Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017


Εδώ και λίγες ημέρες ένα νέο ειδύλλιο απασχολεί τον κόσμο της showbiz, αλλά και τις αντιδράσεις γύρω από αυτό και δεν είναι άλλο από αυτό της Selena Gomez με τον Weeknd.

Τη μεγαλύτερη αντίδραση φυσικά από όλους είχε η πρώην Bella Hadid, η οποία ξεκίνησε με unfollow στη Selena στο Instagram κι έπειτα με ένα ξέσπασμα ζήλειας.

Η Selena Gomez και ο Weeknd φαίνεται να είναι πολύ καλά μαζί και πως το πηγαίνουν σοβαρά.

Η 24χρονη τραγουδίστρια έχει περάσει πολλά από τον Justin Bieber, οπότε της αξίζει κάτι καλό.

Μάλιστα, έχει στο πλευρό της και τη Jennifer Aniston, η οποία είναι η μεγαλύτερη υποστηρίκτριά της και της έδωσε και μία σημαντική συμβουλή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αποκλειστικές πληροφορίες του HollywoosLife μία πηγή κοντά στην ηθοποιό, ανέφερε πως την ενθάρρυνε να ακολουθήσει την καρδιά της και να μην ακούει τι λένε οι haters για τη σχέση της με τον Weeknd.

ΠΗΓΗ: queen.gr

Ακόμα ένας χολιγουντιανός αστέρας βγήκε μία μέρα πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίξει τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον Μάικλ Ντάγκλας, που αν και ανήκει στο μπλοκ των Δημοκρατικών, επιμένει ότι ο Τραμπ «δεν είναι ηλίθιος» και κάλεσε τους Αμερικανούς να μην βιάζονται να τον κρίνουν και να περιμένουν να περάσουν οι πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του.

«Γνωρίζω τον εκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Έχω περάσει χρόνο μαζί του, έχουμε παίξει γκολφ, εγώ και η γυναίκα μου έχουμε την ίδια μέρα γενέθλια και τον έχουμε καλέσει σε πάρτι μας», δήλωσε ο 72χρονος ηθοποιός στην ιστοσελίδα hubculture.com κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Τον έβρισκα πάντα γοητευτικό και με ένα αυτοσαρκαστικό χιούμορ, αλλά και πάλι, ένα από τα πράγματα που μαθαίνεις παίζοντας γκολφ είναι να μην μιλάς για πολιτική ή θρησκεία», συνέχισε.

«Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε. Δεν είναι καθόλου ηλίθιος. Είμαι περίεργος να δω την πολιτική του», επισήμανε ο Ντάγκλας.

Φαίνεται όμως ότι ο «νεαρός» Ντάγκλας δεν συμβουλεύτηκε τον πατέρα του Κερκ, που τον Δεκέμβριο συμπλήρωσε τα 100 του χρόνια και έχει εντελώς διαφορετική άποψη από τον γιο του.

Σε κείμενο που δημοσιοποίησε ο διάσημος ηθοποιός λίγο πριν τις εκλογές των ΗΠΑ έγραφε: «Θα επιθυμούσα να σβήσω ήρεμα τα κεριά των 100στών γενεθλίων μου, χωρίς να έχει εκλεγεί ένας πρόεδρος που θα "διαλέγει τους μετανάστες" και θα ζητάει "ιδεολογικά πιστοποιητικά"» γράφει ο θρύλος του Χόλιγουντ.

Εντύπωση είχε κάνει τότε η ιδιαίτερη αναφορά στη στάση και την πολιτική που υιοθέτησε ο Χίτλερ το 1933, τον οποίο, όπως λέει, στη αρχή δεν πήρε κανείς στα σοβαρά, με αποτέλεσμα αρκετά σύντομα η υφήλιος να πνιγεί σε ένα λουτρό μίσους και αίματος.

«Η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Αριζόνα, πριν από λίγες εβδομάδες, προκάλεσε ρίγη στην γυναίκα μου Αν, η οποία μεγάλωσε στη Γερμανία. Η ομιλία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είχε εκφωνηθεί το 1933...» σημειώνει.

