Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ταινία Τζέιμς Μποντ; Απλά, ο ηγέτης της Β.Κορέας με τις γυναίκες (του)
Μοιάζει εικόνα βγαλμένη από ταινία του Τζέιμς Μποντ της δεκαετίας του 1970. Είναι όμως από την Βόρειο Κορέα του 2015.

Το καθεστώς έδωσε στη δημοσιότητα ένα ακόμα στιγμιότυπο, όπου ο νεαρός ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακολουθεί συναυλία του γυναικείου συγκροτήματος Moranbong, παρέα με δεκάδες νεαρές αξιωματικούς.

Δίπλα του, πάντως, κάθεται η σύζυγός του.

Η παράσταση δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη γέννηση της χώρας.

Ακολούθησε και φωτογραφία με τα μέλη του συγκροτήματος Moranbong:

Newsroom ΔΟΛ


Η πλειονότητα των 8 εκατομμυρίων τόνων πλαστικών που απορρίπτονται στους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο, προέρχεται από μόλις πέντε χώρες, την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το κοινό αυτών των χωρών είναι ότι βιώνουν ταχεία οικονομική ανάπτυξη, μειωμένη φτώχεια και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση των πλαστικών και τα συγκεκριμένα ασιατικά κράτη δεν διαθέτουν ακόμα κατάλληλη υποδομή διαχείρισης αποβλήτων για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.
Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ακόμα πιο ανησυχητικές, καθώς υπολογίζεται πως έως το 2025, η κατανάλωση πλαστικών στην Ασία θα αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό, ξεπερνώντας τους 200 εκατομμύρια τόνους. Αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων, σε δέκα μόλις χρόνια ο ωκεανός μπορεί να περιέχει ένα τόνο πλαστικών για κάθε τρεις τόνους ψαριών, αναφέρει η μελέτη του οργανισμού Ocean Conservancy.
«Οι παρεμβάσεις σε αυτές τις πέντε χώρες μπορούν να μειώσουν τη ροή πλαστικών αποβλήτων κατά περίπου 45 τοις εκατό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια», αναφέρει η έκθεση.
Οι ερευνητές κατέληξαν στις πέντε καλύτερες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας, όπως τη μετατροπή αποβλήτων σε καύσιμα (αεριοποίηση) και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών αποκομιδής.
 «Η συντονισμένη δράση, με τη μορφή ετήσιων δαπανών ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαχείριση των αποβλήτων, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δυναμική αγορά δευτερογενών πόρων, να προσελκύσει επενδύσεις στα συστήματα συσκευασίας και ανάκτησης, και φυσικά να αφήσει τους ωκεανούς να ευδοκιμήσουν», αναφέρει η έκθεση.
Όπως είναι λογικό, η επέκταση των παρεμβάσεων αυτών και σε άλλες χώρες θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα.


Οι δημοτικές αρχές του Όσλο αποφάσισαν την απαγόρευση των αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης έως το 2019, σηματοδοτώντας την πρώτη ολοκληρωμένη και μόνιμη τέτοια απαγόρευση για μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το νέο δημοτικό συμβούλιο, το σχέδιο αυτό θα ωφελήσει όλους τους πολίτες, παρά τις επιφυλάξεις των επιχειρηματιών που φοβούνται μείωση της κίνησης του αγοραστικού κοινού στο κέντρο της πόλης.
«Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες αλλά και για τα καταστήματα», δήλωσε η Λαν Μαρί Νγκουγιέν Μπεργκ, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων στο Όσλο.
Σύμφωνα με τα σχέδια, ο δήμος θα κατασκευάσει τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων πριν από το 2019 και τις επόμενες δημοτικές εκλογές, και θα προωθήσει παράλληλα μαζικές επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές.
Εξαιρέσεις προβλέπονται για αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες και οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα στα καταστήματα, αναφέρει η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ θα υπάρξουν διάφορες δοκιμαστικές περίοδοι πριν την εφαρμογή του μέτρου.
Αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν στο παρελθόν απαγορεύσει προσωρινά τα αυτοκίνητα στα κέντρα των πόλεων τους, όπως το Παρίσι τον περασμένο μήνα.
Άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και η Μαδρίτη έχουν εισάγει οικονομικές επιβαρύνσεις στους οδηγούς για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο.
Το Όσλο έχει περίπου 600.000 κατοίκους, ενώ σχεδόν 350.000 αυτοκίνητα κυκλοφορούν σε ολόκληρη την πόλη. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ζουν έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά εντός των ορίων της αστικής περιοχής του Όσλο.
naftemporiki.gr

