Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εκπτώσεις - ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 17 ΙουλίουΤη Δευτέρα 11 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι τακτικές θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και θα διαρκέσουν ως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, ενημερώνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Τα καταστήματα θα παραμείνουν επίσης ανοικτά την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας από τις 11 π.μ. ως τις 6 μ.μ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί εκπτώσεων:

-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

-Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

Στο μεταξύ, ανοικτά θα είναι την Κυριακή 17 Ιουλίου τα καταστήματα  σε όλη τη χώρα από 11 πμ έως 8 μμ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος.

Ο ΣΕΛΠΕ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι θερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

«Κατά τη διάρκεια τόσο των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές» τονίζει ο ΣΕΛΠΕ.
6 στους 10 παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ
Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές - περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που πλέον να αποτελούν φιλοδωρήματα! Από τις βάρβαρες μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας το ασφαλιστικό σύστημα επιδεινώθηκε το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Παρότι δε το σύστημα εξοικονόμησε κάποιους πόρους, αυτοί απορροφήθηκαν από τις απώλειες από την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και τον γοργό ρυθμό αύξησης των συνταξιούχων. Τονίζεται ότι σήμερα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι οι και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Οι νέες μειώσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δραματικό επίπεδο διαβίωσης  των συνταξιούχων ενώ ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ειδικότερα στο ΙΚΑ οι συντάξεις των 700 ευρώ (τιμές 2010) έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 19,9%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η προσαρμογή στις συντάξεις των 1.500 ευρώ καθώς οι σωρευτικές μειώσεις ανήλθαν στο 32%, ενώ η μείωση εκτινάσσεται στο 47% στην περίπτωση υψηλών συντάξεων, της τάξης των 3.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Δημόσιο, οι συντάξεις των 1.250 ευρώ έχουν υποστεί σωρευτικά μειώσεις της τάξης του 22,5%. Η μείωση ανέρχεται στο 34,1% στην περίπτωση παροχών 1.875 ευρώ, ενώ ξεπερνά το 50% στις πολύ υψηλές συντάξεις των 3.750 ευρώ, για τις οποίες βέβαια έχουν καταβληθεί αντίστοιχα πολύ υψηλές εισφορές για πολλά χρόνια. Οσο για τις συντάξεις του ΟΓΑ, οι οποίες κόντρα στο κλίμα της εποχής αυξήθηκαν το 2010, μειώθηκαν με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Σωρευτικά, οι μειώσεις στις πολύ χαμηλές συντάξεις των αγροτών αγγίζουν το 8,4%.

Η σημερινή κυβέρνηση - παρά τις εξαγγελίες της για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων - προχώρησε με τον νόμο Κατρούγκαλου σε 18 σοβαρές μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων ενώ αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνεται ότι με το πρόσφατο τρίτο Μνημόνιο έγινε και 12η περικοπή στους ήδη συνταξιούχους (αύξηση εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ). Οι μεγάλες και σημαντικότερες περικοπές που άρχισαν με τον νόμο Κατρούγκαλου και θα συνεχιστούν και το 2017 έχουν ως εξής:

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ. Στις συντάξεις Σεπτεμβρίου σχεδιάζεται να γίνουν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ενώ θα παρακρατηθούν αναδρομικά τριών μηνών. Οπως επισήμανε στον Σκάι ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικών Συντάξεων Θανάσης Καποτάς, οι επικουρικές συντάξεις για 250.000 δικαιούχους θα μειωθούν από 3% έως και 35%, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Θίγονται κατά κύριο λόγο επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν συντάξεις που υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ' έτος), χωρίς να έχουν καταβληθεί αντίστοιχες εισφορές. Θίγονται κυρίως συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, υψηλόμισθοι με 25ετία και άνω, του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί πράκτορες), του ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών, του Δημοσίου με 30 έτη και άνω. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, για τον υπολογισμό του πλαφόν των 1.300 ευρώ (μεικτά), πάνω από το οποίο αρχίζουν οι μειώσεις στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, επικουρικές, αναπηρίας, θανάτου) συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό μόνο της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών που προβλέπει ο Νόμος 3986 του 2011 (Ειδική Εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 που παίρνουν από 1.700 ευρώ και άνω, εισφορά στους συνταξιούχους ΕΤΑΤ). Αντίθετα δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Μετά την αναπροσαρμογή της επικουρικής το άθροισμα του εισοδήματος δεν μπορεί να πέφτει κάτω από 1.300 ευρώ (μεικτά).

