Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016


Όλοι θέλουν να ζουν σε ένα κίτρινο υποβρύχιο ακόμη και τα Lego.

Την 1η Νοεμβρίου, η Lego θα κυκλοφορήσει ένα κίτρινο υποβρύχιο που πλήρωμά του θα είναι τα μέλη του συγκροτήματος των Μπιτλς.

Το σύνολο θα περιλαμβάνει περισσότερα από 550 κομμάτια και έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την 50η επέτειο από την κυκλοφορία (5 Αυγούστου 1966) του άλμπουμ του συγκροτήματος Revolver.

Το άλμπουμ είχε παραμείνει για επτά εβδομάδες στο νούμερο ένα του Ηνωμένου Βασιλείου και για έξι εβδομάδες στο νούμερο ένα των ΗΠΑ ενώ το τραγούδι έφτασε στο νούμερο δύο στα τσαρτς του Billboard.

Το κίτρινο υποβρύχιο βασίζεται στην ταινία κινουμένων σχεδίων του 1968 που είχε τον ίδιο τίτλο με πρωταγωνιστές τα διάσημα «σκαθάρια».

Τότε τα μέλη της μπάντας δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθουσιασμένα με το να γυρίσουν την ταινία, ωστόσο έπρεπε να τηρήσουν το συμβόλαιό τους με την United Artists, αλλά εξαιτίας της μικρής συμμετοχής τους στην ταινία αναγκάστηκαν να γυρίσουν ακόμα μία ταινία την Let it Be ώστε να εκπληρώσουν τους όρους της σύμβασης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Amazon λάνσαρε την Τετάρτη μία πλήρη υπηρεσία streaming μουσικής, με ιδιαίτερα χαμηλές συνδρομές -μέχρι και 3,99 δολαρίων τον μήνα- για τους κατόχους του ηχείου Amazon Echo.

Η νέα υπηρεσία ονομάζεται Amazon Music Unlimited και ανταγωνίζεται το Spotify και το Apple Music, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα πρόσβασης σε έναν μεγάλο κατάλογο τραγουδιών on demand. Οι συνδρομές για μουσική στο Echo κοστίζουν 3,99 δολάρια τον μήνα.

Για πρόσβαση πέρα από τη συγκεκριμένη συσκευή, αυξάνονται στα 7,99 δολάρια τον μήνα για μέλη του Amazon Prime και στα 9,99 για μη μέλη. Σημειώνεται πως η Amazon θα συνεχίσει να προσφέρει μια περιορισμένη υπηρεσία streaming στα μέλη του Prime, δωρεάν.

Η εταιρεία δείχνει να βασίζεται στο «έξυπνο» ηχείο Echo (ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές) για να ξεχωρίσει όσο δραστηριοποιείται περισσότερο στον χώρο του streaming. Το ηχείο κυκλοφόρησε πέρυσι και σημείωσε επιτυχία, κάνοντας πολλούς αναλυτές να προβλέψουν πως οι φωνητικές εντολές θα εξελιχθούν σε βασικό τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με τις συσκευές τους.



Η Amazon έχει φτιάξει ένα εξελιγμένο σύστημα φωνητικού ελέγχου για το Echo, καθώς εκτιμά πως τέτοιες «έξυπνες» οικιακές συσκευές θα αποτελέσουν «κλειδί» για την ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας, κατά τον Στιβ Μπουμ, αντιπρόεδρο της Amazon Music, που επεσήμανε πως η πρώτη φάση της ανάπτυξης στο streaming μουσικής οφείλεται στα smartphones, εκτιμώντας πως η δεύτερη θα προέλθει από το σπίτι.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο καιρό η Google παρουσίασε το δικό της «έξυπνο» ηχείο, Google Home, το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες του βοηθού τεχνητής νοημοσύνης της, Google Assistant.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Η είδηση που δημοσιεύτηκε χτες είναι πράγματι εντυπωσιακή: Τα αγάλματα του περίφημου Πήλινου Στρατού της Κίνας μπορεί να επηρεάστηκαν από την αρχαιοελληνική γλυπτική, οι δε ντόπιοι να διδάχτηκαν τον τρόπο κατασκευής τους από Έλληνες τεχνίτες που έφτασαν στην περιοχή τον 3ο αιώνα π.Χ. Πόσο πιθανή, όμως, είναι μια τέτοια ερμηνεία;

