Παρασκευή 26 Μαΐου 2017


Οι ενενήντα (90) πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, που εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία ως Ειδικοί Φρουροί, παρακολουθούν εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, με σκοπό να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση.

Η εκπαίδευση, που διαρκεί συνολικά τέσσερις μήνες, ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου και περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό σκέλος. Η θεωρητική κατάρτιση πραγματοποιείται στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Αμυγδαλέζα Αττικής και ολοκληρώνεται στις 26 Μαΐου.

Ακολουθεί δίμηνη πρακτική άσκηση σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής και συγκεκριμένα στα Αστυνομικά Τμήματα Ακροπόλεως και Ομόνοιας, όπου θα εκπαιδευτούν (30) Ειδικοί Φρουροί, στα Αστυνομικά Τμήματα Καλλιθέας, Συντάγματος, Εξαρχείων, Ασπροπύργου και Αχαρνών, όπου θα εκπαιδευτούν άλλοι (50), ενώ οι υπόλοιποι (10) θα εκπαιδευτούν στα Αστυνομικά Τμήματα Μεγάρων και Περάματος.

Τους εκπαιδευόμενους Ειδικούς Φρουρούς επισκέφτηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενημερώθηκαν διεξοδικά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγο Παναγιώτη Κορδολαίμη, τον Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, Ταξίαρχο Αναστάσιο Μανιάτη και τον Υποδιοικητή, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Μάριο Βασιλακόπουλο.

Παράλληλα συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τους Αξιωματικούς εκπαιδευτές και τους εκπαιδευομένους Ειδικούς Φρουρούς, στους οποίους ευχήθηκαν καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα.         

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στην πληρότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ειδικοί Φρουροί, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση τους, θα διαθέτουν τις απαραίτητες επαγγελματικές δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια στα νέα τους καθήκοντα.


Ο αστροναύτης της ESA Λούκα Παρμιτάνο το περασμένο Σαββατοκύριακο βοήθησε στην εξερεύνηση σπηλαίων στη Σικελία χρησιμοποιώντας ένα drone το οποίο σκόπιμα χτυπούσε στα τοιχώματα και τα αντικείμενα του περιβάλλοντός του, προκειμένου να δημιουργήσει έναν χάρτη.

Η ESA (ΕΟΔ- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) δοκιμάζει στα έγκατα της γης εξοπλισμό, τεχνικές και μεθόδους λειτουργίας για διαστημικές αποστολές εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η εξερεύνηση των σπηλαίων συχνά θυμίζει την εξερεύνηση του διαστήματος (έλλειψη φωτός, εργασίες σε κλειστοφοβικά περιβάλλοντα, ανάγκη να βασίζεται κάποιος στον εξοπλισμό του για να παραμένει ασφαλής κ.α.).

Στο πλαίσιο προγράμματος της ESA, η αποστολή CAVES-X1 είχε τον Παρμιτάνο να συμμετέχει σε μια αποστολή που διοργανώθηκε από τη La Venta Association και την Commissione Grotte Eugenio Boegan στα σπήλαια La Cucchiara στη Σικελία.

Η εξερευνητική ομάδα κατέφθασε στις 19 Μαΐου και πέρασε δύο ημέρες εξερευνώντας την περιοχή, που περιλαμβάνει μια άβυσσο βάθους εκατό μέτρων. Καθώς οι θερμοκρασίες στη σπηλιά έφταναν τους 37 βαθμούς Κελσίου, οι εξερευνητές χρησιμοποιούσαν επίσης ειδικές στολές ψύξης.

Ο Παρμιτάνο έλαβε δείγματα και δοκίμασε έναν νέο τρόπο εξερεύνησης δυσπρόσιτων σημείων: Ένα drone της Flyability, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να αντέχει να χτυπά στα τοιχώματα για να μαθαίνει πώς να κινείται και να καταγράφει/ χαρτογραφεί στενούς χώρους που είναι πολύ επικίνδυνοι για τους ανθρώπους.

Όπως είπε ο Φρανσέσκο Σάουρο, έμπειρος εξερευνητής σπηλαίων, γεωλόγος και συντονιστής της αποστολής, «το drone χρησιμοποίησε τη θερμική του κάμερα για να χαρτογραφήσει τη σπηλιά μέχρι μια ανεξερεύνητη περιοχή με νερό, στην οποία είναι αδύνατον να φτάσει άνθρωπος».

