Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016


Οι ΗΠΑ άρχισαν να δοκιμάζουν στο στρατιωτικό προσωπικό τους την τεχνική τής εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης, μέσω ηλεκτρισμού, ώστε να αυξήσουν τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά τους στα διάφορα καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν.

Η μέθοδος μπορεί μελλοντικά να εφαρμοσθεί από χειριστές μη επανδρωμένων σκαφών (drones) έως πιλότους μαχητικών και στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Οι πρώτες δοκιμές σε ένστολους άνδρες και γυναίκες δείχνουν ότι οι ηλεκτρικοί παλμοί που διαπερνούν τον εγκέφαλο, βελτιώνουν την αποδοτικότητα ιδιαίτερα σε συνθήκες μεγάλης ψυχικής πίεσης.

Στρατιωτικοί επιστήμονες από τη βάση Ράιτ-Πάτερσον της αμερικανικής Πολεμικής Αεοροπορίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Frontiers in Human Neuroscience", σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάσρντιαν» και «Ντέιλι μέιλ».

Οι στρατιωτικοί φοράνε στο κεφάλι μια συσκευή που στέλνει ασθενείς ηλεκτρικούς παλμούς διαμέσου του κρανίου σε συγκεκριμένα περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού.

Τα πειράματα στην αμερικανική βάση έδειξαν ότι η βελτίωση της απόδοσης εμφανίζεται μετά από τέσσερα μόλις λεπτά.

Μελλοντικές δοκιμές θα εστιάσουν στο πόσο διαρκεί η βελτίωση και πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει.

Η τεχνολογία αυτή θεωρείται από τους ερευνητές ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη σε σχέση με τη χορήγηση φαρμάκων (π.χ. modafinil και ritalin), που επίσης επιδρούν στις νοητικές λειτουργίες.

Αν και εκ πρώτης όψεως η εν τω βάθει ηλεκτρική εγκεφαλική διέγερση όντως δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες, άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τον εγκέφαλο σε βάθος χρόνου, αν η τεχνική εγκριθεί επίσημα για χρήση από το στρατιωτικό προσωπικό και συνεπώς εφαρμόζεται συχνά.

Πέρυσι στρατιωτικοί ερευνητές στην ίδια βάση της Αεροπορίας είχαν ανακοινώσει ότι, όπως έδειξαν τα πειράματά τους, η ηλεκτρική εγκεφαλική διέγερση είναι καλύτερη από την καφεΐνη στο να κρατά σε «φόρμα» το στρατιωτικό προσωπικό για πολλές ώρες.

'Αλλοι ειδικοί όμως, όπως ο δρ Νιλ Λέβι του Κέντρου Νευροηθικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους κατά πόσο οι στρατιωτικοί συμμετέχουν σε τέτοια πειράματα με την πραγματική συγκατάθεσή τους και εάν στο μέλλον, σε περίπτωση που η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας εγκριθεί για στυστηματική χρήση, θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την εφαρμογή της στους ίδιους.

Από την άλλη, διάφορες παραλλαγές τέτοιων συσκευών ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου ήδη πωλούνται ελεύθερα στην αγορά και μέσω διαδικτύου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει κάποια σχετική συσκευή και να πειραματισθεί στον εαυτό του, πράγμα που, κατά τον δρα Λέβι, εγείρει ανησυχίες, ιδίως όταν πρόκειται για νέους, των οποίων οι εγκέφαλοι ακόμη αναπτύσσονται.

«Αν κανείς χρησιμοποιήσει πιο μεγάλης ισχύος ρεύματα, μπορεί να κάνει ζημιά στον εγκέφαλό του», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν πήγαν τα πράγματα ακριβώς όπως τα είχε προγραμματίσει ο Μάικλ Ντάγκλας στο πρώτο του ραντεβού με την σημερινή του σύζυγο Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Όπως αποκάλυψε ο θρύλος του Χόλιγουντ στην εκπομπή «The Jonathan Ross Show» τη στιγμή που είπε στην Ουαλή πρωταγωνίστρια ότι θέλει να γίνει ο πατέρας των παιδιών της, αυτή δεν πέταξε από τη χαρά της, εξάλλου είχαν μόλις μισή ώρα που συζητούσαν και δεν μπορούσε με τίποτα να τον λάβει στα σοβαρά.