Πιο γρήγορα από το παρελθόν φαίνεται ότι ωριμάζουμε, καθώς το νοητό όριο της μέσης ηλικίας από τα 40 έτη έχει πέσει στα 35, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

«Οι σημερινοί τριανταπεντάρηδες αισθάνονται τις πιέσεις της μέσης ηλικίας που παλαιότερα γίνονταν αισθητές μετά τα 40», εξηγεί το ολλανδικό κέντρο για την ποιότητα ζωής της εταιρείας Philips.

Σύμφωνα με την Κέιτι Χάρτλεϊ, διευθύντρια του κέντρου που στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής, το οικονομικό άγχος και η αγωνία για την υγεία που συναντώνται μετά τα 40, αρχίζουν πλέον να «καταδιώκουν» τους ανθρώπους από τα 35 τους χρόνια.

Σε ποσοστό σχεδόν 80% οι 35άρηδες που ερωτήθηκαν από Ίδρυμα Philipsδήλωσαν ότι τους απασχολούν οικονομικά θέματα, ενώ τα τρία τέταρτα αυτών παραδέχθηκε ότι τους απασχολεί η υγεία τους.

Οι έννοιες αυτές, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν συρρικνώσει την περίοδο της νεότητας κατά πέντε χρόνια, φέρνοντας τη μέση ηλικία πιο κοντά.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνητών, οι οικονομικές έννοιες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση για τους Αμερικανούς, οι οποίοι δήλωσαν «προβληματισμένοι» σε ποσοστό άνω του 74% –διπλάσιο σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα το 2004.

Παρόμοιο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένο από την κατάσταση της υγείας τους και το βιοτικό τους επίπεδο. «Ο ρόλος των γιατρών παραμένει σημαντικός.

Το 55% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να θεωρούν τους γιατρούς πρωταρχική πηγή ενημέρωσης, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το διαδίκτυο», επισημαίνει η κα Χάρλεϊ.

«Η αρχική εντύπωση είναι ότι όλα βαίνουν καλώς. Όλοι αισθανόμαστε καλά με την υγεία και το βιοτικό μας επίπεδο. Εάν όμως κοιτάξει κανείς πιο βαθιά, θα δει ότι οι Αμερικανοί, εν προκειμένω, παλεύουν να ισορροπήσουν το χρόνο που αφιερώνουν στην οικογένεια και τη δουλειά τους, ενώ τα οικονομικά ζητήματα τους προκαλούν μεγάλο στρες», συμπληρώνει.

real.gr

Όσο εύκολα προσθέτει λειτουργίες, άλλο τόσο εύκολα τις αποσύρει, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν την αποδοχή τους από τους χρήστες. Νέο “θύμα” της Google είναι η κατάργηση της φωνητικής εντολής “OK Google” από τη desktop έκδοση του Chrome browser, η οποία είχε γίνει διαθέσιμη τον Μάιο του 2014.

Οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τη φωνητική αναζήτηση λέγοντας την φράση “OK Google” είτε από το google.com, είτε από νέα καρτέλα.

Ωστόσο, η εντολή θα παραμείνει ενεργή στις mobile εκδόσεις του Chrome browser, καθώς και στα Chromebooks, ενώ η δυνατότητα πραγματοποίησης φωνητικής αναζήτησης θα είναι εφικτή για όλους πατώντας στο εικονίδιο του μικροφώνου στην μπάρα διευθύνσεων του browser ή search box του google.com.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι στην επόμενη έκδοση του Chrome browser (Chrome 47) θα καταργηθεί και το κέντρο ειδοποιήσεων, το οποίο δεν τράβηξε τελικά το ενδιαφέρον των χρηστών.

