Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Διεθνής Αμνηστία: Οι αστυνομικοί στο Ρίο ντε Τζανέιρο «πρώτα σκοτώνουν και μετά ρωτούν»
Η αστυνομία στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχει σκοτώσει πάνω από 1.500 ανθρώπους μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, συχνά καταχρηστικά, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό να αυξηθεί δραματικά ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στην πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.

Δυσανάλογη χρήση βίας, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες που παρουσιάζονται ως πράξεις νόμιμης αυτοάμυνας, πλήρης ατιμωρησία: η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σκιαγραφεί με ιδιαίτερα μελανά χρώματα τις μεθόδους της στρατιωτικής αστυνομίας της πόλης στην έκθεσή της, η οποία φέρει τον τίτλο Σκότωσες τον γιο μου: δολοφονίες που διαπράχθηκαν από τη στρατιωτική αστυνομία στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι ανθρωποκτονίες σε αστυνομικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1.519 τα τελευταία πέντε χρόνια, αποτελούν δηλαδή τουλάχιστον το 16% των βίαιων θανάτων που έχουν καταγραφεί στην βραζιλιάνικη μεγαλούπολη, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία η Αμνηστία κατηγορεί τη στρατιωτική αστυνομία του Ρίο ντε Τζανέιρο ότι δρα με βάση την αρχή «πρώτα πυροβολείς και μετά κάνεις ερωτήσεις».

Είναι πάντως δύσκολο να αποδοθούν επακριβώς ευθύνες μετά τις ανταλλαγές πυρών που έχουν αποτέλεσμα θανάτους ανθρώπων και ξεσπούν συχνά ανάμεσα σε αστυνομικούς και μέλη συμμοριών που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.

Εξωδικαστικές εκτελέσεις

Ομως η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στο παράδειγμα της φαβέλας (παραγκούπολης) Ακάρι, στο βόρειο τμήμα του Ρίο, όπου οι εννέα στις δέκα ανθρωποκτονίες που αποδόθηκαν στην αστυνομία το 2014 υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» πως αποτελούσαν «εξωδικαστικές εκτελέσεις».

Η λογική του «πολέμου εναντίον των ναρκωτικών» χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για «διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως «εξωδικαστικές εκτελέσεις, απειλές εναντίον κατοίκων στις φαβέλες και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισβολές σε σπίτια, κλοπές και σωματική βία», καταγγέλλει η Αμνηστία.

Στην πράξη, «πολλές από τις υποθέσεις αυτές καταγράφονται (σ.σ. στα αρχεία της αστυνομίας) ως θάνατοι που ακολούθησαν την αντίσταση κατά της αρχής», προκειμένου να αποφεύγεται η διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών και οι δικαστικές διώξεις εναντίον αστυνομικών, τονίζεται στην ίδια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μεταξύ των χωρών που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, η Βραζιλία είναι μια από αυτές όπου καταγράφονται οι περισσότεροι βίαιοι θάνατοι στον κόσμο, με 50.000 δολοφονίες μόνον το 2012, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.
tanea.gr
Ο θρυλικός Μαξ Φον Σίντοφ στο Game of Thrones
Μία πολύ σημαντική προσθήκη στο εξαιρετικό του καστ ανακοίνωσε η παραγωγή του Game of Thrones.

Ο θρυλικός Μαξ Φον Σίντοφ (Η Έβδομη Σφραγίδα, Ο Εξορκιστής) θα ερμηνεύσει το Κοράκι με τα Τρία Μάτια, αυτόν που θα διδάξει στον νεαρό Μπραν Σταρκ πως να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του.

Μία ματιά στο Κοράκι με τα Τρία Μάτια είχαν τη δυνατότητα να ρίξουν οι θεατές στο τέλος της 4ης σεζόν, όταν μετά το μακρύ ταξίδι του ο Μπραν Σταρκ και η συντροφιά του έφτασαν να τον συναντήσουν.

Ο νεαρός Μπραν έβλεπε το κοράκι με τα τρία μάτια ξανά και ξανά στα όνειρά του και αυτό τον καθοδηγούσε.

Καθώς ο Μπραν -τον οποίο δεν είδαμε στην 5η σεζόν- επιστρέφει για την έκτη σεζόν, μαζί του θα δούμε και τον Μαξ Φον Σίντοφ που αναμένεται να τον διδάξει πάνω στο πως θα χειρίζεται τα οράματά του και την ικανότητά του να μπαίνει στο μυαλό των ζώων.