«Οι δοκιμές αυτές θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποιες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελλοντική εξερεύνηση σηράγγων λάβας στον Άρη, για παράδειγμα».

Η στρατηγική της ESA προβλέπει στενή συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ για την εξερεύνηση και την κατασκευή οικισμών σε άλλους πλανήτες, καθώς και την αύξηση των γνώσεων για την προέλευσή μας και την προέλευση γενικότερα της ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Το ραντεβού στον παιδίατρο, η κατάρτιση της λίστας με τα ψώνια, το άπλωμα των ρούχων για να στεγνώσουν... Σχεδιάζοντας την καθημερινότητά της μια γαλλίδα εικονογράφος θέλησε να παρουσιάσει το "ψυχικό βάρος" που φέρουν οι γυναίκες, οι οποίες συχνά έχουν τη διαχείριση του σπιτιού, μια έννοια ασαφής που όμως λέει πολλά.

Πέραν της κατανομής των εργασιών, που είναι πάντα άνιση, οι οικιακές εργασίες μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι ένα επιπλέον καθήκον, αόρατο: η οργάνωση της ζωής του σπιτιού και η πρόβλεψη αυτού που θα μπορούσε να το διαταράξει.

Στη σειρά κόμιξ με τίτλο «Fallait demander» (Επρεπε να ρωτήσεις) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Facebook, η Emma δείχνει την ζωή της ως μαμάς, γυναίκας και εργαζόμενης, με έναν "σύντροφο που περιμένει από εκείνη να του ζητήσει να κάνει δουλειές" και τη βλέπει ως "την καθ΄ύλην αρμόδια" για τα οικιακά.

"Αυτό το ψυχικό βάρος το βιώνω, όπως πολλές γυναίκες, και ήθελα να μιλήσω για αυτό. Βγήκε από μόνο του", εξηγεί στο AFP η 36χρονη μηχανικός πληροφορικής που εργάζεται στον οπτικοακουστικό τομέα και στον ελεύθερο χρόνο της σχεδιάζει.

Ακολούθησαν περισσότερες από 200.000 κοινοποιήσεις, μια μετάφραση στα αγγλικά ("You should' ve asked") και χιλιάδες σχόλια, συνήθως γυναικών, που χαιρετίζουν την ευστοχία της. Η σκιτσογράφος χαίρεται που συνέβαλε στην "απελευθέρωση του λόγου" και την "αφύπνιση των συνειδήσεων".

"Είναι δύσκολο να μετρηθεί το ψυχικό βάρος αλλά ο καθένας το αντιλαμβάνεται όπως το βιώνει", εξηγεί ο Φρανσουά Φατού, πρώην μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, στη Γαλλία. Για τον νομικό αυτόν, το "βάρος" καθορίζεται από τη "διαχείριση, την οργάνωση και την πρόβλεψη" της καθημερινότητας και ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν στρες και να καταστρατηγήσουν την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο. "Αυτά τα σκίτσα είναι μια καλή παιδαγωγική βάση. Το λεπτό χιούμορ, χωρίς να είναι καταγγελτικό, κάνει τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει", δηλώνει.

Τέσσερις ώρες την ημέρα

Στο κόμιξ αυτό "είδα τον εαυτό μου", δήλωσε η Πολίν, παντρεμένη, μητέρα τεσσάρων παιδιών. "Είναι αλήθεια ότι εκνευρίζεσαι που πρέπει να κάνεις τις δουλειές ή πρέπει να ζητήσεις από τους άνδρες να τις κάνουν. Αυτό το συναίσθημα επιτείνει την κατάσταση και προκαλεί τη σύγκρουση".

Αυτή η 36χρονη γυναίκα, που εργάζεται σε ραδιοτηλεοπτικό μέσο, θεωρεί ότι ο σύζυγός της «κάνει περισσότερο δουλειές στο σπίτι», αλλά εκείνη διαχειρίζεται τα υπόλοιπα: από τα γεύματα μέχρι την οργάνωση των διακοπών και μέχρι την οργάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων των παιδιών.

