Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016


Μείωση στις πωλήσεις του δημοφιλούς της κινητού τηλεφώνου iPhone για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανέφερε η Apple σε σχετική ανακοίνωσή της, ωστόσο οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν τις 45,51 εκατομμύρια συσκευές iPhone στους τρεις μήνες μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών που υποστήριζαν ότι θα φτάσουν τις 44,8 εκατομμύρια.

Στην ανακοίνωσή της η Apple προβλέπει επίσης υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα κατά την περίοδο των εορτών, μεταξύ 76 και 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, κατά το τέταρτο τρίμηνο τα έσοδα της εταιρείας κατέγραψαν μείωση της τάξης του 9%, στα 46,85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι τα ετήσια έσοδα της Apple μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2001, υπογραμμίζοντας μια επιβράδυνση στις πωλήσεις των δημοφιλών της smartphone και τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει με άλλες εταιρείες, ιδιαίτερα κινέζικες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, κατάφερε, σε ανακοίνωσή του να σκιαγραφήσει μια πιο ρόδινη εικόνα.

Επεσήμανε ότι η εταιρεία σημείωσε άνοδο στα έσοδα της τάξης του 24% από υπηρεσίες όπως το Apple Music και το Apple Pay.

Δήλωσε επίσης ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση των καταναλωτών στο iPhone 7, αφού η παγκόσμια ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ξεπερνά την προσφορά.

Στελέχη της Apple δήλωσαν ότι η ζήτηση για το νέο iPhone 7 είναι πολύ δυνατή, παρά την πτώση των εσόδων το τέταρτο τρίμηνο στην Κίνα και την Αμερική, τις δύο σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως.

Στο χρηματιστήριο, οι μετοχές της Apple κατέγραψαν πτώση της τάξης του 3%, φτάνοντας τα 114,80 δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ενδιαφέρον του Πίτερ Τζάκσον για τις «Φονικές Μηχανές» του Φίλιπ Ριβ ήταν γνωστό από το 2009 και τώρα ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης-χαρτογράφος της «Μέσης Γης»(!), έκανε γνωστό πως το πρότζεκτ έχει το πράσινο φως, αλλά ο ίδιος θα κρατήσει μόνο το ρόλο του συν-σεναριογράφου και συμπαραγωγού, ενώ τη σκηνοθεσία της ταινίας θα αναλάβει ο Κρίστιαν Ρίβερς (μακροχρόνιος συνεργάτης του Τζάκσον και υπεύθυνος για τα οσκαρικά, οπτικά εφέ του «King Kong»).

H σειρά μυθιστορημάτων του Ριβ λαμβάνει χώρα σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, όπου οι πόλεις είναι κινητές και περιδιαβάινουν τον πλανήτη, καταβροχθίζοντας η μία την άλλη για καύσιμα: ένα σύστημα που ονομάζεται ειρωνικά Δημοτικός Δαρβινισμός.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του βιβλίου: «Φαντάσου να κινείται ο κόσμος κάτω από τα πόδια σου... Φαντάσου να ζεις σε μια πόλη που διαρκώς ταξιδεύει, που οι μηχανές της δεν σταματούν στιγμή... Φαντάσου να καταβροχθίσει την πόλη σου μιαν άλλη πόλη... Φαντάσου να πέσεις από την πόλη σου και να βρεθείς μόνος κι έρημος σε έναν κόσμο ξένο...».

Ο Τζάκσον διασκεύασε το σενάριο σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα του «Άρχοντα» Φραν Γουόλς και Φίλιπα Μπόγιενς. Όσο για τον σκηνοθέτη Κρίστιαν Ρίβερς, ο Τζάκσον αναφέρει πως «...είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες μου.

Ο συνδυασμός των συναισθημάτων και των εντυπωσιακών εικόνων των "Φονικών Μηχανών" είναι τέλεια αφορμή για την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους.

Αυτό που σκοπεύει να κάνει ο Κρίστιαν με την καταπληκτική ιστορία του Φίλιπ Ριβ θα οδηγήσει σε μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή ταινία. Μακάρι να μπορούσα να τη δω αύριο!».