Αυτή δεν είναι η μοναδική προσθήκη στην 6η σεζόν του Game of Thrones.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι ο ηθοποιός Ίαν Μακ Σέιν θα ερμηνεύσει έναν μυστηριώδη ρόλο.

Καθώς οδεύει προς την 6η σεζόν, η σειρά μπαίνει λίγο-πολύ σε αχαρτογράφητα -για τους θαυμαστές του έργου του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν- νερά, καθώς το επόμενο βιβλίο της σειράς δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα και αναμένεται να κυκλοφορήσει λίγο πριν την έναρξη της 6ης σεζόν, τον Απρίλιο του 2016.
Newsroom ΔΟΛ
Με $80 εκατομμύρια ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ παραμένει ο πιο ακριβοπληρωμένος
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Iron Man Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου, τον οποίο καταρτίζει το περιοδικό Forbes, με τους πλέον ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μαζί του στον κατάλογο αυτό φιγουράρουν συνάδελφοί του από το Χόλιγουντ αλλά και για πρώτη φορά από το Μπόλιγουντ.

Ο 50χρονος Ντάουνι, οι απολαβές του οποίου ανήλθαν σε περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια το διάστημα Ιουνίου του 2014 και Ιουνίου του 2015 παραμένει επικεφαλής στη λίστα του Forbes- για τρίτη συνεχόμενη χρονιά όπως επισημαίνει ο Guardian- λόγω της επιτυχίας της ταινίας Εκδικητές: Η εποχή του Ultron (Avengers: Age of Ultron), που συγκέντρωσε κέρδη άνω του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο βετεράνος Κινέζος ηθοποιός Τζάκι Τσαν, ηλικίας 61 ετών, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes κέρδισε τον περασμένο χρόνο 50 εκατομμύρια δολάρια καθώς μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε σε αμερικανοκινεζικές συμπαραγωγές όπως το Dragon Blade.

Τους ξεπερνά ο Τζάκι Τσαν

Ο Τσαν προηγείται αστέρων του Χόλιγουντ όπως ο Βιν Ντίζελ, που κατετάγη τρίτος με ετήσιες απολαβές ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως επίσης των αμερικανών ηθοποιών Μπράντλεϊ Κούπερ, Ανταμ Σάντλερ και Τομ Κρουζ.

Ο Σάντλερ ηλικίας 48 ετών- αν και η ταινία του Pixels είχε χαμηλές επιδόσεις στο παγκόσμιο box office- κέρδισε 41 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο, που προέρχονται εν μέρει από τις συμφωνίες για την παραγωγή ταινιών με την εταιρεία Sony και το δίκτυο Netflix.

Οι πρωταγωνιστές του ινδικού κινηματογράφου Αμιτάμπ Μπατσάν, Σαλμάν Χαν και Ακσάι Κουμάρ βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, με τον 72χρονο Μπατσάν και τον 49χρονο Χαν να έχουν καταλάβει την έβδομη θέση με απολαβές ύψους 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας. Ο Κουμάρ βρίσκεται στην ένατη θέση έχοντας κερδίσει 32,5 εκατομμύρια σε διάστημα ενός έτους.

Με την περίοδο των ταξιδιών να πλησιάζει ολοταχώς, επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (ΑΑΟS) προειδοποιούν ότι οι βαριές βαλίτσες μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στον αυχένα, τους ώμους και τη μέση.

Όπως αναφέρουν, το 2008 μόνο στις ΗΠΑ 53.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων με οξέα προβλήματα που είχαν προκληθεί από τις βαριές βαλίτσες - χώρια οι πολλαπλάσιοι άλλοι που αντιμετωπίστηκαν από γιατρούς στο σπίτι. Αιτία; «Η μεταφορά βαλίτσας που ήταν πολύ μεγάλη ή πολύ βαριά για το μέγεθος και τον σκελετό των ταξιδιωτών» λέει ο δρ Τζέφρι Α. Φριντ, εκπρόσωπος της ΑΑΟS.

Για να μην τραυματίσετε την πλάτη σας (και χαλάσετε τις γιορτές σας), είναι σημαντικό:

* Να μην παραγεμίζετε την βαλίτσα σας

* Να προτιμάτε βαλίτσα με ρόδες

* Να τη σηκώνετε με τα γόνατα λυγισμένα

* Να σφίγγετε τους κοιλιακούς σας όταν τη σηκώνετε και να ρίχνετε το βάρος στα πόδια (όχι στη μέση σας)

* Να αποφεύγετε να περιστρέφετε τη σπονδυλική σας στήλη όσο τη μεταφέρετε.

