Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ποια είναι τα πιο νυσταλέα ζώα του πλανήτη;
Αν σας ρωτούσε κανείς "ποιο είναι το πιο νυσταλέο ζώο του πλανήτη;", ποιο πιστεύετε ότι κοιμάται πιο πολύ, τι θα απαντούσατε; Ίσως ο βραδύπους; Ή κάποιο νυκτόβιο που ζει είναι ξύπνιο τις λίγες ώρες που πέφτει το σκοτάδι;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα διαφορετικά είδη ζώων κοιμούνται για... διαφορετικούς λόγους. " Ο ύπνος είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα ζώα γίνονται αυτάρκη" εξηγεί ο Dr Jerome Siegel, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ύπνου του πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια. Κάποια ζώα όντως κοιμούνται πολλές ώρες αλλά μια άγνωστη πτυχή είναι το πόσες ώρες περνούν τρώγοντας. Συνήθως τα ζώα που τρώνε τροφές με χαμηλότερο θερμιδικό δείκτη, κοιμούνται λιγότερο και αυτό γιατί θέλουν πολλές ώρες για να βρουν, να μασήσουν και να μεταβολίσουν όλη την τροφή που χρειάζονται. Τα φυτοφάγα κοιμούνται κατά κανόνα λιγότερο από τα σαρκοβόρα γιατί χρειάζονται περισσότερες ώρες για να κορέσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Όπως π.χ. οι καμηλοπαρδάλεις. Ή τα κοάλα που κοιμούνται περίπου 14 ώρες τη μέρα και... ξεκουράζονται άλλες 5. Γιατί τις υπόλοιπες 6 ώρες μασάνε αδιαλείπτως τα φύλλα ευκαλύπτου με τα οποία τρέφονται.
Οι... αϋπνίες είναι επίσης ένας αμυντικός μηχανισμός για τα ζώα. Τα ζώα που κοιμούνται λιγότερο είναι λιγότερο ευάλωτα απέναντι στους θηρευτές τους, εξηγεί ο Dr John Lesku από το La Trobe University της Μελβούρνης.
Οι θηρευτές συνήθως δεν ανησυχούν για άλλους θηρευτές, ειδικά όταν ζουν σε αγέλες, όπως τα λιοντάρια. Επίσης, τα ζώα που δεν βρίσκουν εύκολα τροφή, κοιμούνται περισσότερο για να μπαίνουν σε κατάσταση... εξοικονόμησης ενέργειας.
Πάντως οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πόσες ώρες κοιμούνται τα ζώα όταν ζουν άγρια, στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα ζώα σε αιχμαλωσία τα οποία συνήθως παρατηρούν οι επιστήμονες, κατά κανόνα κοιμούνται πολύ περισσότερες ώρες, κάνοντας δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για το ποια είναι τελικά τα πιο νυσταλέα πλάσματα του πλανήτη...
news.gr

Ενώ το ανοσοποιητικό μας σύστημα δίνει τον δικό του αγώνα για να μας προστατεύσει, κάποια "πονηρά" μικρόβια έχουν μάθει να κρύβονται εκεί που δεν το περιμένουμε. Δείτε ποια είναι και πώς μπορείτε να τα κρατήσετε καθαρά.

1. Αλατοπίπερο

Το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερα από 200 άτομα για να διαπιστώσει πού κατοικούν τα περισσότερα μικρόβια στα σπίτια μας. Σε 20 περίπου άτομα ανιχνεύτηκε ρινοϊός (το κοινό κρυολόγημα) και όταν τους ζητήθηκε να πουν ποιες είναι οι 10 επιφάνειες που ακουμπάνε πιο συχνά, από τις 160 που υπήρχαν στο ερωτηματολόγιο σχεδόν το 100% απάντησε θετικά στο αλατοπίπερο.

2. Σιφόνι νεροχύτη

Είναι το μέρος απ' όπου θεωρητικά περνάει διαρκώς καυτό νερό και σαπουνάδα και όλοι νομίζουμε ότι είναι το πιο καθαρό μέσα στην κουζίνα. Στην πραγματικότητα, το σιφόνι είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη. Η υγρασία και τα υπολείμματα των τροφών δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Για να αφαιρείτε τις μυρωδιές από το σιφόνι και να διασπάτε τις λιπαρές ουσίες, έτσι ώστε να μη γίνονται πηγή μικροβίων, ρίχνετε συχνά διάλυμα από 1/2 φλ. σόδα και 1/2 φλ. ξίδι. Θα απολυμάνετε αυτό το τμήμα της αποχεύτευσης οικονομικά και οικολογικά.

