Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015


Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποίησαν παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Μελέτησαν το άνοιγμα του στόματος μεγάλων σαρκοβόρων και φυτοφάγων δεινοσαύρων και διαπίστωσαν ότι δεν ήταν οι Τυραννόσαυροι εκείνοι που είχαν το μεγαλύτερο άνοιγμα στόματος αλλά οι Αλλόσαυροι.

Το κεφάλι των Αλλόσαυρων είχε μήκος περίπου ένα μέτρο και σύμφωνα με τη νέα μελέτη όταν άνοιγαν το στόμα τους η απόσταση της άνω γνάθου με την κάτω άγγιζε τα 90 εκατοστά! Το μέγιστο άνοιγμα του στόματος των T.rex ήταν περίπου 80 εκατοστά.

Σύμφωνα με τη μελέτη βέβαια οι Τυραννόσαυροι διέθεταν πιο ισχυρούς μύες από τους Αλλόσαυρους και έτσι το άνοιγμα του στόματος τους μπορεί να ήταν μικρότερο αλλά ήταν πολύ πιο ισχυρό. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της διατροφής των δεινοσαύρων.


Ο μεγαλύτερος φτερωτός δεινόσαυρος
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Ντε Πάλμα, έφορο παλαιοντολογίας σπονδυλωτών στοπ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παλμ Μπιτς στη Φλόριδα ανακάλυψε ένα άγνωστο μέχρι είδος δεινοσαύρου.

Τα απολιθώματα του βρέθηκαν στην Νότια Ντακότα για αυτό και έλαβε το όνομα Ντακοράπτορας. Ηταν ένας δεινόσαυρος καλυμμένος με φτερά και πούπουλα. Είχε μήκος περίπου 5.5 μέτρων γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο με φτε

ρά που γνωρίζουμε. Ηταν σύμφωνα με τους ερευνητές πολύ ευκίνητος αλλά και μοχθηρός και τον παρομοιάζουν στις ικανότητες και την επιθετικότητα με τους Βελισοράπτορες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των δεινοσαύρων τόσο ως προς το μέγεθος τους όσο και ως προς την μετατροπή τους σε πτηνά.

«Αυτός ο δεινόσαυρος συμπληρώνει το κενό στο μέγεθος των δεινοσαύρων ανάμεσα στα μικρότερα θερόποδα και τα μεγαλύτερα είδη όπως οι Τυραννόσαυροι» αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπούμχαμ, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Κάνσας που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

tovima.gr

Η Βικτόρια Μπέκαμ θα πρέπει να κάνει χώρο στην προθήκη του τζακιού της για να τοποθετήσει το νέο της βραβείο που μόλις κέρδισε η ομώνυμη εταιρεία ρούχων που έχει.

Την Δευτέρα το βράδυ η Βικτόρια στην απονομή των British Luxury Awards που έγιναν στο Ντόρτσεστερ, κέρδισε το βραβείο Luxury Brand of the Year. Και στην απονομή φόρεσε ένα μακρύ χρυσό φόρεμα από τη δική της συλλογή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το βραβείο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από διακρίσεις που έχει ήδη λάβει η Βικτόρια ως σχεδιάστρια μόδας συμπεριλαμβανομένων το βραβείο Brand Of The Year το 2014, για το οποίο είναι υποψήφια και φέτος.

real.gr

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του Synchrotron Radiation Research Institute δημιούργησαν ένα νέο τύπο γυαλιού.

Το γυαλί αυτό αποτελείται από οξείδιο του αργιλίου ή αλουμίνα, μια ανόργανη χημική ένωση του οξυγόνου και του αργιλίου.

Πρόκειται για ένα διάφανο και ιδιαίτερα ανθεκτικό γυαλί με τους ερευνητές να έχουν ξεκινήσει τώρα την προσπάθεια ανάπτυξης μιας μεθόδου για την μαζική παραγωγή του ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

Το γυαλί αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε παράθυρα κτιρίων και αυτοκινήτων αλλά και σε οθόνες κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports».

Πηγή: tovima.gr

Η αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός δείκτης υγείας, γι' αυτό και η μέτρησή της πρέπει να γίνεται σωστά, προκειμένου να έχετε αντιπροσωπευτική εικόνα.
Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης γίνεται με το πιεσόμετρο, είτε αυτόματο ηλεκτρονικό είτε υδραργυρικό.