* Να προσέχετε επίσης πάρα πολύ πώς βγάζετε τη βαλίτσα από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου: να κάνετε αργές και ήρεμες κινήσεις και να την τραβάτε για να ακουμπήσει αμέσως στο έδαφος, πίσω από το αυτοκίνητο.

Πηγή: tanea.gr

Τώρα εξηγείται γιατί μια γυναίκα, είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο, διαμαρτύρεται κάθε λίγο και λιγάκι ότι έχει ξεπαγιάσει από το αιρ-κοντίσιον, ενώ ο άνδρας δίπλα της -σύζυγος ή συνάδελφος- περνά μια χαρά. Απλούστατα, στο θέμα του κλιματισμού υπάρχει μια μεγάλη (ανδρική) συνωμοσία κατά των γυναικών.

Μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα έρχεται να δικαιώσει τις γυναίκες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι από την πρώτη στιγμή που φτιάχθηκαν τα κλιματιστικά, είχαν μια...σεξιστική τάση. Ήσαν -και είναι ακόμη- ρυθμισμένα με βάση τον ταχύτερο ανδρικό μεταβολισμό, που παράγει περισσότερη εσωτερική θερμότητα, αγνοώντας έτσι τις ιδιαιτερότητες του πιο αργού γυναικείου μεταβολισμού.

Οι σχετικές προδιαγραφές (‘εξίσωση θερμικής άνεσης') τέθηκαν από τον Δανό επιστήμονα Ποβλ Όλε Φάνγκερ στη δεκαετία του ΄60 και βασίσθηκαν στον μεταβολισμό ενός 40χρονου άνδρα με βάρος 70 κιλών, ο οποίος ήταν πάντα ντυμένος με κοστούμι.

Ο Φάνγκερ θεωρούσε ιδανική θερμοκρασία για τα -τότε ανδροκρατούμενα- γραφεία τους 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ με βάση τη νέα έρευνα η πιο ‘σωστή' θερμοκρασία είναι οι 24 βαθμοί Κελσίου («σωστή» δεν σημαίνει βέβαια ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν πάντα κάποιοι και κάποιες που δεν θα διαμαρτύρονται).

Η συνέπεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι οι θερμοκρασίες που μέχρι σήμερα βγαίνουν από τα κλιματιστικά, τείνουν να είναι δυσάρεστες για ανθρώπους με διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά και ιδίως για τις γυναίκες. Έτσι, ο μέσος άνδρας νιώθει πιο άνετα σε έναν κλιματιζόμενο χώρο από ό,τι η μέση γυναίκα (συν το γεγονός ότι οι σύγχρονες γυναίκες σχεδόν πάντα είναι πιο ελαφριά ντυμένες σε σχέση με τους άνδρες), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Climate Change", σύμφωνα με το "Science" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν τη φυσιολογία 16 ελαφρά ντυμένων γυναικών ηλικίας 20-30 ετών, ενόσω εργάζονταν σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο-εργαστήριο.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ρυθμοί μεταβολισμού των γυναικών ήσαν σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με εκείνον του 40χρονου άνδρα-πρότυπου για τα κλιματιστικά.

Μία αιτία γι' αυτό είναι ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερα κύτταρα λίπους στο σώμα τους, τα οποία παράγουν λιγότερη θερμότητα σε σχέση με τα μυικά κύτταρα, που έχουν οι άνδρες σε μεγαλύτερη αναλογία.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες ότι η μέση γυναίκα προτιμά θερμοκρασίες περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο άνδρα.

Οι ερευνητές συστήνουν να αναπροσαρμοσθούν οι προδιαγραφές των κλιματιστικών, ώστε να λάβουν υπόψη τους καλύτερα τις μεταβολικές ανάγκες των γυναικών. Χρειάζεται όμως περισσοτερη έρευνα, εωσότου βρεθεί μια νέα ιδανική βιοφυσική «φόρμουλα».

Ο σωστός κλιματισμός (ψύξη ή θέρμανση) σε έναν χώρο πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να βοηθά το ανθρώπινο σώμα να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία των περίπου 37 βαθμών Κελσίου.

Αν ο χώρος είναι υπερβολικά ζεστός ή κρύος, τότε το σώμα αντιδρά χρησιμοποιώντας πρόσθετη ενέργεια (κάτι που εκδηλώνεται είτε με το τουρτούρισμα είτε με την εφίδρωση), ώστε να επανέλθει στη σωστή εσωτερική θερμοκρασία.

Είτε κρυώνει ένας εργαζόμενος, είτε σκάει από τη ζέστη, είναι λιγότερο παραγωγικός. Προηγούμενη αμερικανική μελέτη στους χώρους εργασίας είχε δείξει ότι οι υπάλληλοι των γραφείων κάνουν περισσότερα λάθη, όταν ο χώρος είναι πολύ κρύος από ό,τι όταν είναι πολύ ζεστός.