Πηγή: techgear.gr

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από επιστήμονες του London School of Hygiene and Tropical Medicine, τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες οι οποίες διέμεναν σε περιοχές που είχαν κοντά κάποια χωματερή έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποιες γενετικές ανωμαλίες, όπως είναι το σύνδρομο Down.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία από 23 περιοχές όπου υπάρχουν χωματερές, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και τα συνέδεσαν με την υγεία των κατοίκων της περιοχής σε απόσταση κάτω των 3 χιλιομέτρων από τη χωματερή. Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία με τους κατοίκους που διέμεναν από 3-7 χιλιόμετρα μακριά από τη χωματερή.
Διαπίστωσαν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που έμεναν σε απόσταση μέχρι 3 χιλιόμετρα από τη χωματερή, είχαν χρωματοσωμικές ανωμαλίες σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν από τις μητέρες που έμεναν από 3-7 χιλιόμετρα μακριά από τη χωματερή.
Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει τους κινδύνους μιας χωματερής για τη δημόσια υγεία. Η ίδια ομάδα επιστημόνων είχε διαπιστώσει και στο παρελθόν σε άλλη μελέτη κινδύνους που διατρέχουν οι έγκυες και τα μωρά τους όταν μένουν κοντά σε χωματερή. Σύμφωνα με την μελέτη εκείνη οι μη χρωματοσωμικές ασθένειες που καταγράφηκαν στα παιδιά αυτά, περιελάμβαναν ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο μυελό, καρδιαγγειακές ασθένειες, ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος και λαγωχειλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και μια μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο British Medical Journal το 2001, είχε συσχετίσει επίσης τις γενετικές ανωμαλίες όπως το μικρό βάρος των βρεφών και άλλων συγγενών ανωμαλιών με τη διαμονή των μητέρων σε περιοχές που είχαν πολύ κοντά χωματερή.
Ωστόσο, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ποιος τοξικός παράγοντας ή χημική ουσία από τις χωματερές προκαλεί τα νοσήματα αυτά, είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η αιτιολογική σχέση μεταξύ των χωματερών και των ασθενειών.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τα κράτη-μέλη της να μειώσουν τις χωματερές με άλλους τρόπους επεξεργασίας των αποβλήτων.

Είναι το notification που κανείς δεν θα θέλει να δει. Αυτό που θα ενημερώνει τον χρήστη πως ο λογαριασμός του έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο χωρίς τη βούλησή του. Μέχρι σήμερα, ένας χρήστης δεν μπορούσε να καταλάβει την στιγμή που κάποιος άλλος προσπαθούσε να παραβιάσει την προσωπική του σελίδα στο Facebook. Τώρα πλέον, όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος ασφαλείας Αλεξ Στάμος, θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης του κάθε χρήστη.
«Αυτού του είδους οι παραβιάσεις δεν έρχονται μόνο από επαγγελματίες χάκερς. Συνήθως είναι πιο σοβαρές απ’ ότι νομίζουμε αφού αφορούν προσωπικά δεδομένα», τόνισε σε συνέντευξή του ωστόσο ξεκαθάρισε πως κάθε φορά που κάποιος χρήστης θα βλέπει τη συγκεκριμένη ενημέρωση δεν θα σημαίνει αυτόματα ότι ο λογαριασμός του παραβιάστηκε από κάποιον ξένο αλλά μπορεί ο υπολογιστής ή το smartphone που χρησιμοποιεί ο χρήστης, να έχει βρεθεί στα χέρια κάποιου άλλου.
Η εταιρεία προτείνει πάντως σε περίπτωση που κάποιος χρήστης δει τη συγκεκριμένη ειδοποίηση, να τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα μήνυμα με συγκεκριμένες οδηγίες, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Πιστεύουμε ότι ο λογαριασμός στο Facebook ενδέχεται να έχει γίνει στόχος επίθεσης. Ενεργοποιώντας το Login Approvals, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά από την είσοδο στο λογαριασμό σας, ανθρώπους που προσπαθούν να παραβιάσουν το λογαριασμό σας. Κάθε φορά που ο λογαριασμός σας ενεργοποιείται από μια διαφορετική συσκευή ή browser, θα σας στέλνουμε έναν κωδικό ασφαλείας στο κινητό σας τηλέφωνο, ώστε να μπορείτε μόνο εσείς να κάνετε log in».
fb_9

