Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Μύθοι και αλήθειες για τα αρώματα που χρησιμοποιούμε
Χαλάνε τα αρώματα;
Η ζέστη και η υγρασία μπορούν να προκαλέσουν τη γρηγορότερη διάσπαση των αρωματικών ελαίων, αλλοιώνοντας την μυρωδιά του αρώματος, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγετε να τα αποθηκεύετε στο μπάνιο ή σε άλλους χώρους με ζέστη και υγρασία.

Είναι ασφαλής «μπούσουλας» επιλογής το πώς μυρίζει ένα άρωμα στο tester χαρτάκι;
Είναι αδύνατον να διαπιστώσει κανείς πώς θα μυρίζει ένα άρωμα πάνω του, παρά μόνο αν το δοκιμάσει στην επιδερμίδα του. Το κάθε άρωμα αναδίδει διαφορετική μυρωδιά, όχι μόνο όταν το ψεκάζετε στο χαρτάκι δοκιμής του καταστήματος, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο, αφού «ανακατεύεται» με την μυρωδιά του δέρματός μας.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φοράμε ένα άρωμα;
Ο «κανόνας» του ψεκασμού σε σύννεφο, μέσα από το οποίο πρέπει να περάσετε, δεν είναι απαραίτητα ο σωστός. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να ψεκάσετε κατευθείαν στα φυσικά πιο θερμά σημεία του σώματος, όπως ο λαιμός και το στέρνο, όταν είναι στεγνά. Μην το παρακάνετε σε ποσότητα: Η μυρωδιά, μέσω της θερμότητας αυτών των περιοχών, αναδίδεται ομοιόμορφα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Κολόνια ή άρωμα; Ποιο είναι το σωστό;
Υπάρχει η παρανόηση πως η κολόνια αναφέρεται σε ανδρικά προϊόντα και το άρωμα σε γυναικεία. Αυτό δεν ισχύει: Οι δύο διαφορετικοί όροι έχουν να κάνουν με την ποσότητα αρωματικών ελαίων που περιέχεται στο μίγμα. Ο διαχωρισμός είναι ο εξής: Eau de cologne, με μόλις 3% συγκέντρωση αρωματικού ελαίου, Eau de toilette, με 10%, eau de parfum με 15-20% και σκέτο perfume, που είναι το πιο έντονο, με 25% περίπου.

Πρέπει να τρίψεις το άρωμα στο δέρμα σου;
Πολλοί ψεκάζουν τα χέρια τους, από την εσωτερική πλευρά των καρπών τους, και στη συνέχεια τρίβουν τις περιοχές μεταξύ τους για να διαχυθεί το άρωμα. Στην πραγματικότητα, αυτό διασπά ταχύτερα τα έλαια, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια «ζωής» του αρώματος.

Όσο πιο έντονο, τόσο καλύτερο το άρωμα;
Όχι. Το ζήτημα είναι ποιο άρωμα ταιριάζει στο κάθε άτομο και στη διάθεσή του. Μπορεί για κάποιον το έντονο άρωμα μεγάλης έντασης να είναι το ιδανικό, αλλά το ίδιο άρωμα σε μικρότερη συγκέντρωση (άρα πιο «αδύναμο») να ταιριάζει γάντι σε περιστάσεις που υιοθετείται πιο διακριτικό ή χαλαρό στιλ.

Γιατί δεν μυρίζει το ίδιο ένα άρωμα κατά την διάρκεια της ημέρας;
Αυτό είναι πιθανότατα δείκτης ότι… είναι ένα καλό άρωμα. Πολλά αρώματα αναδίδουν σταδιακά τις διαφορετικές νότες των υλικών από τα οποία φτιάχτηκαν, κι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «ελαττωματικά» επειδή δεν τα αναδίδουν όλα εξ αρχής, αλλά ότι είναι καλής ποιότητας.

Όσο πιο ακριβό, τόσο καλύτερο;
Σε αρκετές περιπτώσεις ακριβών αρωμάτων, πληρώνουμε σε μεγάλο βαθμό τη φίρμα και όχι τις πρώτες ύλες. Το παν είναι να βρείτε το άρωμα που ταιριάζει σε εσάς, στην επιδερμίδα σας, στη διάθεσή σας και να διαρκεί όσο θέλετε, δημιουργώντας την αίσθηση που επιθυμείτε. Αν αυτό το βρείτε σε ένα ποιο οικονομικό άρωμα, δεν έχει σημασία: Έχετε βρει το καλύτερο άρωμα για εσάς.

Πηγή: BussinessInsider
Πώς θα αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμαΟι δερματολόγοι συνιστούν αντηλιακή προστασία άνω των 30 SPF και μάξιμουμ 10-15’ ηλιοθεραπείας.