ΕΚΑΣ. Από αυτόν τον μήνα δεν το έλαβαν 144.951 συνταξιούχοι, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που είδαν σημαντική μείωση στο ποσό που περίμεναν να λάβουν. Εντός του 2016, θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι:
α) Εχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.
β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ.
γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.
δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα νέα ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2016 είναι για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη:
 - 230 ευρώ για εισόδημα έως 7.216 ευρώ
 - 172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 μέχρι 7.518 ευρώ
 - 115 ευρώ αν έχουν εισόδημα 7.518,01 μέχρι 7.720 ευρώ
 - 57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 μέχρι 7.972 ευρώ

ΕΦΑΠΑΞ. Η διαδικασία καταβολής των κουρεμένων εφάπαξ θα αρχίσει τον Ιούλιο. Τονίζεται ότι τα εφάπαξ που θα χορηγηθούν θα έχουν ενσωματώσει περικοπές που θα κυμανθούν από 15% έως 18%, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος. Ο προγραμματισμός που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου θα καταστεί εφικτό να χορηγηθούν περίπου 4.500 - 4.600 εφάπαξ. 

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ. Πρόσφατα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έλαβαν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμά τους από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου έχει ήδη υποστεί περικοπές ύψους 50% από το 2010 και μετά. Οι νέες περικοπές κυμαίνονται από 11% έως 63%, με την πλειονότητα των δικαιούχων, περίπου 200.000 πολιτικοί συνταξιούχοι, να υποστεί μειώσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τους μερισματούχους που λαμβάνουν παροχή στα επίπεδα των 150-200 ευρώ τον μήνα και είδαν το μέρισμά τους μειωμένο 66-88 ευρώ τον μήνα. Στην πράξη, θα λάβουν μέρισμα που αντιστοιχεί σε 84-112 ευρώ τον μήνα (252-336 ευρώ το τρίμηνο). Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα μερίσματά τους θα διαπιστώνουν οι δικαιούχοι στις καταβολές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν το α' τρίμηνο του έτους. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι περικοπές στα μερίσματα θα είναι αναδρομικές, από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Οσοι καταθέτουν στο  αίτηση συνταξιοδότησης (σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) από 13 Μαΐου 2016 εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η μείωση έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις (για όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016) επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης (αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση), 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο νόμο Ρέππα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των πέντε καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ. Για τις συντάξεις χηρείας εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους. Συγκεκριμένα, τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Δηλαδή αν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών (3) ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται σύνταξη μόνο για διάστημα τριών (3) ετών. Οι συντάξεις χηρείας καταβάλλονται κανονικά αν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν έως 24 ετών ή είναι ανίκανος για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω. Για πρώτη φορά περιορίζεται και το ποσοστό  της σύνταξης αν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από 10 έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου υφίσταται για κάθε πλήρες έτος διαφοράς μείωση που καθορίζεται σε:
1% για τα έτη από το 10ο έως το 20ό έτος
2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος
3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος
4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος
5% για τα έτη από το 36ο και άνω.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων, η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτονται κατά 60%, χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.

ΠΡΟΩΡΕΣ. Δραματικές μειώσεις θα υποστούν όσοι  τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του πέναλτι.