ΠΗΓΗ: cinemag.gr

Η ιταλίδα αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) Σαμάνθα Κροστοφορέτι στερήθηκε όσο τίποτα άλλο κατά τη διάρκεια της πολύμηνης παραμονής της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS μια τραγανή σαλάτα με πολλές φρέσκες ντομάτες.

Ένα διαστημικό ταξίδι στον Άρη εκτιμάται ότι θα διαρκούσε μάλιστα σχεδόν 2,5 χρόνια. Πολύ μεγάλο διάστημα για να αντέξει κανείς χωρίς φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές δεν είναι μόνο νόστιμες αλλά λειτουργούν και ως φυσική ασπίδα για τον οργανισμό των αστροναυτών χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA πειραματίζεται εδώ και αρκετό καιρό με μεθόδους καλλιέργειας στις διαστημικές αποστολές.

Στο διάστημα της παρουσίας της Σαμάνθα Κριστοφορέτι στον ISS υπήρχαν εκεί δύο φυτά για σαλάτα, τα οποία φυτεύτηκαν και αναπτύχθηκαν εκεί με μια ειδική μέθοδο κάτω από κόκκινο, μπλε και πράσινο φωτισμό LED.

Πριν καταναλωθεί από το πλήρωμα, το καλοκαίρι του 2015, μεταφέρθηκε για τους απαραίτητους ελέγχους καταλληλότητας στη Γη.

Το ερώτημα ποια σαλάτα ενδείκνυται για καλλιέργεια στο διάστημα επιχειρεί να απαντήσει η NASA και με τη βοήθεια εκατοντάδων μαθητών. «Δεν έχουμε τον χρόνο να δοκιμάσουμε κάθε πράσινο φυλλαράκι, κάθε φυτό», λέει ο Τρεντ Σμιθ, επικεφαλής του πρότζεκτ καλλιέργειας στο διάστημα με την επωνυμία Veggie.

«Οι μαθητές μας βοηθούν πολύ», τονίζει ο ίδιος. Τα 115 σχολεία της πολιτείας της Φλόριντα έχουν εξοπλιστεί με είδη σαλάτας παρόμοια με αυτά που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Veggie. Η καλλιέργειά τους στα σχολεία γίνεται, όπως και στο διάστημα, με χρήση ίδιου φωτισμού και παρόμοιου μείγματος λιπασμάτων.

Ασφαλή συμπεράσματα μόνο με επιτόπιες έρευνες

Η NASA πειραματίζεται μάλιστα και με μεθόδους καλλιέργειας λαχανικών κατάλληλες για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στον Άρη.

Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το είπε ξεκάθαρα: «Έχουμε σαφή στόχο, που είναι απαραίτητος για το επόμενο κεφάλαιο της αμερικανικής εξερεύνησης του διαστήματος: μέχρι το 2030 περίπου θέλουμε να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη και να τους φέρουμε υγιείς πίσω, με όραμα να τους αφήσουμε κάποτε εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», έγραψε πρόσφατα ο «πλανητάρχης» σε στήλη του στο αμερικανικό δημοσιογραφικό δίκτυο CNN.

Στην πρόσφατη κινηματογραφική ταινία The Martian (Η Διάσωση), με πρωταγωνιστή τον αμερικανό ηθοποιό Ματ Ντέιμον, ο αστροναύτης Τομ Γουάτνεϊ έχει εγκλωβιστεί στον Άρη και πρέπει να βρει τρόπο επιβίωσης προσμένοντας την ημέρα της διάσωσής του.

Τότε έχει μια απλή και ταυτόχρονα μεγαλοφυή ιδέα: φυτεύει πατάτες σε ένα μείγμα χώματος από τον πλανήτη Άρη, χώματος που είχε μεταφέρει από τη Γη και χρησιμοποιεί ως λίπασμα τα περιττώματά του.

Ένα σενάριο που φαντάζει εύκολα υλοποιήσιμο όταν πρόκειται για έναν και μόνο άνθρωπο, ωστόσο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο λόγω της έλλειψης καλλιεργήσιμου χώματος.