Ε και; Εσείς και φέτος κάνατε τον ήλιο φίλο σας ελέω τροπικού μαυρίσματος, καθίσατε με τις ώρες παρέα με ένα αντηλιακό λάδι με ελάχιστη προστασία και το αποτέλεσμα;

Το δέρμα σας θυμίζει σε χρώμα φρέσκο αστακό, χωρίς όμως την νοστιμάδα που αυτό συνεπάγεται. Αντιθέτως, πονάτε και… φλέγεστε συθέμελα. Ναι, το ηλιακό έγκαυμα σας χτύπησε την πόρτα και εσείς πρέπει κάτι να κάνετε γι’ αυτό.

Πώς θα ανακουφιστείτε;

* Βάλτε άμεσα δροσερά επιθέματα (π.χ. μια γάζα με νερό ή μια πετσέτα με νερό), ή ειδικές καταπραϋντικές κρέμες από αλόη ή υαλουρονικό οξύ.

* Αν το φαρμακείο δεν είναι στις επιλογές σας, το αγνό γιαουρτάκι, θα κάνει εξίσου καλή δουλειά. Ό,τι μείνει, το καταναλώνετε με φρέσκα φρούτα για ένα σούπερ θρεπτικό επιδόρπιο.

* Κάντε συχνά ντους, με χλιαρό προς κρύο νερό.

* Πιείτε μπόλικο νερό για να προλάβετε την αφυδάτωση και να δώσετε στο σώμα σας τα απαραίτητα υγρά για να αντιμετωπίσει το έγκαυμα αποτελεσματικά.

* Καθώς το έγκαυμα θα περνά, το ξεφλούδισμα είναι αναπόφευκτο. Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα για να γλιτώσετε από την φαγούρα.

* Μείνετε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Το δις εξαμαρτείν…

* Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα από συνθετικά υφάσματα, τα οποία επιδεινώνουν τον πόνο εξαιτίας της τριβής. Τα βαμβακερά, άνετα ρούχα είναι φίλοι σας.

* Μείνετε μακριά από τον ήλιο μέχρι να συνέλθει εντελώς το δέρμα σας, ακόμα και για αρκετές ημέρες μετά.

* Αν τα σημάδια από το ηλιακό έγκαυμα δεν έχουν φύγει μετά από 2-3 μέρες, μπορείτε να βάλετε κάποια αναπλαστική κρέμα, που βοηθάει να αναγεννηθεί το δέρμα όπου έχει καεί.

* Αν το έγκαυμα φαίνεται σοβαρό, πονάει πολύ και δε δείχνει να υποχωρεί μετά από δύο ή το πολύ τρεις μέρες, επισκεφθείτε έναν γιατρό.
Πράγματα που μόνο οι φαντάροι στον Έβρο θα συναντήσουν
Ξέρω έβαλες τον πατέρα σου να πάρει τον στρατιωτικό της οικογένειας και να βοηθήσει ώστε να μην υπηρετήσεις στον Έβρο. Χαλάρωσες, ανακάτεψες το φραπέ σου, είπες σαν Νεοέλληνας την πιο συχνή φράση μετά το ''καλημέρα'', «εγώ έχω βύσμα», και περίμενες να έρθει η ώρα να παρουσιαστείς.
Και φυσικά το βύσμα των άλλων ήταν πιο ισχυρό από το δικό σου, και φυσικά θα παρουσιαστείς μετά το κέντρο εκπαίδευσης στον Έβρο. Ήρθε η ώρα να μάθεις γεωγραφία. Ρίζια, Δίκαια, Καβύλη, Καστανιές, Νέα Βύσσα Έβρου. Κεφαλοχώρια όλα τους. Αλλά πριν έναν αιώνα. Τώρα είναι φανταροχώρια. Που σημαίνει, ότι το χακί θα το βλέπεις μέχρι και στον ύπνο σου.
Μετά το πρώτο σοκ, τα κλάματα της μητέρας σου, τα λόγια της κοπέλας σου ότι θα σε περιμένει να τελειώσεις και ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, πρέπει να οργανωθείς και να ενημερωθείς για το τι σε περιμένει στα σύνορα που θα φυλάς.
Ο χειμώνας του Βορρά στο Game of Thrones είναι σάουνα μπροστά στις θερμοκρασίες του Έβρου.
Εξοπλίσου με ισοθερμικά, μάλλινες μπλούζες, χοντρές κάλτσες και πολύ υπομονή. Το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι κανόνας στον Έβρο, και οι ξυλόσομπες το αγαπημένο gadget της περιοχής.
Καλύτερα να παλέψεις με το Ρόκι, παρά με τα κουνούπια του Έβρου.
Τα κουνούπια στον Έβρο θα μπορούσανε να παίζουνε μπάσκετ, τουλάχιστον στη Κίνα. Είναι τα μεγαλύτερα που έχεις δει, ενώ τα αντικουνουπικά απλά τα δροσίζουν. Πολλές καφετέριες δίνουν αντικουνουπικά στους πελάτες, ενώ η μυρωδιά από το καμμένο φιδάκι θα σε στοιχειώσει για ένα χρόνο σίγουρα.
Ξέχνα το 4g και εκπαίδευσε ταχυδρομικά περιστέρια.
Η λέξη σέρνομαι, νομίζω περιγράφει τέλεια το ίντερνετ που υπάρχει στη περιοχή. Αλλά μην ανησυχείς τα ίντερνετ καφέ της περιοχής σου κάνουν φοβερές τιμές σε πακέτα με πολλές ώρες. Απλά άνοιξε μια σελίδα γύρνα να κάνεις την υπηρεσία σου, όταν τελειώσεις θα έχει φορτώσει.
Το φλερτ στον Έβρο είναι επικίνδυνο σπορ.
Στη πρώτη σου έξοδο, βραδινή, γιατί το απόγευμα οι καφετέριες θυμίζουν στρατιωτικό λόχο, θα δεις ότι οι ντόπιες κοπέλες σε γλυκοκοιτάζουν. Όχι δεν έγινες ξαφνικά ωραίος, απλά το να αρραβωνιάζονται οι κοπέλες φαντάρους και στρατιωτικούς, είναι κάτι σαν έθιμο στον Έβρο. Σαν τις μπαλωθιές στη Κρήτη....
Και αν εσύ νομίζεις ότι θα κρατήσει αυτή η σχέση μέχρι την άδεια απολύσεώς σου, γελιέσαι. Τα κορίτσια του Έβρου είναι επίμονα, μεθοδικά και 100% αποτελεσματικά. Μη σου πω ότι θα προλάβεις να πάρεις και άδεια γάμου....μέσα στη θητεία σου!

