Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016


Η Ευρώπη είναι ένας διάσημος τουριστικός προορισμός που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Λονδίνο, Παρίσι, Πράγα, Βουδαπέστη… και άλλες διάσημες πρωτεύουσες φιγουράρουν στα ιλουστρασιόν διαφημιστικά έντυπα των τουριστικών γραφείων. Όμως δεν υπάρχουν μόνον αυτές.
Δείτε αμέσως παρακάτω 5 πόλεις που οι περισσότεροι τουρίστες αγνοούν ή ξεχνάνε να επισκεφτούν. Όσοι όμως το κάνουν, τους μένουν απλά… αξέχαστες!
Γαλλία, LACOSTE
overlooked1
Στο γαλλικό νότο, στην Προβηγκία, αυτή η πανέμορφη πόλη βρίσκεται 43 χλμ από το αεροδρόμιο της Μασσαλίας. Εδώ βρίσκεται ο πύργος του Μαρκήσιου Ντε Σαντ αλλά και μια σειρά από εξαιρετικά οινοποιία που παράγουν την περηφάνια της Γαλλίας: το κρασί της! Στην πόλη θα βρείτε επίσης ένα ιδιαίτερο εμπορικό κέντρο, το ShopSCAD, όπου πωλούνται ρούχα, έργα τέχνης, γλυκίσματα και πολλές άλλες δημιουργίες που φτιάχνουν οι φοιτητές του τοπικού Savannah College of Art and Design.
Αγγλία, SAWREY
swarey
Στη Lake District της νοτιοανατολικής Αγγλίας, περίπου 2 ώρες ταξίδι με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο του in northeast England, less than a two-houΜάντσεστερ βρίσκεται αυτή η άγνωστη βρετανική πόλη.
Ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τη Λογοτεχνία. Η πόλη είναι ουσιαστικά δυο ενωμένα χωριά, Near Sawrey και το Far Sawrey, που κτίστηκαν σε ένα ειδυλλιακό τοπίο το 14ο αιώνα. Εδώ έζησε η γνωστή συγγραφέας Beatrix Potter και όλα τα σκηνικά των βιβλίων της είναι βγαλμένα από εδώ.
Επίσης υπάρχουν αρχαία μνημεία από την εποχή των Ρωμαίων, που αποίκησαν την περιοχή, μεταξύ αυτών και το Τείχος του Αδριανού αλλά και τα Ρωμαϊκά Λουτρά.
Γερμανία, ROTHENBURG
rothenburg
Βρίσκεται περίπου 1 ώρα απόσταση με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης στη Βαυαρία.
Εδώ βρίσκεται η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας (μέσα σε τείχη). Πύργοι, λιθόστρωτα σοκάκια, πολεμίστρες… συνθέτουν το σκηνικό που βλέπει κανείς περιπλανώμενος στην πόλη.
Είναι επίσης ο ιδανικός προορισμός για τα Χριστούγεννα μιας και η γραφική χριστουγεννιάτικη αγορά μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Υπάρχει και το The Deutsches Weihnachts Museum ένα μουσείο αφιερωμένο στα Χριστούγεννα, που όμως είναι ανοικτό όλο το χρόνο.
Βέλγιο, BRUGES
bruges
Οι περισσότεροι την έμαθαν από την ταινία «Αποστολή στη Μπρυζ» (2008). Με το τραίνο, περίπου 90 λεπτά απόσταση από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο αν δεν μπορείτε να πάτε διακοπές χωρίς αυτοκίνητο, μην πάτε στην πόλη αυτή. Οι δρόμοι είναι τόσο στενοί που τα αυτοκίνητα δυσκολεύονται πολύ να περάσουν και όλοι κινούνται με ποδήλατα ή με τα πόδια.
Το κέντρο της πόλης έχει κηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και είναι ένα εντυπωσιακό κράμα μεσαιωνικής και γοτθικής αρχιτεκτονικής. Μην ξεχάσετε να απολαύσετε βελγική μπύρα και να κάνετε μια ευχή για αιώνιο έρωτα και αγάπη στην Minnewater Lake.
Και φυσικά, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό της βελγικής σοκολάτας; Έχει ατελείωτα ζαχαροπλαστεία, αποκλειστικά με γλυκά σοκολάτας, σε κάθε γωνιά της πόλης!
Νορβηγία, BERGEN
bergen
Η πόλη βρίσκεται μια ώρα απόσταση με το αεροπλάνο από το Όσλο αλλά υπάρχει και η εναλλακτική του τραίνου.
Το Μπέργκεν είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Φυσικό λιμάνι, λόγω γεωγραφίας και προστατευμένο αφού περιβάλλεται από 7 βουνά, ιδρύθηκε το 1070.
Είναι η (ευρωπαϊκή) πρωτεύουσα των φεστιβάλ. Εδώ γίνονται φεστιβάλ, μουσικά και άλλα, όλο το χρόνο, ασχέτως καιρού! Επίσης εδώ είναι η έδρα της παλαιότερης ίσως φιλαρμονικής ορχήστρας της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1765.
Περπατήστε για να δείτε τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια των Νορβηγών εμπόρων, που κτίστηκαν το 1400 με 1500.
Ενώ αν δεν σας πειράζει το πρωινό ξύπνημα, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε χαράματα την ψαραγορά (Torget Fish Market), στο Bergen’s Market Square. Εδώ και 700 χρόνια γίνεται ακριβώς το ίδιο πράγμα: ψαράδες απλώνουν τη φρέσκια πραμάτεια του και περιμένουν τους επίδοξους αγοραστές τους. Κάτι τέτοιο δεν έχετε ξαναδεί…
πηγή: news.gr

