Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν αίμα επειδή θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους ή επειδή κάποιος συγγενείς το χρειάζεται…

Γιατί όμως πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν αίμα σε τακτική βάση; Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, οι πιο συχνές αιτίες που δίνονται από ανθρώπους που δεν δίνουν αίμα είναι επειδή «ποτέ δεν σκέφτηκα” ή “δεν μου αρέσουν βελόνες.”

Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε γι ‘αυτό, να συγκεντρώσουμε το θάρρος, να ξεπεράσουμε το φόβο μας σχετικά με τις βελόνες, και δίνοντας αίμα όχι μόνο να βοηθήσουμε τους άλλους … αλλά να βοηθήσουμε και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Το ήξερες ότι η αιμοληψία έχει οφέλη και για εσένα; Παρακάτω υπάρχουν 4 λόγοι για να δώσεις αίμα…


Λόγος #1: Ισορροπία επιπέδων σιδήρου στο αίμα


Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να αποδειχτούν χειρότερα από την έλλειψη σιδήρου και στην πραγματικότητα είναι πιο συνηθισμένα από την ανεπάρκεια σιδήρου -ειδικά στους άντρες-.

Για κάθε μονάδα αίματος που δίνεις υπολογίζετε ότι χάνεις περίπου 1/4 του γραμμαρίου σιδήρου. Μπορεί στην αρχή αυτό να ακούγεται άσχημο αλλά στην πραγματικότητα η δωρεά αίματος βοηθά στην απελευθέρωση του σώματος από την περίσσεια σιδήρου. Ένα παράδειγμα αυτού:  οι γυναίκες με έμμηνο ρύση έχουν λιγότερες καρδιακές προσβολές. Αυτό προηγουμένως θεωρούταν ότι οφείλεται στις ορμόνες, αλλά τώρα θεωρείται ότι οφείλεται σε χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου.

Παρόμοια με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι αιμοδότες έχουν βρεθεί να είναι 88% λιγότερο πιθανό να πάσχουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου. Οι ερευνητές εξήγησαν:

“Επειδή υψηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η δωρεά αίματος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος.”

Είναι ενδιαφέρον, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Απρίλιο του 2013 στο θέμα της American Journal of Public Health, ότι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή έκβαση, τουλάχιστον μερικώς, από την αντιμετώπιση των προ-φλεγμονωδών επιπτώσεων των υπερβολικών επιπέδων σιδήρου.

Σε αυτή τη μελέτη, τα βελτιωμένα αποτελέσματα συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα φερριτίνης (σίδηρος), αλλά όχι με “βελτιωμένη” κατάσταση των λιπιδίων. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του σιδήρου μπορεί να είναι μια ασφαλής και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στις στατίνες, και σύμφωνα με την λογική, αυτό σημαίνει ότι η αιμοδοσία σας, η οποία μειώνει τον σίδηρο, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πάρα πολύ.


Λόγος #2: Βελτίωση της ροής του αίματος


Ξέρεις τι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, το κάπνισμα, οι ραδιοσυχνότητες, και άλλες τοξικές ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, το συναισθηματικό στρες, το άγχος, η υψηλή χοληστερόλη και τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος κάνουν στο αίμα σας;

Όλα αυτά προκαλούν υπερπηκτικότητα στο αίμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα καθίσταται παχύ και αργό σε κίνηση, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να για θρόμβο στο αίμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι υπερπήξιμες αίματος συμβάλλουν στην φλεγμονή, γιατί όταν το αίμα σας δεν ρέει καλά, το οξυγόνο δεν μπορεί να πάρει στους ιστούς σας.

Για παράδειγμα, μερικά χάπια ελέγχου των γεννήσεων ήταν διαβόητα για την πρόκληση καρδιακών προσβολών στις γυναίκες. Ένας από τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο είναι ότι τα συνθετικά οιστρογόνα και οι προγεστερόνες αυξάνουν το ιξώδες του αίματος.

Επαναλαμβανόμενες δωρεές αίματος μπορεί να βοηθήσουν το αίμα σας να ρέει καλύτερα, ενδεχομένως, να περιορίσουν τη ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, η οποία θα οδηγήσει σε λιγότερα αρτηριακή μπλοκαρίσματα. Ο Phillip DeChristopher, MD, Ph.D., διευθυντής της τράπεζας αίματος του Πανεπιστημίου Loyola Σύστημα Υγείας, δήλωσε:

“Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι αιμοδότες δεν φαίνεται να είναι στο νοσοκομείο τόσο συχνά και αν είναι, έχουν μικρότερη διάρκεια παραμονής … Και είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους.”


