Σάββατο 9 Απριλίου 2016


Μία πραγματικά ασυνήθιστη πηγή ενέργειας χρησιμοποιεί τεχνική που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ για την παραγωγή ηλεκτρισμού: Ντομάτες οι οποίες έχουν κριθεί χαλασμένες/ ακατάλληλες προς πώληση στους καταναλωτές.
Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία βιολογική κυψέλη καυσίμου που χρησιμοποιεί ντομάτες από συγκομιδές στη Φλόριντα και παρουσιάστηκε σε συνάντηση της American Chemical Society (ACS).
Πάνω σε αυτό συνεργάζονται οι Ναμίτα Σρέσθα και Βενκαταραμάνα Γκαντχαμσέτι (South Dakota School of Mines & Technology), Άλεξ Φογκ (Princeton University) και Ντάνιελ Φράνκο, Τζόζεφ Γουάιλντερ και Συμεών Κομισάρ (Florida Gulf Coast University).
«Διαπιστώσαμε ότι χαλασμένες και χτυπημένες ντομάτες από μια συγκομιδή μπορούν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερα ισχυρή πηγή ενέργειας όταν χρησιμοποιούνται σε μια βιολογική ή μικροβιακή ηλεκτροχημική κυψέλη» αναφέρει σχετικά ο Σρέσθα. «Η διαδικασία επίσης βοηθά στον καθαρισμό των στερεών αποβλήτων και του νερού που χρησιμοποιείται» προσθέτει.
Η Φλόριντα παράγει 396.000 τόνους αποβλήτων ντομάτας ετησίως, αλλά δεν διαθέτει κάποιον αξιόλογο τρόπο επεξεργασίας, όπως τονίζει ο Γκαντχαμσέτι, ο οποίος άρχισε να δουλεύει πάνω στο project όσο ήταν καθηγητής στο Florida Gulf Coast University.
«Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο επεξεργασίας των αποβλήτων αυτών που, όταν απορρίπτονται σε χωματερές, παράγουν μεθάνιο - ισχυρό αέριο θερμοκηπίου - και όταν ρίχνονται σε νερό, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα».
Η ομάδα ανέπτυξε μια μικροβιακή ηλεκτροχημική κυψέλη που μπορεί να χρησιμοποιεί απόβλητα ντομάτας για την παραγωγή ρεύματος, εξηγεί ο Σρέσθα. «Οι μικροβιακές ηλεκτροχημικές κυψέλες χρησιμοποιούν βακτήρια για να διασπούν και οξειδώνουν οργανικά υλικά σε ελαττωματικές ντομάτες».
Η διαδικασία οξείδωσης, που προκαλείται από βακτήρια που αλληλεπιδρούν με απόβλητα ντομάτας, απελευθερώνει ηλεκτρόνια τα οποία «αιχμαλωτίζονται» στην κυψέλη καυσίμου και μεταβάλλονται σε πηγή ενέργειας.
Το λυκοπένιο, η φυσική χρωστική που κάνει τη ντομάτα κόκκινη, αποτελεί εξαίρετο «ενδιάμεσο» για να βελτιστοποιείται/ διευκολύνεται η παραγωγή ηλεκτρικών φορτίων από τις χτυπημένες ντομάτες.
Προς το παρόν, η ενέργεια που παράγεται από τη συσκευή είναι αρκετά μικρή: 10 μιλιγκράμ αποβλήτων ντομάτας παράγουν 0,3 βατ ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, με περαιτέρω έρευνα και αύξηση της κλίμακας θεωρείται ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ. Βάσει των υπολογισμών του Σρέσθα, θεωρητικά παράγονται αρκετά απόβλητα στη Φλόρινα ετησίως για να καλυφθούν οι ανάγκες του Disney World για 90 ημέρες, μέσω της χρήσης μιας βελτιωμένης βιολογικής κυψέλης καυσίμου.
Ένα μοναδικό επίτευγμα πέτυχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο! Ο Πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης σκόραρε κόντρα στην Εϊμπάρ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη που πετυχαίνει για 6η σερί σεζόν 30+ τέρματα.

