Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015


To 2015 μπορεί να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης μπορεί να περάσει το συμβολικό όριο του ενός βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1880-1899), ενώ το 2016 μπορεί να είναι ακόμη πιο θερμό εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο, επισημαίνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
“Σύμφωνα με την τάση που διαγράφεται για το 2015, εκτιμάται πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ πιθανόν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ” και “η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης θα υπερβεί αναμφίβολα το συμβολικό και ενδεικτικό όριο μιας υπερθέρμανσης κατά έναν βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή”, δήλωσε η υπηρεσία που εδρεύει στη Γενεύη.
Στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα, μια εβδομάδα πριν από τη Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας αναφέρει επίσης ότι “οι χρονιές από το 2011 έως το 2015 αποτελούν τη θερμότερη πενταετή περίοδο που έχει καταγραφεί στα χρονικά, με πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως κύματα καύσωνα, που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή”.
Ορόσημο το 2015
“Η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2015 θα είναι ορόσημο για μια σειρά από λόγους”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΜ Μισέλ Ζαρό.
“Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε νέα κορύφωση: την άνοιξη του 2015 στην Αρκτική για πρώτη φορά το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε το όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο κατά παγκόσμιο μέσο όρο. Το 2015 θα είναι πιθανότατα η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, από τότε που γίνονται παρατηρήσεις. Η υπερθέρμανση πιθανότατα θα υπερβεί το όριο του 1ψC. Θλιβερή είδηση για τον πλανήτη μας”.
“Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή μπορούν να περιοριστούν. Έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για να δράσουμε. Έχουμε την επιλογή, την οποία δεν θα έχουν οι μελλοντικές γενιές”, δήλωσε ο Ζαρό. Επέμεινε ακόμη στην ύπαρξη σήμερα ενός ισχυρού επεισοδίου Ελ Νίνιο, θερμού ρεύματος του Ειρηνικού, που κερδίζει συνεχώς σε ένταση.
“Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου και εξηγεί τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που βιώσαμε τον Οκτώβριο. Θα συνεχίσει να θερμαίνει τον πλανήτη μέχρι το 2016″. Εξάλλου, μια προκαταρκτική εκτίμηση όσον αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 δείχνει ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης για τους πρώτους δέκα μήνες του έτους “παρουσιάζει μια απορρύθμιση περίπου +0,73ψC σε σχέση με τη φυσιολογική που είχε υπολογιστεί για την περίοδο 1961-1990 (μέση θερμοκρασία 14ψC), δηλαδή περίπου 1ψC υψηλότερη σε σχέση με τις χρονιές 1880-1899 της προβιομηχανικής εποχής”, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε μία πόλη της Σιβηρίας, μία γάτα προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές. Και μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά αυτή δεν είναι η πιο «τρελή» υποψηφιότητα.
Ο Μπάρσικ, αυτή η 18 μηνών μηνών γάτα, συγκέντρωσε το 91% σε ανεπίσημη δημοσκόπηση, με τους πολίτες  να έχουν αγανακτήσει πλέον με τη διαφθορά των ανθρώπων που διεκδικούσαν το αξίωμα στην πόλη Μπάρναουλ.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Guardian θυμήθηκε και μερικές άλλες τρελές και απρόσμενες υποψηφιότητες σε δημοτικές εκλογές, ανά τον κόσμο.
Ο Νταρθ Βέιντερ
Φέτος, ο Νταρθ Βέιντερ διεκδίκησε τη θέση του δημάρχου στην Οδησσό. Ο κακός του Star Wars ήταν υποψήφιος του Κόμματος Διαδικτύου της Ουκρανίας και φορούσε το κοστούμι του στην προεκλογική καμπάνια του.

Το γουρούνι
Ενα γουρούνι προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Λονδίνου το 2000. Η 120 κιλών Γουίνι προωθήθηκε ως υποψήφιος, μετά από διαμαρτυρία των αγροτών έξω από το κοινοβούλιο. Ομως, η υποψηφιότητά της απορρίφθηκε επειδή δεν ήταν άνθρωπος.