«Πριν από δέκα χρόνια δεν πίστευα στην εκδοχή της δυτικής επιρροής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, γίνονται έντονες συζητήσεις σχετικά με τις επαφές Δύσης και Ανατολής όσον αφορά στις πήλινες μορφές του Τσιν και η δική μου μελέτη έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στο θέμα αυτό. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα ως προς την αναζήτηση αδιάσειστων στοιχείων για την τεκμηρίωση μιας τέτοιας επαφής, όπως η εύρεση ελληνικών ονομάτων ή ανθρώπινων σκελετών», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λι Σιουζέν (Li Xiuzhen), αρχαιολόγος στο Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, με μεγάλη εμπειρία στις ανασκαφές πεδίου, όπως η έρευνα στη θέση όπου βρέθηκαν οι πήλινοι στρατιώτες του 221 π.Χ.

Η έμπνευση για τον Πήλινο Στρατό της Κίνας προήλθε από την αρχαία Ελλάδα

«Η πιθανότητα μιας τέτοιας επαφής με απασχόλησε σε πρόσφατη ομιλία μου, όπου εστίασα κυρίως στον παραδοσιακό πολιτισμό και στην κινέζικη τέχνη. Στην κινέζικη παράδοση, οι άνθρωποι παρήγαγαν μικρά πήλινα αγαλματίδια ως υποκατάστατα της ανθρώπινης θυσίας, ωστόσο οι πήλινοι στρατιώτες, οι ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα της περιόδου Τσιν (221-206 π. Χ.) είναι μοναδικά, συγκρινόμενα τόσο με τις προηγούμενες όσο και με τις μεταγενέστερες πήλινες μινιατούρες που χαρακτηρίζουν την κινεζική τέχνη» συμπληρώνει.

Η ίδια, σε πρόσφατη δημοσίευσή της στο περιοδικό «Journal of Anthropological Archaeology», υποστήριξε ότι οι ντόπιοι αγγειοπλάστες που έφτιαξαν τις πήλινες μορφές είχαν τη τάση να χαράζουν σε αυτά τα ονόματά τους. Ως σήμερα, όμως, δεν έχουν βρεθεί χαραγμένα ονόματα Ελλήνων ή άλλων Δυτικών στους πήλινους στρατιώτες.

Τι συμπέρασμα μπορεί να συναχθεί από αυτή την παρατήρηση; «Οι πήλινοι στρατιώτες του Τσιν και οι ακροβάτες (τα αγάλματα που συνόδευαν τον Πρώτο Αυτοκράτορα, Τσιν Σι Χουάνγκ, στη μετά θάνατο ζωή του) εμφανίστηκαν στην Κίνα ξαφνικά, σε ένα πλαίσιο που σχετίζεται με τη στρατιωτική κατάκτηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή και την Ελληνιστική Περίοδο που ακολούθησε.

Επίσης, σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα, ο Πρώτος Αυτοκράτορας του Τσιν συνάντησε τους “γίγαντες” στα δυτικά σύνορα πολύ σύντομα μετά την ενοποίηση της Κίνας. Αν και δεν έχουν βρεθεί ελληνικά ονόματα, ο ρεαλισμός και η λεπτομέρεια των μυών στους πήλινους στρατιώτες και ακροβάτες προκαλούν υπόνοιες επαφής» σημειώνει η Li Xiuzhen.