Ο διεθνής αστέρας έφτασε τα 30 γκολ στην φετινή Πριμέρα Ντιβιζιόν. Όταν λέμε κορυφαία πρωταθλήματα αναφερόμαστε σε Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία! Παράλληλα ο «CR7’ έφτασε φέτος και τις 10 ασίστ.

http://www.pamesports.gr

Η πρεσβεία της Αμερικής στην Τουρκία εξέδωσε προειδοποίηση για τρομοκρατική επίθεση σε τουριστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης και της Αττάλειας.  

Σε επείγον μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία οι Αμερικανοί καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

«Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία θα ήθελε να ενημερώσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι υπάρχουν βάσιμες απειλές για τουριστικές περιοχές, ειδικότερα για πλατείες και αποβάθρες στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Παράκληση να βρίσκεστε στη μέγιστη επιφυλακή, αν είστε κοντά σε αυτές τις περιοχές».

Το Ισραήλ, την Παρασκευή, εξέδωσε παρόμοιο μήνυμα προς τους πολίτες του που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Τουρκία, προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω του «άμεσου κινδύνου» επιθέσεων.

Πηγή: Reuters

http://www.enikos.gr


Τα capital controls στην Ελλάδα αύξησαν κατακόρυφα τη ζήτηση για χαρτονομίσματα των 50 ευρώ στην Ευρωζώνη, καθώς οι τουρίστες που επισκέπτονταν τη χώρα μετέφεραν μαζί τους περισσότερα μετρητά απ’ ότι συνήθως.
Στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνεται ότι το 2015 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 7,8% και 6,6% αντίστοιχα. Στο τέλος του έτους ήταν σε κυκλοφορία 18,9 δισεκ. τραπεζογραμμάτια ευρώ συνολικής αξίας 1.083 δισεκ. ευρώ.
Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ κατέγραψε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 11,8% το 2015. Η ζήτηση για αυτή την ονομαστική αξία αυξήθηκε κατακόρυφα γύρω στα μέσα του έτους. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι οι τουρίστες που επισκέπτονταν την Ελλάδα μετέφεραν μαζί τους περισσότερα μετρητά από ό,τι συνήθως, λόγω των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών που επιβλήθηκαν στη χώρα (οι οποίοι όμως ίσχυαν μόνο για τους κατοίκους Ελλάδος).
Η παραγωγή τραπεζογραμματίων ευρώ κατανέμεται μεταξύ των ΕθνΚΤ, οι οποίες συνολικά ήταν υπεύθυνες για την παραγωγή 6,0 δισεκ. τραπεζογραμματίων το 2015. Εκτιμάται ότι, σε όρους αξίας, περίπου το 1/4 των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία διακρατείται εκτός της ζώνης του ευρώ, ιδίως σε γειτονικές προς τη ζώνη του ευρώ χώρες. Τραπεζογραμμάτια ευρώ, κυρίως οι ονομαστικές αξίες των 500 και των 100 ευρώ, διακρατούνται εκτός της ζώνης του ευρώ ως μέσο αποθησαυρισμού, αλλά και για διακανονισμό συναλλαγών στις διεθνείς αγορές.
Τα μετρητά έχουν το πλεονέκτημα του άμεσου διακανονισμού, χωρίς να χρειάζεται η αξιολόγηση της φερεγγυότητας του αντισυμβαλλομένου. Το 2015 ο συνολικός αριθμός των κερμάτων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 4,7% σε 116,1 δισεκ. τεμάχια στο τέλος του 2015. Στο τέλος του 2015 η αξία των κερμάτων σε κυκλοφορία διαμορφώθηκε σε 26,0 δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το τέλος του 2014
Πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ
Το 2015 το Ευρωσύστημα απέσυρε από την κυκλοφορία περίπου 899.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Σε σύγκριση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, το ποσοστό των πλαστών παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Δημοφιλέστερος στόχος των παραχαρακτών είναι τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ, τα οποία το 2015 αντιπροσώπευαν το 50,5% και 34,2% αντίστοιχα του συνόλου των πλαστών.
plasta-ekt-
Η ελαφρά αύξηση του συνολικού αριθμού των πλαστών τραπεζογραμματίων το 2015 οφειλόταν κυρίως στο αυξημένο μερίδιο των πλαστών τραπεζογραμματίων ονομαστικής αξίας 50 ευρώ.
Η ΕΚΤ εξακολουθεί να συνιστά στο κοινό να επαγρυπνεί όσον αφορά την πιθανότητα απάτης, να μην ξεχνά τον τριπλό έλεγχο (οπτικό, με την αφή και με εξέταση υπό γωνία)και να μη βασίζεται ποτέ σε ένα και μόνο χαρακτηριστικό ασφαλείας. Επίσης, παρέχεται διαρκής εκπαίδευση στους φορείς που κατ’ επάγγελμα χειρίζονται μετρητά, εντός και εκτός Ευρώπης, ενώ διατίθεται επικαιροποιημένο ενημερωτικό υλικό που βοηθά το Ευρωσύστημα στην καταπολέμηση της παραχάραξης.
Η δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ
Στις 25.11.2015 τέθηκε σε κυκλοφορία το νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ, το τρίτο της σειράς “Ευρώπη”.Όπως και τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 και των 10 ευρώ, τα οποία τέθηκαν σε κυκλοφορία τον Μάιο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του 2014, το νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ ενσωματώνει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως υδατογράφημα -προσωπογραφία και έναν βαθυπράσινο αριθμό, ο οποίος δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα όταν παρατηρείται υπό γωνία και ο οποίος αλλάζει χρώμα.
plasta-ekt-1
Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ ενσωματώνει επίσης ένα νέο και καινοτόμο χαρακτηριστικό ασφαλείας: το παράθυρο με την προσωπογραφία στο ολόγραμμα, το οποίο απεικονίζει τη μυθολογική μορφή της Ευρώπης όταν το τραπεζογραμμάτιο κρατείται απέναντι στο φως.