Με 2.014 μόνιμους και εποχικούς θα ενισχυθούν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο πακέτο των θέσεων αφορά σε μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας που θα προσληφθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη προκήρυξη περιλαμβάνει 226 θέσεις ΠΕ και ΥΕ και η δεύτερη αναμένεται σε λίγες μέρες και θα περιλαμβάνει ειδικότητες για ΔΕ και ΤΕ. Παράλληλα με εποχικούς υπαλλήλους θα ενισχυθούν τα ΕΛΤΑ, οι δήμοι, η ΔΕΗ, τα μουσεία κ.λπ. Ανάμεσα στις ειδικότητες που ζητούνται είναι: βρεφονηπιοκόμοι, τεχνίτες, μηχανικοί, διανομείς, οδηγοί, νοσηλευτές, γιατροί, χειριστές μηχανημάτων, μουσικοί, καθαριστές κ.ά.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΣΕΩΝ

Υπ. Υγείας         985
Υπ. Δικαιοσύνης 151
Δήμοι    338
ΔΕΗ      70
Μουσεία            12
Περιφέρειες       24
ΕΥΔΑΠ  175
ΕΛΤΑ    132
ΦοΔΣΑ  125
ΕΛΓΟ    2

132 διανομείς, διοικητικοί και οδηγοί στα ΕΛΤΑ – Αιτήσεις έως τις 26 Οκτωβρίου
Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι προσλήψεις στα ΕΛΤΑ. Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες πρόσληψης για 132 εποχικούς. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις των οδηγών θα πρέπει να προσκομίσουν: δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ ειδικοτήτων: (α) Τεχνικού Αυτοκινήτων Οχημάτων ή (β) Εκπαιδευτή Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων ή Πτυχίο Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ΤΕΕ ειδικότητας Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου ή απολυτήριο τίτλο Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου τμήματος Μηχανικών Αυτοκινήτων ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότητας Μηχανών Αυτοκινήτου ή Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ του ν. 1346/1983 ειδικότητας Μηχανοτεχνίτη, β) ισχύουσα επαγγελματική άδεια οδήγησης Γ’ κατηγορίας, γ) πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) και δ) κάρτα Ψηφιακού Ταχογράφου Οδηγού, η οποία να είναι σε ισχύ και η οποία εκδίδεται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Συντήρησης και Λειτουργίας Εφαρμογών του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: α) στις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, β) στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και συγκεκριμένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα τη διαδρομή: Εντυπα αιτήσεων -Διαγωνισμών Φορέων – Εποχικού (ΣΟΧ), γ) στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (www.kep.gov.gr), απ’ όπου μέσω της διαδρομής: Σύνδεσμοι – Ανεξάρτητες και άλλες αρχές – ΑΣΕΠ θα οδηγηθούν στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και από εκεί θα έχουν πρόσβαση στα έντυπα μέσω της διαδρομής: Εντυπα αιτήσεων – Διαγωνισμών Φορέων – Εποχικού (ΣΟΧ).
32 προσλήψεις εποχικών στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου ανακοινώνει την πρόσληψη 32 ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του δήμου. Αναλυτικά θα προσληφθούν: 6 ΔΕ Οδηγών Απορριμματοφόρων (με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου), 2 ΔΕ Μηχανικών Οχημάτων και 24 ΥΕ Εργατών/τριών καθαριότητας. Διεύθυνση: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά 24. Τ.Κ. 56224 Εύοσμος Ν. Θεσσαλονίκης, (τηλ. επικοινωνίας: 2313 302193, 2313 302126). Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα γίνονται δεκτά ως τις 23 Οκτωβρίου.