Στη συγκεκριμένη προεκλογική του ομιλία ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ως ένα κυρίαρχο έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους μετανάστες που θεωρεί ότι έχουν πιθανότητες να ευημερήσουν στην χώρα και καταλήγει λέγοντας ότι είναι απαραίτητο ένα «ιδεολογικό πιστοποιητικό» που θα βεβαιώνει ότι αυτοί που θα μείνουν στις ΗΠΑ, μοιράζονται τις ίδιες αξίες με τους Αμερικανούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 15 Απριλίου πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία για την κινητικότητα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  Συγκεκριμένα, στόχος είναι, όπως προβλέπει και ο νόμος 4440 του 2016,  το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Απριλίου  να αποσταλούν στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήματα των φορέων (υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ και Ανεξάρτητες Αρχές) ώστε μετά την εξέτασή τους να αναρτηθούν στην πλατφόρμα την 1η Ιουνίου, όπου εντός 15νθημέρου οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους για μετάταξη. Η αξιολόγηση των υποψηφίων από την υπηρεσία υποδοχής θα γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου και η έκδοση της απόφασης μετάταξης ή απόσπασης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι, όπως τονίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όποιοι φορείς δεν έχουν στείλει τα οργανογράμματά τους έως την προθεσμία που ορίζει η τελευταία εγκύκλιος (σ.σ. έως 15 Φεβρουαρίου) «δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία κινητικότητας αλλά ούτε και να προχωρούν σε προσλήψεις».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπει ο νόμος:
-Οι εκκρεμείς  μετατάξεις, για τις οποίες είτε έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 68 του Ν. 4002/2011 (Α΄ 180) είτε έχει εκδοθεί ανακοίνωση – πρόσκληση, είτε, προκειμένου για θέσεις σε ΟΤΑ, έχει υποβληθεί αίτηση υπαλλήλου μέχρι έναν (1) μήνα πριν από τη δημοσίευση του νόμου, δύναται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30.6.2017, σύμφωνα με τις ισχύουσες, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατάξεις.
-Αποσπάσεις εξακολουθούν να διενεργούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μέχρι τις 15.4.2017, έναρξη εφαρμογής του ΕΣΚ. Οι κατά τα ανωτέρω διενεργούμενες αποσπάσεις, λήγουν αυτοδικαίως ένα (1) έτος μετά την έναρξη εφαρμογής του ΕΣΚ, στις 15.4.2018.
Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες
Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες του νέου συστήματος κινητικότητας είναι (όσες αφορούν τα τέλη Δεκεμβρίου εν προκειμένω αναφέρονται σε επόμενους κύκλους κινητικότητας):
Πότε καταθέτουν οι υπηρεσίες αιτήματα για την κάλυψη θέσεων:
15 -31 Δεκεμβρίου
15-30 Απριλίου
15- 31 Αυγούστου

Πότε δημοσιεύονται οι προς κάλυψη θέσεις:
1η Φεβρουαρίου
1η Ιουνίου
1η Οκτωβρίου

Πότε υποβάλλουν οι υπάλληλοι τις αιτήσεις για τις μετατάξεις τους:
1 – 15 Φεβρουαρίου
1 – 15 Ιουνίου
1 – 15 Οκτωβρίου

Πότε αξιολογούνται τα αιτήματα των υπαλλήλων:
15 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου
15 Ιουνίου – 31 Ιουλίου
15 Οκτωβρίου – 30 Σεπτεμβρίου

Πότε υλοποιούνται οι μετατάξεις
1 Απριλίου – 15 Μαΐου
1 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου
1 Δεκεμβρίου – 15 Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων θα είναι:
-Η συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με την προκηρυσσόμενη θέση.
-Η αξιολόγησή τους.
-Η εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο.
-Κάθε στοιχείο από το προσωπικό τους μητρώο που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους για την προκηρυσσόμενη θέση.
Προβλέπεται και ένα πέμπτο στάδιο, η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο «το πρακτικό επιλογής είναι ειδικά αιτιολογημένο, περιλαμβάνει συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων και εισήγηση για τον υποψήφιο που πληροί τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την προκηρυσσόμενη θέση, καθώς και καθορισμό τουλάχιστον τριών (3) επιλαχόντων, εφόσον υπάρχουν».