Για να μετρήσετε σωστά την πίεσή σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα (το πανί που τυλίγει το χέρι) του πιεσόμετρου στον αριστερό ή στο δεξιό βραχίονα, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα, και το ακουστικό πάνω από την αρτηρία που βρίσκεται στη εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του χεριού.

Φουσκώνετε την περιχειρίδα ώσπου να εξαφανιστεί ο σφυγμός στον καρπό, πράγμα που σημαίνει ότι ή πίεση μέσα στην περιχειρίδα ξεπερνά την πίεση της αρτηρίας και η κυκλοφορία του αίματος έχει σταματήσει. Αφήνετε κατόπιν τον αέρα να φεύγει σιγά–σιγά. Το σημείο στο οποίο ακούγεται ο πρώτος ήχος, αντιστοιχεί στη συστολική πίεση. Συνεχίζετε να αφήνετε τον αέρα να διαφεύγει. Το επίπεδο της πίεσης στο οποίο τελικά εξαφανίζονται οι ήχοι αντιστοιχεί στη διαστολική πίεση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Υπέρτασης, για να είναι το αποτέλεσμα της μέτρησης πραγματικό, πρέπει να ακολουθείτε τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

-Τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη μέτρηση της πίεσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τον καφέ και το κάπνισμα (φυσικά, καλό είναι να μην καπνίζετε καθόλου).

-Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε καθιστή θέση. Αν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί κάποιες φορές να σας ζητήσει να κάνετε μετρήσεις και σε όρθια θέση για να διαπιστώσει αν η πίεση πέφτει υπερβολικά στην ορθοστασία (ορθοστατική υπόταση).

-Για τη μέτρηση της πίεσης πρέπει πρώτα να μείνετε σε καθιστή θέση για περίπου 5 λεπτά.

-Η πλάτη σας να ακουμπά στη ράχη της καρέκλας και το μπράτσο να είναι χαλαρά ακουμπισμένο σε σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι).

-Η περιχειρίδα τοποθετείται έτσι ώστε να εφαρμόζει καλά κατευθείαν πάνω στον βραχίονα (μπράτσο) χωρίς να παρεμβάλλεται το μανίκι.

-Αν το μανίκι σας είναι σφικτό θα πρέπει να το βγάζετε.

-Η περιχειρίδα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ύψος της καρδιάς.

-Η άκρη του ακουστικού τοποθετείται στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα χωρίς να καλύπτεται τελείως από την περιχειρίδα.

-Βεβαιωθείτε ότι το πιεσόμετρό σας δείχνει ακριβώς 0 πριν το χρησιμοποιήσετε.-Φουσκώνετε το πιεσόμετρο μέχρι το 200-220 mmHg. Ξεφουσκώνετε αργά (περίπου 10 mmHg κάθε 5 δευτερόλεπτα).

-Συστολική πίεση είναι το σημείο που εμφανίζεται (ακούγεται) ο ρυθμικός χτύπος, όσο αδύνατος και να είναι.

-Διαστολική πίεση είναι το σημείο όπου ο ρυθμικός ήχος παύει να ακούγεται.

-Η πίεση πρέπει να καταγράφεται σε χιλιοστά π.χ. συστολική πίεση 160 και διαστολική 90 mmHg και όχι 16 και 9.

-Το πιεσόμετρο σας έχει ενδείξεις (γραμμές) για κάθε 2 χιλιοστά πίεσης π.χ. 90, 92, 94, 96 κ.λπ. Η πίεση δεν πρέπει να στρογγυλοποιείται όπως π.χ. 160/95 mmHg αλλά να καταγράφεται με λεπτομέρεια στο τελικό ζυγό (όχι μονό) ψηφίο π.χ. 162/94 mmHg.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν δύο μετρήσεις της πίεσης κάθε φορά, με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτά μεταξύ των μετρήσεων. Στη δεύτερη μέτρηση, η πίεση είναι συνήθως χαμηλότερη. Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης μέτρησης (πάνω από 10 mmHg) γίνεται και τρίτη μέτρηση. Όλες οι μετρήσεις καταγράφονται.