125 μηχανικοί και τεχνίτες στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Προθεσμία ως τις 22 Οκτωβρίου έχουν οι υποψήφιοι για τις 125 εποχικές θέσεις στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά οι θέσεις είναι: 3 ΠΕ Χημικών Μηχανικών, 4 ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος, 3 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, 2 ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, 2 ΠΕ Χημικών, 1 ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, 1 ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, 1 ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών, 3 ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, 1 ΤΕ Μηχανικών (Πολιτικών Εργων Υποδομής, 7 ΤΕ Λογιστών, 5 ΔΕ ή ΥΕ Μηχανοτεχνιτών – Αυτοκινήτων, 2 ΔΕ Παρασκευαστών, 11 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Εργων, 1 ΔΕ ή ΥΕ Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων, 3 ΔΕ ή ΥΕ Ηλεκτροτεχνιτών Αυτοκινήτων, 1 ΔΕ ή ΥΕ Ηλεκτροσυγκολλητών, 5 ΔΕ ή ΥΕ Τεχνιτών Υδραυλικών, 3 ΔΕ Ζυγιστών, 14 ΔΕ ή ΥΕ Οδηγών, 8 ΔΕ Εποπτών Καθαριότητας και 42 ΥΕ Εργατών. Αιτήσεις ως τις 22/10 στη διεύθυνση: Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Φράγκων 6-8, 54626 Θεσσαλονίκη, απευθύνοντάς την στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας (τηλ. επικοινωνίας: 2310508800). Σημειώνεται πως η υποβολή της αίτησης θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ταχυδρομείου.
175 εποχικοί οδηγοί, εργάτες και καταμετρητές στην ΕΥΔΑΠ
Στην πρόσληψη 175 εποχικών υπαλλήλων θα προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ. Η προκήρυξη θα σταλεί στο ΑΣΕΠ τις επόμενες μέρες για έγκριση. Αναλυτικά από την κατανομή των θέσεων προκύπτει ότι θα απασχοληθούν: πενήντα (50) άτομα κατηγορίας ΔΕ Καταμετρητές, εκατό (100) άτομα κατηγορίας ΥΕ Εργάτες και είκοσι πέντε (25) άτομα κατηγορίας ΔΕ Οδηγοί. Οσοι προσληφθούν θα εργαστούν για δύο μήνες σε φορείς της ΕΤΔΑΠ. Το μισθολογικό κόστος για το υπό πρόσληψη προσωπικό, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας, με μηνιαίες μικτές αποδοχές 760,00 € κατ’ άτομο, με προσαύξηση τριετιών προϋπηρεσίας, ήτοι έως τρεις (3) τριετίες για τους καταμετρητές και οδηγούς εκ ποσοστού 10% εκάστη και έως έξι (6) για τους εργάτες εκ ποσοστού 5% εκάστη. Για τις θέσεις των καταμετρητών ζητούνται: οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας, και γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: i) επεξεργασίας κειμένων, ii) υπολογιστικών φύλλων και iii) υπηρεσιών Διαδικτύου. Οι υποψήφιοι οδηγοί οφείλουν να προσκομίσουν: α) Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ ειδικοτήτων: (i) Τεχνικού Αυτοκινήτων Οχημάτων ή (ii) Εκπαιδευτή Υποψήφιων Οδηγών Αυτοκινήτων ή πτυχίο Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ΤΕΕ ειδικότητας Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου ή απολυτήριος τίτλος Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου τμήματος Μηχανικών Αυτοκινήτων ή τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότητας Μηχανών Αυτοκινήτου ή Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ), β) ισχύουσες επαγγελματικές άδειες οδήγησης Γ’ και Δ’ κατηγορίας και γ) πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) για όσους απαιτείται.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Την ώρα που οι ηλεκτρονικές πληρωμές μόλις που αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους στην Ελλάδα, η πρωτοπόρος Σουηδία ετοιμάζεται για το επόμενο, ιστορικό βήμα: τη σχεδόν πλήρη κατάργηση των μετρητών.