Τα ζώα συντροφιάς έχουν κι αυτά δικαίωμα να παραστούν στη σιντοϊστική τελετή που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία: στην καρδιά του Τόκιο, ένας ιερέας ευλογεί κάθε Ιανουάριο τα αφεντικά μαζί με τους σκύλους και τις γάτες τους, δίνοντας ευχή για μια χρονιά χωρίς ατυχίες.

Από το 2000 και την καθιέρωση του τελετουργικού αυτού, οι ζωόφιλοι κατακλύζουν τον ναό --περισσότεροι από 500 επισκέπτες καταγράφονται ετησίως -- για να κάνουν προσφορές προς τους θεούς και να λάβουν θεϊκή προστασία.

Τα κατοικίδια "είναι μέλη της οικογένειας, και ας πούμε ότι με καθησυχάζει να τα βλέπω να παίρνουν την ευλογία για κάθε νέα χρονιά", δηλώνει ο 43χρονος Γιούκι Μιτσούι, κρατώντας στην αγκαλιά του δύο μικρόσωμα Ντάτσχουντ στα οποία φορούσε γούνινα κιμονό.

Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν ραντεβού με τον ιερέα Μασάκι Κάτζι που είχε την ιδέα να καθιερώσει την κάπως ιδιαίτερη αυτή τελετή.

"Ιδιοκτήτες κατοικίδιων μου είπαν ότι θέλουν να παίρνουν την ευλογία μαζί με το ζώο που τους συντροφεύει, συνεπώς αποφάσισα να οργανώσω αυτό το τελετουργικό στις αρχές της νέας χρονιάς, καθώς αυτή την περίοδο δεχόμαστε τους περισσότερους επισκέπτες στον ναό".

Η επιτυχία δεν κρύβεται. "Ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται κάθε χρόνο και νομίζω ότι αυτό δείχνει πως τα ζώα συντροφιάς έχουν όλο και πιο σημαντική θέση μέσα στις οικογένειες", διαπιστώνει ο ιερέας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους τρόπους που μπορεί ένας πολίτης να πληρώσει το ρεύμα ώστε να εξασφαλίσει το αφορολόγητο ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ οι τρόποι πληρωμής που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, είναι διαθέσιμοι από την εταιρεία και συγκεκριμένα μπορούν να γίνουν πληρωμές με:

1. Πάγιες τραπεζικές εντολές.

2. Ολες οι κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δεδομένου ότι όλα τα Καταστήματα μας διαθέτουν συσκευές POS.

3. Ηλεκτρονικές πληρωμές είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (e-pos), είτε μέσω e-banking.

Η ΔΕΗ καλεί τους πελάτες της να αξιοποιήσουν τις παραπάνω δυνατότητες στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την πληρωμή τόσο των τρεχόντων λογαριασμών όσο και των δόσεων τυχόν διακανονισμών.

Οι γονείς ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους εφήβους η αυξημένη ενασχόληση με τα κινητά και τα κομπιούτερ, αλλά μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η αρνητική συσχέτιση μεταξύ του χρόνου μπροστά στην οθόνη και της ευεξίας είναι στην καλύτερη περίπτωση αδύναμη.

«Οι ψηφιακές οθόνες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής των παιδιών και των εφήβων και, αναλόγως με τον επιστήμονα που ρωτάει κανείς, είτε συμβάλλουν στη δημιουργία της γενιάς των “ψηφιακών αυτοχθόνων” (digital natives) είτε είναι ένας μπαμπούλας που προδιαθέτει τους νέους σε όλων των ειδών τις υστερήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Andrew Przybylski, πειραματικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο μπαμπούλας δεν ισχύει, διότι η μέτρια χρήση οθονών από τους νέους δεν έχει ανιχνεύσιμη συσχέτιση με την ευεξία και η αυξημένη χρήση έχει απλώς μια μέτρια συσχέτιση με αυτήν».

