεν ήθελε βιώσιμη συμφωνία, αλλά ίσως και την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ήδη έχει ενημερώσει για την απόφαση της Κυβέρνησης για προσφυγή σε δημοψήφισμα τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καθώς και τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ήδη έχει επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντας για τις κυβερνητικές αποφάσεις και την διεξαγωγή το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτησης για την “έγκριση” της απόφασης της Κυβέρνησης για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.
Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Παππάς.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Το δημοψήφισμα αφορά «κρίσιμα εθνικά θέματα»: προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίας, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.
Oροθετούνται οι βασικές έννοιες, δηλαδή το κρίσιμο εθνικό θέμα.
Ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας
Η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή,
Επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά,
Η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση.
Η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις, που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος Τσίπρα
Ελληνίδες Έλληνες,
Εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη.
Την εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.
Για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Σε όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που αυτές καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον Ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.
Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε. Να προδώσουμε –δηλαδή- τη δική σας εμπιστοσύνη.
Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό EG σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.
Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.
Ζήτηθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας , όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.
Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει: μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω  απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα.
Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα: στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών, δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά η ταπείνωση ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει  και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ελληνίδες και Έλληνες,
Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας.  Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας.
Και η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού.
Πριν από λίγο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκα την διοργάνωση δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει.
Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να επικυρώσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου με ερώτημα την απόδοχη ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.
Ήδη έχω ενημερώσει για την απόφασή μου το Πρόεδρο της Γαλλίας και τη Καγκελάριο της Γερμανίας, το πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ και τους θεσμούς, ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.
Ελληνιδες, Έλληνες
Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας  μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει.
Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα τόπος που γέννησε τη δημοκρατία να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια κοινότητα.
Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό.
Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της. Ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα.
Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν.
Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την ιστορία των Ελλήνων.
Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Ο Γιάννης νοιώθει ότι τον καλεί κοντά του ο Άγιος Πέτρος. Λέει λοιπόν στη γυναίκα του.
-Γυναίκα, ξέρεις ότι σε όλη τη ζωή μου σου στάθηκα πιστός, το ίδιο πιστεύω, και συ. Θέλω να συνεχίσεις να μου είσαι πιστή και τώρα που θα πεθάνω, γιατί αν με απατήσεις, δεν θα μπορώ να ησυχάσω και θα στρυφογυρνάω στο μνήμα μου.
Έδωσε όρκο πίστης η γυναίκα κι έτσι έφυγε ο σύζυγός ήρεμος για το μεγάλο ταξίδι.
Πέρασαν τα χρόνια, πεθαίνει κι η γυναίκα. Όταν έφτασε στο παράδεισο, θέλησε να ξαναδεί τον αγαπημένο της.
-Μπορώ να δω το Γιάννη μου, Άγιε Πέτρο;
-Επώνυμο;
-Ταδόπουλος.
-Δεν τον βρίσκω πουθενά. Μήπως είναι στην κόλαση;
-Αποκλείεται! Ήταν άγιος άνθρωπος ο Γιάννης μου.
Ξαναψάχνει...
-Μπα! Τίποτα! Μήπως είχε κανένα παρατσούκλι;
-Όχι, Γιαννάκη τον λέγαμε!
-Δε βλέπω τίποτα. Βοηθήστε με λίγο, πέστε μου κάποιο χαραχτηριστικό του, κάποια κουβέντα του...
-Πριν πεθάνει, μου ζήτησε να μην τον απατήσω, γιατί θα στρυφογυρνάει στον τάφο του.
-Έτσι πες κυρά μου!... Ρε παιδιά, φωναχτε το Γιάννη τον Ανεμιστήρα!!!

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων ινσουλίνης και φυσικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Αν θέλετε λοιπόν να έχετε μία υγιή καρδιά, η Ιατρική Σχολή του Harvard, συμβουλεύει να αποφεύγετε τις εξής τροφές:

Επεξεργασμένα κρέατα

Πόσο να τρώτε: Κατά προτίμηση καθόλου, ή το πολύ μια μερίδα την εβδομάδα.

Με τον όρο επεξεργασμένα εννοούμε όλα εκείνα τα κρέατα και τα προϊόντα τους, στα οποία προστίθεται αλάτι, νιτρώδη, ή άλλα συντηρητικά. Περιλαμβάνουν χοτ-ντογκ, μπέικον, λουκάνικο, σαλάμι, ζαμπόν, γαλοπούλα, μορταδέλα. Μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, και όχι μόνο, και θα πρέπει να αποφεύγονται.


Επεξεργασμένα δημητριακά

Πόσο να τρώτε: Κατά προτίμηση καθόλου ή το πολύ 7 μερίδες την εβδομάδα.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως το άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ίνες, γλυκά) - με μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, και, ενδεχομένως, εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από την άλλη, συνδέονται με μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως προκαλούν ομαλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, και μπορεί να βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και τη μείωση της πείνας.

Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά

Πόσο να τρώτε: Κατά προτίμηση καθόλου, ή το πολύ δυο μερίδες την εβδομάδα.

Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!