Από την άλλη, αν ανέβει η μέση θερμοκρασία των κλιματιστικών σε σπίτια και γραφεία, θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
real.gr

Το «φως» της δημοσιότητας είδε η ανατριχιαστική προφητεία της Μπόμπι Κριστίνα Μπράουν λίγες ημέρες μετά το θάνατο της.

Η κόρη της Γουίτνεϊ Χιούστον, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 22 ετών, είχε δηλώσει πως θα καταλήξει σαν την μητέρα της.

Την αποκάλυψη έκανε στην Daily Mail η Αμερικανίδα σκηνοθέτης, Ντάφνι Μπάρακ, η οποία γνωρίστηκε με την Μπόμπι Κριστίνα στις αρχές του 2014.

Τότε η νεαρή κοπέλα είχε δεχθεί να μιλήσει για την μητέρα της στο ντοκιμαντέρ που είχε ξεκινήσει η Μπάρακ για την πολυτάραχη ζωή της Χιούστον.

«Μου λείπει κολασμένα. Αν συναντούσες τη μαμά μια φορά ήσουν για πάντα κολλημένος μαζί της. Ήταν η καρδιά της, το χαμόγελο της. Την αγαπούσαν όλοι» είχε αναφέρει η Μπόμπι Κριστίνα.

Στο κείμενο της στην Daily Mail, η Mπάρακ ανέφερε όσα έζησε κοντά στην άτυχη κοπέλα, τονίζοντας πως «ήταν εξαρτημένη από τα χάπια. Έστελνε τον Γκόρντον να της τα φέρνει. Ήταν πραγματικά ανήσυχη μέχρι να έρθει. Ζούσε σε έναν δικό της κόσμο…»

Μάλιστα, όταν τη ρώτησε τι θέλει να κάνει στη ζωή της απάντησε: «Γράφω μουσική σαν την μαμά. Θέλω να παίξω σε μια ταινία εκείνη. Μόνο εγώ μπορώ να τραγουδήσω όπως η μαμά. Πιθανότατα θα καταλήξω έτσι…».

Δυστυχώς, η προφητεία της επαληθεύτηκε καθώς στις 31 Ιανουαρίου του 2014 βρέθηκε αναίσθητη στην μπανιέρα της έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και χαπιών. Βρήκε τον ίδιο τραγικό θάνατο, όπως η μητέρα της, η οποία επίσης είχε βρεθεί αναίσθητη μέσα σε μπανιέρα ξενοδοχείου του Μπέβερλι Χιλς τον Φεβρουάριο του 2012.

Πηγή: star.gr
iPhone_6_camera
Μία φωτογραφία της οθόνης του επερχόμενου Apple iPhone 6S δείχνει ότι είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζει λειτουργία Force Touch. 
Η φωτογραφία της οθόνης του iPhone 6S που έχει διαρρεύσει δείχνει ένα πιο παχύ μπροστινό πάνελ, το οποίο για τους περισσότερους υπονοεί ότι έχουν γίνει όλες εκείνες οι απαραίτητες αλλαγές και ενισχύσεις στο πλαίσιο ώστε να μπορεί να δεχτεί την τεχνολογία Force Touch. Οι φωτογραφίες και όλες οι διαρροές προέρχονται από κινέζικο site, το οποίο δείχνει και τις δύο όψεις του πάνελ της οθόνης του iPhone 6S που αναμένεται να κάνει σύντομα την επίσημη εμφάνισή του.
iPhone-6s-Ecran-Force-Touch
[Image credit Nowhereelse.fr]
Η τεχνολογία Force Touch, την οποία για πρώτη φορά συναντήσαμε στο Apple Watch και αργότερα έκανε την εμφάνισή της στην ανανεωμένη γκάμα MacBook της Apple, αντιλαμβάνεται τη δύναμη που ασκείται σε κάθε πάτημα της οθόνης, προκειμένου να δίνονται διαφορετικές εντολές ανάλογα με τη δύναμη που ασκεί κανείς πάνω στο μπροστινό πάνελ.
touch-iphone
Το συνολικό πάχος της συσκευής φέρεται να είναι 7,1 χιλιοστά, σε αντίθεση με τα 6,9 χιλιοστά του iPhone 6. Άλλα στοιχεία που εκτιμάται ότι θα έχει το iPhone 6S είναι ο ταχύτερος επεξεργαστής Α9, με μνήμη RAM στα 2 GB, βελτιωμένος αισθητήρας Touch ID, πλαίσιο κατασκευασμένο από ανθεκτικό αλουμίνιο και κάμερα 12 Megapixel στο πίσω μέρος της συσκευής.
pestaola.gr