Οπως αποκαλύπτουν στην επιθεώρηση «Psychological Science» ο δρ Przybylski και η συνάδελφός του δρ Netta Weinstein, λέκτορας Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ όσων πιστεύει ο κόσμος για τις επιδράσεις των οθονών στους εφήβους και όσων έχει δείξει η επιστημονική έρευνα.

«Όταν εξετάσαμε την υπάρχουσα βιβλιογραφία ως επιστήμονες και γονείς, ανακαλύψαμε ένα πεδίο πλούσιο σε απόψεις αλλά φτωχό σε επιστημονικά δεδομένα» δήλωσε ο δρ Przybylski. Και πρόσθεσε: «Μας εξέπληξε πόσο φτωχή σχέση έχουν με την επιστημονική βιβλιογραφία όσα συνιστώνται από επίσημους φορείς».

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι δύο επιστήμονες αποφάσισαν να αναλύσουν δεδομένα για τη χρήση ψηφιακών μέσων από ένα μεγάλο, αντιπροσωπευτικό δείγμα βρετανών εφήβων.

Το δείγμα τους αποτελούνταν από 120.115 νέους ηλικίας 15 ετών, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις ψηφιακές δραστηριότητές τους – από τις ώρες που έβλεπαν τηλεόραση και σέρφαραν στο Ιντερνετ έως τις ώρες που έπαιζαν παιχνίδια σε κονσόλες και κομπιούτερ και μιλούσαν στο Viber ή έγραφαν μηνύματα στο κινητό.

Επιπλέον, συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο που μέτρησε την ευτυχία τους, την ικανοποίησή τους από τη ζωή, καθώς και την ψυχολογική και την κοινωνική λειτουργικότητά τους.

Σχεδόν όλοι οι έφηβοι (το 99,9%) δήλωσαν ότι σε καθημερινή βάση ασχολούνταν με τουλάχιστον ένα είδος ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και ότι το Σαββατοκύριακο ασχολούνταν περισσότερο απ’ ό,τι τις καθημερινές.

Το ψηφιακό μέσον που χρησιμοποιούσαν περισσότερο ήταν τα κινητά τηλέφωνα και ακολούθως η τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια και τα κομπιούτερ με τα τάμπλετ.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερο ασχολούνταν οι νέοι με τα ψηφιακά μέσα τόσο αυξανόταν η ευεξία τους, αλλά έως ένα συγκεκριμένο όριο. Υστερα από αυτό, η ευεξία τους μειωνόταν, δίχως όμως να φθάσει σε καταστροφικά επίπεδα.

Ποιο ήταν λοιπόν αυτό το όριο; Τις καθημερινές, η ενασχόληση έως 1 ώρα και 40 λεπτά με τα βιντεοπαιχνίδια, έως 1 ώρα και 57 λεπτά με το κινητό, έως 3 ώρες και 41 λεπτά με την τηλεόραση και έως 4 ώρες και 17 λεπτά με τα κομπιούτερ!

Για τα Σαββατοκύριακα, τα αντίστοιχα όρια ήταν ακόμα υψηλότερα.

Τα ευρήματα αυτά, που παρέμειναν ισχυρά όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το φύλο, υποδηλώνουν ότι «οι δυνητικές επιδράσεις της χρήσης ψηφιακών μέσων στην ευεξία παρουσιάζουν διακυμάνσεις αναλόγως με το είδος του μέσου και τη διάρκεια χρήσης, αλλά οπωσδήποτε είναι θετικές για τους νέους όταν δεν γίνεται κατάχρηση» τόνισε ο δρ Przybylski.