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π. Χ., κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, μέρος της Ασίας διατήρησε επαφή και εμπορικές σχέσεις με τη Δύση. Το βασίλειο του Τσιν στα δυτικά ήταν το μεγαλύτερο από τα επτά βασίλεια της σημερινής Κεντρικής και Ανατολικής Κίνας κι αυτό που κατέκτησε και ενοποίησε τα υπόλοιπα βασίλεια, οδηγώντας στην ενοποίηση της Κίνας το 221 π. Χ. Την ίδια χρονολογία ο Τσιν Σι Χουάνγκ, αφού ενοποίησε τη χώρα, αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας, ο Πρώτος Αυτοκράτορας της Κίνας.

Ο Πήλινος Στρατός βρίσκεται στο μαυσωλείο του, στα ανατολικά της πόλης Χσιάν. Το συγκρότημα του τύμβου του Τσιν Σι Χουάνγκ έχει έκταση περίπου 56 τ. χ., από τα οποία έχει ανασκαφτεί μόνο ένα μικρό τμήμα.

Ο λάκκος με τα χιλιάδες πήλινα αγάλματα, σε ανθρώπινο μέγεθος, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1974 όταν Κινέζοι αγρότες προσπάθησαν να ανοίξουν πηγάδι στην περιοχή τους, ο δε λάκκος με τους ακροβάτες το 1999. Οι έρευνες συνεχίζονται.
real.gr

Διατροφικό σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους έφερε στο φως στην Αμερική ο γνωστός σεφ Jamie Oliver όταν διαπίστωσε πως στα χάμπουργκερ της αλυσίδας McDonald’s υπήρχε μια «ροζ βλέννα» («pink slime») ύποπτης προέλευσης.
Σε μια συνέντευξή του στην Daily Mail ο Oliver έδειξε πως από λίπος, δέρμα, λίπος και εντόσθια μπορεί να γίνει ένα μπέργκερ. Μετά από εργαστηριακές έρευνες δεν άργησε να αποδειχτεί πως αυτή η «ροζ βλέννα» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά διοξείδιο του αμμωνίου στο οποίο ξεπλένουν το μοσχαρίσιο λίπος. Η αποκάλυψη αυτή, εκτός του ότι έπεσε σαν κεραυνός στην διατροφικά κακομαθημένη αμερικανική κοινωνία, σήκωσε και θύελλα διαμαρτυριών τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τους περισσότερο ευαισθητοποιημένους γύρω από τη διατροφή.
Όπως γράφει το tvtv.gr, κυριολεκτικά αποτροπιαστική είναι η εικόνα που έδωσε ο Jamie Oliver περιγράφοντας λίγο ως πολύ το χάμπουργκερ της γνωστής παγκόσμιας αλυσίδας: «Βασικά παίρνουμε ένα προϊόν το οποίο αρχικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια φτηνή σκυλοτροφή και προσθέτοντας αυτή την ουσία το δίνουμε σε ανθρώπους. Με την προσθήκη δηλαδή αυτής της ροζ βλέννας, του διοξειδίου του αμμωνίου, αυτή η "φτηνή σκυλοτροφή" απλώς μετατρέπεται σε βρώσιμη από τον άνθρωπο!».
Σε μια συνέντευξή του στην Daily Mail ο Oliver έδειξε πως από λίπος, δέρμα, λίπος και εντόσθια μπορεί να γίνει ένα μπέργκερ.
Μετά αναρωτήθηκε γιατί ένας λογικός άνθρωπος να φάει κάτι τέτοιο. Μετά από αυτές τις κυριολεκτικά σοκαριστικές καταγγελίες του διάσημου σεφ, η McDonald’s αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αλλάξει τη «συνταγή» της ενώ σε δήλωσή της δεσμεύτηκε να μην ξαναχρησιμοποιήσει την εν λόγω ουσία και βρίσκοντας άλλο τρόπο (;) να «αναπληρώνει» το βοδινό κρέας των χάμπουργκερ που παρασκευάζει. Στην ίδια της ανακοίνωση η εταιρεία δήλωσε πως ποτέ δεν χρησιμοποίησε διοξείδιο του αμμωνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια ακριβώς συνταγή χρησιμοποιεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες μηδέ εξαιρουμένης και της δικής μας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, επιτρέπει τη χρήση του διοξειδίου του αμμωνίου στις τροφές και δεν είναι υποχρεωτική η ενημέρωση του καταναλωτή γι’ αυτό.
Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας και πόσο θα κοστίσει
Περιορισμένης κλίμακας θα είναι τελικά οι αλλαγές που θα πραγματοποιήσει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη κυκλοφορίας. Μοναδικός γνώμονας των αλλαγών θα είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας με παρεμβάσεις που θα δώσουν κίνητρο σε φορολογούμενους που έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους να τις παραλάβουν και πάλι πληρώνοντας να αναλογούντα τέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη έχει παραλάβει από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα στατιστικά που αφορούν στα χαρακτηριστικά των οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες τους έχουν προχωρήσει μαζικά σε κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας προκειμένου να γλιτώσουν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των οχημάτων είναι:

- Υψηλός κυβισμός, κατά κύριο λόγο 2.000 κυβικών εκατοστών και άνω.

- Μοντέλα 2009 και παλιότερα. Κατά κύριο λόγο είναι οχήματα ηλικίας άνω των δέκα ετών.

- Είναι δεύτερο ή τρίτο όχημα της ίδιας οικογένειας

Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις για αλλαγές στα τέλη που θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για το έτος 2017 θα είναι:

- Mείωση των τελών, ακόμη και κατά 10% για τα οχήματα άνω των 1.929  κυβικών εκατοστών τα οποία έχουν πρωτοκυκλοφορήσει πριν το 2005.

- Μεγαλύτερη μείωση των τελών για τα οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει πριν τον 2000

- Mείωση του ορίου ρύπων για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας από τα 90 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπεμπόμενων ρύπων που ισχύει σήμερα στα 85 γραμμάρια ή και χαμηλότερα.

- Aυξήσεις των τελών για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει μετά το 2005.

Εναλλακτικά εξετάζεται να υπολογίζονται τα τέλη με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει μετά το 2007 αντί για το Νοέμβριο του 2010 που ισχύει σήμερα.

Να σημειωθεί ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να ισχύει και για φέτος η ρύθμιση που επιτρέπει σε φορολογούμενους να παραλαμβάνουν τις πινακίδες των οχημάτων τους εντός της χρονιάς καταβάλλοντας μόνο μέρος των ετήσιων τελών που αναλογούν στο όχημά τους. Το μέτρο κρίθηκε ως άκρως επιτυχημένο καθώς πολλοί φορολογούμενοι παρέλαβαν τους καλοκαιρινούς μήνες τις πινακίδες των ΙΧ τους.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι αλλαγές θα έχουν ξεκαθαριστεί έως τις 25 Οκτωβρίου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η περίοδος πληρωμής τους (1η Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου).

Η Ελληνική Αστυνομία προτρέπει τα παιδιά να αποφεύγουν τα #checkin και την ανάρτηση φωτογραφιών με το σπίτι, το σχολείο και τα μέρη που συχνάζουν, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μην κοινοποιείς την παρουσία σου στα social media, δεν τη βλέπουν μόνο οι φίλοι σου».

«Όπως ισχύει γενικά στο Διαδίκτυο, λέμε ΝΑΙ στη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά ακολουθώντας βασικούς κανόνες. Η γνώση των κανόνων ασφαλείας, η ανάπτυξη κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας και η ικανότητα αναγνώρισης των κινδύνων είναι βασικά εφόδια για την ασφαλή πλοήγησή μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία εμείς οι γονείς πρέπει να μεταδώσουμε και στα παιδιά μας», τονίζει η ΕΛ.ΑΣ. και δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να προστατέψουμε τα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να αποφύγουν τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:

Μείνετε κοντά στα παιδιά σας και εμπλακείτε σε κάθε διαδικτυακή τους δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο που κάνετε στις δραστηριότητες του σχολείου.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να περιηγηθείτε σε αυτά και να κατανοήσετε τη λειτουργία και τους όρους χρήσης τους.