Πηγή: boro.gr

Χθες τα social media πλημμύρισαν με εικόνες με το μαγικό ηλιοβασίλεμα που εντυπωσίασε και αιφνιδίασε τους Αθηναίους. Οχι, όμως, και τους επιστήμονες, οι οποίοι περίμεναν ότι κάτι… ιδιαίτερο θα συμβεί χθες στον αττικό ουρανό! Γιατί, όμως, ο ουρανός έγινε χθες κόκκινος;
Αστροφυσικοί και μετεωρολόγοι είχαν παρατηρήσει ότι χθες και σήμερα θα υπάρξει έξαρση της γεωμαγνητικής δραστηριότητας εξαιτίας της εμφάνισης του Σέλαος σε αρκετά νοτιότερες περιοχές απ’ ό,τι συνήθως.
Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, εξήγησε στο iefimerida.gr το επιστημονικό φαινόμενο, το οποίο «προκάλεσε» το εντυπωσιακό θέαμα που απολαύσαμε χθες.
«Το ηλιοβασίλεμα ήταν απόρροια των καιρικών φαινομένων του Διαστήματος. Ο διαστημικός καιρός και οι ηλιακές λεγόμενες καταιγίδες δεν μοιάζουν με τις γήινες καταιγίδες, αλλά συνδέονται άμεσα με τη δραστηριότητα του Ήλιου μας.
Η δραστηριότητα αυτή οφείλεται κυρίως στην παρουσία μιας γιγάντιας ηλιακής κηλίδας (AR2443), η οποία την 1η Νοεμβρίου εκτεινόταν σε μήκος 175.000 χλμ. από την μία άκρη στην άλλη. Οι ηλιακές κηλίδες είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και η παρουσία τους επιδρά στα διάφορα γήινα καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας. Οι κηλίδες αυτές εμφανίζονται κυρίως στη διάρκεια έντονης ηλιακής δραστηριότητας, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 11 χρόνια», μας είπε ο κ. Σιμόπουλος.
Και συνέχισε: «Την περίοδο αυτή, απελευθερώνονται τεράστια ενεργειακά κύματα φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον Ήλιο, προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας έτσι τον ηλιακό άνεμο. Η αλληλοεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του γήινου μαγνητικού πεδίου είναι ο λόγος που σχηματίζονται πανέμορφα τοπία στον ουρανό και μυστηριώδεις φωτεινές παραστάσεις που αποτελούν το βόρειο και το νότιο Σέλας, σε ύψος που κυμαίνεται από 100 έως 1.000 χιλιόμετρα.
Η παραπάνω, λοιπόν, διαδικασία που επιδρά στα διάφορα γήινα καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με τις πανέμορφες εικόνες του ουρανού που αναρτήθηκαν σε όλα τα social media. Να σημειωθεί πως το βράδυ στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης (και ίσως ακόμη πιο νοτιότερα) να εμφανιστεί και το Σέλας».

Για τις αλλαγές στο Δημόσιο και τις διαπραγματεύσεις μίλησε στον Real fm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
«Το Δημόσιο έχει χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χάσει 350.000 ανθρώπους δυστυχώς οι οποίοι έχουν αποχωρήσει. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες σε τραγικό βαθμό. Έχουν γίνει περικοπές μισθών και έχουν γίνει αρκετές εξοικονομήσεις σε δαπάνες και λειτουργικά έξοδα. Δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται. Όταν έχει μειωθεί το 30% των υπαλλήλων και 30% των μισθών σε όσους έχουν απομείνει μιλάμε για δραματική μείωση», είπε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και αποκάλυψε ότι «ξεπαγώνουν» οι τριετίες, οι οποίες θα φέρουν μικρές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.
«Αυτό που πρέπει να συνηθίσουμε είναι ότι μειώνουμε εξοικονομούμε αλλά όλη αυτή η εξοικονόμηση πρέπει να πηγαίνει κάπου παραγωγικά. Πρέπει να μπούμε σε μία λογική αναδιανομής οπωσδήποτε» είπε ο αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συνέχισε: «Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι με το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν θα έχουμε μειώσεις μισθών για ένα μεγάλο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων. Για ένα μικρό ποσοστό θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις 30, 40, 50 ευρώ. Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου και αποσυνδέονται από τα μισθολογικά κλιμάκια. Και η αναδιανομή θα χρηματοδοτηθεί με την σταδιακή απομείωση ορισμένων μισθών».
«Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά»
«Η πληροφόρηση που έχω εγώ είναι ότι στη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά. Ούτε πιέσεις υπήρξαν ούτε ήταν ασφυκτικές. Για τα κόκκινα δάνεια υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί ότι οποιαδήποτε λύση δοθεί δεν θα είναι σε βάρος της κοινωνικής συνοχής», είπε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.
«Είναι κάποιες διαπραγματεύσεις που έχουν κάποιες γραμμές για όλους τους διαπραγματευτές. Δεν νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει. Υπάρχουν πάντα νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Και οι θεσμοί το αντιλαμβάνονται αυτό. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν γρήγορα αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε κακό δρόμο», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξήγησε ότι είναι πιθανό το θέμα των «κόκκινων δανείων» να μην κλείσει την άλλη εβδομάδα. Επιπλέον τόνισε ότι θα υπάρξουν φόροι και από τα τυχερά παιχνίδια.