«Ακούστηκε καλό», δήλωσε ο Ντάγκλας, όμως η Τζόουνς δεν εντυπωσιάστηκε. «Ξέρεις έχω ακούσει τόσα πολλά για σένα κι έχω δει άλλα τόσα, που νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σου πω καληνύχτα», του είπε, όπως διηγήθηκε ο Ντάγκλας.

Νόμιζε ότι είχε χάσει την ευκαιρία του, έτσι, το επόμενο βράδυ, της έστειλε τριαντάφυλλα με την συγγνώμη μου στο ξενοδοχείο που έμεινε.

Τελικά όλα πήγαν εντάξει και το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2000 και στη συνέχεια απέκτησαν δύο παιδιά. Ο γάμος τους άντεξε στο χρόνο παρότι το 2013 είχαν χωρίσει για ένα διάστημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο χειρόγραφό της Άννας Φρανκ, λίγο πριν κρυφτεί με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ, για να γλιτώσουν από τους Ναζί, θα δημοπρατηθεί στα τέλη Νοεμβρίου στο Χάαρλεμ, στην κεντρική Ολλανδία.
Το χειρόγραφο φέρει την ημερομηνία 28 Μαρτίου 1942. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όλη η οικογένεια Φρανκ κλείστηκε σε ένα «κρυφό» διαμέρισμα. Έζησαν εκεί για δύο χρόνια, μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν τους πρόδωσαν, τους συνέλαβαν και τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, Bubb Kuyper, η αξία του χειρογράφου υπολογίζεται στις 30 με 50.000 ευρώ. Το χειρόγραφο- ποίημα της Άννας Φρανκ ήταν γραμμένο σε ένα σχολικό λεύκωμα της «Κρικρί» (Κριστιάνε) φαν Μάαρσεν, της μεγαλύτερης αδελφής της καλύτερης φίλης της Άννας Φρανκ.
Στο διαμέρισμα που έμενε κρυμμένη η Άννα Φρανκ, έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα NRC.Next, αυτή είναι η τέταρτη φορά που ένα χειρόγραφο της Άννας Φρανκ βγαίνει σε δημοπρασία. Το 1988, τα γράμματα της ίδιας και της αδελφής της, Μαργκότ, προς τους Αμερικανούς αλληλογράφους τους, πουλήθηκαν για 165.000 δολάρια. Ακόμα ένα βιβλίο με παραμύθια, υπογεγραμμένο και από τα δύο κορίτσια, αγοράστηκε τον Μάιο στη Νέα Υόρκη έναντι 62.500 δολαρίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τέσσερις πρώτοι στίχοι του ποιήματος, που πρόκειται να δημοπρατηθεί αυτό το μήνα, κατά πάσα πιθανότητα είχαν αντιγραφεί από ένα περιοδικό του 1938. Οι επόμενοι τέσσερις, προς το παρόν, δεν έχουν βρεθεί σε άλλες πηγές.