Μην αποκλείσετε τα παιδιά σας από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η απαγόρευση οδηγεί, συνήθως, σε αντίθετα αποτελέσματα.

Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δε δημοσιοποιούμε υλικό με προσωπικά δεδομένα μας στο Διαδίκτυο, αναφέροντας αναλυτικά τους κινδύνους που υπάρχουν από την πρόσβαση άγνωστων ατόμων στα δεδομένα αυτά.

Να έχετε υπόψη σας ότι για ο,τιδήποτε δημοσιεύουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποποιούμαστε τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μη δημοσιεύονται στοιχεία και φωτογραφίες που θα έφερναν το παιδί σε δύσκολη θέση τώρα ή στο μέλλον, καθώς, ακόμα και όταν το παιδί διαγράψει το προφίλ, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και το παιδί μπορεί να της συναντήσει και αλλού στο Internet μελλοντικά.

Συμβουλεύστε τα παιδιά σας να μην δημοσιοποιούν την καθημερινή τους δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μέσω της διαδικασίας check in καθώς με τον τρόπο αυτό οποισδήποτε κακόβουλος μπορεί να τα εντοπίσει και να τους κάνει κακό. Το ίδιο ισχύει και για την ανάρτηση φωτογραφιών, στις οποίες φαίνεται καθαρά το σπίτι τους, το σχολείο ή το μέρος που συχνάζουν.

Τονίστε στα παιδιά σας ότι δεν εμπιστευόμαστε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε και στην πραγματική ζωή και δεν τους δίνουμε οποιουδήποτε είδους πληροφορίες.
Προσοχή απαιτείται και στις πληροφορίες που δίνουμε και στο περιεχόμενο (αρχεία, εικόνες, βίντεο) που ανταλλάσουμε με οποιονδήποτε χρήστη του Διαδικτύου. Ακόμη και οι γνωστοί μπορεί να αποδειχθούν άγνωστοι!

Αποτρέψτε τα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω των Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

Κατά τη δημιουργία του λογαριασμού, συμβουλέψτε τα παιδιά σας να επιλέγουν ασφαλείς κωδικούς και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις απορρήτου ώστε ο λογαριασμός τους να είναι περισσότερο ασφαλής.

Αν αντιληφθείτε ότι έχουν κλέψει τον λογαριασμό σας ή των παιδιών σας, αναφέρετε την κλοπή του λογαριασμού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μέσω της προτεινόμενης από αυτό διαδικασίας (report).

Πίσω από κάθε ερευνητή που κέρδισε το Νόμπελ, «κρύβονται» αρκετοί ακόμη που προτάθηκαν για το βραβείο την ίδια χρονιά, αλλά έμειναν απλώς υποψήφιοι.

Μάλιστα, στην ιστορία του θεσμού, δεν λείπουν οι περιπτώσεις επιστημόνων που αν και προτείνονταν για αρκετά χρόνια συνεχόμενα, δεν χρίσθηκαν ποτέ Νομπελίστες.

Κάθε έτος, το Ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τα βραβεία ζητά από ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, όπως και από πρώην Νομπελίστες, να προτείνουν τους ερευνητές του που θεωρούν ότι το έργο τους αξίζει τη διάκριση.

Από τη λίστα των υποψηφίων που προκύπτει, η αντίστοιχη επιτροπή τελικά επιλέγει τους νικητές της χρονιάς.

Το Ίδρυμα δεν αποκαλύπτει τα στοιχεία για μισό αιώνα, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να είναι γνωστές οι προτάσεις και οι υποψηφιότητες μέχρι το 1965. Εξαίρεση αποτελούν τα στοιχεία για το Νόμπελ ιατρικής, για το οποίο τα δεδομένα φθάνουν μέχρι το 1953.

Το περιοδικό Nature ανέλυσε τις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί. Έτσι, βρήκε ποιοι επιστήμονες έφτασαν πιο κοντά στο να βραβευθούν, χωρίς όμως ποτέ να τους απονεμηθεί η υψηλότερη επιστημονική διάκριση.