Οι γυναίκες που χαλαρώνουν με ένα ποτήρι κρασί μετά τη δουλειά έχουν έναν επιπλέον λόγο για να το απολαμβάνουν: σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένα ποτήρι κρασί παχαίνει λιγότερο ακόμη και από το μεταλλικό νερό.

Επίσης, οι μετριοπαθείς πότες του γυναικείου πληθυσμού κινδυνεύουν λιγότερο από την παχυσαρκία σε σχέση με τις ομόφυλές τους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από μια μελέτη που έγινε σε ένα τεράστιο δείγμα 19.000 γυναικών και όπως μπορεί να υποθέσει κανείς βρίσκονται στον αντίποδα της συμβουλής που δίνουν οι περισσότεροι διαιτολόγοι περί αποχής από το αλκοόλ ως επιβαρυντικού παράγοντα στα κιλά.

Οι αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ έχουν λιγότερες συνέπειες στο βάρος σε σχέση με τις θερμίδες άλλων τροφίμων. Επισημαίνουν επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός δέχεται το αλκοόλ είναι πιο σύνθετος απ΄ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα.

Το συκώτι

Σύμφωνα με μια θεωρία, το συκώτι όσων τακτικά καταναλώνουν αλκοόλ αναπτύσσει μια διαφορετική οδό μεταβολισμού για να διασπάσει το αλκοόλ, με την επιπλέον ενέργεια να μετατρέπεται κυρίως σε θερμότητα παρά σε λίπος.

Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκαν, πάντως, ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα ποτά: οι γυναίκες που πίνουν κόκκινο κρασί παχαίνουν πολύ λιγότερο από τις γυναίκες που προτιμούν την μπίρα και τα λοιπά οινοπνευματώδη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Αrchives of Ιnternal Μedicine» φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και την πρόσληψη βάρους.