 

Ο Ολλανδός οικολόγος - εφευρέτης Ντάαν Ροοζεγκάαρντε συνεργάζεται με την μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία ποδηλάτων κοινής χρήσης και την κορυφαία κινεζική εταιρεία σχεδιασμού Tezign για να κάνει διαθέσιμα σε εκατομμύρια κατοίκους του Πεκίνο τα ειδικά ποδήλατά του που καθαρίζουν τον αέρα από τη ρύπανση.

Τα ποδήλατα του Ροοζεγκάαρντε προσλαμβάνουν βρώμικο αέρα όπως κινούνται, τον καθαρίζουν από επιβλαβή μικροσωματίδια ΡΜ10 και ΡΜ2.5 (διαμέτρου 10 και 2,5 μικρομέτρων αντίστοιχα), και στη συνέχεια απελευθερώνουν φρέσκο αέρα στο περιβάλλον.

Τα ποδήλατα λειτουργούν παρόμοια με τον πύργο καθαρισμού αέρα που έχει αναπτύξει πάλι ο Ροοζεγκάαρντε στην Ολλανδία και την Κίνα, παρέχοντας «μια υγιή και φιλική προς την ενέργεια λύση για την πόλη, καταπολεμώντας τόσο την κυκλοφοριακή συμφόρηση όσο και τα προβλήματα ρύπανσης στην πόλη», δήλωσε ο Ολλανδός εφευρέτης και καλλιτέχνης.

«Το Πεκίνο αποτελούσε στο παρελθόν μια εμβληματική ποδηλατική πόλη. Θέλουμε να επαναφέρουμε το ποδήλατο ως πολιτιστική εικόνα της Κίνας και ως το επόμενο βήμα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», πρόσθεσε.

Οι ειδήσεις ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ AMNC17, στο Νταλιάν της Κίνας. Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο θα αποκαλυφθούν τους προσεχείς μήνες.

Ο πύργος καθαρισμού αέρα του Ροοζεγκάαρντε έχει στόχο απορρόφησης έως και του 75% των σωματιδίων PM10 και PM2,5 από τον αέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το πόσο ακριβείς είναι οι στατιστικές του Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος και πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί ο πύργος που απορροφά την αιθαλομίχλη. Το Κινεζικό Φόρουμ Περιβαλλοντικών Δημοσιογράφων παρουσίασε μια άλλη αξιολόγηση του πύργου, σύμφωνα με την οποία το καλύτερο στατιστικό στοιχείο που συγκεντρώθηκε δεν πληροί τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα σωματίδια PM2.5, υποστηρίζοντας ότι το εύρος και η αποτελεσματικότητα του πύργου είναι πολύ περιορισμένα.