ΝΕΟ ΠΛΑΦΟΝ. Στα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 ευρώ καθαρά) τέθηκε το νέο πλαφόν για την κάθε κύρια σύνταξη. Το υπερβάλλον ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης ψαλιδίζεται μέχρι 31/12/2018. Οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ μεικτά δεν ξεπερνούν σε πλήθος τις 4.000. Το πλαφόν για το άθροισμα συντάξεων τέθηκε στα 3.000 ευρώ καθαρό ποσό (2.500 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ). Το υπερβάλλον ποσό στο άθροισμα ψαλιδίζεται μέχρι 31/12/2018.

tanea.gr

Απεβίωσε ο Αμπάς Κιαροστάμι, συγγραφέας και σκηνοθέτης που ανέδειξε τον κινηματογράφο του Ιράν ως έναν από τους πιό πρωτότυπους και συναρπαστικούς του κόσμου.
Ο σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 χρόνων, στο Παρίσι χθες μετά από επιπλοκές του καρκίνου, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα.
Μέλος ενός νέου ρεύματος στον ιρανικό κινηματογράφο που άρχισε τη δεκαετία του 1960 και έγινε γνωστό τις ρεαλιστικές ιστορίες πάνω στις ζωές κοινών ανθρώπων, ο Κιαροστάμι ήταν ένας από τους λίγους κινηματογραφιστές που έμειναν και διέπρεψαν στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979.
Παρά τα πολύ εντόπια, ιρανικά θέματά τους, οι ταινίες του βρήκαν απήχηση σε ένα παγκόσμιο κοινό, και ο Κιαροστάμι κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1997 για την ταινία του “Η Γεύση του Κερασιού”, που αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα ο οποίος σκοπεύει να αυτοκτονήσει και ψάχνει να βρει κάποιον να τον θάψει όταν πεθάνει.
“Αυτό που είναι περίεργο στην τέχνη του είναι ότι είναι συγχρόνως και ένας βαθιά ριζωμένος Ιρανός όσον αφορά το τοπίο του, τις αστικές του ευαισθησίες, την κινηματογραφική τέχνη”, είπε ο Χαμίντ Νταμπάσι, καθηγητής ιρανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, “και έχει καταφέρει επίσης και να ανυψώσει αυτές τις ιρανικές όψεις σε στιγμές παγκοσμιότητας”, πρόσθεσε.
Ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε είπε για το έργο του, “Ο Κιαροστάμι αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο καλλιτεχνικότητας στο σινεμά”.
Γεννημένος το 1940 στην Τεχεράνη, ο Κιαροστάμι σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Η πρώτη του δοκιμή στον κλάδο ήταν η παραγωγή σε βίντεο διαφημίσεων για την ιρανική τηλεόραση. Μετά την επανάσταση το 1979, όταν εκδιώχθηκε η μοναρχία στο Ιράν και εισήχθηκε ένα ισλαμιστικό σύστημα διακυβέρνησης, ο Κιαροστάμι επέλεξε να μείνει ενώ πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χώρα.
Οι ταινίες του, οι οποίες συχνά επικεντρώνονταν σε παιδιά ή σε φτωχότερους Ιρανούς που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, δεν θεωρήθηκαν ποτέ ιδιαίτερα πολιτικές, αλλά μερικά από τα σενάρια που έγραψε για τον προστατευόμενό του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί ήταν.
Η ταινία του Παναχί “Κόκκινο Χρυσάφι” (2003), μια ιλαροτραγική απεικόνιση ενός διανομέα πίτσας ο οποίος ταπεινώνεται για την χαμηλή κοινωνική του θέση στην Τεχεράνη, μια πόλη διαιρεμένη ταξικά και οικονομικά, θεωρήθηκε ως επικριτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας και απαγορεύτηκε στο Ιράν.
Κρουαζιέρα οργίων με sex shows, ξέφρενα parties στην πισίνα και ανταλλαγές συντρόφων, υπόσχεται το πρακτορείο SDC, με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Το ταξίδι είναι προγραμματισμένο για το 2017, για οχτώ ημέρες και εφτά «καυτές» νύχτες» (28/6 έως 5/7), όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του πρακτορείου. Με αφετηρία την Αθήνα, το κρουαζιερόπλοιο της ακολασίας θα κάνει στάση στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Κω, στην Ρόδο και στη Σαντορίνη. «Το πολυτελές μας σκάφος μας θα μετατραπεί σε φάρο σεξουαλικότητας όπου ο ρομαντισμός, το πάθος και οι ένοχες απολαύσεις, θα είναι το μέρος μίας περιπέτειας!…Τα δελεαστικά νησιά και το Αιγαίο θα αποτελέσουν το φόντο για ένα κρεσέντο καυτού αισθησιασμού. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το μέρος του κόσμου όπου οι ζεστές ημέρες θα οδηγούν σε σέξι, αισθησιακές νύχτες. Το Αιγαίο είναι γνωστό για τα θαυμάσια ηλιοβασιλέματά του, που βάζουν «φωτιά» στον ουρανό, όπως και τα ζευγάρια του SDC», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του πρακτορείου. Όσο για το πρόγραμμα της κρουαζιέρας, αυτό περιλαμβάνει sex shows, pole dancing, sexy μαθήματα yoga, μαθήματα ταντρικού σεξ και αναρίθμητα parties. Στη guest list των ζευγαριών που ανταλλάσσουν συντρόφους, συναντάμε ζευγάρια από όλο τον κόσμο, κυρίως από τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Οι τιμές για την κρουαζιέρα κυμαίνονται στα 5.200 ευρώ.