Στην κορυφή της λίστα βρίσκεται ο Γάλλος Γκαστόν Ραμόν, σύμφωνα με περιοδικό, για τον οποίο οι προτάσεις έφτασαν τις 155 για το Νόμπελ ιατρικής, ανάμεσα στα έτη 1930 και 1953, χωρίς ωστόσο να χρισθεί ποτέ Νομπελίστας.

Κτηνίατρος και βιολόγος, ο Ραμόν τη δεκαετία του 1920 ανέπτυξε ένα εμβόλιο για τη διφθερίτιδα, η οποία εκείνη την εποχή ήταν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.

Με τη διφθερίτιδα είχε ασχοληθεί και δεύτερος στην κατάταξη, ο Γάλλος γιατρός Εμίλ Ρου, ο οποίος συγκέντρωσε 115 προτάσεις ανάμεσα στο 1901 και το 1932. Αν βραβευόταν ο Ρου, ο λόγος θα ήταν η ανακάλυψη της τοξίνης του βακτηρίου της διφθερίτιδας, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, τόσο στην περίπτωση του Ραμόν όσο και στου Ρου, το γεγονός ότι δεν τιμήθηκαν με το βραβείο ίσως οφειλόταν στο ότι είχαν ήδη δοθεί πολλά Νόμπελ ιατρικής για ανακαλύψεις σχετικά με μολυσματικές νόσους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, σε άλλες περιπτώσεις η αιτία μάλλον είχε να κάνει με την ειδίκευση των επιστημόνων από τους οποίους προέρχονταν οι προτάσεις. Γι’ αυτό φέρνει ως παράδειγμα το Νόμπελ φυσικής, στην περίπτωση του οποίου τα πρώτα χρόνια η επιτροπή επιλογής απαρτιζόταν κυρίως από σουηδούς πειραματικούς φυσικούς.

Έτσι, όπως υπογραμμίζει το Nature, ίσως μπορεί να εξηγηθεί γιατί δεν τιμήθηκαν ορισμένοι επιστήμονες με σημαντική συμβολή στη φυσική, όπως ο Γάλλος Ανρί Πουανκαρέ, παρόλο που είχε συγκεντρώσει 51 προτάσεις ανάμεσα στο 1904 και το 1912.

Η ίδια αιτία ενδεχομένως κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι 8ος στη λίστα βρίσκεται ο Βρετανός χημικός Κρίστοφερ Ίνγκολντ, του οποίου το θεωρητικό έργο στους μηχανισμούς των χημικών αντιδράσεων απέσπασε 68 προτάσεις μεταξύ του 1940 και του 1965, χωρίς ωστόσο να του απονεμηθεί ποτέ το Νόμπελ χημείας.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η επιτροπή βράβευσης προτιμούσε τους υποψήφιους με διεθνή υποστήριξη.

Αυτό μάλλον «στοίχισε» στον Γάλλο γιατρό Ρενέ Λερίς το Νόμπελ ιατρικής, παρόλο που είχε συγκεντρώσει 79 προτάσεις από το 1930 έως το 1953, κυρίως όμως από Γάλλους συναδέλφους του.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία που ανέβασε στον λογαριασμό του ένας χρήστης του Facebook από τη Θεσσαλονίκη o οποίος μπήκε στο λεωφορείο και κάθισε στη θέση του, έχοντας την ομπρέλα του ανοιχτή. «ΟΑΣΘ 2016. Μπάζει από παντού» έγραψε με χιούμορ ο επιβάτης. Δείτε τη φωτογραφία:
viral-foto
Πηγή: enikos

H Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τζάνετ Τζάκσον επιβεβαίωσε σήμερα και η ίδια ότι είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί, σε ηλικία 50 ετών, ποζάροντας για μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται με το χέρι της να κρατά την στρογγυλή κοιλιά της, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό People.