Την πραγματοποίηση απεργίας στις 24 Νοεμβρίου αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και καλεί του δημοσίους υπαλλήλους να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν την ίδια μέρα.
Η ΑΔΕΔΥ, επίσης αποφάσισε τη πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016, με κεντρικό αίτημα το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων καθώς και τη συμμετοχή στις 17 Νοεμβρίου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Με ανακοίνωση το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σημειώνει ότι συζήτησε, στη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου 2016, για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσης ενάντια στα εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων και υπογραμμίζει:
«Εκτίμησε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση του μνημονίου και με το πρόσχημα τήρησης της συμφωνίας ξεπουλά ήδη σε τιμή ευκαιρίας τη δημόσια περιουσία στερώντας κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της Οικονομίας. Μετά το λιμάνι του Πειραιά – τα αεροδρόμια – του ΑΔΜΗΕ – της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σειρά παίρνουν η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές, κυβερνά τη χώρα κατ’ εντολή δανειστών – Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ, αποδεχόμενη το ρόλο κυβερνήτη ενός προτεκτοράτου.
Η κατάρρευση των Νοσοκομείων λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης τους, η υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού, συνολικά η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου και η εξ αυτού υπολειτουργία των Υπηρεσιών του Δημοσίου οδηγούν στην εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα.
Οι πληροφορίες για περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η εξ αυτής περαιτέρω μείωση των συντάξεων δικαιώνει τις εκτιμήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ότι η πρόβλεψη του νόμου για επανυπολογισμό τους νομοθετήθηκε για τη μείωση τους. Παράλληλα, κατά απαίτηση των δανειστών, η Κυβέρνηση αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και συζητά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Για τους λόγους αυτούς, το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την πραγματοποίηση Απεργίας την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016.
Καλεί τα Σωματεία του Ιδιωτικού Τομέα, τις οργανώσεις των επιστημόνων, επαγγελματιών και συνταξιούχων και τους προτείνει η 24η Νοεμβρίου να είναι ημέρα
Παλλαϊκής κινητοποίησης
για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.
Στην πορεία προς την Απεργιακή κινητοποίηση στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών, Σωματείων και άλλων φορέων:
1. Συγκέντρωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016, με κεντρικό αίτημα το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων.
2. Κινητοποίηση την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
3. Συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία για την αποτροπή των πλειστηριασμών.
Τέλος, αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, να συζητηθεί το πλαίσιο κινητοποιήσεων και δράσης των εργαζόμενων του Δημοσίου στο διάστημα έως τη συγκρότηση νέας Διοίκησης που θα εκλεγεί από το 36ο Συνέδριο».

Οι αμερικανικές εκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των  «Hollywood Film Awards», το βράδυ της Κυριακής στο Χόλυγουντ, όπου λαμπεροί εκπρόσωποι της βιομηχανίας του κινηματογράφου εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και από το βήμα έκαναν πολιτικές παρεμβάσεις, λίγο πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο προέτρεψε το κοινό που παρακολουθούσε την τελετή να ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον καθώς όπως επισήμανε η νυν πολιτική ατμόσφαιρα παραπέμπει σε μια ταινία των αδελφών Μαρξ όπου οι «παράφρονες κυβερνούν τον κόσμο», σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Ρόμπερτ Ντε Νίρο.
Ο Ντε Νίρο, ο οποίος στο παρελθόν αποκάλεσε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «απόλυτα παρανοϊκό», απέσπασε το Hollywood Comedy Award για την ερμηνεία του στην ταινία «The Comedian», όπου υποδύεται έναν ηλικιωμένο κωμικό.
Νικόλ Κίντμαν.
Στα  «Hollywood Film Awards», που ξεκίνησαν το 1997 και σηματοδοτούν την έναρξη της περιόδου απονομής των σπουδαιότερων βραβείων της βιομηχανίας του κινηματογράφου η οποία ολοκληρώνεται με τα Όσκαρ, τις πρωτιές καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας απέσπασαν ταινίες το σενάριο των οποίων βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Νάταλι Πόρτμαν.
Ο Τομ Χανκς τιμήθηκε με το βραβείο Hollywood Actor Award για τη «Sully», σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ, όπου υποδύεται τον πιλότο ο οποίος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στον ποταμό Χάντσον το 2009, ενώ η Νάταλι Πόρτμαν κέρδισε το βραβείο στην αντίστοιχη γυναικεία κατηγορία για την ερμηνεία της στο ρόλο της Τζάκι Κένεντι στην ταινία «Jackie». Η Νικόλ Κίντμαν κέρδισε το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου για την δραματική ταινία «Lion» και ο Χιου Γκραντ το βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Florence: Φάλτσο Σοπράνο».
Έντι Μέρφι.
Τέλος, ο Έντι Μέρφι τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στην 7η Τέχνη, με το Hollywood Career Achievement Award.
naftemporiki.gr