Πηγή: tanea.gr

Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί μια φήμη, ότι, προκειμένου κάποιος να φτάσει να περάσει συνέντευξη για δουλειά στην Google, πρέπει πρώτα να απαντήσει σωστά σε δύο δύσκολους γρίφους.
Γιατί πολλοί θα ήθελαν να εργάζονται στην Google, αλλά λίγοι τα καταφέρνουν!…
Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να βρείτε τις λύσεις χωρίς να τις… γκουγκλάρετε, ή να τις δείτε στο τέλος του κειμένου. Εμπρός, λοιπόν, δοκιμάστε και δείτε αν θα μπορούσατε να εργάζεστε στην Google!…
ΓΡΙΦΟΣ GOOGLE #1: Τα μαύρα και άσπρα καπέλα
Υπάρχουν 100 κρατούμενοι που έχουν δημιουργήσει μια ουρά για να μπουν στην φυλακή. Κάθε κρατούμενος φοράει ένα καπέλο που είναι, είτε μαύρο, είτε άσπρο. Ο κάθε κρατούμενος ΔΕΝ γνωρίζει τι χρώμα καπέλο φοράει, παρά μόνο το χρώμα που έχει το καπέλο εκείνων που είναι μπροστά του στην σειρά (ο πρώτος κρατούμενος στην ουρά δεν μπορεί φυσικά να δει το καπέλο κανενός άλλου κρατούμενου και ο τελευταίος κρατούμενος μπορεί να δει όλων των υπολοίπων εκτός, φυσικά, του δικού του). Ξεκινώντας από το πίσω μέρος, ένας από τους φρουρούς ζητά από τον κάθε κρατούμενο να του πει τι χρώμα καπέλο φοράει. Αν ο κρατούμενος απαντήσει σωστά, τότε τον αφήνει ελεύθερο και δεν μπαίνει στην φυλακή. Αλλά αν απαντήσει λάθος, τότε τον βάζει στο κελί. Αν επιτραπεί στους κρατούμενους να οργανώσουν κάποιο σχέδιο, πώς θα καταφέρουν να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον οι 99 από αυτούς;
ΓΡΙΦΟΣ GOOGLE #2: Οι 100 κρατούμενοι και η 1 λάμπα
Υπάρχουν 100 κρατούμενοι και ο καθένας είναι κλεισμένος σε ένα ξεχωριστό κελί στην απομόνωση. Υπάρχει ένα κεντρικό “σαλόνι” με μία λάμπα. Αυτή η λάμπα είναι αρχικά απενεργοποιημένη. Κανείς κρατούμενος δεν μπορεί να δει την λάμπα από το κελί του. Καθημερινά, ο αρχιφύλακας επιλέγει τυχαία έναν κρατούμενο, ο οποίος και μπαίνει στο σαλόνι. Ενώ βρίσκεται εκεί, ο κρατούμενος μπορεί να ακουμπήσει την λάμπα, εφόσον το επιθυμεί. Ο αρχιφύλακας δίνει στον κρατούμενο την επιλογή να απαντήσει στο αν και οι 100 κρατούμενοι έχουν πάει στο σαλόνι μέχρι τώρα. Αν ο κρατούμενος επιλέξει να απαντήσει και κάνει λάθος, τότε ο αρχιφύλακας θα εκτελέσει και τους 100 κρατούμενους. Ωστόσο, αν δώσει την σωστή απάντηση, τότε όλοι οι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατούμενος θα πρέπει να επιλέξει να απαντήσει μόνο αν είναι 100% σίγουρος για την απάντηση που θα δώσει. Ο αρχιφύλακας δίνει στους κρατούμενους την δυνατότητα να συγκεντρωθούν όλοι μαζί ένα βράδυ στο προαύλιο, για να οργανώσουν κάποιο σχέδιο. Ποιο σχέδιο θα είναι αυτό, ώστε, τελικά, κάποιος να επιλέξει να απαντήσει και να δώσει την σωστή απάντηση;
ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΡΙΦΟ GOOGLE
Ο τελευταίος κρατούμενος θα φωνάξει “μαύρο”, αν υπάρχει μονός αριθμός από μαύρα καπέλα μπροστά του και “λευκό” αν είναι άρτιος ο αριθμός από μαύρα καπέλα μπροστά του. Ο επόμενος κρατούμενος τότε θα μετρήσει με την σειρά του τον αριθμό των μαύρων καπέλων μπροστά του και αν είναι πριν ήταν μονός, αλλά τώρα είναι άρτιος, ή το αντίστροφο, τότε αυτόματα θα γνωρίζει τι χρώμα είναι το καπέλο του. Ο επόμενος κρατούμενος (ο 3ος πλέον από πίσω στην σειρά) θα ξέρει το χρώμα του καπέλου του με βάση το τι απάντησε ο προηγούμενος και μετρώντας πόσα μαύρα καπέλα είναι ακόμα μπροστά του. Με τον τρόπο αυτό οι μπροστινοί 99 κρατούμενοι θα γνωρίζουν το χρώμα του καπέλου τους και θα απελευθερωθούν. Ο κρατούμενος στο πίσω μέρος, εκείνος δηλαδή που καλείται να απαντήσει πρώτος, έχει 50% πιθανότητα να απελευθερωθεί.
ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΡΙΦΟ GOOGLE
Στην αρχή, οι κρατούμενοι επιλέγουν έναν αρχηγό. Κάθε φορά που ένα άτομο (με εξαίρεση τον αρχηγό) μπαίνει στο σαλόνι, ανάβει το φως (αλλά το κάνει αυτό μόνο μία φορά). Αν μπει στο σαλόνι και δει ότι το φως είναι ήδη αναμμένο, τότε δεν κάνει τίποτα. Όταν κάποια στιγμή μπει στο σαλόνι ο αρχηγός, σβήνει το φως. Όταν ο αρχηγός θα έχει φτάσει να σβήσει το φως 99 φορές, θα είναι 100% σίγουρος ότι ο καθένας από τους 100 κρατούμενους έχει μπει στο δωμάτιο.
Πηγή:iatropedia.gr