Και συνέχισε: «Εχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι οι γονείς δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις ώρες χρήσης των ψηφιακών μέσων, φοβούμενοι ότι η υπερβολική χρήση πλήττει τις κοινωνικές δεξιότητες και την ευτυχία των παιδιών τους, αλλά η μελέτη μάς έδειξε ότι η μέτρια χρήση είναι δυνητικά ωφέλιμη».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Όπως έχετε δει ήδη ως χρήστες του Facebook, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο προέβη σε μια ραγδαία αλλαγή πριν μερικές ημέρες, η οποία ολοκληρώνεται για όλους τους χρήστες σιγά σιγά.
To Facebook άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τα μηνύματά μας ξανά.
Η τελευταία ανανέωση σίγουρα θα προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες, καθώς το κοινωνικό δίκτυο φαίνεται να άλλαξε το desktop inbox, όπου μπορούσατε να δείτε τα μηνύματά σας, αντικαθιστώντας το με το Facebook Messenger, το οποίο θα σας θυμίσει κατά πολύ την εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων, που χρησιμοποιείτε στις κινητές συσκευές σας.
Το inbox του Facebook.com πλέον είναι ολόιδιο με την εφαρμογή για κινητά, Facebook Messenger, αλλά και με το Messenger website πλέον, το οποίο σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνει και ενσωματωμένα emoji, αυτοκόλλητα και κουμπιά για GIFs, μαζί με πιο εξειδικευμένες λειτουργίες όπως πληρωμές και παιχνίδια.
Οι συζητήσεις με τους φίλους σας στην αρχική οθόνη είναι ίδια, όπου εμφανίζεται pop-up για κάθε συνομιλία, αλλά το εικονίδιο έχει αλλάξει και πλέον είναι το γνωστό μπλε κυκλικό του Messenger. Αφού το πατήσετε θα σας εμφανιστεί η οθόνη λειτουργίας του Messenger.
Φυσικά, οι χρήστες αντέδρασαν στην αλλαγή, ενώ ο David Marcus, επικεφαλής του Facebook Messenger απάντησε το εξής: «Πρώτα απ’ όλα, όλοι οι χρήστες του Messenger, που είναι πάνω από 1 δισ., χρησιμοποιούν την εφαρμογή κυρίως στην κινητή συσκευή τους και περιστασιακά σε desktop. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πλέον να κάνετε video chat από τον υπολογιστή σας, να στείλετε αυτοκόλλητα, GIFs και πολλά ακόμη. Θέλουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση για εναρμονισμένη εμπειρία και τις δυνατότητες του Messenger σε όλες τις πλατφόρμες.»
Επίσης πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσουν να λάβουν υπόψη τους τις κυριότερες ανησυχίες για το νέο Messenger και να δώσουν λύσεις. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα συνεχίσει να υφίσταται η ξεχωριστή πλατφόρμα Messenger (website).

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον ανακοίνωσε νέες θέσεις εργασίας για την στελέχωση των τμημάτων της και για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της.
Δείτε όλες τις διαθέσιμες θέσεις ΕΔΩ