Μία καινοτόμα και πρωτοποριακή ιδέα είχε ο εκδοτικός οίκος PUF (Presses Universitaire de France – Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Γαλλίας) στο Παρίσι, η οποία  μπορεί κυριολεκτικά να φέρει την επανάσταση στον κλάδο του βιβλίου.
Ο εκδοτικός οίκος δημιούργησε ένα βιβλιοπωλείο, όπου ναι μεν υπάρχουν βιβλία, αλλά μόνο για να διαλέξεις τον τίτλο. Τα βιβλία δεν πωλούνται. Ένας εκτυπωτής – ρομπότ, το Espresso Book Machine, θα εκτυπώνει χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε ελάχιστο χρόνο και θα τα προμηθεύει στους υποψήφιους αγοραστές.
vivliopolio_aftodioikisi
«Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δώσει νέα πνοή στο παραδοσιακό τυπωμένο βιβλίο» δηλώνει ο υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου PUF.

Σοκ προκαλούν τα ευρήματα ερευνών στη Γερμανία σχετικά με τις δημοφιλείς σοκολάτες Kinder, καθώς τα προϊόντα βρέθηκαν θετικά σε επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες.
Ο μη κερδοσκοπικός ευρωπαϊκός οργανισμός «Foodwatch», μάλιστα, ο οποίος προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων ζήτησε να ανακληθούν από τα γερμανικά ράφια καταστημάτων οι σοκολάτες Kinder της εταιρείας «Ferrero», όπως και τα σοκολατάκια «Lindt Fioretto Nougat» και οι ριζογκοφρέτες «Sun Rice Classic» της «Rübezahl Schokoladen».
Όπως αποκάλυψε ο «Foodwatch» οι σοκολάτες αυτές εμπεριέχουν  αρωματικό ορυκτέλαιο (MOAH). Ωστόσο, οι εταιρείες εμφανίζονται απρόθυμες να ανακαλέσουν τα προϊόντα τους.
Ο John Heeg από το «Foodwatch» υποστήριξε πως: «Οι βιομηχανίες είναι ένοχες για αμέλεια. Αντί να αποσύρουν τα γλυκά από τα ράφια και να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές, υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις του είναι νόμιμες».
Ο «Foodwatch» έλεγξε περισσότερα από 20 είδη από σοκολάτες και πατατάκια, πριν αποκαλύψει τα ευρήματα. Όπως προειδοποίησαν το κοινό τα συγκεκριμένα καρκινογόνα στοιχεία συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα και προκαλούν βλάβες στα όργανα, με τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο Hegg δήλωσε πως: «Δεν μπορείς να το δεις, δεν μπορείς να το γευτείς, αλλά είναι εκεί. Συνιστούμε να μην αγοράζετε αυτά τα προϊόντα, καθώς τα επίπεδα των ουσιών που βρέθηκαν, είναι απαράδεκτα».
Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της «RT» τα χημικά μεταφέρονται στα τρόφιμα μέσω συσκευασιών, οι οποίες ανακυκλώνονται και προηγουμένως είχαν εντυπωθεί με μελάνι, το οποίο εμπεριέχει έλαια. Πηγή: protothema.gr

Δεν του δίνεις τα κλειδιά για να σου παρκάρει το αυτοκίνητο, όπως κάνεις με έναν παρκαδόρο, αλλά μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά και μάλιστα χωρίς να φοβάσαι πώς θα σου το τρακάρει.