Με το ποσό των 200.000 ευρώ χρηματοδοτεί το ίδρυμα του γνωστού επενδυτή και κερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος τη δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης, των ΜΚΟ Αρσις, Praksis και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, ώστε να ενοικιαστούν κλίνες σε ξενοδοχεία για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Ο δήμος υπέβαλε τη σχετική αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δωρεών του Solidarity Now (είναι το δίκτυο που υπάγεται στο Open Society Foundation του Σόρος) από τις αρχές του καλοκαιριού και αναμένεται να αρχίσει εντός των επόμενων ημερών και να διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου. Έτσι, θα ενοικιαστούν περίπου 80 κλίνες σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, και κυρίως έγκυες και οικογένειες με μικρά παιδιά. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν street work, υγειονομική ομάδα, καθώς και νομική συμβουλευτική. Το Solidarity Now χρηματοδοτεί μια σειρά δράσεων στην Ελλάδα ειδικά για τους πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Οκτωβρίου αύξησε το πόσο κατά 2.000.000 ευρώ, εκτινάσσοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 3.500.000 ευρώ.
Πηγή: Δημοκρατία

Ο σημαντικότερος λόγος που με φέρνει κοντά στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης είναι η συμβολή του στη μείωση των ατυχημάτων.

Οταν το 90% των ατυχημάτων με αυτοκίνητο οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, τότε η επιθυμία μου για χειρισμό του αυτοκινήτου από τις δικές μου δυνάμεις μπαίνει σε δεύτερο πλάνο.

Επειδή, τις ίδιες θέσεις για τις διατάξεις που κινούν τα αυτοκίνητα χωρίς τη συμβολή του οδηγού έχει μεγάλη μερίδα καταναλωτών, η Nissan προχώρησε ένα βήμα πιο κάτω.

Παρουσιάζει στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο ένα πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων, που διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης, το οποίο προσπαθεί να αντιδράσει όπως ο πραγματικός οδηγός.

Ακόμα και όταν ο οδηγός επιλέξει τον αυτόματο πιλότο, αναθέτοντας στην ηλεκτρονική εφαρμογή υψηλής ποιότητας την ευθύνη της οδήγησης, οι επιδόσεις και η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο φρενάρισμα ή την επιτάχυνση γίνονται με τρόπο που μιμείται το στιλ και τις προτιμήσεις του οδηγού.

Στη χειροκίνητη λειτουργία, ο οδηγός έχει τον έλεγχο. Η γραμμική επιτάχυνση και το στρίψιμο σε στροφές είναι άμεσο και συναρπαστικό.

Ωστόσο, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο οδηγός, τα διάφορα συστήματα υποστήριξης της οδήγησης συνεχίζουν να του παρέχουν βοήθεια.

Αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς τις συνθήκες και κάθε δυνατή βοήθεια είναι διαθέσιμη, ακόμη και όταν ο οδηγός έχει τον έλεγχο. Σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου, το IDS Concept θα βοηθήσει τον οδηγό να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και να μειώσει τις συνέπειες.

Εκτός από τη δυνατότητα μάθησης, το σύστημα επικοινωνεί σαν ένας προσεκτικός συνοδηγός. Από τις πληροφορίες σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες μέχρι το πρόγραμμα του οδηγού για τις προσωπικές του δραστηριότητες, η τεχνητή νοημοσύνη του IDS Concept παρέχει ό,τι χρειάζεται ο οδηγός του μέλλοντος, προκειμένου να απολαύσει μια εμπειρία οδήγησης.

Το εκτεταμένο σύστημα αισθητήρων, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τη βέλτιστη ασφάλεια, σε σύγκριση με την κλασική οδήγηση από τον άνθρωπο.