Το αποσμητικό ποδιών
Στην πόλη Πικοαζά του Εκουαδόρ, μία μάρκα αποσμητικού ποδιών διαφήμιζε το προϊόν της ως υποψήφιο για τη δημαρχεία. Τελικά, κέρδισε τις εκλογές!

Ο ρινόκερος
Η Κακαρέκο, ένας θηλυκός ρινόκερος στον ζωολογικό κήπο του Σάο Πάολο, ήταν υποψήφια στις δημοτικές εκλογές του 1959, σε μία μορφή διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς. Κέρδισε αλλά αποφασίστηκε οι εκλογές να επαναληφθούν μία εβδομάδα αργότερα. Από τότε ο όρος «ψήφος Κακαρέκο» χρησιμοποιείται στη Βραζιλία για τις ψήφους διαμαρτυρίας. Τριάντα χρόνια αργότερα, ένας χιμπατζής ήταν τρίτος στις δημοτικές εκλογές στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η κούκλα της βιτρίνας
Μία κούκλα ήταν υποψήφια δήμαρχος σε προάστιο του Οχάιο το 2011. Ενας ιδιοκτήτης εστιατορίου της περιοχής αποφάσισε να χρίσει υποψήφια τη «μασκότ» του καταστήματός του, η οποία είχε γίνει διάσημη δύο χρόνια νωρίτερα γιατί οι αξιωματούχοι της πόλης επιχείρησαν να την… ντύσουν, καθώς φορούσε μόνο ένα μπικίνι.

Ο σκύλος
Το Ράμπιτ Χας, ένα χωριουδάκι στο Κεντάκι, είναι διάσημο για την τάση του να ψηφίζει σκύλους ως δημάρχους. Πρώτος ήταν ο Γκούφι το 1998, ακολούθησε ο Τζούνιορ το 2004 και η Λούσι Λου τέσσερα χρόνια αργότερα. Ηταν η πρώτη θηλυκή δήμαρχος του χωριού, κερδίζοντας εννιά σκύλους, μία γάτα, ένα οπόσουμ και έναν άνθρωπο. Πρόσφατα το γραφείο της Λούσι Λου ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρεία των ΗΠΑ.

Πηγή:  iefimerida.gr
Σύμφωνα με όσα είπε ο Γ.Γ. Πρόνοιας Δ. Καρέλλας στο πρωινό του ANT1, έως το τέλος του χρόνου θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα ενώ οι διαδικασίες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τις κάρτες σίτισης και την επιδότηση ενοικίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Το να εντοπίσεις έναν πραγματικό ψυχοπαθή δεν είναι πάντα εύκολο καθώς πολλοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν συμπτώματα χωρίς όμως στην πραγματικότητα να πάσχουν από αυτή την διαταραχή στην προσωπικότητά τους. Για παράδειγμα οι ψυχοπαθείς είναι κατά βάση άτομα αντικοινωνικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τέτοιες τάσεις είναι οπωσδήποτε και ψυχοπαθείς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι ψυχοπαθείς δεν έχουν τύψεις για καταστροφικές πράξεις, αδυνατούν να νιώσουν συμπάθεια προς κάποιο πρόσωπο και επιδεικνύουν τάσεις κυριαρχίας σε ανθρώπους.
Με βάση, λοιπόν, όλ αυτά τα χαρακτηριστικά ο Independent έφτιαξε μια λίστα με τα δέκα επαγγέλματα στα οποία είναι πολύ πιθανόν να εντοπίσει κανείς κάποιον ψυχοπαθή. Αυτά είναι:
– οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών
– οι δικηγόροι
– οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ
– οι πωλητές
– οι χειρουργοί
– οι δημοσιογράφοι
– οι αστυνομικοί
– οι ιερείς
– οι σεφ
– οι δημόσιοι υπάλληλοι