Οι «Beliebers», όπως ονομάζεται η παγκόσμια ομάδα οπαδών του Justin Bieber, συνετέλεσαν ώστε ο 22χρονος μουσικός να αναδειχθεί για άλλη μια φορά ο μεγαλύτερος νικητής στη βραδιά των ευρωπαϊκών μουσικών βραβείων MTV Europe Music Awards (EMA) που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακής, στο βροχερό Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Ο Bieber, που σάρωσε πέρυσι αποσπώντας πέντε βραβεία, φέτος κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία του Best Song για το «Sorry» και το βραβείο στην κατηγορία Best Canadian Act, ενώ οι «Beliebers» τού χάρισαν το τρίτο του βραβείο Biggest Fans σε on line ψηφοφορία μέσω Twitter και Instagram, που έκλεισε μόλις άρχισε η τελετή απονομής. Ο Καναδός καλλιτέχνης ήταν ένας από τους πολλούς νικητές της χθεσινής βραδιάς, που δεν παρέστησαν στην τελετή.
Bebe Rexha  
H Lady Gaga, επίσης απούσα από την τελετή, κέρδισε τα βραβεία στις κατηγορίες Best Female και Best Look. Μόλις δύο ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι βετεράνοι ρόκερ της πανκ Green Day έκλεισαν τη βραδιά με το αντισυμβατικό τραγούδι τους «American Idiot». «Είναι ωραίο να είσαι εκτός Αμερικής έστω για λίγο, γιατί αυτή η φρικτή προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Billie Joe Armstrong.
Green Day
Το συγκρότημα τιμήθηκε με το MTV Global Icon Award, αλλά έχασε από τους Twenty One Pilots στην κατηγορία του Best Live και από τους Coldplay στην κατηγορία του Best Rock. Οι Twenty One Pilots κέρδισαν, επίσης, το βραβείο στην κατηγορία του Best Alternative. Τα βραβεία είχαν μωβ χρώμα ως φόρος τιμής στον αείμνηστο Prince. «Θα μας λείπει πάντα ο Prince», δήλωσε η Αμερικανίδα παρουσιάστρια Bebe Rexha στην αρχή της τελετής, όταν μια μωβ ακτίνα φωτός διαπέρασε το Ahoy Arena του Ρότερνταμ.
Shawn Mendes.
Ο Shawn Mendes ευχήθηκε στη μητέρα του χρόνια πολλά για να γενέθλιά της μόλις κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία Best Male. «Η μητέρα μου έχει σήμερα τα γενέθλιά της, Ευτυχισμένα Γενέθλια μαμά, σε αγαπώ», είπε.
Η Αμερικανίδα παρουσιάστρια Bebe Rexha.
Άλλος ένας Καναδός που απέσπασε βραβείο είναι ο Weeknd που διακρίθηκε στην κατηγορία Best Video για το τραγούδι «Starboy», στο οποίο συμπράττει με τους Daft Punk από τη Γαλλία.