«Το χώμα περιέχει οργανικές ουσίες. Με αυτές αναπτύσσονται φυτά, έντομα και σκουλήκια. Όμως στον Άρη δεν υπάρχει χώμα», επισημαίνει ο Ραλφ Φρίτσε, επικεφαλής ενός πρότζεκτ παραγωγής τροφίμων στο Kennedy Space Center.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, η επιφάνεια του Άρη καλύπτεται από ρηγόλιθο, ένα τοξικό υλικό, καθώς θεωρείται ότι περιέχει πολλά βαρέα μέταλλα χωρίς οργανικές ουσίες.

Προκειμένου να προσομοιώσουν το έδαφος του Άρη επιστήμονες της NASA πειραματίζονται τώρα με ηφαιστειακή άμμο από τη Χαβάη, η οποία θεωρείται ό,τι πιο κοντινό στη σκόνη και τα πετρώματα του «κόκκινου πλανήτη».

Φύτεψαν λαχανικά σε κανονικό χώμα, σε χώμα που προσομοιάζει αυτό του πλανήτη Άρη και σε χώμα παρόμοιο του Άρη με προσθήκη θρεπτικών ουσιών.

Το αποτέλεσμα; Η «εξωγήινη» σαλάτα έχει παρόμοια γεύση με την κανονική αλλά μικρότερες ρίζες, ενώ και οι σπόροι της αναπτύσσονται πιο αργά. Πάντως η καθοριστική ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με τα εργαστηριακά πειράματα.

Για να διαπιστωθεί με ασφάλεια αν τα φυτά στην ατμόσφαιρα του Άρη θα απορροφούσαν περισσότερες τοξίνες και βαρέα μέταλλα θα πρέπει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να γίνουν επιτόπιες έρευνες στον Άρη, όταν αυτό θα είναι εφικτό στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν σε ένα σπήλαιο ένα αρθρόποδο το οποίο έχει 414 πόδια, τέσσερα πέη και 200 αδένες που βγάζουν δηλητήριο! Το Illacme tobini, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, βρέθηκε από το βιολόγο Dr Jean Krejca στο εθνικό πάρκο Sequoia στα βουνά της Sierra Nevada.
entomo_aftodioikisi
Το αρθρόποδο μπορεί να παράγει μετάξι αλλά αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι έχει μετατρέψει δύο ζεύγη ποδιών (το ένατο και το δέκατο) σε πέη που μεταφέρουν σπέρμα στα θηλυκά.
Το Illacme tobini, που δεν έχει μάτια και τρέφεται με μύκητες, παραμένει άγνωστο αν ζει και αλλούς εκτός από το εσωτερικό των σπηλαίων, σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών στο περιοδικό «ZooKeys».
Το ρεκόρ ποδιών κατέχει ένα άλλο αρθρόποδο του γένους Illacme, που ανακαλύφθηκε το 1928 και έχει 750 πόδια! Το Illacme tobini είναι μόλις το δεύτερο γνωστό είδος αρθρόποδου που ανήκει στο ίδιο γένος.
Στη σύλληψη της δημάρχου Γκουλτάν Κισανάκ και της αντιδημάρχου Φιράτ Ανλί  της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, προχώρησε η τουρκική αστυνομία.
Η Γκουλτάν Κισανάκ, πρώην μέλος του κοινοβουλίου πριν την εκλογή της ως δήμαρχος της πόλης και η Φιράτ Ανλί τέθηκαν υπό κράτηση ως μέρος εισαγγελικής έρευνας για σχέσεις τους με την τρομοκρατία, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές, σημειώνοντας πως πραγματοποιήθηκε έρευνα στο γραφείο τους.
Ένας συνεργάτης της Κισανάκ επιβεβαίωσε μάλιστα πως οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνα στο σπίτι της δημάρχου, χωρίς να μπορέσει να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες και δίχως να γνωρίζει τις κατηγορίες με τις οποίες έγιναν οι συλλήψεις.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, η Τουρκία όρισε νέες διοικήσεις σε δεκάδες δήμους, οι κάτοικοι των οποίων στην οποία πλειοψηφία τους είναι Κούρδοι, προβαίνοντας σε καθαίρεση των εκλεγμένων δημάρχων για φερόμενες σχέσεις με την τρομοκρατία.
Η 55χρονη Κισανάκ, γνωστό κουρδικό πολιτικό στέλεχος, εκλέχθηκε το 2014 ως πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης. Νωρίτερα την Τρίτη, κατέθεσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Άγκυρα που ερευνά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!