Ενώπιον του ήλιου δεν είμαστε όλοι ίσοι. Έτσι, οι καστανοί και οι μελαχρινοί διαθέτουν ένα φυσικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους κοκκινομάλληδες και τους ξανθούς, των οποίων το ανοιχτόχρωμο δέρμα περιέχει πολύ λιγότερες ποσότητες μελανίνης και κατ’ επέκταση κινδυνεύουν περισσότερο από ένα πιθανό ηλιακό έγκαυμα βραχυπρόθεσμα, όπως και από φωτογήρανση, καθώς και από την εκδήλωση κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος μακροπρόθεσμα.
Μάλιστα, κάθε φωτότυπος έχει ορισμένα λεπτά ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο καθημερινά, πάντα με αντηλιακό και τις σωστές ώρες. Επιπλέον, ο ήλιος επιδρά σε συγκεκριμένες δερματολογικές ασθένειες από τις οποίες υποφέρουμε ήδη και μπορεί να τις επιδεινώσει, να τις κάνει να υποτροπιάσουν ή αντίθετα να λειτουργήσει ως θεραπευτικό μέσο, όπως επίσης μπορεί να προκαλέσει και κάποιες δερματοπάθειες.
Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο κινδυνεύουμε από τον ήλιο, χρειάζεται να βρούμε ποιος είναι ο φωτότυπός μας. Ειδικότερα, διακρίνουμε 6 φωτότυπους.
-Οι Έλληνες ανήκουμε κυρίως στον 3ο ή τον 4ο φωτότυπο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μικρότερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα, αφού περισσότερο κινδυνεύουν οι φωτότυποι 1 ή 2, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν δέρμα που μαυρίζει καθόλου ή ελάχιστα, κόκκινα μαλλιά η ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια.
-Τα παιδιά πρέπει να προσέχουν περισσότερο τον ήλιο, αφού έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο ηλιακό έγκαυμα από έναν ενήλικο με τον ίδιο φωτότυπο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι εγκαύματα σε παιδιά κάτω των 18 ετών πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους και μάλιστα στην πιο επιθετική μορφή: το κακοήθες μελάνωμα.
Βασικοί κανόνες προστασίας για να χαιρόμαστε τον ήλιο με ασφάλεια
-Παιδιά αλλά και ενήλικες με πολλές ή επικίνδυνες ελιές στο σώμα τους, ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος που οφείλεται στον ήλιο, πρέπει να αποφεύγουν ακόμη περισσότερο την έκθεση στον ήλιο.
-Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (12.00 – 16.00) και να χρησιμοποιούμε αντηλιακό τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα στα μέρη που εκτίθενται στον ήλιο, ακόμη κι όταν κινούμαστε στην πόλη.
-Επιλέγουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας αν έχουμε φωτότυπο 1 και 2, πάνω από 25 τους χειμερινούς μήνες και 50 τους καλοκαιρινούς. Φωτότυποι 3 και 4 μπορούν να χρησιμοποιούν τους ίδιους δείκτες. Όταν όμως μαυρίσουν μπορούν να πέσουν σε δείκτη 30 ή 20. Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται σε ιδανική ποσότητα για να «πετύχουμε» το δείκτη προστασίας που αναγράφει κι επιπλέον να το ανανεώνουμε κάθε 2-4 ώρες αν ιδρώνουμε και μετά το κολύμπι.
-Τα μωρά μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να κάθονται στον ήλιο και δεν συνίσταται η χρήση αντηλιακού.
-Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και να χρησιμοποιούν αντηλιακά με φυσικά φίλτρα έως 2 ετών, ενώ τα μεγαλύτερα με φυσικά και χημικά φίλτρα, αφού τα χημικά προφυλάσσουν καλύτερα από την υπεριώδη Α, η ένταση της οποίας είναι σχεδόν η ίδια όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μεικτά αντηλιακά πρέπει να φοράνε και οι ενήλικες στην παραλία, γιατί τα φυσικά φίλτρα είναι αυτά που είναι ανθεκτικά στο νερό. Στην πόλη μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο χημικά φίλτρα, γιατί απλώνονται καλύτερα.
Επειδή το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκύψει ακόμα και κάτω από την ομπρέλα ή όταν κολυμπάμε στη θάλασσα, γι’ αυτό και πρέπει να βάζουμε πάντα αντηλιακό, ενώ το καπέλο και τα γυαλιά είναι απαραίτητα.