3. Πλυντήριο πιάτων

Ποιος θα περίμενε ότι το μέρος όπου πλένουμε τα πιάτα είναι και το πιο συνηθισμένο μέρος που κρύβει μούχλα και μύκητες. Τσεκάρετε για μούχλα γύρω από τα λάστιχα της πόρτας. Αν δεν την καθαρίσετε εγκαίρως, κάθε φορά που εσείς νομίζετε ότι πλένετε τα πιάτα τα μικρόβια θα κολλάνε επάνω τους και θα πολλαπλασιάζονται. Το ίδιο διάλυμα μαγειρικής σόδας με ξίδι είναι ιδανικό και για το πλυντήριο πιάτων. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να καθαρίσετε με ένα πανί τα λάστιχα και το διάλυμα σόδας για να απολυμάνετε τις σωληνώσεις του πλυντηρίου.

4. Πόρτα και λάστιχα ψυγείου

Σίγουρα καθαρίζετε συχνά τις θήκες και τις επιφάνειες του ψυγείου σας, αλλά πόσο συχνά καθαρίζετε την πόρτα του ψυγείου και τα λάστιχά του; Είναι η τέλεια κρυψώνα για μούχλα και μύκητες και έρχεστε σε επαφή μαζί τους κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του για να πάρετε οτιδήποτε.

5. Χαλιά

Σκεφτείτε τα χαλιά σαν μια τεράστια αποθήκη σκόνης. Ακόμα κι αν τα σκούπιζετε πολύ τακτικά, μικροσκοπικά σωματίδια και νεκρά κύτταρα παγιδεύονται επάνω τους. Γι’ αυτό μην περιμένετε να δείτε τη σκόνη να κάθεται επάνω τους για να τα καθαρίσετε. Έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια βρίσκονται παγιδευμένα βαθιά μέσα στο πέλος τους. Εκτός από την ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και ξίδι και σκουπίστε με μια απαλή βούρτα την επιφάνειά τους για να απομάκρυνετε όσα περισσότερα μικρόβια μπορείτε.

6. Πλυντήριο ρούχων

Τα μικρόβια και η μούχλα αγαπούν την υγρασία των πλυντηρίων, γι’ αυτό φροντίζετε να βγάζετε γρήγορα τα νωπά ρούχα από μέσα και αφήνετε την πόρτα ανοιχτή για να στεγνώνει καλά ο κάδος. Είναι σημαντικό δύο περίπου φορές τον χρόνο (μπορεί και μία, ανάλογα τη χρήση) να κάνετε μια πλύση χωρίς ρούχα και χωρίς απορρυπαντικό, βάζοντας 1 φλ. ξίδι στη θήκη του απορρυπαντικού.

Πηγή: faysbook.gr
Η Φλωρεντία και άλλες 29 πόλεις που πρέπει να δεις οπωσδήποτε
Τις 30 καλύτερες πόλεις του κόσμου εκτός των ΗΠΑ, που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να επισκεφτεί μια φορά στη ζωή του, δημοσίευσε το διάσημο ταξιδιωτικό περιοδικό Condé Nast Traveler, μετά από ψηφοφορία μεταξύ 128.000 αναγνωστών του.
Σύμφωνα λοιπόν με τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών παγκοσμίως, η πιο όμορφη πόλη είναι η Φλωρεντία. Στη λίστα υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες, αλλά επίσης το Κίοτο της Ιαπωνίας, το Κέηπ Τάουν στη Νότια Αφρική, η Ιερουσαλήμ και τρεις πόλεις του Καναδά.
Δυστυχώς, η Αθήνα δεν είναι στη λίστα.
Δείτε εδώ τις εντυπωσιακές φωτογραφίες. 
Η κατάταξη των καλύτερων πόλεων, με αντίστροφη μέτρηση, είναι η εξής (αρχίστε να σβήνετε...)

  1. Στοκχόλμη, Σουηδία
  1. Δρέσδη, Γερμανία
  1. Σανγκάη, Κίνα
  1. Δουβλίνο, Ιρλανδία
  1. Χονγκ Κονγκ
  1. Σιγκαπούρη
  1. Βικτόρια, Καναδάς
  1. Κεμπέκ, Καναδάς
  1. Μαδρίτη, Ισπανία
  1. Σιένα, Ιταλία
  1. Εδιμβούργο, Σκοτία
  1. Βανκούβερ, Καναδάς
  1. Λουκέρνη, Ελβετία
  1. Αμστερνταμ, Ολλανδία
  1. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
  1. Τόκιο, Ιαπωνία
  1. Βαρκελώνη, Ισπανία
  1. Βενετία, Ιταλία
  1. Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
  1. Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
  1. Λονδίνο, Αγγλία
  1. Κιότο, Ιαπωνία
  1. Μπριζ, Βέλγιο
  1. Πράγα, Τσεχία
  1. Ρώμη, Ιταλία
  1. Παρίσι, Γαλλία
  1. Σίδνεϊ, Αυστραλία
  1. Βιέννη, Αυστρία
  1. Βουδαπέστη, Ουγγαρία
  1. Φλωρεντία, Ιταλία

Τώρα που αναζητούμε ιδέες για να μειώσουμε κι άλλο το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου και να οδηγούμε ένα οικολογικό μοντέλο, εκτιμώ ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη συνεισφορά του φυσικού αερίου.