«Για την γιορτή της μητέρας, ίσως θα κάνει τα ψώνια για να με ευχαριστήσει. Αυτό θα βοηθήσει να μην τα κάνω μέσω Ιντερνετ από τη δουλειά», λέει.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, οι Γαλλίδες αφιερώνουν τέσσερις ώρες την ημέρα στα οικιακά και γονεϊκά καθήκοντά τους, έναντι δύο ωρών και 13 λεπτών των ανδρών.

Ανάμεσα στις 29 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι Μεξικανές κατέχουν την πρωτιά αφιερώνοντας 373 λεπτά (δηλαδή 6 και πλέον ώρες) καθημερινά στη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών και ακολουθούν οι Αυστραλές με 311 λεπτά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ του 2014.

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν παιδιά, το φαγητό για τους φίλους που θα έρθουν στο σπίτι, το φτιάξιμο της βαλίτσας για τις διακοπές... είναι λοιπόν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση; Ασφαλώς όχι, υποστηρίζει ο Φατού. "Υπάρχουν άνδρες που διαχειρίζονται πολύ καλά όλα αυτά και στις μονογονεϊκές οικογένειες το θέμα δεν τίθεται καν. Ωστόσο, σε ένα ζευγάρι, η κατανομή των καθηκόντων έχει τάση να αποδίδεται βάσει του φύλου".

Υπήρξε η Μέριλιν Μονρόε θύμα δολοφονίας, επειδή είχε ως πρόθεση να προβεί σε αποκαλύψεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής;
Η απάντηση για τον σκηνοθέτη Μάικλ Ματζόλα είναι καταφατική, αφού στο νέο του ντοκιμαντέρ, με τον τίτλο «Unacknowledged», παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένης μιας που δίνει ενδεχόμενη εξήγηση για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε – ότι γνώριζε για τα UFO και ότι απειλούσε να αποκαλύψει απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα.
Σε ένα βίντεο που προβλήθηκε στον ιστοχώρο θεμάτων τεχνολογίας Gizmodo, ο ηθοποιός Μπερλ Ιβς ισχυρίζεται ότι η Μονρόε δεν πέθανε από υπερβολική δόση φαρμάκων, σύμφωνα με το Variety. Παρότι έχουν περάσει 55 χρόνια από τότε που η 36χρονη ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λος Άντζελες, μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τα αίτια του θανάτου της.
Ο δρ Στίβεν Γκριρ, ο οποίος είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ, υποστηρίζει ότι υπήρχε ένα λεγόμενο «ένταλμα θανάτου», αφού προηγουμένως η ηθοποιός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη δημοσιογράφο Ντόροθι Κιλγκάλεν, η οποία εξέταζε το περίφημο συμβάν του Ρόσγουελ.
Η Ντόροθι Κιλγκάλεν, η μυστηριώδης αυτοκτονία της οποίας το 1965 συνδέθηκε με την έρευνά της στην υπόθεση δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, είχε γράψει για τα UFO.
Ο δρ. Γκριρ, ο οποίος ίδρυσε το Κέντρο για τη Μελέτη της Εξωγήινης Νοημοσύνης, ισχυρίζεται ότι η Μονρόε είχε σχέσεις τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, όσο και με τον μικρότερο αδελφό του, γενικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι. Όταν και οι δύο γνωστοποίησαν ότι ήθελαν να διακόψουν τη σχέση μαζί της, η ηθοποιός απείλησε ότι θα διοργανώσει συνέντευξη τύπου και θα αποκαλύψει μυστικά.
Σύμφωνα με την περίληψη της υπόθεσης, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων ταινιών IMDB, το ντοκιμαντέρ «Unacknowledged» αφορά το λεγόμενο Disclosure Project (Πρόγραμμα Αποκάλυψης) και το πώς επιβλήθηκε η μυστικότητα για τα UFO.
«Οι αποδείξεις περί επαφής με εξωγήινους, που χρονολογούνται από δεκαετίες, παρουσιάζονται με άμεσες μαρτυρίες, έγγραφα και στιγμιότυπα από UFO, το 80% των οποίων δεν έχει ποτέ αποκαλυφθεί από οπουδήποτε αλλού», αναφέρεται στην περίληψη. «Η έρευνα πίσω από τα παρασκήνια και οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου που συγκάλεσε ο δρ Στίβεν Γκριρ θα φανερώσουν τον βαθμό των παράνομων, συγκαλυμμένων επιχειρήσεων στον πυρήνα της μυστικότητας για τα UFO».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!