-Η ποσότητα του αντηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούμε για να ισχύει ο δείκτης προστασίας είναι μια συσκευασία των 50 γραμμάριων το μήνα για το πρόσωπο και το λαιμό και των 200 γραμμαρίων για σώμα. Οι ποσότητες βέβαια είναι ανάλογες του μεγέθους του καθενός μας. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε επίσης στα αντηλιακά, είναι η υφή και για ποια περιοχή του σώματος το θέλουμε. Έτσι άτομα με ακμή πρέπει να προτιμούν ειδικά μη λιπαρά αντηλιακά ή αυτά που είναι σε μορφή γέλης, ενώ μεγαλύτερα άτομα πιο πλούσιες υφές κρέμας που βοηθούν το δέρμα τους να παραμένει πιο ενυδατωμένο και ελαστικό. Αν πρόκειται να κάνουμε χρήση σε αραιωμένο τριχωτό κεφαλής ή σε άνδρες με αυξημένη τριχοφυΐα, τότε τα σπρέι είναι πιο κατάλληλα. Τα αντηλιακά όπως και όλες οι κρέμες είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δεν τα αφήνουμε στο αμάξι και τα προφυλάσσουμε από τον ήλιο στην παραλία.
Καλλυντικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο
Υπάρχουν όμως και άλλες ουσίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να αυξήσουμε την προστασία του δέρματος μας από τον ήλιο, τονίζει η κ. Λαμπρινοπούλου, αλλά και να μπορούμε να συνεχίσουμε την αντιγηραντική αγωγή στο σπίτι και το καλοκαίρι.
Έτσι, καλλυντικά που περιέχουν βιταμίνη C δρουν φωτοπροστατευτικά και λευκαντικά (χρήσιμη ιδιότητα ειδικά σε πανάδες και κηλίδες), ενώ παράλληλα μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί ο ήλιος και είναι υπεύθυνες τόσο για φωτογήρανση όσο και για προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες του δέρματος. Οι κρέμες που περιέχουν βιταμίνη C θα πρέπει να μένουν σε δροσερό μέρος, να προσέχουμε να κλείνουμε καλά το καπάκι γιατί οξειδώνονται και να είναι σε περιεκτικότητα άνω του 2% ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές. Μάλιστα, καλύτερες είναι αυτές που η φαρμακοτεχνική τους μορφή εξασφαλίζει βραδεία αποδέσμευση ώστε να ελαχιστοποιείται η οξείδωση τους.
Κρέμες αντιγηραντικές, αξιόλογες γι’ αυτή την περίοδο είναι αυτές που περιέχουν συνένζυμο Q10, του οποίου την αντιοξειδωτική δράση γνωρίζουμε, όμως δεν ξέρουμε ότι υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα, συμβάλλοντας στη μείωση των ελεύθερων ριζών και βρίσκεται μειωμένο στις φωτοεκτεθειμένες περιοχές. Έτσι λοιπόν, η χρήση τέτοιων προϊόντων ειδικά αν αυτά είναι σε μορφή νανοσωματιδίων, ώστε να απορροφάται καλύτερα από τα κύτταρα, συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση ενός νεανικού δέρματος.
Το δέρμα όμως αυτή την εποχή, ιδίως όταν κάνουμε τις διακοπές μας στη θάλασσα, χρειάζεται και καλή ενυδάτωση, αφού ο ήλιος, ο αέρας, και το θαλασσινό νερό το ξηραίνουν με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρυτίδων. Κρέμες με κεραμίδια, που δρουν σαν πραγματικά κεραμίδια και μειώνουν τη διαδερμική απώλεια νερού και υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους που το συγκρατεί, επιτυγχάνουν εξαιρετική ενυδάτωση στο πρόσωπο. Για το σώμα μια καλή πρόταση είναι η ουρία, ουσία με έντονη ενυδατική δράση και η βρώμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα για τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα τα οποία έχουν παθολογικά ξηρό δέρμα. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν και μαλακτική δράση, ενώ η βρώμη έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, θεραπεύοντας έτσι από τους μικροερεθισμούς που προκαλούνται στην παραλία ή από τον ήλιο.
Η επίδραση του ήλιου στις δερματικές παθήσεις
Ο ήλιος συχνά θεραπεύει κάποιες παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση, μία αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται σε ανθρώπους με κληρονομική προδιάθεση, σε περιόδους στρες, με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων π.χ. για ψυχιατρικά ή καρδιολογικά νοσήματα και η οποία εκδηλώνεται συνήθως με κόκκινες πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχρωμο ή λευκό λέπι. Ο ήλιος δρα ευεργετικά στην ψωρίαση επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες του επιβραδύνουν τη διαδικασία της ανανέωσης των επιδερμιδικών κυττάρων, δρώντας ανοσοκατασταλτικά, καθώς κι επειδή έχει μία ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Κάποιες όμως μορφές ψωρίασης όπως η φλυκταινώδης ή η ερυθροδερμική, μπορεί να επιδεινωθούν με τον ήλιο.