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, εξηγεί πώς μπορούμε να «σώσουμε» τα παιδιά μας από την παγίδα της ζάχαρης.
Η αγάπη των παιδιών για τη γλυκιά γεύση δεν είναι κάτι που μπορείς να προσπεράσεις αψήφιστα. Έχει τις ρίζες της από τις πρώτες στιγμές ζωής τους σε αυτόν τον κόσμο, από τη στιγμή που, για το αισθητήριό τους, το μητρικό γάλα φαίνεται γλυκό (1) και συνεχίζουν να το αποδεικνύουν σε κάθε σημείο της διαδρομής τους: προτιμώντας τα γλυκά εποχιακά φρούτα, το μέλι, τα παιδικά γιαουρτάκια (με την έντονη γλυκιά γεύση) και φυσικά οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη.
Εμείς κάνουμε τη ζάχαρη… τσιρότο, για τα πάντα
Σαν πατέρας και εγώ, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πόσο άδικο έχουν όσοι νέοι γονείς χρησιμοποιούν τα γλυκά (αλλά και το φαγητό) για να κατευνάσουν την γκρίνια και το θυμό των παιδιών, όταν θα τολμήσουν να τους «χαλάσουν το χατίρι». Είναι πραγματικά όμως αυτές οι πρακτικές που μετατρέπουν τη ζάχαρη σε… τσιρότο για πάσα νόσο. Είναι απόλυτα φυσικό τα παιδιά να ζητούν ό,τι δουν και ό,τι τους «κατέβει στο κεφάλι». Η δική μας η ευθύνη όμως ποια είναι; Δεν αντιλέγω, είναι πιο εύκολο να κανακέψεις, απ’ το να αρνηθείς ή να τιμωρήσεις, αλλά πάλι αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.

Δώστε στα παιδιά τρόφιμα με μικρότερη ένταση γλυκιάς γεύσης
Βοήθεια σε 3 βήματα
Μιλώντας, λοιπόν, από εμπειρία, πραγματικά είναι πολύ δύσκολο κάποιες φορές να αντέξεις και να μη «λυγίσεις» από την γκρίνια και το κλάμα τους. Γι’ αυτό ακριβώς, θα προσπαθήσω να βοηθήσω, με τον τρόπο μου, όλους εκείνους που προσπαθούν και εύχονται για το καλύτερο. Για να αντιμετωπίσουμε την αναζήτηση γλυκού στα παιδιά χρειαζόμαστε τρεις άξονες δράσης: (α) μειώνουμε την ένταση της γλυκιάς γεύσης σε αυτά που τους δίνουμε, (β) απομυθοποιούμε τα γλυκά και (γ) τους δείχνουμε πώς τα χειρίζονται εκτός σπιτιού.
Για να το επιτύχουμε λοιπόν αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω προτεινόμενα βήματα.
Μειώστε τη γλυκύτητα
Προσέξτε τα παιδικά ροφήματα, χυμούς και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Ένα μειονέκτημα των πόσιμων θερμίδων είναι ότι το σώμα δεν «καταγράφει» με τον ίδιο τρόπο με το φαγητό. Σε μια ανάλογη μελέτη, σε δυο ομάδες νεαρών δόθηκε ένα πλεόνασμα ενέργειας 450 θερμίδων από υγρά ή στερεά τρόφιμα, ενώ η δεύτερη ομάδα αναπλήρωσε τρώγοντας λιγότερο, η ομάδα των υγρών-θερμίδων όχι μόνο έφαγε περισσότερο φαγητό, αλλά τελικά πήρε και βάρος (2).
Δώστε τους τρόφιμα με μικρότερη ένταση γλυκιάς γεύσης. Μια μητέρα πρόσφατα μου εκμυστηρεύθηκε ότι «μετανιώνω κάθε μέρα που έδωσα στην κόρη μου να δοκιμάσει παγωμένο γιαούρτι, από εκείνη τη στιγμή δεν ξαναέφαγε το απλό γιαουρτάκι». Σας θυμίζει κάτι; Γι’ αυτό άλλωστε και η οδηγία των παιδιατρικών οργανισμών είναι να αποφεύγεται αυστηρά η ζάχαρη (και το αλάτι) μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους ηλικίας (3). Διαβάστε λοιπόν τη διατροφική ετικέτα και τα συστατικά του όποιου τροφίμου δίνετε στο παιδί. Δεδομένου του ότι τα συστατικά αναγράφονται με σειρά περιεκτικότητας, αν η ζάχαρη (ή οτιδήποτε με κατάληξη –όζη) είναι «ψηλά» στη λίστα, καλό θα είναι να μην το δώσετε στο παιδί.
Κάντε το παιδί επιλεκτικό με τα γλυκά. Σταματήστε εσείς (και οι παππούδες) να φέρνετε γλυκά στο σπίτι και φτιάξτε σπιτικά γλυκά με λιγότερη ζάχαρη.