Οι μπανάνες μπορεί να κρύβουν το κλειδί για πανίσχυρες νέες θεραπείες, οι οποίες θα μας προστατεύουν από τον ιό του AIDS. Σε πειράματα στο εργαστήριο, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό τους είναι εξίσου ισχυρό με δύο από τα φάρμακα για τη νόσο.

Το συστατικό λέγεται BanLec και οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επινόηση φθηνών θεραπειών με βάση το συστατικό αυτό, θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Το BanLec ανήκει στις λεκτίνες – μία ομάδα φυσικών χημικών ουσιών, που υπάρχουν στα φυτά και τα προστατεύουν από τις μολύνσεις.

Το συστατικό αυτό αποδείχθηκε ότι μπορεί να εμποδίσει τη μόλυνση των κυττάρων με τον ιό HIV, εμποδίζοντας την είσοδό του στο εσωτερικό τους. Το BanLec δρα στον πρωτεϊνικό «φάκελο» που περικλείει το γενετικό υλικό του ιού HIV του AIDS.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάϊκλ Σουόνσον, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το πρόβλημα με ορισμένα από τα φάρμακα για το AIDS είναι ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να αναπτύξει ανθεκτικότητα. Αυτό είναι πολύ δυσκολότερο να γίνει εν τη παρουσία λεκτινών.

«Οι λεκτίνες μπορούν να ενωθούν με τα σάκχαρα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του “φακέλου” του ιού HIV και φαίνεται ότι χρειάζονται πολλαπλές μεταλλαγές του ιού για να τις ξεπεράσει», είπε.

Όπως γράφουν ο δρ Σουόνσον και οι συνεργάτες του στην «Επιθεώρηση Βιολογικής Χημείας» (JBC), το BanLec απεδείχθη στο εργαστήριο εξίσου αποτελεσματικό με δύο από τα φάρμακα του AIDS, το Τ-20 και το maraviroc.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να τροποποιήσουν το BanLec για να είναι πιο κατάλληλο για τους ανθρώπους και εκτιμούν ότι θα μπορεί να χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με αντιρετροϊκά φάρμακα για να προστατεύει από τον ιό HIV.

Ακόμα και μέτρια επιτυχία να έχει η προσπάθειά τους, μπορούν να σωθούν εκατομμύρια ζωές από το AIDS, η εξάπλωση του οποίου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, τόσο στη Δύση όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: tanea.gr

Όχι, δεν κάναμε κανένα λάθος στον τίτλο. Η Apple πράγματι κατέθεσε αίτηση για να κατοχυρώσει την πατέντα μιας γλάστρας – και όχι, δεν υπάρχει τίποτε το καινοτόμο σ’ αυτή.

Δεν διαθέτει "έξυπνους" αισθητήρες για αυτόματο πότισμα, δεν συνδέεται με το iPhone σας ασύρματα – πρόκειται απλά για μια συμβατική γλάστρα.