Μπορεί το 2015 να μην έχει ακόμη τελειώσει, ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που «μαρκάρουν» στο ημερολόγιό τους τις αργίες της επόμενης χρονιάς. Υπάρχουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα… τριήμερα το 2016, οπότε οι εκδρομές θα βρίσκονται στο φόρτε τους. Από την άλλη βέβαια, έχουμε και μια… ατυχία: Η πρωτομαγιά (απεργία) συμπέφτει με την… Κυριακή του Πάσχα και έτσι (αν δεν μεταφερθεί η απεργία της Πρωτομαγιάς) χάνουμε μια αργία.
Δείτε τις αργίες του 2016:
Πρωτοχρονιά (Παρασκευή) – 1/1/2016
Των Φώτων (Τετάρτη) – 6/1/2016
Καθαρά Δευτέρα (Δευτέρα – Τριήμερο) – 14/3/2016
25η Μαρτίου (Παρασκευή – Τριήμερο) – 25/3/2016
Μεγάλη Παρασκευή (Τετραήμερο) – 29/4/2016
Άγιο Πάσχα & Πρωτομαγιά (Κυριακή) – 1/5/2016
Δευτέρα του Πάσχα (Τετραήμερο) – 2/5/2016
Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα – Τριήμερο) – 20/6/2016
Κοίμηση της Θεοτόκου (Δευτέρα – Τριήμερο) – 15/8/2016
Επέτειος «ΟΧΙ» (Παρασκευή – Τριήμερο) – 28/10/2016
Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (Πέμπτη) – 17/11/2016
Χριστούγεννα (Κυριακή) – 25/12/2016
Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Δευτέρα – Τριήμερο) – 26/12/2016

Με δάκρυα στα μάτια υποδέχεται από το πρωί στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί, η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι ‘κάποιοι άλλοι’ και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε» δήλωσε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Σάραντον.
«Ως μάνα τριών παιδιών», συνέχισε στη δήλωση της, «καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» κατέληξε.
Η κυρια Σάραντον χθες από την ώρα που έφτασε στη Λέσβο κινήθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή από την Εφταλού προς τη Σκάλα Συκαμνιάς και συζήτησε για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή.


Επίσης, επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ. Από το πρωί βρίσκεται στην ανατολική ακτή στην περιοχή του αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης και «εκτός προγράμματος» χωρίς συνοδεία και συνεργάτες συμμετέχει στην υποδοχή λέμβων που φτάνουν εκεί γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερα η κυρία Σάραντον συμμετέχει στην περίθαλψη παιδιών, αλλάζοντας τους ρούχα κάλτσες και παπούτσια που έχουν βραχεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Μια πεντάχρονη Ιρακινή, η Σεμιχάν με τους γονείς της και τα δυο της μικρά αδέλφια κέρδισε όμως ανάμεσα στα άλλα παιδιά τη γνωστή ηθοποιό. Βρεγμένη στην κυριολεξία από το ταξίδι δέχθηκε τις φροντίδες της κυρίας Σάραντον η οποία ξέσπασε και έκλαψε με λυγμούς πότε έχοντας στην αγκαλιά της την Σεμιχάν και πότε στην αγκαλιά της μητέρας της. «Κουράγιο, θα τα καταφέρετε» είπε στους γονείς του μικρού κοριτσιού όταν αυτοί επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που θα τους μετέφερε στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Σούζαν Σάραντον θα μείνει στη Λέσβο συνεχίζοντας να επιχειρεί μαζί με εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υποδοχή και περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων.