Πιστεύετε ότι το στρες είναι ένα «αθώο» πρόβλημα που δεν επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα της ζωής σας; Ξανασκεφτείτε το…
Από βιολογικής άποψης, πρόκειται για μια ωφέλιμη διεργασία, αφού σε μικρές «δόσεις» μάς εξασφαλίζει ετοιμότητα και εγρήγορση σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο –π.χ. μας κυνηγάει ένα άγριο ζώο μέσα στο δάσος. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι αξιοποιούσαν το στρες για να παραμείνουν στη ζωή, σήμερα όμως που οι απειλές για τη σωματική μας ακεραιότητα είναι εμφανώς λιγότερες, αυτό το είδος καταπόνησης έχει πάρει διαφορετικές μορφές. Όταν δε είναι χρόνιο, τότε αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ποικίλες αρνητικές εκβάσεις –σωματικές και ψυχολογικές.
Μία από τις συνηθέστερες πηγές στρες στη σύγχρονη εποχή είναι η εργασία, γι’ αυτό άλλωστε έχει καθιερωθεί ο όρος εργασιακό στρες. Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας (INRS) του Καναδά αποφάσισαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις του εργασιακού στρες στην υγεία δείγματος ανδρών και πιο συγκεκριμένα τον ρόλο του στην εκδήλωση του καρκίνου.
Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Preventive Medicine, η μακρόχρονη έκθεση του ανδρικού πληθυσμού στο εργασιακό στρες συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες για: καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο στο ορθό του εντέρου, καρκίνο στο κόλον του εντέρου, καρκίνο του στομάχου και λέμφωμα μη Hodgkin. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί τη σχέση καρκίνου και εργασιακού στρες, όπως το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής τους.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν αλλάξει τέσσερις δουλειές στη ζωή τους. Παρατηρήθηκε αξιόλογη συσχέτιση με τις πέντε προαναφερθείσες μορφές καρκίνου, από τις έντεκα που ερευνήθηκαν συνολικά στο πλαίσιο της μελέτης. Η συσχέτιση ήταν σημαντική για άνδρες που είχαν εκτεθεί στο εργασιακό στρες για χρονικό διάστημα 15-30 ετών, ενώ ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκίνου δεν ήταν αυξημένος για όσους είχαν βιώσει στρες στη δουλειά τους για λιγότερο από 15 χρόνια.
Πιο στρεσαρισμένοι φάνηκε να είναι οι συμμετέχοντες είχαν εργαστεί ως πυροσβέστες, μηχανικοί βιομηχανίας, μηχανικοί αεροσκαφών, εργοδηγοί και επισκευαστές οχημάτων ή σιδηροδρόμων. Οι αιτίες του εργασιακού στρες δεν περιορίζονταν στον αυξημένο φόρτο εργασίας και στην πίεση χρόνου. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι, μεταξύ άλλων, στρες στη δουλειά τους προκαλούσαν η εξυπηρέτηση πελατών, οι πολλές ευθύνες, ο αγχώδης χαρακτήρας τους, η εργασιακή ανασφάλεια και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
Πηγή: onmed.gr

Διαφορετική εικόνα για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων των δήμων από αυτή που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στην συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, δίνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκαλώντας ψυχρολουσία σε χιλιάδες εργαζόμενους. «Δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι», τονίζουν χαρακηριστικά, προσθέτοντας ότι “αν και η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, δυστυχως υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο (σ.σ. 1 προς 4 το 2017 και 1 προς 3 το 2018) που δεν το επιτρέπει”. 
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την μονιμοποίηση συμβασιούχων τονίζοντας ότι «για τις προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, αίτημα στο ΑΣΕΠ μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι οι δήμοι». Παραδέχονται, πάντως, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με βάση το οποίο οι πάγιες ανάγκες του Δημοσίου να καλύπτονται από αορίστου χρόνου υπαλλήλους και όχι από συμβασιούχους, όπως γίνεται σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει.
Επιφυλακτικός και ο Σκουρλέτης
Τέλος, τονίζουν ότι ακομη και να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους με βάση την διαδικασία που περιγράφτηκε προηγουμένως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσληφθούν οι ήδη υπηρετούντες συμβασιούχοι, καθώς «το ΑΣΕΠ θα πριμοδοτήσει προϋπηρεσία όσο την πριμοδοτεί και σε άλλους διαγωνισμούς». Υπενθυμίζουν,δε, ότι πριμοδοτείται η προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τα κοινωνικά κριτήρια, γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαιτέρως αμφίβολο αν θα προσληφθούν όσοι εργάζονται ήδη.
Παράλληλα από την Βασιλίσσης Σοφίας τονίζουν ότι η υπόθεση συμβασιούχοι στους, αφορά κατά κύριο λόγο το υπουργείο Εσωτερικών, με τον Πάνο Σκουρλέτη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ,  κατά την προχθεσινή του συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προσγειώνει τις προσδοκίες των συμβασιούχων, λέγοντας ότι «ο Υπουργός Επικρατείας είπε φωναχτά τη σκέψη του’».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!