Λόγος # 3: Ευκαιρία να πραγματοποιήσεις ένα μίνι έλεγχο.


Κάθε αιμοδότης περνά έναν «μίνι έλεγχο» πριν από τη δωρεά αίματος. Η θερμοκρασία θα πρέπει να ελέγχεται, μαζί με την αρτηριακή σας πίεση, το σφυγμό, και την αιμοσφαιρίνη. Το αίμα θα ελεγχθεί για 13 μολυσματικές ασθένειες όπως το HIV, ηπατίτιδα B και C, τον ιό του Δυτικού Νείλου, και τη σύφιλη.

Η αιμοδοσία δεν είναι σίγουρα μια αντικατάσταση για ιατρική περίθαλψη, αλλά  μία ευκαιρία για μια (δωρεάν) ματιά στην υγεία σου (καθώς και ειδοποίηση αν έχει εκτεθεί σε λοιμώδες νόσημα χωρίς να το γνωρίζεις)


Λόγος #4: Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής


Οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά για τους ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για να βοηθήσουν τους άλλους και όχι τον εαυτό τους, φαίνεται να ζουν περισσότερο από εκείνους που προσφέρονται εθελοντικά για πιο εγωκεντρικούς λόγους. Οι αλτρουιστικοί εθελοντές απολαμβάνουν ένα σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη, με τον επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης σημειώνει:

“Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά με άλλους ανθρώπους ως το κύριο κίνητρό τους, μπορεί να χαρακτηρίζονται από πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τον εθελοντισμό, όπως οι χρονικοί περιορισμοί και η έλλειψη αμοιβής».
 

Πηγή : http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/28/blood-donation-benefits.aspx

http://bloode.org

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο RIA, εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο σταθμούς του μετρό αυτής της ρωσικής πόλης και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε άμεσα.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με σφαιρίδια ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα.

http://www.thestival.gr


Ο Τζόνι Γουαρντ μετά τις σπουδές του στα Διεθνή Οικονομικά ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη όπου δίδασκε Αγγλικά. Έπειτα αποφάσισε να ταξιδέψει για δύο χρόνια τη νοτιοανατολική Ασία όπου ζούσε με 10-15 δολάρια την ημέρα.
Όταν τα χρήματα τελείωσαν ξεκίνησε να γράφει στο blog OneStep4Ward και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να βγάζει έως και 7.000 δολάρια το μήνα.
Όπως λέει ο ίδιος στο Business Insider, κατάφερε να εξελίξει το ταξιδιωτικό του blog σε εταιρεία online marketing.
Έτσι έφτιαξε κι άλλα blogs, προσέλαβε κι άλλους αρθρογράφους και «έχτισε» μια εταιρεία αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων.
Πώς να ξεχωρίσεις τα βασικά στον νυχτερινό ουρανόΕξαιρετικά χρήσιμη σε ρομαντικά ραντεβουδάκια, η γνώση πέντε-έξι βασικών αστερισμών μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και σε πολλές άλλες περιπτώσεις –όταν θέλετε να εντυπωσιάσετε, ας πούμε, ή όταν η συζήτηση σκοντάφτει σε αμήχανη σιωπή. Ιδού, με πολύ απλά λόγια, μερικοί βασικοί αστερισμοί που μπορείτε να διακρίνετε με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό.

Ο Ωρίωνας


Ξεχωρίζει εύκολα, ακόμα και στον ουρανό της Αθήνας, από τα τρία πολύ λαμπερά αστεράκια που είναι στην ευθεία και πολύ κοντά μεταξύ τους. Αν κοιτάξεις προσεκτικότερα, θα δεις ότι έχουν από δύο αστέρια σε κάθε τους πλευρά. Στην φωτογραφία παρακάτω, ο Ωρίωνας φαίνεται στην άκρη δεξιά.



Σημαντική σημείωση: Ο Ωρίωνας είναι αμφιφανής αστερισμός, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα τον εντοπίσετε στον ελληνικό ουρανό το καλοκαίρι –είναι ορατός έξι μήνες τον χρόνο, περίπου από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Η Μικρή Άρκτος


Είναι ένας από τους πρώτους αστερισμούς που μαθαίνουμε να βρίσκουμε ως αρχάριοι αστρο-παρατηρητές, ακριβώς επειδή είναι και ένας από τους ευκολότερους να εντοπιστεί. Είναι αυτός που έχει σχήμα μικρής κατσαρόλας, με τέσσερα αστέρια που σχηματίζουν ένα ορθογώνιο, και μετά άλλα τρία διαγώνια και προς τα επάνω, που σχηματίζουν το «χερούλι» της κατσαρόλας.