«Τα μετρητά παραμένουν σημαντικό μέσο πληρωμών στις αγορές πολλών χωρών, αυτό όμως δεν ισχύει πλέον στη Σουηδία. Η χρήση μετρητών είναι περιορισμένη και μειώνεται ταχύτατα» λέει ο Νίκλας Άρβιντσον του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας KTH.
Σε μια χώρα όπου οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιούνται ακόμα και για τα μικρότερα ποσά, τα μετρητά που βρίσκονται σε κυκλοφορία περιορίζονται σήμερα στις 80 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 8 δισ. ευρώ), μια σημαντική μείωση σε σχέση με μόλις πριν από έξι χρόνια, όταν κυκλοφορούσαν στην αγορά 106 δισ. κορώνες.
«Από το ποσό αυτό, μόνο το 40 με 60 τοις εκατό βρίσκονται πραγματικά σε κυκλοφορία» έδειξε η μελέτη του KTH. Τα υπόλοιπα μετρητά βρίσκονται καταχωνιασμένα σε σπίτια ή τραπεζικές θυρίδες ή κυκλοφορούν στην παραοικονομία.
Πέρα από τις κάρτες και τις υπηρεσίες e-banking, ένα σημαντικό εργαλείο που επιταχύνει τη μεταμόρφωση της χώρας είναι το Swish, ένα app που αναπτύχθηκε από μεγάλες σουηδικές και δανέζικες τράπεζες και επιτρέπει άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών σε πραγματικό χρόνο.
Το Swish έφερε επανάσταση στον τραπεζικό τομέα της Σουηδίας, ο οποίος εξάλλου πρωτοπορεί στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας, λέει ο Άρβιντσον.  «Η επιτυχία εξαρτάται επίσης από τη σουηδική παράδοση της υιοθέτησης υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών» προσθέτει.
Εκτός του ότι μειώνουν τα κόστη και απλοποιούν τις πληρωμές, οι ψηφιακές συναλλαγές προσφέρουν επίσης διαφάνεια. Ήδη, αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως και απλά δεν δέχονται μετρητά.
«Στα καταστήματα που δέχονται χαρτονομίσματα και κέρματα, ο πελάτης πρέπει να εξηγεί από πού προέρχονται τα μετρητά, σύμφωνα με τους κανονισμούς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» αναφέρει ο Άρβιντσον. Το προσωπικό των τραπεζών είναι εξάλλου υποχρεωμένο να ειδοποιεί την αστυνομία σε περίπτωση ύποπτων συναλλαγών.
Η μελέτη του KTH αναγνωρίζει πάντως ότι η μεταμόρφωση της Σουηδίας σε χώρα χωρίς μετρητά αποτελεί πρόκληση για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες -κυρίως ηλικιωμένους που ζουν στην επαρχία. Άλλες κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα είναι οι άστεγοι και οι παράτυποι μετανάστες: σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, θα βρίσκονται ακόμα περισσότερο στο έλεος της κυβέρνησης για την επιβίωσή τους.
Το μέλλον θα δείξει αν η ιδέα του Swish θα επεκταθεί πέρα από τη Σουηδία. Όπως το θέτει ο Άρβιντσον, «το Swish είναι καταπληκτική ιδέα, όμως η υιοθέτησή του σε διεθνές επίπεδο θα αποτελούσε πρόκληση, κυρίως επειδή απαιτείται χρόνος για να αλλάξουν από τη βάση τους τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών».
«Δεν είναι όμως αδύνατο να συμβεί στο εξωτερικό μια τραπεζική επανάσταση βασισμένη στο Swish».
Πηγή: in.gr
Μπάσκετ: Ο Παναθηναϊκός νίκησε για δεύτερη φορά τον Ολυμπιακό
Ο Παναθηναϊκός νίκησε για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες τον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Οι Πράσινοι επικράτησαν σε ματς-θρίλερ στο ΟΑΚΑ με 73-69, στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 2η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ.