Πρόκειται για ένα κινεζικό ρομπότ-πλατφόρμα, που τρυπώνει κάτω από το όχημα, το ανυψώνει ελαφρά και μετά το μεταφέρει στη θέση παρκαρίσματος.

Το ρομπότ "Geta" χρησιμοποιεί λέιζερ για την καθοδήγησή του, πράγμα που του επιτρέπει να «χώνει» το αυτοκίνητο στην μικρότερη δυνατή θέση παρκαρίσματος (αν και καλύτερα ο ιδιοκτήτης, ιδίως αν είναι αγχωτικός τύπος, να μη βλέπει πού το ρομπότ πάει να στριμώξει το αυτοκίνητό του).

Το ρομπότ, που κάνει κινήσεις 360 μοιρών, χρειάζεται μόνο δύο λεπτά ακόμη και για το πιο δύσκολο παρκάρισμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας Yee Fung Automation Technology.

Όπως είπε ο 33χρονος εφευρέτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρκο Γου, «το ρομπότ σχεδιάσθηκε προκειμένου να αυξήσει τον διαθέσιμο για παρκάρισμα χώρο. Μπορεί να πάει παντού και θα αλλάξει τον τρόπο παρκαρίσματος στο μέλλον».

Η Κίνα σταδιακά εγκαταλείπει τα ποδήλατα για χάρη των αυτοκινήτων και έως το 2020 αναμένεται να κυκλοφορούν στη χώρα πάνω από 200 εκατομμύρια ΙΧ, οπότε το παρκάρισμα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Γου, το ρομπότ Geta επικοινωνεί με έναν υπολογιστή, ο οποίος περιέχει ένα χάρτη με τους διαθέσιμους χώρους πάρκινγκ, οπότε ο αυτόματος παρκαδόρος ξέρει πού πρέπει να παρκάρει το όχημα, το οποίο μεταφέρει στις «πλάτες» του.

Το ρομπότ-παρκαδόρος θα κοστίζει περίπου 150.000 δολάρια, όταν βγει στην αγορά. Ήδη πολλές πόλεις, καθώς και εταιρείες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να το αποκτήσουν, τόσο στην Κίνα, όσο και σε άλλες χώρες (Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Μέση Ανατολή κ.α.).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο σχέσεις εργασίας επιθυμεί να θεσπίσει στο Δημόσιο η κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, επιβεβαίωσε τις προθέσεις μονιμοποίησης των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
«Στόχος», είπε «είναι να θεσπιστεί μία εργασιακή σχέση στο δημόσιο για το μόνιμο προσωπικό και μία για το έκτακτο προσωπικό, δηλαδή τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου. Να ξεφύγουμε από τις πολλές εργασιακές σχέσεις».
Οι αλλαγές αυτές έχουν εκφραστεί εδώ και καιρό, αλλά φαίνεται ότι «μπλοκάρουν» πέφτοντας σε τεχνικά ζητήματα. Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή την αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος. Η Κυβέρνηση είναι θετική προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της «Απογραφής», αριθμούνται σε λίγο λιγότερους από 50.000.
Υπενθυμίζεται ότι για την πολυπόθητη για τους ΙΔΑΧ μονιμοποίηση, αναφέρθηκε στην συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρης Τσουκαλάς, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει «το συντομότερο δυνατό», επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο ελληνικό δημόσιο να υπάρχουν δύο ειδών σχέσεις εργασίας: Δηλαδή των μόνιμων υπαλλήλων και των συμβασιούχων.