Οδηγώντας ένα όχημα με φυσικό αέριο επιτυγχάνουμε σημαντική οικονομία στο κόστος καυσίμου ανά χιλιόμετρο.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος για το κόστος του καυσίμου δείχνει ότι το φυσικό αέριο εξασφαλίζει εξοικονόμηση πάνω από το 50% σε σχέση με τη βενζίνη και πάνω από το 30% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Επίσης, ένα κιλό φυσικό αέριο περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο άλλων καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα, 1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρο βενζίνη, 1,3 λίτρο πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο.

Η Fiat είναι για περισσότερα από 15 χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός οχημάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Προσφέρει τη μεγαλύτερη φιλική προς το περιβάλλον γκάμα αυτοκινήτων διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου/βενζίνης).

Οδήγησα το Fiat Panda 0.9 Twinair 80 CNG με επίπεδο εξοπλισμού Lounge και ξέχασα την υπόθεση κόστος καυσίμου. Για 100 χλμ. καταναλώνει 3,1 κιλά φυσικού αερίου, δαπάνη μόλις 2.635 ευρώ (3,1Χ0,85)!

Ο υπερτροφοδοτούμενος δικύλινδρος κινητήρας 900 κ.εκ. TwinAir Turbo διπλού καυσίμου χρησιμοποιεί ειδικά εξαρτήματα στο σύστημα τροφοδοσίας, τις βαλβίδες και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του κινητήρα.

Το αξιόπιστο σύνολο αποδίδει 80 ίππους, αλλά παράγει και έντονο θόρυβο. Πρώτα καταναλώνει την ποσότητα φυσικού αερίου και μόλις αυτή εξαντληθεί, ξεκινά αυτόματα η τροφοδότηση της βενζίνης.

Κάτω από το δάπεδο τοποθετήθηκαν δύο δεξαμενές φυσικού αερίου συνολικής χωρητικότητας 12 κιλών, ενώ το ρεζερβουάρ βενζίνης δέχεται έως και 32 λίτρα υγρό καύσιμο.

Οι επιδόσεις είναι πιο αργές σε σχέση με την αμιγώς βενζινοκίνητη έκδοση. Τα πρώτα 100χλμ./ώρα έρχονται σε 12,8’’, ενώ η τελική φθάνει 168 χλμ./ώρα.

Εχοντας υψηλότερη απόσταση από το έδαφος (+54 χλστ.), σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις του ιταλικού αυτοκινήτου, ξεπερνά και πολλές δυσκολίες σε ανώμαλο δρόμο. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα συνήθισα τον ράθυμο ρυθμό κίνησης.

Η ηχομόνωση όμως απαιτεί βελτίωση. Πάντως, κάθε παρατήρηση μπαίνει σε δεύτερο πλάνο, λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού κόστους για καύσιμα και των μηδενικών τελών κυκλοφορίας (86 γρ. CO2/χλμ.).

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο η νέα κλίμακα των τελών κυκλοφορίας να απαλλάσσει όλα τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου. Μια δίκαιη τοποθέτηση, την οποία επικροτώ.

Το μόνο που απαιτείται είναι μεγαλύτερος αριθμός πρατηρίων.

Κοστίζει 13.150 ευρώ (Lounge), 12.550 ευρώ (Pop). Το ιταλικό supermini με την πολύ χαμηλή κατανάλωση, τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, την άριστη ευελιξία, πρακτικότητα και άνεση, αξίζει την επιπλέον δαπάνη των 2.000- 3.000 ευρώ, αν διανύονται τουλάχιστον 15.000 χλμ. τον χρόνο.
real.gr
Σταμάτησαν νεκροφόρα για υπερβολική ταχύτητα και βρήκαν μισό τόνο χαβιάρι
Mε το στόμα ανοικτό έμειναν οι ρώσοι αστυνομικοί που σταμάτησαν για έλεγχο μια νεκροφόρα, λόγω του ότι ο οδηγός είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα.

Όταν άνοιξαν το πίσω μέρος διαπίστωσαν ότι κάτω από τα λουλούδια και τα στεφάνια που συνόδευαν το φέρετρο υπήρχαν περίπου 500 κιλά χαβιάρι.

Από περιέργεια άνοιξαν και την κάσα, για να διαπιστώσουν ότι και εκεί υπήρχε μόνο χαβιάρι.

Ο οδηγός της νεκροφόρας και ο συνοδηγός δήλωσαν άγνοια. Είπαν ότι ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών στο οποίο εργάζονται τούς είπε να πάνε τη νεκροφόρα σε διπλανή πόλη, ώστε η σορός να εξεταστεί από ιατροδικαστή.

Δεν είναι βέβαιο ότι πείστηκαν τα όργανα της τάξης, δεδομένου ότι -όπως αναφέρει και το Associated Press- η παραγωγή χαβιαριού υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους στη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!