Η Nissan πιστεύει ότι το IDS Concept θα αποτελέσει μια ηγετική καινοτομία στην κινητικότητα της επόμενης γενιάς. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης, το όραμά της για μηδενικά ατυχήματα και ρύπους θα γίνει πραγματικότητα.
real.gr
Το προσδόκιμο ζωής ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 80 χρόνια!
Όλο και περισσότερα χρόνια ζει πλέον ο άνθρωπος και για πρώτη φορά στην ιστορία (από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία), το προσδόκιμο ζωής ξεπέρασε τα 80 χρόνια αγγίζοντας τα 80,5 έτη το 2013, στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Πάντως οι αποκλίσεις στο προσδόκιμο που παρουσιάζονται μεταξύ των διαφόρων χωρών είναι μεγάλες.
"Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση", δηλαδή ο αριθμός κατά μέσον όρο των ετών που αναμένεται να ζήσει μια γενιά αν συνεχίσουν να ισχύουν οι συνθήκες θνησιμότητας του έτους της γέννησής της, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 χρόνια από το 1970, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του με τίτλο "Πανόραμα της Υγείας 2015".
Το προσδόκιμο "εξακολουθεί να αυξάνεται τακτικά" κατά μέσον όρο τρεις με τέσσερις μήνες ετησίως και "τίποτε δεν προμηνύει μια επιβράδυνση" του αυξητικού αυτού ρυθμού στη ζώνη των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, διευκρινίζει ο διεθνής οργανισμός που αριθμεί 34 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές από τις ανεπτυγμένες, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως το Μεξικό, η Χιλή ή η Τουρκία.
Το κέρδος αυτό σε μακροβιότητα εξηγείται από "τη βελτίωση του τρόπου ζωής", μια καλύτερη παιδεία και τις "προόδους που έχουν γίνει όσον αφορά την υγεία", σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Πρώτες στον κατάλογο είναι η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Ιταλία και η Γαλλία: το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις χώρες αυτές, ανδρών και γυναικών μαζί, όπως υπολογίστηκε για το 2013, ξεπερνάει τα 82 έτη, με την Ιαπωνία να φτάνει τα 83,4 έτη και την Ισπανία τα 83,2 έτη.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση του καταλόγου αυτού των 34 χωρών μελών με προσδόκιμο τα 81,4 έτη.
Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται κατά φθίνουσα σειρά η Ινδονησία (70,9 έτη), η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, με τις τρεις τελευταίες να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, από τα 70,7 έτη στη Ρωσία, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται στα 66,5 στην Ινδία και στα 56,8 στη Νότια Αφρική.
Στο κάτω μέρος του καταλόγου βρίσκονται εξάλλου και το Μεξικό (74,6 έτη), η Ουγγαρία (75,7 έτη), η Σλοβακία (76,5 έτη) και η Τουρκία (76,6 έτη). Ωστόσο για την τελευταία, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι έχει σημειώσει "σημαντικές προόδους όσον αφορά τη μακροβιότητα" και πλησιάζει γρήγορα τον μέσο όρο.
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατάταξης αυτής με προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση τα 78,8 έτη, αν και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία ανά κάτοικο.
Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε με πολύ πιο μέτριο ρυθμό στις ΗΠΑ απ' ό,τι στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες από το 1970 και παραμένει εκεί "χαμηλότερο απ' ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, εξαιτίας πιο υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που οφείλονται σε συμπεριφορές" που θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίζονται "πιο υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας", μια "μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών", όπως επίσης και "πιο υψηλά ποσοστά θυμάτων τροχαίων και ανθρωποκτονιών".
Η κακή αυτή θέση που καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ στην κατάταξη αυτή εξηγείται επίσης από την "δύσκολη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και τα προβλήματα πρόσβασης και συντονισμού στην περίθαλψη για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες", προσθέτει ο οργανισμός.
Ο ΟΟΣΑ καταχώρισε επίσης τις χώρες μέλη του ανάλογα με διάφορους παράγοντες κινδύνου για την υγεία: το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, την παχυσαρκία των ενηλίκων, όπως και τα ποσοστά των υπέρβαρων/παχύσαρκων παιδιών.
"Η πλειονότητα των χωρών παρουσιάζει κακά αποτελέσματα τουλάχιστον σε έναν από αυτούς τους δείκτες παραγόντων κινδύνου", σχολιάζει ο ΟΟΣΑ.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Μεξικό σημείωσαν πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά αντιμετωπίζουν σήμερα μια "άλλη πρόκληση", καταλήγει ο οργανισμός, αναφερόμενος στους παχύσαρκους και τους υπέρβαρους μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών.

Γενικά αίθριος ο καιρός την Πέμπτη. Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο έως 5 μποφόρ.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος. Στην Κρήτη αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Αγκαλιά με την πρόκριση στους 16 του Champions League βρίσκεται ο Ολυμπιακός, μετά την (επεισοδιακή) νίκη του με 2-1 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Καραϊσκάκη.