Εξηγήστε στα παιδιά ότι το γλυκό είναι επιδόρπιο και δεν το τρώμε με άδειο στομάχι, αν δεν έχουμε φάει το φαγητό μας
Εντάξτε το γλυκό, σαν «κάτι ακόμα που τρώμε»
Παραμείνετε ψύχραιμοι/ουδέτεροι σε σχέση με το γλυκό. Η ιδέα της απαγόρευσης, κάνει το γλυκό ακόμα πιο ελκυστικό (σ.σ. για όλους μας). Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι-ες, όταν πρόκειται για παιδιά και ζάχαρη. Μην του βάλετε τις φωνές, «ποιον ρώτησες για να φας γλυκό;», θα καταλήξετε με ουρλιαχτά και κλάματα. Προσπαθήστε αντ’ αυτού, με ψυχραιμία να εξηγήσετε ότι το γλυκό είναι επιδόρπιο και δεν το τρώμε με άδειο στομάχι, αν δεν έχουμε φάει το φαγητό μας. Έρευνες, μάλιστα, υποδεικνύουν ότι ενώ τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ζητάνε γλυκό πριν το φαγητό, η εκμάθηση της χρήσης του σαν επιδόρπιο, τα βοηθά να συντονιστούν και να φάνε το φαγητό τους, χωρίς τη δωροδοκία του γλυκού (1). Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μάθουν ότι ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να μην τρώμε ποτέ γλυκό στη θέση φαγητού!
Αν μάλιστα τα διαβεβαιώσετε ότι μπορούν να φάνε κι άλλο γλυκό αύριο, δεν νιώθουν (σταδιακά) ότι στερούνται το αγαπημένο τους κέρασμα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλλουν. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει με όσους αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια στερητική δίαιτα: θα φάνε όσο περισσότερο μπορούν την προηγούμενη ημέρα (4).
Για το λόγο αυτό είναι θεμιτό να τ’ αφήσετε να φάνε, κάποιες φορές, μέχρι να νιώσουν ότι ικανοποιήθηκαν. Βέβαια, αυτό είναι πολύ διαφορετικό απ’ το να τα αφήνετε να τρώνε γλυκά όποτε θέλουν. Βάλτε τα να καθίσουν στο τραπέζι (ποτέ μπροστά από την τηλεόραση), μετά το μεσημεριανό τους και να φάνε όσο χρειάζονται (1). Θα εκπλαγείτε από το πόσο θα αφήσουν στο πιάτο.

Μάθετε στα παιδιά σας ότι τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά δεν τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, επειδή δεν μας προσφέρουν «super δυνάμεις»
Δείξτε τους πώς να διαχειρίζονται το γλυκό, εκτός σπιτιού
Αντί να δαιμονοποιήσουμε το γλυκό, πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά (σ.σ. γλυκά), δεν τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, επειδή δεν μας προσφέρουν «super δυνάμεις» που να διαρκούν πολύ! Επίσης, πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν τρώμε κάτι, ειδικά γλυκό, επειδή απλά είναι διαθέσιμο ή τρώει ο διπλανός μας. Μάλιστα, αυτό που συνηθίζω να λέω στους μικρούς θεραπευομένους μου είναι ότι «το στομάχι σου δεν είναι σκουπιδοτενεκές: μην του βάζεις ό,τι σου δίνουν ή ότι τρώει ο δίπλα σου».
Από εμάς ξεκινά…
Σε κάθε περίπτωση, είναι δική μας ευθύνη, σαν γονείς, να μην έχουμε γλυκά και μπισκότα σε περίοπτη θέση στο σπίτι. Όσο πιο προσβάσιμα είναι τα γλυκά στα παιδιά, τόσο περισσότερα προβλήματα (και γκρίνια) μας εξασφαλίζουμε.
Θα πρέπει όμως κι εμείς να γίνουμε το πρότυπό τους: δεν έχει νόημα η κουβέντα, αν το παιδί βλέπει μόνιμα τη μαμά να παραφυλάει για τούρτα δίπλα στο ψυγείο ή το μπαμπά να «κλέβει» σοκολάτα κάθε φορά που φτιάχνει καφέ!
Γιώργος Μίλεσης Msc
Κλινικός Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
http://www.dia-trofis.gr