Από τον ερχομενο Ιανουάριο και όχι από το Σεπτέμβριο πρόκειται να ξεκινήσει το πρόγραμμα σπουδών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) με τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ», για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια της σημερινης συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης θα πρόκειται για προγράμματα σπουδών και όχι επιμορφωτικά προγράμματα όπως αυτά της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΑΑ) τα οποία θα απευθύνονται μόνο σε υπαλλήλους Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα εισάγονται κάθε χρόνο θα είναι 70 έως 100, η φοίτηση θα είναι τετραετής και το υπουργείου Εσωτερικών θα καλύπτει το ήμισυ των περίπου 7.200 ετησίως.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε δημόσιος υπαλλήλος θα πρέπει να πληρώνει περίπου 3.500 ευρώ το χρόνο, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, είναι πιθανόν το ΕΑΠ να κάνει ειδικές τιμές για την συγκεκριμένη κατηγορία φοιτητών – δημοσίων υπαλλήλων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»
  1. Σκοπιμότητα του Προγράμματος Σπουδών
Το Πρόγραμμα Σπουδών στη «Δημόσια Διοίκηση» είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΕΣΔΑ). Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ν. 4369/2016, άρθρο 42, ‘Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΕΣΔΑ) μπορεί να χρηματοδοτεί την υλοποίηση προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), το οποίο έχει ως γνωστικό αντικείμενο την οργάνωση και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης (δημόσιο management), για τη συμμετοχή υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) του δημοσίου τομέα. Το εν λόγω προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών καταρτίζεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τα αρμόδια όργανα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του Ε.Α.Π., όπως κάθε φορά ισχύουν.
Στο πλαίσιο αυτής της διάταξης του νόμου το ΥΠΕΣΔΑ σε συνεργασία με το ΕΑΠ συγκρότησε  ομάδα έργου για την επεξεργασία πρότασης δημιουργίας προγράμματος Σπουδών στην Δημόσια Διοίκηση, με βάση όσα προβλέπονται στο νομό. Η ομάδα αφού συνεδρίασε σε ολομέλεια (έναρξη 7/3/2016) και σε μικρότερες ομάδες και διεξήγαγε τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, συγκέντρωσε το απαραίτητο υλικό και κατέθεσε την πρότασή της για την δημιουργία του Προγράμματος Σπουδών στην Δημόσια Διοίκηση.
Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες σπουδές στην «Δημόσια Διοίκηση», που οδηγούν στην απόκτηση πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει μαθήματα που αφορούν τόσο στη θεωρία της δημόσιας διοίκησης και πολιτικής όσο και στην πρακτική εφαρμογή μεθόδων οργάνωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή λειτουργία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Σκοπός του προγράμματος είναι η μελέτη σύγχρονων διαστάσεων της δημόσιας πολιτικής, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και ο εξοπλισμός των στελεχών του δημόσιου τομέα με εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το ρόλο της διοίκησης και των δημοσίων πολιτικών στη σύγχρονη εποχή. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να παρακολουθούν με επιχορήγηση των διδάκτρων ήδη υπηρετούντα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης τα οποία θα επιλέγονται με κλήρωση από ειδική ‘δεξαμενή’ υποψηφίων κατόπιν αιτήσεώς τους.
  1. Προϋποθέσεις συμμετοχής
Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν.4369/2016 δικαίωμα συμμετοχής στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) με γνωστικό αντικείμενο την οργάνωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης (Δημόσιο Management) έχουν τακτικοί πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι,  μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), οι οποίοι έχουν συμπληρώσει διετία από το διορισμό τους και υπηρετούν:
α) σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές του Δημοσίου,
β) σε Ανεξάρτητες Αρχές,
γ) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄και β΄βαθμού
δ) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και
ε) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο Κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.
Θα θέλαμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών δεν ανταγωνίζεται, ούτε έρχεται σε σύγκρουση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα δημόσιας διοίκησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Απευθύνεται σε μία ιδιαίτερη ομάδα υποψήφιων φοιτητών, τόσο προς όφελος των ιδίων όσο και του δημοσίου τομέα, ενώ διαφοροποιείται σημαντικά από τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το οποίο απευθύνεται σε διαφορετική ομάδα–στόχο και προεξέχων σκοπός του οποίου είναι η επαγγελματική κατάρτιση των νεοεισαχθέντων στη διοίκηση σπουδαστών του. Αντιθέτως, με το πρόγραμμα σπουδών του ΕΑΠ, η Διοίκηση επενδύει στη θεωρητική κατάρτιση των υπαλλήλων της, η οποία αναμένεται να παραγάγει προστιθέμενη αξία σε συνάρτηση με την εμπειρία των υπαλλήλων της που θα οδηγήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
  1. Πρόγραμμα Σπουδών
Το Πρόγραμμα Σπουδών διαρκεί τέσσερα έτη τα οποία διαιρούνται σε οκτώ εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο διδάσκοντα τρία μαθήματα, ενώ το τελευταίο 8ο εξάμηνο αφορά σε μαθήματα υπηρεσιακής εξειδίκευσης με βάση κύκλους δημόσιας πολιτικής. Το πρόγραμμα Σπουδών διαπερνούν άξονες μαθημάτων όπως Δίκαιο, Οικονομικά και Μάνατζμεντ (διοίκηση και πολιτικές), ενώ προβλέπονται και εργαστήρια για την απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων όπως αυτών που αφορούν στο χειρισμό και ανάλυση στατιστικών δεδομένων, την ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων, ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών, τεχνικές παρουσίασης κ.λπ.
Η διάρθρωση του Προγράμματος μαθημάτων ανά έτος και εξάμηνο σπουδών έχει ως εξής:
Α’ Έτος Σπουδών
1ο  Εξάμηνο
  • Βασικές Αρχές Δημοσίου Δικαίου
  • Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  • Δομή και Οργάνωση του Ελληνικού Κράτους
2ο Εξάμηνο
  • Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη
  • Εισαγωγή στους Η/Υ και Επεξεργασία Δεδομένων
  • Βασικές Αρχές Διοίκησης
Β’ Έτος Σπουδών
3ο  Εξάμηνο
  • Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο
  • Αρχές Δημόσιας Οικονομικής
  • Ιστορική Συγκρότηση του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους

4ο  Εξάμηνο
  • Διεθνής Πολιτική Οικονομία
  • Ηθική και Δεοντολογία στο Δημόσιο
  • Κράτος και Δημόσιες Πολιτικές

Γ’ Έτος Σπουδών
5ο Εξάμηνο
  • Περιφερειακή ανάπτυξη και περιφερειακές ανισότητες
  • Θεσμοί και Δημόσιες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Διοίκηση Έργων

6ο  Εξάμηνο
  • Θεσμοί και Πολιτικές Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  • Κρατικός Προϋπολογισμός και Δημόσιο Λογιστικό
  • Μεταρρυθμιστικές τάσεις & Αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση,

Δ’ Έτος Σπουδών
7ο Εξάμηνο
  • Σύγχρονο Κράτος και Διεθνείς Οργανισμοί
  • Διοικητική Αποκέντρωση και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πολιτική και Οικονομική  Διάσταση
  • Προϋπολογισμός της Ε.Ε., Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Προγράμματα

8ο Εξάμηνο – Κύκλος μαθημάτων υπηρεσιακής εξειδίκευσης
Κύκλος υπηρεσιακής εξειδίκευσης
Εκτός των μαθημάτων κατά τη διάρκεια των Σπουδών θα προσφέρονται ορισμένα εξειδικευμένα σεμινάρια, όπως:
  • Σύνταξη Δημοσίων Εγγράφων
  • Ηλεκτρονική Διαχείριση Εγγράφων
  • Καλή Νομοθέτηση και Νομοπαραγωγική διαδικασία
  • Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
  • Σύνταξη και Παρουσίαση Εκθέσεων
  • aftodioikisi.gr

Τουλάχιστον δύο περιστατικά προσωρινής τύφλωσης έχουν καταγραφεί λόγω χρήσης smartphone σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Σύμφωνα με το The New England Journal of Medicine, έχουν καταγραφεί δύο διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών, που έχαναν προσωρινά την όρασή τους, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του smartphone τους στο σκοτάδι.