Οι “ερυθρόλευκοι” μπήκαν πιο δυνατά στο ματς, έχοντας τον έλεγχο του παιχνιδιού στα πρώτα λεπτά, και έφτασαν κοντά στο γκολ στο 7' με το σουτ του Φορτούνη που πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 15' η κεφαλιά του Ερνάνι πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Εντουάρντο.

Ωστόσο, κόντρα στη ροή του αγώνα, στην πρώτη της τελική προσπάθεια, η Ντιναμό κατάφερε στο 21' να “παγώσει” το Καραϊσκάκη με την κεφαλιά του Χότζιτς, μετά από σέντρα του Πίβαριτς από τα αριστερά.

Οι Πειραιώτες ανέκτησαν τον έλεγχο του αγώνα, με τους Κροάτες όμως να αμύνονται σωστά και να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το 1-0 υπέρ τους.

Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε βελτιωμένος και πιο “ψυχωμένος”, και ήδη στο 51' είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει, όταν ο Ιντέγε κέρδισε το πέναλτι από τον Γκονσάλο, όμως ο Φορτούνης δεν κατάφερε να νικήσει τον Εντουάρντο από την άσπρη βούλα, ενώ στην επαναφορά της μπάλας την έστειλε ψηλά άουτ.

Όμως οι πρωταθλητές Ελλάδος δεν το έβαλαν κάτω και τελικά έφτασαν στην ισοφάριση στο 65', όταν μετά από ασίστ του Ιντέγε ο Πάρντο, που είχε περάσει σαν αλλαγή ένα λεπτό νωρίτερα, νίκησε τον Εντουάρντο για το 1-1.

Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν πλέον το ψυχολογικό πλεονέκτημα, ενώ στο 79' απέκτησαν και αριθμητικό πλεονέκτημα, όταν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο (εκ των κορυφαίων του παιχνιδιού) Πίβαριτς. Ο Μάρκο Σίλβα επιχείρησε να εκμεταλλευθεί το πλεονέκτημα αυτό περνώντας στο παιχνίδι τον Φινμπόγκασον αντί του Κασάμι.

Όμως δεν ήταν ο Φινμπόγκασον, αλλά και πάλι ο Πάρντο που λύτρωσε τον Ολυμπιακό στο 89'! Μετά από βαθιά μπαλιά στην πλάτη της κροατικής άμυνας, ο Πάρντο από πλάγια θέση πλάσαρε ωραία και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας τη νίκη στους Πειραιώτες.
Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός έφτασε τους 9 βαθμούς (και μάλιστα με τρεις συνεχόμενες νίκες, για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Champions League) και ισοβαθμεί στην πρώτη θέση του 6ου Ομίλου με την Μπάγερν Μονάχου, που στο άλλο ματς του ομίλου διέλυσε στο Μόναχο με 5-1 την Άρσεναλ, που έμεινε στους 3 βαθμούς, όπως και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Έτσι, ένας βαθμός στα δύο επόμενα παιχνίδια με Μπάγερν (στο Μόναχο) και με Άρσεναλ (στο Καραϊσκάκη) είναι αρκετός για να εξασφαλίσει ο Ολυμπιακός την πρόκρισή του στους 16 της διοργάνωσης, ενώ μπορεί να προκριθεί ακόμα και με δύο ήττες, αρκεί η Άρσεναλ να μη νικήσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο μεταξύ τους παιχνίδι, ή αλλιώς η ήττα του Ολυμπιακού από την Άρσεναλ να είναι με 0-1 ή με 1-2.

Σε κάθε περίπτωση, με τη δεύτερη νίκη του επί της Ντιναμό ο Ολυμπιακός εξασφάλισε τουλάχιστον την τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League, στο χειρότερο δυνατό σενάριο.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα της ημέρας:
--5ος ΟΜΙΛΟΣ--
Μπαρτσελόνα - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 3-0
Ρόμα - Λεβερκούζεν 3-2
--6ος ΟΜΙΛΟΣ--
Μπάγερν - Αρσεναλ 5-1
Ολυμπιακός - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-1
--7ος ΟΜΙΛΟΣ--
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Πόρτο 1-3
Τσέλσι - Ντιναμό Κιέβου 2-1
--8ος ΟΜΙΛΟΣ--
Λιόν - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 0-2
Γάνδη - Βαλένθια 1-0
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!