Σε θέση να χρησιμοποιούν μοτίβα/ ακολουθίες ενεργοποίησης του εγκεφάλου για να «διαβάζουν» πολύπλοκες σκέψεις, όπως «ο μάρτυρας φώναξε κατά τη διάρκεια της δίκης», είναι επιστήμονες του Carnegie Mellon University, που ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο.

Η πρόσφατη έρευνα, της οποίας ηγήθηκε ο Μαρσέλ Τζαστ, βασίζεται στη χρήση αλγορίθμων machine learning σε συνδυασμό με τεχνολογία brain imaging, για να καταστήσει εφικτό το «διάβασμα της σκέψης».

Τα ευρήματά της υποδεικνύουν πως τα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να συνθέτει πολύπλοκες σκέψεις σχηματίζονται από τα διάφορα «υποσυστήματα» του εγκεφάλου και δεν βασίζονται σε λέξεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Human Brain Mapping, με τη χρηματοδότηση της Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), δείχνει πως, από νευρικής/ νευρολογικής άποψης, η απεικόνιση εννοιών είναι κοινή, ανεξαρτήτως λαών και γλωσσών.

«Ένα από τα μεγάλα προτερήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου ήταν η δυνατότητα να συνδυάζει μεμονωμένες έννοιες σε πολύπλοκες σκέψεις, να σκέφτεται όχι απλά “μπανάνες”, αλλά “μου αρέσει να τρώω μπανάνες το βράδυ με τους φίλους μου» τονίζει ο Τζαστ.

«Ανακαλύψαμε επιτέλους έναν τρόπο να βλέπουμε σκέψεις τόσο πολύπλοκες στην ένδειξη fMRI (Functional magnetic resonance imaging).

H ανακάλυψη αυτού του συσχετισμού μεταξύ σκέψεων και αλληλουχιών ενεργοποίησης εγκεφάλου μας δείχνει από τι είναι φτιαγμένες οι σκέψεις».

Η νέα έρευνα επιδεικνύει πως η κωδικοποίηση (από πλευράς του εγκεφάλου) 240 πολύπλοκων γεγονότων, όπως η προαναφερθείσα κραυγή του μάρτυρα στη δίκη, χρησιμοποιούσε ένα «αλφάβητο» 42 στοιχείων εννοιών (σημασιολογικά εντοπίσιμων, από νευρολογικής πλευράς, χαρακτηριστικών), που αποτελούνται από διάφορες ιδιότητες (μέγεθος, περιβάλλον, άτομο, κοινωνική αλληλεπίδραση κ.α.).

Κάθε πληροφορία περνά από επεξεργασία σε διαφορετικό «υποσύστημα» του εγκεφάλου- ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος επίσης επεξεργάζεται τα δεδομένα σχετικά με αντικείμενα.

Μετρώντας και αξιολογώντας τις ενεργοποιήσεις αυτές σε κάθε εγκεφαλικό «υποσύστημα», το πρόγραμμα μπορεί να αντιληφθεί τι είδους σκέψεις είναι αυτές που είναι σε εξέλιξη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο σε επτά ενήλικους συμμετέχοντες, για να αξιολογήσουν πώς οι ακολουθίες ενεργοποίησης εγκεφάλου για 239 προτάσεις αντιστοιχούσαν στο «αλφάβητο».

Μετά, το πρόγραμμα ήταν σε θέση να «αποκωδικοποιήσει» μια 240ή πρόταση, την οποία δεν είχε «δει» ξανά πριν, με ακρίβεια 87% , ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επανέλεγχος/ επικύρωση, με διαφορετική πρόταση να «μένει έξω» κάθε φορά, αναλαμβάνοντας τον «ρόλο» της 240ης πρότασης.

Επίσης, το σύστημα μπόρεσε να δουλέψει και ανάποδα, προβλέποντας την ακολουθία ενεργοποίησης άγνωστων προτάσεων, γνωρίζοντας μόνο τα σημασιολογικά χαρακτηριστικά/ στοιχεία εννοιών τους.

«Το επίτευγμα αυτό καθιστά για πρώτη φορά δυνατή την αποκωδικοποίηση σκέψεων που περιέχουν πολλές έννοιες... ένα επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η αποκωδικοποίηση του γενικού θέματος για το οποίο σκέφτεται κάποιος, όπως πχ η γεωλογία ή το skateboarding. Οδεύουμε στο να δημιουργήσουμε έναν χάρτη για όλα τα είδη γνώσης στον εγκέφαλο» λέει ο Τζαστ.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!