Στο αποκλειστικό φωτογραφικό στιγμιότυπο που τραβήχτηκε σε μια παραλία, η τραγουδίστρια φοράει ένα στενό λευκό φόρεμα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την προχωρημένη εγκυμοσύνη της.



«Ευχαριστούμε τον Θεό για την ευλογία μας» δήλωσε η τραγουδίστρια στο περιοδικό, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η μικρότερη αδελφή του βασιλιά της ποπ μουσικής, Μάικλ Τζάκσον, που απεβίωσε το 2009, είχε αιφνιδιάσει τους θαυμαστές της τον Απρίλιο όταν ανακοίνωσε τη ματαίωση της παγκόσμιας περιοδείας της.

Τότε είχε πει ότι ήθελε να «κάνει οικογένεια» με τον σύζυγό της –με τον οποίο είναι παντρεμένοι από το 2012– τον μεγιστάνα από το Κατάρ Ουίσαμ αλ Μάνα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, πολλοί ιστότοποι που εξειδικεύονται στις ειδήσεις για την ζωή των διάσημων είχαν γράψει ότι η τραγουδίστρια είναι έγκυος.

Πάντα διακριτική στην προσωπική της ζωή, η Τζάκσον δεν είχε αντιδράσει όμως πρόσφατα την απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός να κάνει τα ψώνια της σε ένα κατάστημα με βρεφικά στο Λονδίνο.

Ένας Ελληνοαμερικάνος επισκέπτεται τον αδερφό του, βοσκό στην Κρήτη. Έχει μαζί του κι ένα σκύλο ράτσας Αλάσκας. Τον βλέπει ο βοσκός και παρακαλά.
-Άσε μου ρε αδερφέ το σκύλο εδώ, εγώ θα τον έχω στην περιποίηση, και τέτοιο σκύλο δε βρίσκω εδώ ενώ εσύ θα ξαναβρείς!
-Ναι! του λέει κι ο ξενιτεμένος αλλά θέλω να ζει σαν ...άνθρωπος! Εμείς στην Αμερική είμαστε πολύ φιλόζωοι!

-Να μην στεναχωριέσαι! Στη μάντρα ή στο σπίτι θα τον έχω πάντα μαζί μου και μόνο κρέας και γάλα θα τρώει! Με τα πολλά λύγισε ο Αμερικάνος στη θέληση του αδερφού του. Περνάνε δέκα χρόνια, μοιραία πεθαίνει ο σκύλος. Τηλεφωνά ο βοσκός στον αδερφό του, και παίρνει την απάντηση.
-Α!!είπαμε σαν άνθρωπος! θα τον κηδέψεις χριστιανικά.
-Μα γίνονται αυτά τα πράγματα;
-Πές το στον παπά του χωριού να το κάνει!
Πάει ο βοσκός στον παπά του λέει ότι θέλει χριστιανική κηδεία για το λυκόσκυλο και του λέει ο παπάς:
-Σήφη, την τσικουδιά να την λιγοστέψεις! ήντα ναι αυτά που μου ζητάς!
-Μα ο αδερφός μου λέει...παίρνει το κινητό (ναι! το νου σας! όλοι οι βοσκοί στην Κρήτη είχαν κινητά πριν τους δικηγόρους! ζωοκλοπές βλέπετε!) και μιλά με τον αδερφό του.
-Δώσε μου τον παπά! - λέει εκείνος: Έλα παπα-Λάμπρο με ακούς; δυόμισυ χιλιάδες δολάρια σου στέλνω για την κηδεία του σκύλου αλλά να γίνει όπως πρέπει! εντάξει;
-Εντάξει! εντάξει.
Κλείνει το κινητό ο παπάς και λέει του Σήφη.
-Καλά ρε κουμπάρε! γιατί δεν μου λές από την αρχή ότι ο σκύλος σου...ήταν Ορθόδοξος;

http://xsefoto.blogspot.gr




Μερικές από τις πληροφορίες που οι χρήστες του Facebook ανεβάζουν στο προφίλ τους μπορεί να φαίνονται αθώες όμως στην πραγματικότητα δυσκολεύουν τη “διαδικτυακή” ζωή τους