Αν αναρωτιέστε μήπως η εταιρεία αποφάσισε να μας... τρολάρει, σας καταλαβαίνουμε, αφού για λίγα λεπτά αισθανθήκαμε κι εμείς το ίδιο.

Όμως μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει μια σαφώς λογικότερη εξήγηση, σύμφωνα με το Business Insider.

Η νέα γλάστρα της Apple θυμίζει αρκετά αυτές που χρησιμοποιούνται στα Apple Store για την τοποθέτηση φυτών, οπότε δεν αποκλείεται να αποτελεί μια νεότερη παραλλαγή τους.

Ακόμα κι έτσι βέβαια, είμαστε σίγουροι ότι η απόφαση της εταιρείας να πατεντάρει κάτι τέτοιο, σίγουρα θα επιφέρει και τα ανάλογα σχόλια από τους απανταχού χρήστες του Διαδικτύου.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple προβαίνει σε ανάλογη κίνηση, αφού στο παρελθόν είχε κατοχυρώσει πατέντα για την κυλινδρική σκάλα που χρησιμοποιείται στο κατάστημά της στη Σαγκάη.

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Στο «Miss Sloane», η Τσαστέιν θα παίξει την Ελίζαμπεθ Στόουν, μια από τις πιο αδίστακτες αλλά και επιτυχημένες γυναίκες στο πόστο της πολιτικής στρατηγικής των κομμάτων μέσα στα μέγαρα (και στους σκοτεινούς διαδρόμους τους) της Ουάσινγκτον.

Η Κα Σλόουν είναι μια λομπίστρια που πληρώνεται από ισχυρές εταιρίες για να επηρεάζει πολιτικούς, ώστε να επιτευχθούν τα συμφέροντά της και η τωρινή της αποστολή αναμένεται να είναι και η δυσκολότερη.

Η νέα τροπολογία που θα αλλάζει την νομοθεσία για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή αποτελεί «κόκκινη ζώνη» και η Τζέσικα θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με επικίνδυνους αντιπάλους που απειλούν την καριέρα της, όσο και με τους ελάχιστους ανθρώπους που έχει κοντά της.

Πίσω από τις κάμερες θα βρίσκεται ο υποψήφιος για Όσκαρ με το «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», Τζον Μάντεν («Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι») σε ένα σενάριο του πρωτοεμφανιζόμενου Τζόναθαν Περέρα.

Στο καστ συμπεριλαμβάνονται επίσης οι Μαρκ Στρονγκ («Ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι»), Μάικλ Στούλμπαργκ («Ένας Σοβαρός Άνθρωπος», «Εφτά Ψυχοπαθείς») και Άλισον Πιλ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την καυτή, οσκαρική ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: cinemag.gr

Τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων η οικονομική κρίση τη τελευταία δεκαετία αναδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Το πιο οδυνηρό εύρημα της μελέτης δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά τρία χρόνια μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, ενώ εξαιτίας της ανεργίας και της υποαπασχόλησης περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν εκτός ασφάλισης υγείας.

Παράλληλα οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων επισημαίνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί αυξήθηκε, η ψυχική υγεία του πληθυσμού επιδεινώθηκε ενώ σημαντική αύξηση καταγράφει ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειάζονται.

Δραστικές χαρακτηρίζονται επίσης οι περικοπές δαπανών στην υγεία, καθώς για την περίοδο 2009-2012εμφανίζουν ετήσια μείωση της τάξης του 11,8%.