Ηταν ένα τρελό παιχνίδι, με τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί απόλυτα στο παρκέ στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν προηγήθηκε με 30-15 (8'), αλλά τον Παναθηναϊκό να παίζει επιθετική άμυνα στη συνέχεια και να μειώνει εντυπωσιακά τα ποσοστά των Ερυθρολεύκων.  Οι Πράσινοι «μάζεψαν» τη διαφορά στο ημίχρονο (41-43) και το παιχνίδι έγινε ντέρμπι έως το 34'. Ενα ξέσπασμα του Παναθηναϊκού (11-2) δημιούργησε μία διαφορά δέκα πόντων τρία λεπτά πριν από το τέλος (67-57). Με πρωταγωνιστή τον Παπαπέτρου ο Ολυμπιακός μείωσε σε 67-61 και 71-67 με τρίποντο του Σπανούλη στα 38''. Με δύο βολές ο Παπαπέτρου μείωσε σε 71-69 (21''), αλλά αμέσως μετά ο Φελντέιν -πάλι με βολές- πέτυχε το 73-69 για να ακολουθήσει ένα ακόμα λάθος του Σπανούλη στην τελευταία επίθεση.

Ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε όταν οι επιθέσεις του ήταν ορθολογικές. Άρχισε το ματς με 5/5 τρίποντα, ενώ ο Σπανούλης μοίρασε μεν 10 ασιστ, αλλά οι εννέα ήταν στο α' μέρος! Ο αρχηγός του Ολυμπιακού τέλειωσε το ματς με επτά πόντους έχοντας 3/11 σουτ και επτά λάθη! Παράλληλα τα σουτ των παικτών του Ολυμπιακού από την περιφέρεια έβρισκαν... σίδερο. Ενα ακόμα σημείο που κρίθηκε το ματς ήταν τα λάθη. Πολλά και από τις δύο ομάδες, αλλά η επιθετική άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν η αιτία για τα περισσότερα ερυθρόλευκα λάθη που έγιναν στο β' μέρος.

Οι Πράσινοι πήραν σημαντική βοήθεια από περισσότερους παίκτες. Ραντούλιτσα και Γκιστ έκαναν τρομερή δουλειά κοντά στα καλάθια, ενώ σε κρίσιμα σημεία πέτυχαν καθοριστικά καλάθια οι Φελντέιν και Παύλοβιτς. Κι ακόμα ήταν ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά του Κούζμιτς στην προσπάθεια να μαζευτεί η διαφορά έως το τέλος του ημιχρόμου.  

Ο Παναθηναϊκός τέλειωσε το ματς με 22/43 δίποντα, 6/18 τρίποντα, 11/16 βολές, 28-10 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 17 λάθη, 12 κλεψίματα, ένα κόψιμο.

Ο Ολυμπιακός είχε 14/29 δίποντα, 8/24 τρίποντα, 17/23 βολές, 26-7 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 18 λάθη, 9 κλεψίματα, δύο κοψίματα.

Τα δεκάλεπτα: 18-32, 41-43, 56-55, 73-69

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10, Φελντίν 12 (2), Γκιστ 7 (9 ριμπ.), Καλάθης 2 (5 ασ.), Κούζμιτς 8, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 11 (2), Ραντούλιτσα 11, Διαμαντίδης 5 (1), Παπαγιάννης, Λούντζης.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 13 (3), Σπανούλης 7 (1/6 τρ., 10 ασ.), Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 13 (1), Μάντζαρης 8 (2), Γιανγκ 6, Στρόμπερι 4, Τσαϊρέλης, Αγραβάνης 3 (1), Χάκετ 2, Λοτζέσκι 11, Αθηναίου.

tanea.gr

Απαραίτητη θα είναι η ομπρέλα σε πολλές περιοχές της χώρας σήμερα Τρίτη. Τοπικές νεφώσεις, με σποραδικές βροχές, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.
Από το βράδυ, στα βορειοδυτικά, τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα θα υπάρχει στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
Αναλυτική πρόγνωση για την Τρίτη από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία, όπου τη νύχτα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ. Αργά τη νύχτα θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί και βαθμιαία στα δυτικά δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών, κυρίως στα νότια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με μικρή πιθανότητα ασθενών σποραδικών βροχών.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με ασθενείς σποραδικές βροχές που τη νύχτα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ. Αργά τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!