Η πρώτη καταγραφή αφορά μια νεαρή γυναίκα 22 ετών, που τυφλωνόταν στο ένα της μάτι τα βράδια, επί πολλούς μήνες.

Στη δεύτερη περίπτωση, μια γυναίκα 40 ετών ανέφερε ότι έχανε την όρασή της από το ένα μάτι, για περίπου 15 λεπτά κάθε πρωί.

Το ιατρικό προσωπικό που ανέλαβε τα περιστατικά, δεν διαπίστωσε αρχικά κάποιο πρόβλημα με την υγεία των δύο γυναικών.

Μετά από συζητήσεις με τις ασθενείς όμως, οι γιατροί ανακάλυψαν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις: την χρήση smartphone στο κρεβάτι.

Η προσωρινή τύφλωση προκλήθηκε επειδή οι δύο γυναίκες εστίαζαν στη μικρή οθόνη του smartphone τους, η οποία ήταν πολύ φωτεινή, ενώ γύρω τους επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι.

Το γεγονός ότι εμφάνιζαν συμπτώματα μόνο στο ένα μάτι, οφείλεται στο ότι αμφότερες ξάπλωναν με τέτοιο τρόπο, ώστε το άλλο καλυπτόταν από το μαξιλάρι τους και προστατευόταν από το φως της οθόνης.

Καλό είναι λοιπόν, όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο, ειδικά εάν ο φωτισμός γύρος μας είναι κακός, να βλέπουμε την οθόνη και με τα δύο μας μάτια.

Επίσης, όταν βρισκόμαστε σε σκοτεινό περιβάλλον, οφείλουμε, ειδικά εάν η συσκευή μας δεν το κάνει αυτόματα, να μειώνουμε επαρκώς τη φωτεινότητα της οθόνης.

ΠHΓΗ: pcmag.com

Οι άντρες που θέλουν μια μέρα να αποκτήσουν παιδιά, καλό είναι να περιορίσουν τις ώρες που μιλούν στο κινητό τους.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κουηνς, στον Καναδά, και το Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στην Αυστρία, διαπίστωσαν ότι η πολυλογία στο κινητό μπορεί να ελαττώνει την ποιότητα του σπέρματος και να οδηγεί σε μείωση της γονιμότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα ακουστικά, έχουν μια πολύπλοκη σχέση με τις ορμόνες του ανδρικού φύλου.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράνι Σαμλούλ, από το Τμήμα Φαρμακολογίας & Τοξικολογίας του πανεπιστημίου, τα ευρήματα της μελέτης προβλημάτισαν την ερευνητική ομάδα – αφ’ ενός διότι ανέμεναν να είναι διαφορετικά, αφ’ ετέρου διότι υποδηλώνουν την ύπαρξη πολύπλοκων μηχανισμών.

Η μελέτη έδειξε πως οι άντρες με παρατεταμένη ομιλία στο κινητό έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά χαμηλότερα της ορμόνης LH.

Η τεστοστερόνη παράγεται από τους όρχεις και είναι η κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, ενώ η LH παράγεται από τον αδένα του εγκεφάλου, την υπόφυση, και παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή.

Τα δεδομένα αυτά ωθούν τους ερευνητές στην θεωρία πως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των κινητών ασκούν διπλή επίδραση στην ανδρική ορμονική λειτουργία και γονιμότητα: από τη μια ελαττώνουν τα επίπεδα της LH που εκκρίνονται από την υπόφυση και από την άλλη αυξάνουν τον αριθμό των κυττάρων στους όρχεις που παράγουν τεστοστερόνη.

Η αύξηση αυτή μπορεί να εμποδίζει την μετατροπή αυτής της βασικής τεστοστερόνης σε μια πιο ισχυρή μορφή, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τη γονιμότητα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Andrologia».

Πηγή: tanea.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!