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που χαρακτηρίζεται από λιπαρό λέπι και ερυθρές πλάκες στο δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο και στο στήθος, επιδεινώνεται εξαιτίας της συναισθηματικής πίεσης, ενώ παρουσιάζει έξαρση τους χειμερινούς μήνες, κυρίως όταν υπάρχει δηλαδή κρύο και υγρασία. Αντίθετα ο ήλιος και η θάλασσα προκαλούν ύφεση της νόσου. Γενικά οι δερματίτιδες βοηθούνται από τον ήλιο, λόγω της ανοσοκατασταλτικής του δράσης.
Η ακμή, σημειώνει η κ. Λαμπρινοπούλου είναι άλλη μια νόσος που βοηθά ο ήλιος, αφού μειώνει το προπιονικό βακτηρίδιο, που είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν ακμή. Επίσης, το μαύρισμα έχει καλυπτική δράση, ενώ το θαλασσινό νερό ξεραίνει τις φλυκταινώδεις βλάβες.
Ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει ή και να προκαλέσει υποτροπή κάποιων νοσημάτων, όπως του απλού έρπη. Ο έρπης εμφανίζεται κατά κανόνα στα χείλη με τη μορφή φυσαλίδων κι οφείλεται σε έναν ιό που είναι μεταδοτικός κι όταν μολυνθούμε βρίσκεται στον οργανισμό μας και υποτροπιάζει όταν είμαστε κουρασμένοι, στρεσαρισμένοι, ή έχουμε πυρετό. Όμως και η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει στην υποτροπή του επιχείλιου έρπητα. Έτσι, κυρίως αν έχουμε εμφανίσει επιχείλιο έρπητα στο παρελθόν, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό στικ για τα χείλη με υψηλό δείκτη προστασίας.
Η λεύκη, μία αυτοάνοση δερματοπάθεια στην οποία για κάποιον άγνωστο λόγο ο ίδιος ο οργανισμός καταστρέφει ορισμένα μελανοκύτταρα κι έτσι δεν παράγεται μελανίνη στα σημεία εκείνα του σώματος, οπότε και το δέρμα ασπρίζει, επίσης επιδεινώνεται. Αν και η ελεγχόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί την κυριότερη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου, ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να την επιδεινώσει. Τόσο η λεύκη όσο και η ψωρίαση εμφανίζουν φαινόμενο Koebner που χαρακτηρίζεται από επέκταση της νόσου μετά από έγκαυμα ή τραυματισμό. Θα πρέπει να προστατεύουμε τις περιοχές που έχουν υποστεί λεύκη με ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί έγκαυμα και οι ασθενείς να είναι στον ήλιο αυστηρά τις σωστές ώρες.
Ο ήλιος σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, συνήθως λίγες ώρες μετά την έκθεσή τους σε αυτόν. Η αλλεργία αυτή εκδηλώνεται με ερυθρότητα, οίδημα και φυσαλίδες στα σημεία του δέρματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, κατά κανόνα στο ντεκολτέ, τους ώμους, τα μπράτσα, το λαιμό και σπάνια στο πρόσωπο. Η αλλεργία αυτή ονομάζεται πολύμορφο εκ φωτός ερύθημα και υποχωρεί όσο μαυρίζουμε, επανέρχεται όμως συχνά το επόμενο καλοκαίρι με τα πρώτα μπάνια. Η λύση είναι να την προλάβουμε κάνοντας μέσα στο χειμώνα τα φωτοτέστ όπου ακτινοβολούμε σημεία του δέρματος με UVA & UVB ακτινοβολία, αναπαράγοντας έτσι τη νόσο, αφού μία από τις δύο υπεριώδεις ακτίνες είναι που την προκαλεί. Μετά κάνουμε φωτόλουτρα με την υπεριώδη που δεν έχουμε αλλεργία κι έτσι συνήθως απευαισθητοποιούμαστε.
Υπάρχει όμως και η φωτοτοξική αντίδραση, όπου έχουμε έντονη ερυθρότητα που συχνά συνοδεύεται από πόνο και εμφανίζεται αποκλειστικά στα φωτοεκτεθειμένα μέρη, ενώ στη φωτοαλλεργία μπορεί το εξάνθημα να επεκτείνεται και στα προστατευμένα μέρη του δέρματος. Αυτή την αντίδραση την προκαλούν ορισμένα φάρμακα συστηματικά ή τοπικά όπως ρετινοειδή για τη θεραπεία της ακμής ή της ψωρίασης, αντινεοπλασματικά, ορισμένα διουρητικά κ.ά.
Για να απολαμβάνουμε λοιπόν τον ήλιο χωρίς άμεσες ή απώτερες συνέπειες, χρειάζεται προσοχή και τήρηση των κανόνων προστασίας.
Πηγή: boro.gr
Στα ημιτελικά του Παγκοσμίου η Εθνική πόλο μετά από ματς-θρίλερ
Δέκα χρόνια μετά το χάλκινο μετάλλιο του Μόντρεαλ, η εθνική ανδρών βρίσκεται ξανά στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης!