Η Μεγάλη Άρκτος


Επίσης «κατσαρολάκι», αλλά μεγαλύτερο (δηλαδή με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των αστεριών) και ανάποδο –με το «χερούλι» προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνο της Μικρής Άρκτου. Στην πραγματικότητα, η «κατσαρόλα» δεν είναι ολόκληρη η Μεγάλη Άρκτος, αλλά τα επτά πιο λαμπερά αστέρια της, αυτά που συνήθως φαίνονται με γυμνό μάτι. Ολόκληρος ο αστερισμός είναι αυτός:


Ο Κύκνος


Επίσης εύκολα εντοπίσιμος, ο Κύκνος αποτελείται από δέκα (τα ορατά με γυμνό μάτι –στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου δέκα, είναι 262) αστέρια που σχηματίζουν μεταξύ τους ένα ασύμμετρο κεφαλαίο Χ.



Αμφιφανής όπως και ο Ωρίωνας, ο Κύκνος φαίνεται στον ουρανό της Ελλάδας μόνο το καλοκαίρι.

Η Κασσιόπη


Ορατή όλο τον χρόνο στον ελληνικό ουρανό, και εύκολα αναγνωρίσιμη, η Κασσιόπη είναι το W ή πολύ ανοιχτό κεφαλαίο Μ που σχηματίζουν τα πέντε φωτεινότερα αστέρια της. Θα την εντοπίσετε, ακόμα και τις νύχτες με Πανσέληνο, κοντά στην Μικρή Άρκτο και τον Πολικό Αστέρα.

Οι καλύτερες δωρεάν εκδηλώσεις του ΑπρίληΈφερε τις αλλεργίες και τις ιώσεις. Έφερε όμως και την άνοιξη και μαζί της ένα σωρό δωρεάν αφορμές για να βγούμε στην Αθήνα χωρίς να πληρώσουμε τίποτα. Ο Απρίλης είναι εδώ και μαζί του το τσάμπα ζει.

Saturday Νight Fever στο Gazarte

O George Zervos συναντά την Eva Tsachra η οποία τραγουδά πάνω σε φρέσκες, σαρωτικές μελωδίες τα Σάββατα του Απρίλη στο Gazarte. Ένα χορευτικό πρόγραμμα με δυνατό performing και αστείρευτη ενέργεια on stage. Ήχος στα δεδομένα και τις προκλήσεις του σήμερα, 70’s επιρροές, αγαπημένες διασκευές από διεθνή και εγχώρια σκηνή, χωρίς να λείψουν και νέα original τραγούδια από ακυκλοφόρητο υλικό σε rock n’ roll ρυθμούς. Οι συναυλίες ξεκινούν στις 22.00.

Σπονδυλωτές ηχητικές ιστορίες στο Ααβόρα

Το Ααβόρα Art Cinema, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Καλλιόπη Μηνιουδάκη, παρουσιάζουν μια ιδόμορφη έκθεση της Σοφίας Πετρίδη, η οποία θα συνοδεύεται από την παρουσίαση της σπονδυλωτής ηχητικής "ταινίας" της, Breathing with the Room. Όπως διαβάζουμε, η έκθεση «συνδυάζει τρία αυτοτελή έργα που δημιουργήθηκαν ως ξεχωριστές σκηνές για το "Breathing with the Room"». Οι προβολές διάρκειας μίας ώρας θα γίνονται καθημερινά στις 14:00 και στις 15:30, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, 15 και 16 Απριλίου. Τα εγκαίνια στα οποία θα παρευρεθεί η καλλιτέχνις και η επιμελήτρια, θα γίνουν την Τρίτη 4 Απριλίου μετά το τέλος της δεύτερης προβολής από τις 16:30 έως τις 19:00, στο φουαγιέ του κινηματογράφου.

Τα comics (ξανά) γιορτάζουν

Για 12η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ που αγαπάει τα comics ανοίγει τις πύλες του στις 7-9 Απριλίου, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τους πλησίον δρόμους. Στο φετινό Comicdom Con Athens πλήθος εκδηλώσεων μετατρέπουν μια ολόκληρη γειτονιά της Νεάπολης σε πραγματική γιορτή των comics. H φετινή διοργάνωση έχει ήδη ανακοινώσει τους οκτώ πρώτους καλεσμένους της: Benoît Sokal, Richard McGuire, Bill Kartalopoulos, Kate Niemczyk, Rob Davis, Edward Ross, Mariano Saura, Kai Pfeiffer, ενώ οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς και τα έργα τους στα αντίστοιχα Q&A και signings. Τιμώμενη Ελληνίδα καλλιτέχνις φέτος θα είναι η DaNi, επιμελείται και το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con Athens 2017. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Βυζαντινοί ήχοι στο ΚΠΙΣΝ