Βιβλιογραφία (References)
Birch LL, and JO Fisher. Development of Eating Behaviors Among Children and Adolescents. Pediatrics 1998;101: 539–549
Di Meglio DP, Mattes RD. Liquid versus solid carbohydrate: effects on food intake and body weight. Int J Obesity. 2000 June; 24(6): 794-800.
Gidding SS, Dennison BA, Birch LL, et al; Endorsed by the American Academy of Pediatrics: AHA Scientific Statement Dietary Recommendations for Children and Adolescents. A Guide for Practitioners: Consensus Statement from the American Heart Association. Circulation. 2005; 112: 2061-2075
Urbszat D, Herman CP, and J Polivy. Eat, drink, and be merry, for tomorrow we diet: effects of anticipated deprivation on food intake in restrained and unrestrained eaters. J Abnormal Psychol. 2002 May; 111(2): 396-401.

Τι γίνεται αν μια ωραία μέρα οι επιστήμονες ανακοινώσουν ότι επίκειται το αναπόφευκτο: ένας μεγάλος αστεροειδής να πέσει σύντομα στη Γη και μάλιστα δεν υπάρχει χρόνος να αποτραπεί κάτι τέτοιο; Αυτό ακριβώς ήταν το «σενάριο» της άσκησης επί χάρτου που διεξήγαγαν από κοινού στην Καλιφόρνια η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (FEMA) των ΗΠΑ.

Η διενέργεια και μόνο μιας τέτοιας άσκησης δείχνει ότι το ζήτημα της πτώσης αστεροειδούς -ή κομήτη- στη Γη δεν αποτελεί πλέον μόνο σενάριο μιας ακόμη θεαματικής κινηματογραφικής ταινίας του Χόλιγουντ. Η απειλή αρχίζει πια να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές.

Η άσκηση προσομοίωσης είχε ως στόχο να θέσει επί τάπητος τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που η ζωή μιμηθεί το σινεμά και με ποιο τρόπο θα συντονισθεί η αντίδραση των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Ήδη η NASA συνεργάζεται με τη FEMA μέσω του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής 'Αμυνας που έχει συστήσει η πρώτη.

«Δεν είναι ζήτημα το εάν αλλά το πότε θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA Τόμας Ζερμπούχεν. «Όμως αντίθετα με κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία μας, έχουμε τώρα την ικανότητα να αντιδράσουμε στην απειλή μιας πρόσκρουσης μέσω συνεχών αστρονομικών παρατηρήσεων, προβλέψεων, προγραμματισμού δράσεων και μετριασμού των επιπτώσεων», πρόσθεσε.

«Είναι ζωτικό να εξασκούμαστε γι' αυτά τα σενάρια καταστροφής που έχουν μεν χαμηλή πιθανότητα, αλλά τεράστιες επιπτώσεις. Κάνοντας σχέδια από τώρα, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αν και όταν χρειαστεί να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο συμβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FEMA Κρεγκ Φουγκέιτ.