Ο Αντώνης Φώτσης θα είναι κάτοχος τουρκικού διαβατηρίου σε μερικές εβδομάδες, σε μια ενέργεια που αποσκοπεί να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας του.
Ο Έλληνας διεθνής φόργουορντ του Παναθηναϊκού προέβη στις απαραίτητες διαδικασίες, πήρε έγκριση και σε 2 μήνες θα το έχει στα χέρια του.
Ο Φώτσης ικανοποίησε έτσι την επιθυμία της μητέρας του, που καταγόταν από τη Χάλκη (υπάγεται στο νομό της Κωνσταντινούπολης) και η οποία έφυγε πέρυσι από τη ζωή.

Μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί η ξακουστή καριόκα της Ξάνθης.
Οι Ξανθιώτες ζαχαροπλάστες παρασκεύασαν την Τετάρτη μια παραδοσιακή καριόκα  – σήμα κατατεθέν της πόλης τους - που ζυγίζει 383 κιλά και θα διανεμηθεί σε κομμάτια την Κυριακή, στο πλαίσιο της Εμπορικής Έκθεσης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης» της πόλης.
Η καριόκα παρασκευάστηκε με αγνά υλικά, ενώ χρησιμοποιήθηκε η τεχνική που εφαρμόζεται από τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης, με σκοπό να κατακτήσει την υφήλιο.
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 2ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης που διοργανώνουν το Επιμελητήριο Ξάνθης και η εταιρεία ΚΥΚΛΟΣ Εκθέσεις, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, από τις 30 Μαρτίου έως και τις 3 Απριλίου 2016.
 Μπορεί η επιτροπή του Γκίνες να μην ήρθε, αλλά σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές θα λάβει βίντεο με όλη τη φάση της παρασκευής της για την σχετική πιστοποίηση.
WWW.XANTHINEA.GR
Η ακριβής σύνθεση των υλικών δεν αποκαλύφθηκε, μια και η συνταγή αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, ενώ συνέβαλαν 24 ζαχαροπλάστες στους οποίους συμπαραστάθηκαν πάνω από 750 μαθητές σχολείων και 500 τουλάχιστον επισκέπτες. Πηγή: ΑΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!