Σε γιορτινούς ρυθμούς, όπου κυριαρχεί το ευδιάθετο κλίμα των Χριστουγέννων, κινείται ο Πειραιάς.
Σήμερα η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου, θα ψυχαγωγήσει με χριστουγεννιάτικες μελωδίες τους επισκέπτες της πόλης.
Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής θα περιηγηθούν το απόγευμα στην Δ΄ Δημοτική Κοινότητα και με χριστουγεννιάτικη μουσική, ενώ θα δημιουργήσουν γιορτινή ατμόσφαιρα στην πλατεία Δωδεκανήσου και Αγίου Ελευθερίου (19:00) και στη συνέχεια στο πάρκο Γεννηματά (20:00).
Επίσης, στη συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη και Σωτήρος με μουσικοχορευτική παράσταση και συναυλία, θα γίνουν το απόγευμα τα εγκαίνια του ανοιχτού κέντρου εμπορίου, στο οποίο συμμετέχουν 102 πειραϊκές επιχειρήσεις και περικλείεται από τις οδούς Καραολή και Δημητρίου, Γρηγόρη Λαμπράκη, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, ΗΣΑΠ, Αλιπέδου, Κέκροπος.
Ο Εμπορικός Σύλλογος, σε συνεργασία με τον δήμο Πειραιά, διοργανώνει γιορτινές εκδηλώσεις για τα παιδιά τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου και τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως παιδικά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, face painting, μπαλονοκατασκευές κ.ά.
Επίσης, αυτή την Κυριακή (20 Δεκεμβρίου) στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου διοργανώνεται μεγάλο παιδικό χριστουγεννιάτικο πάρτι με το συγκρότημα XANAZOO, από τις 11:00 το πρωί έως τις 14:00.
Στο Γιορτινό Τρένο του Πειραιά που και φέτος θα περιηγεί δωρεάν τα παιδιά και τους συνοδούς, θα εκτελεί κυκλικό δρομολόγιο – αφετηρία Γρ. Λαμπράκη 150 (μπροστά στο κτίριο του πρώην ΥΕΝ), Βασ. Γεωργίου, Ηρ. Πολυτεχνείου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μουτσοπούλου-Πασαλιμάνι και επιστροφή στην αφετηρία.
Σε μία δύσκολη χρονιά, όπως ήταν το 2015, το χιούμορ είναι απαραίτητο… όπλο επιβίωσης.
Για αυτό, στις κάθε λογής ανασκοπήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο, προστέθηκε εκείνη του Business Insider, η οποία βγάζει όμως γέλιο. Γιατί διάλεξε τις πιο παράξενες και αστείες φωτογραφίες της χρονιάς.



















Πηγή:  iefimerida.gr

Πολυάριθμα είναι τα έθιμα που κάθε τόπος έχει συνδέσει με τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Πώς, όμως, γεννήθηκαν οι συνήθειες, που σήμερα ονομάζουμε παραδόσεις;