Στην ίδια πάντα μελέτη καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων HIV σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, γεγονός που πιθανότατα αποδίδεται στη συρρίκνωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, στην αυξημένη πορνεία και στη συνακόλουθη αύξηση της μη ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι συντάκτες της μελέτης και στην αύξηση των αυτοκτονιών κατά 40% από το 2009 έως το 2011.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί, με επιστημονικούς όρους, η αιτιότητα ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στον αριθμό των αυτοκτονιών, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής χρονική απόσταση και τα δεδομένα είναι ελλιπή.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Πιο οικολογικοί, πιο ασφαλείς, πιο φιλικοί στον άνθρωπο: από το Παρίσι και τη Στοκχόλμη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ουρανοξύστες του (πολύ κοντινού) μέλλοντος δεν θα είναι από γυαλί και ατσάλι, αλλά από… ξύλο.
Στην πρωτεύουσα της Σουηδίας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή ενός τέτοιου ουρανοξύστη 19 ορόφων, του Skelleftea Kulturhus, ενώ ένας κολοσσός 35 ορόφων περιμένει την έγκριση των δημοτικών αρχών για να υψωθεί και στο Παρίσι στο πλαίσιο του οικιστικού σχεδίου Baobab. Σχέδια για ξύλινους ουρανοξύστες εκπονούνται και αλλού. Κι ο λόγος δεν είναι μόνο ότι αυτά τα κτίρια δεν εκπέμπουν καθόλου αέρια του θερμοκηπίου, αλλά ότι επιπλέον είναι σε θέση να εγκλωβίζουν τα αέρια στα τοιχώματά τους, στις κολώνες τους και τα δοκάρια τους.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια νέα τάση αλλά για μια επιστροφή στην παράδοση. Στη βροχερή και σεισμογενή Ιαπωνία στέκονται ακόμη στα πόδια τους ξύλινα κτίρια ηλικίας 1.400 χρόνων, όπως είναι η πενταόροφη παγόδα του Οριού-Τζι που κατασκευάστηκε το 607 μΧ. Οι ξύλινες κατασκευές χαρακτηρίζουν και την αρχιτεκτονική της αγροτικής Αμερικής.
Έως πρόσφατα, ωστόσο, δεν είχε αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνολογία για να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη τα κτίρια από ξύλο. Τη λύση έδωσε η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων ετών. Όπως εξηγεί στην επιθεώρηση «Αrchitectural Digest» ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Τόμας Ρόμπινσον, «έχει δημιουργηθεί ένα νέο υλικό το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα μέχρι τώρα αδιανόητα.
Είναι ένα είδος ξυλείας το οποίο παράγεται από την κόλληση στρώσεων ξύλου επιτρέποντας την κατασκευή στατικών φορέων».
Χάρις σε αυτόν τον τύπο ξύλου, γνωστό και ως CLT (Cross Laminated Timber), το Πόρτλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκτήσει έναν ξύλινο ουρανοξύστη 12 ορόφων. Το κτίριο λέγεται Framework και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί στα μέσα του ερχόμενου έτους. Από μπετόν σε αυτόν τον ουρανοξύστη θα είναι μόνο τα θεμέλια του, ενώ η αντισεισμική του θωράκιση θα ενισχυθεί με ατσάλι.
Το μικρό βάρος του ξύλου επιτρέπει εξάλλου στα ήδη υπάρχοντα κτίρια από μπετόν να προστεθούν ξύλινοι όροφοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια ανάγκη που θα προκύψει τις επόμενες δεκαετίες: τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αστικοποίησης και της κλιματικής αλλαγής θα έχουν μεταναστεύσει στις πόλεις έως το 2050 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι από 54% του παγκόσμιου πληθυσμού που είναι σήμερα ο αστικός πληθυσμός, το 2050 θα φτάσει το 66%. Αν λάβει υπόψη του κανείς ότι η παραγωγή μπετόν και χάλυβα ευθύνεται για το 8% των συνολικών εκπομπών του αερίου, τότε δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λύση είναι το ξύλο.
Φαίνεται πάντως ότι το ξύλο δεν είναι μόνο πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο: σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη, η πίεση του αίματος κατεβαίνει όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο από ξύλο, ενώ ακολουθεί την αντίθετη πορεία όταν περιβαλλόμαστε από ατσάλι. Ποια εξήγηση δίνουν γι’ αυτό το φαινόμενο οι ειδικοί; Μα ότι το ξύλο παραπέμπει στην ιδέα του δάσους. Εκεί όπου ο άνθρωπος έζησε για εκατομμύρια χρόνια εξασφαλίζοντας τροφή, ζωή και καταφύγιο από τους κινδύνους.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!