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άντεξε σε έναν προημιτελικό-θρίλερ απέναντι στην Αυστραλία στο Παγκόσμιο του Καζάν και νίκησε με 12-11 στα πέναλτι, αφού πρώτα ο Φουντούλης είχε ισοφαρίσει σε 7-7, τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του κανονικού αγώνα.

Η ελληνική ομάδα προκρίθηκε αήττητη στην τετράδα και την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την Κροατία, διεκδικώντας το εισιτήριο για τον τελικό, αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τα οκτάλεπτα: 1-0, 1-3, 3-1, 2-3 (κ.α.), 5-4 (πεν.)

Πίνακας του Πικάσο, η εξαγωγή του οποίου έχει απαγορευτεί από τις ισπανικές αρχές, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σε σκάφος στην Κορσική.
Η αξία του πίνακα, που ονομάζεται «Κεφάλι νεαρής γυναίκας», υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Το έργο τέχνης κατασχέθηκε από τελωνειακούς, πριν εξαχθεί στην Ελβετία.
Ο καπετάνιος του σκάφους παρουσίασε μόνο ένα έγγραφο αξιολόγησης του έργου καθώς και μία περίληψη δικαστικής απόφασης γραμμένη στην ισπανική γλώσσα τον Μάιο του 2015 που προερχόταν από την ισπανική Audencia Nacional, η οποία επιβεβαίωνε ότι επρόκειτο για ισπανικό εθνικό θησαυρό που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να βγει από την Ισπανία.
Ο πίνακας ανήκει στον Χάιμε Μποτίν, διάσημο Ισπανό τραπεζίτη, η οικογένεια του οποίου είχε συμμετάσχει στην ίδρυση της τράπεζας Santander το 1857, που έγινε ο πρώτος τραπεζικός όμιλος της χώρας.
Ο 79χρονος άνδρας, που διετέλεσε πρόεδρος του ομίλου από το 1999 έως το 2004, δεν βρισκόταν πάνω στο σκάφος.
Το αίτημα εξαγωγής που καταγράφηκε στο τελωνείο της Μπαστιά (στην Κορσική) δεν έγινε στο όνομά του. Ένα πρώτο αίτημα είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ισπανία προκειμένου ο πίνακας να εγκαταλείψει οριστικά το ισπανικό έδαφος με προορισμό το Λονδίνο.
Το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε την αντίθεσή του και το 2015 η Audencia Nacional, μία από τις ανώτατες δικαστικές αρχές στην Ισπανία, έκρινε επίσης ότι το έργο είναι μη εξαγώγιμο λόγω του ότι ανήκει «στα αγαθά πολιτιστικού ενδιαφέροντος», που δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν το ισπανικό έδαφος.

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015 καταβάλλονται τα Οικογενειακά Επιδόματα Β’ τριμήνου 2015 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι 26-6-2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η πληρωμή αφορά 235.463 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 64.921.421,42€.
Ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης διευκρινίζει ότι, όσοι από τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων υπέβαλαν αίτηση Α21 έως τις 26-6-2015 και δεν τους καταβληθεί το επίδομα μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr), στην ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στον ΟΓΑ. Η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους, οι οποίοι πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ δικαιολογητικά, θα γίνει μετά την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού (Κεντρική Υπηρεσία ή αρμόδιο Υποκατάστημα).
Επίσης, επισημαίνεται ότι μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21, ο αιτών να εκτυπώνει το έντυπο και να προβαίνει σε έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσε. Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων στο έντυπο Α21 θα πρέπει, άμεσα, να προβαίνει σε διόρθωση των στοιχείων και επανάληψη της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21).
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!