Τα Χριστούγεννα ήταν αρχικά μια κινητική γιορτή που εορταζόταν σε διάφορες ημερομηνίες στη διάρκεια του έτους. Η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου έγινε από τον Πάπα Ιούλιο Α τον 4ο αιώνα, επειδή εκείνη η ημερομηνία συνέπιπτε με τα ειδωλολατρικά τελετουργικά για το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Η πρόθεσή του Πάπα ήταν να αντικατασταθεί ο αρχαίος εορτασμός με τον χριστιανικό. Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν στη Ρώμη στις 25 Δεκεμβρίου από το 336. Και η ίδια αυτή μέρα ήταν η Πρωτοχρονιά.
Πολλά από τα έθιμα που συνδέονται με τα Χριστούγεννα, όπως η ανταλλαγή δώρων, τα κάλαντα, ο στολισμός του δέντρου έχουν τις ρίζες τους σε παλαιότερες θρησκείες.
Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι χριστουγεννιάτικες δοξασίες και παραδόσεις αποτελούν ένα μείγμα από κατάλοιπα της λατρείας του Σατούρνου (μιας θεότητας που ταυτίζεται με τον Κρόνο) και άλλων δοξασιών που αναμείχθηκαν με τις χριστιανικές, για να ξεχαστεί στο πέρασμα των αιώνων η αρχική τους προέλευση.
Έθιμα από όλο τον κόσμο
Στη Σικελία οι χωρικοί συνηθίζουν να βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και με αυτό ραντίζουν τα ζώα τους. Πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου.
Στη Σαρδηνία πιστεύουν ότι όποιος γεννηθεί τη νύχτα των Χριστουγέννων, και μάλιστα τα μεσάνυχτα, φέρει την ευλογία του Θεού όχι μόνο στους δικούς του, αλλά και στους γείτονες των εφτά σπιτιών που βρίσκονται πιο κοντά στο δικό του.
Σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι νοικοκυρές ραντίζουν τα τραπεζομάντηλά τους με κρασί για να μη ντραπούν οι φιλοξενούμενοί τους, εάν λερώσουν κάποιο.
Στη Ρωσία συνήθιζαν τη νύχτα των Χριστουγέννων να ντύνουν στα άσπρα μια κοπέλλα του σπιτιού, η οποία παρίστανε την Παναγία.
Σε μερικές Βρετανικές περιοχές, το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων είναι μια παραλλαγή μιας ειδωλολατρικής τελετής. Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα. Πυροβολούν στα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια άφηναν γλυκά, για να καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίζουν καλή σοδειά.
Στη Σουηδία, την αυγή της 13ης Δεκεμβρίου η «Λουτσία» -σύμβολο του φωτός-, συνήθως το μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού, φορώντας ένα μακρύ λευκό χιτώνα και ένα στεφάνι από αναμένα κεριά στα μαλλιά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια, ενώ τραγουδά παλιά κάλαντα.
Οι θρύλοι της Λουτσία γεννήθηκαν στις Συρακούσες περίπου κατά το έτος 300 μ.Χ. Σε μερικές επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι των χωριών συνηθίζουν ανήμερα τα Χριστούγεννα να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους σιτάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά.
Μεσαιωνικά έθιμα
Στη Βενετία, ο Δόγης κι ο λαός πήγαιναν την νύχτα των Χριστουγέννων στο γειτονικό νησάκι του Αγίου Γεωργίου για να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου Στεφάνου. Στην παραλία του νησιού περίμεναν βενετσιάνικες αρχόντισσες ντυμένες στα μαύρα και στολισμένες με κοσμήματα, για να υποδεχτούν τον Δόγη και να τον συνοδέψουν μέχρι το ναό.
Μετά το τέλος της λειτουργίας, όλη η λαμπρή συνοδεία έμπαινε στις γόνδολες και διασχίζοντας τα νερά ξαναγύριζε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου άρχιζε μεγάλο γλέντι, που συνεχιζόταν μέχρι το πρωί.
Στη Βαρκελώνη, το Μεσαίωνα, είχαν έθιμο την «τελετή του παγωνιού». Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο βασιλιάς έπαιρνε μέσα σε χρυσή πιατέλα ένα ψητό παγώνι και το μετέφερε στην τραπεζαρία. Σε αυτή την πομπή τον ακολουθούσε πλήθος από ευγενείς, υπηρέτες και σωματοφύλακες.
Στην τραπεζαρία μέσα βρισκόταν η βασίλισσα. Ο βασιλιάς της προσέφερε το παγώνι, για να το μοιράσει σε όλους τους παρευρισκόμενους. Όσοι δέχονταν την εξαιρετική αυτή τιμή, ήταν υποχρεωμένοι να ορκιστούν μπροστά στην ομήγυρη ότι θα προσπαθήσουν να ανδραγαθήσουν στον πόλεμο ή στις ταυρομαχίες.
Newsroom ΔΟΛ