Η χορωδία «ΕΛΒΥΧ», ένα από τα σημαντικότερα σύνολα βυζαντινής μουσικής που ιδρύθηκε το 1977 από τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, παρουσιάζει στο ΚΠΙΣΝ ύμνους και αποσπάσματα αναγνωσμάτων από την Υμνολογία της περιόδου του Τριωδίου και από τη Νεκρώσιμο Ακολουθία, καθώς και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου στις 20.30 στην Κεντρική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Σταύρος Νιάρχος». Για την είσοδό σας θα πρέπει να προμηθευτείτε δελτίο προτεραιότητας μία ώρα πριν από την έναρξη της συναυλίας.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στο Δήμο Ζωγράφου

Από το Σάββατο 1η Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 7 Μαΐου (κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19.00) ο πολυχώρος «Αλέκα» (Γ’ ορεινής Ταξιαρχίας 13, Πλατεία Αλεξανδρή) στου Ζωγράφου γεμίζει με προβολές βραβευμένων ταινιών και δημιουργεί το πλαίσιο γνωριμίας με σπουδαίους Έλληνες και ξένους δημιουργούς και σκηνοθέτες. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα φέρνοντας το μεράκι και την ελπίδα των νέων δημιουργών. Κατά την Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σημειώστε πως κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και φάρμακα για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Ζωγράφου. Κατεβάστε από τα συνημμένα αρχεία του άρθρου το αναλυτικό πρόγραμμα.

Παιδικές Κυριακές στην Τεχνόπολη

Στις 9 Απριλίου τα πιτσιρίκια (κι εσείς μαζί τους) έχετε μπόλικες αφορμές να κατηφορίσετε στην Τεχνόπολη: δημιουργικά εργαστήρια, προβολές και μπόλικες ακόμα δραστηριότητες τα περιμένουν από τις 11 μέχρι τις 2 το μεσημέρι στο Μουσείο Φωταερίου, στην Κεντρική Αυλή και στις Δεξαμενές. Για συμμετοχή, κρατήστε οπωσδήποτε θέση στο τηλ: 213 0109300 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 17.00).

Προβολές για μικρούς και μεγάλους στο Περιστέρι

Συνεχίζονται τον Απρίλιο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο κινηματοθέατρο «Κ. Γαβράς» στο Περιστέρι (Βασιλικών 6) με δωρεάν προβολές ταινίων και θεάτρου για πιτσιρίκια. Μεταξύ άλλων, στις 6 Απριλίου στις 20.00 θα δούμε τους Πέντε Υπόπτους (1963) του Τζον Χιούστον, στις 8 Απριλίου στις 19.00 την παιδική παράσταση «Ο Ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία» με τις μαριονέτες του Θεάτρου «Γκότση», στις 20 Απριλίου στις 20.00 τον «Τυχοδιώκτη της πεντάρας» του Μάριο Μονιτσέλη και στις 29 Απριλίου τον «Μόγλη» επίσης από το Θέατρο Μαριονέτας «Γκότση».

Πάμε για Καγιάκ;

Με το άθλημα του καγιάκ αναλαμβάνει να μας εξοικειώσει το ΚΠΣΙΝ μαζί με τα πιτσιρίκια στις 22 και 23 Απριλίου, από τις 14.30 μέχρι τις 17.00. Τα μαθήματα είναι τριαντάλεπτα και θα πραγματοποιηθούν στο Κανάλι του ΚΠΣΙΝ. Μια εβδομάδα πριν, «ανοίγουν» οι κρατήσεις θέσεων, επομένως έχετε το νου σας και αποθηκεύστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα ή αυτή αν θέλετε να συμμετέχετε την Κυριακή.

Bokomolech και Xaxakes στο ΚΠΙΣΝ

Στο πλαίσιο του κύκλου Music Espacades το ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί εγχώριες μπάντες και καλλιτέχνες με ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα σε συναυλίες στα Πανοραμικά Σκαλιά. Για τον Απρίλιο, συντροφιά θα μας κρατήσουν οι Αθηναίοι Bokomolech (22/4 στις 21.00) με τις ιδιόμορφες μείξεις τους και οι Xaxakes, το εκφραστικό όχημα του τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργού Γιάννη Νάστα (29/4 στις 21.00).
in2life.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!