Οι χρήστες του Facebook αν θέλουν αν ανησυχούν για την ιδιωτική τους ζωή και την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων που υπάρχουν στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θα πρέπει να προσέχουν τι πληροφορίες έχουν βάλει στο προφίλ τους.
Όσοι λοιπόν θέλουν να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα και την ιδιωτικότητα τους καλό θα είναι να διαγράψουν από το προφίλ τους μερικά δεδομένα έτσι ώστε το Facebook οι χάκερ και φυσικά οι διαφημιστικές να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά…
Σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας τα δεδομένα που θα πρέπει οι χρήστες να διαγράψουν ή να αποκρύψουν είναι
Ο τηλεφωνικός αριθμός τους,
Τα γενέθλιά τους
Τους φίλους τους
Ενημερώσεις τοποθεσίας,
Φωτογραφίες των παιδιών σας
Το σχολείο των παιδιά τους
Το όνομα του προϊσταμένου τους στην δουλειά
Την οικογενειακή τους κατάσταση
Λεπτομέρειες της πιστωτικής κάρτας
Την ημερομηνία που πάνε διακοπές
Σε υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της υγείας διεθνώς εξελίσσεται η παιδική παχυσαρκία. Οι επιστήμονες πλέον κάνουν λόγο για σκληρή «μάχη» με μια νοσολογική οντότητα που αναδεικνύεται καθημερινά σε πρωταρχική κρίση δημόσιας υγείας.

Είναι πλέον γνωστό στους ερευνητές ότι η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών νοσημάτων.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation- WOF), εάν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μέχρι το 2025 περισσότερα από 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας, 5 έως 18 ετών, σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα, ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα.

Χαρακτηριστικούς δείκτες της κατάστασης αποτελούν η παράλληλη αύξηση, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, της παγκόσμιας κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών κατά το ένα τρίτο (33%), η διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα και η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11-17 ετών.

Αντίστοιχα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο και στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το 2025 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Παράλληλα, ένα πλήθος νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το λιπώδες ήπαρ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η ινσουλινοαντοχή, οι διαταραχές πηκτικότητας, οι διαταραχές του ενδοθηλίου κ.α., θα επηρεάσουν μέχρι το 2025 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 23.000 παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, 39.000 παιδιών με υπέρταση και 55.000 παιδιών με λιπώδη νόσο του ήπατος στη χώρα μας.

Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας (11 Οκτωβρίου), οι εκπρόσωποι της ΕΠΑΜΕΔΙ, ο ειδικός παθολόγος και διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας, ο ειδικός παθολόγος-διατροφολόγος, Γεώργιος Πανοτόπουλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας/Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.

Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλείς της ΕΠΑΜΕΔΙ , η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας έχει καθιερώσει ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας την 11η Οκτωβρίου για να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις τη δέσμευσή τους για δράσεις κατά της παχυσαρκίας και να ζητήσουν από αυτές να λάβουν επείγοντα μέτρα.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάρους και θεραπείας και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζεται. Οι ιατρικές υπηρεσίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση, το προσωπικό θα χρειαστεί εκπαίδευση και πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα δίκτυα παροχών υγείας, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζεται» κατέληξαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ.

Είναι πλέον πολύ ανησυχητικό για τους επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα ότι κοινοί παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση αναψυκτικών και η καθιστική ζωή, έχουν αυξηθεί. Η διαφήμιση των ταχυφαγείων συνεχίζει να επηρεάζει πραγματικά τις διατροφικές επιλογές και τη διατροφή, και αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, χωρίς πρόσβαση σε χώρο για άσκηση ή χρόνο για άσκηση. Εάν οι κυβερνήσεις ελπίζουν να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ για διατήρηση της παιδικής παχυσαρκίας στα επίπεδα του 2010, τότε η ώρα για δράση είναι τώρα, λένε οι επιστήμονες.

http://www.onmed.gr



Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!