Γενικά αίθριος αναμένεται τη Δευτέρα ο καιρός  και μόνο  στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται τοπικές νεφώσεις. Βόρειοι άνεμοι 3 με 5 μποφόρ. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για τη Δευτέρα έχει ως εξής:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: ασθενείς.
Θερμοκρασια: από 00 (μηδέν) έως 14 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: ασθενείς και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 03 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 03 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 06 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 01 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από τους συμπολίτες μας δεν έχουν τύχει χρηστής εξυπηρέτησης από τις δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες έχουν απευθυνθεί, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι περισσότερες από αυτές δεν λειτουργούν ορθά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σημαντικό για τον κάθε πολίτη να γνωρίζει ορισμένα από τα δικαιώματα και κάποιες από τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου να αξιώνει βάσιμα την άμεση και ολοκληρωμένη εξυπηρέτησή του.
Παρατίθεται συνοπτικά μια σειρά από αυτά τα δικαιώματα και οι ουσιωδέστερες υποχρεώσεις των δημόσιων υπηρεσιών, εν είδει ενός χρήσιμου οδηγού για όλους τους πολίτες.
1. Οι υπηρεσίες οφείλουν να απαντούν οπωσδήποτε σε όλες τις αιτήσεις των πολιτών το συντομότερο δυνατό. Αν δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση του αιτήματος, πρέπει να αναφέρουν τους πολύ συγκεκριμένους λόγους και τις νομικές διατάξεις που καθιστούν ανέφικτη την απάντησή του.
2. Αν μία αίτηση υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία, η τελευταία οφείλει να τη διαβιβάσει αυτεπαγγέλτως στην αρμόδια το πολύ εντός 5 ημερών.
3. Οι υποθέσεις των πολιτών πρέπει να διεκπεραιώνονται το αργότερο σε 60 ημέρες ή, κατ’ εξαίρεση, σε 75 ημέρες το αργότερο, αν είναι συναρμόδιες πάνω από μία υπηρεσίες.
4. Οι υπηρεσίες επίσης οφείλουν να παρέχουν απλές πληροφορίες, πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις (πλην συντάξεων γήρατος) σε 10 ημέρες το αργότερο. Αν οι παραπάνω προθεσμίες δεν τηρούνται, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από το «Συνήγορο του Πολίτη» εγγράφως να επιληφθεί της υπόθεσης.
5. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε εγγράφου με απλή αίτησή του. Εξαίρεση τίθεται στα έγγραφα που αναφέρονται στην οικογενειακή ζωή τρίτων, όταν παραβλάπτεται το απόρρητο ή όταν δυσχεραίνεται έτσι το έργο ή η έρευνα αστυνομικών ή δικαστικών αρχών ή όταν υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση που απαγορεύει την πρόσβαση σε κάποιο συγκεκριμένο έργο.
6. Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να καθιερώνουν ώρες υποδοχής κοινού, οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται και επίσης να υφίσταται και να τηρείται σύστημα σειράς προτεραιότητας.
7. Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διαθέτουν έντυπα αιτήσεων για όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν, να πρωτοκολλούν κάθε αίτηση των πολιτών και να δίνουν στον αιτούντα τον αριθμό πρωτοκόλλου προς εξυπηρέτησή του κατά την διερεύνηση από αυτόν της πορείας της αίτησής του.
8. Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν αν βοηθούν στη συμπλήρωση των αιτήσεων ή των δικαιολογητικών όσους δεν είναι σε θέση να το πράξουν μόνοι τους.
9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν περαιτέρω να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους πολίτες και να τους ενημερώνουν για την πορεία της αίτησής τους στα τηλέφωνα που οι τελευταίοι έχουν σημειώσει στα στοιχεία τους κατά τη συμπλήρωση της αίτησης.
Είναι γεγονός όμως ότι αυτά τα δικαιώματα ανήκουν σε κάθε πολίτη που απευθύνεται στις δημόσιες υπηρεσίες και θα πρέπει όλοι να τα γνωρίζουμε, προκειμένου να αξιώνουμε τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες συναλλασσόμαστε και με τους δημόσιους υπαλλήλους που μας εξυπηρετούν.
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!