Στην άσκηση επί χάρτου, πλην της NASA και της FEMA, συμμετείχαν επιστήμονες και άλλοι εκπρόσωποι από τα Εθνικά Εργαστήρια του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το γραφείο εκτάκτων περιστατικών του κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, αρχικά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα 2% να πέσει κάπου στη Γη σε τέσσερα χρόνια (το 2020) ένας αστεροειδής διαμέτρου 100 έως 250 μέτρων. Μετά από συνεχείς παρατηρήσεις με τηλεσκόπια επί τρεις μήνες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πιθανότητα πρόσκρουσης αυξάνεται κατακόρυφα στο 65%. Και τέσσερις μήνες αργότερα, υπάρχει πια βεβαιότητα 100% για την επικείμενη πρόσκρουση κάπου στη νότια Καλιφόρνια.

Οι Αρχές -πάντα σύμφωνα με το σενάριο- διαπιστώνουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να οργανώσουν μια διαστημική αποστολή που θα επιχειρήσει να εκτρέψει τον αστεροειδή από την τροχιά του, οπότε είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν το μοιραίο και να οργανώσουν κάποια αντίδραση. Μεταξύ άλλων, προετοιμάζεται η εκκένωση μιας τεράστιας περιοχής, η -κατά το δυνατό- προστασία ζωτικών υποδομών, η ενημέρωση του κοινού κ.α.

Οι ασκήσεις αυτές (έχουν γίνει τρεις έως τώρα) θα συνεχισθούν στο μέλλον με διευρυμένη συμμετοχή εκπροσώπων και από άλλους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, εταιρείες κ.α.
Στην κλήρωση της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2016 το τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ θα μοιράσει €13.500.000. Πόσο πιθανό είναι όμως να το κερδίσει κάποιος; Αν κάποιος λοιπόν επιθυμεί να εξασφαλίσει 100% επιτυχία θα πρέπει να χρυσοπληρώσει το δελτίο με όλους τους αριθμούς. Πόσο κοστίζει αυτό; Η απάντηση είναι 12.217.590 ευρώ. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο φόρος των κερδών στο Τζόκερ ανέρχεται στο 20% του συνολικού ποσού… Άρα δεν θα μιλάμε για νικητή, αλλά για… χαμένο! Πηγή: newsbomb.gr

Τον ρόλο του ύπνου στην εκδήλωση του καρκίνου εξέτασαν σε βάθος Κινέζοι ερευνητές βάσει μιας πολυετούς μελέτης σε δείγμα περίπου 27.000 ανδρών.
Στόχος της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στη επιθεώρηση Annals of Medicine, ήταν να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση, μεμονωμένη και συνδυαστική, τριών παραμέτρων που αφορούν τον ύπνο σε συνάρτηση με τον καρκίνο: της νυχτερινής εργασίας, του μεσημεριανού ύπνου και της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου. Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές προέρχονταν από τη Μελέτη Κοόρτης Dongfeng-Tongji, στην οποία συμμετείχαν μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας Κινέζοι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, η νυχτερινή εργασία για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών, η νυχτερινή εργασία που δεν συνδυάζεται με σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. το μεσημέρι) και ο ύπνος για περισσότερες από δέκα (κατά μέσο όρο) ώρες κάθε βράδυ είναι τρεις συνήθειες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Συγκεκριμένα, η νυχτερινή εργασία για 20+ χρόνια συνδέθηκε με 27% αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο, ενώ η παράλειψη του σύντομου ύπνου μέσα στην ημέρα συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο σε σχέση με τον σύντομο ύπνο διάρκειας έως 30 λεπτών. Επίσης, ο ύπνος για 10 ή και περισσότερες ώρες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τον ύπνο διάρκειας 7-8 ωρών.
Όταν μάλιστα συνυπήρχαν δύο από τις προαναφερθείσες παραμέτρους (π.χ. πολυετής νυχτερινή εργασία χωρίς σύντομο ύπνο μέσα στην ημέρα), ο κίνδυνος καρκίνου ήταν 43% μεγαλύτερος και ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο διπλάσιος, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν καμία από τις συνήθειες.
Πηγή: onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!