Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017


Ελαφρώς διαφορoποιημένες από τον χειμώνα είναι οι ώρες κοινής ησυχίας το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996, οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:
Καλοκαίρι: 15:00 έως 17:30 και 23:00 έως 07:00.
Χειμώνας: 15:30 έως 17:30 και 22:00 έως 07:30.
Θερινή περίοδος λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου και χειμερινή από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, οι παραβάτες διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης.

Η έπαρση σημαίας με τους μαθητές να ψάλλουν παράλληλα τον εθνικό ύμνο δεν περιλαμβάνεται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων.
Παράλληλα με την καθιέρωση της κλήρωσης για την επιλογή σημαιοφόρων, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας καταργεί το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη Γαλανόλευκη.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν προέβλεπε ούτε την πρωινή προσευχή και επεστράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί ετίθετο θέμα αντισυνταγματικότητας.

Νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται από τις αρχές του 2018, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την αποπληρωμή τους από τους καταναλωτές, οι οποίοι πιέζονται ασφυκτικά και από τα πρόσθετα φορολογικά βάρη.
Οι νέες επιβαρύνσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», είναι αποτέλεσμα της υποχρέωσης- και μνημονιακής- να επιστραφεί στη ΔΕΗ η δαπάνη που έκανε για υπηρεσίες κοινής ωφελείας την περίοδο 2012-2015. Αυτές αφορούν κυρίως την κάλυψη των αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Το σχετικό ποσόν, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ανέρχεται στα 715 εκατ. ευρώ, ενώ η ΡΑΕ που έχει αναλάβει να κάνει την εκκαθάριση του σχετικού λογαριασμού φέρεται να το “ψαλιδίζει” στα 375 εκατ. ευρώ. Η Ολομέλεια της ΡΑΕ συνεδρίασε χθες για να οριστικοποιήσει το τελικό προς ανάκτηση ποσόν, αλλά και να καταλήξει στον επιμερισμό του στα τιμολόγια σε ορίζοντα πενταετίας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πάρει αποφάσεις, αφού βεβαίως λαμβάνει υπόψη της και το πολιτικό κόστος.

Στη νέα προσωρινή θέση τους, αυτήν τη φορά στην προστατευτική σκιά της στοάς του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ), βρίσκονται από την Τετάρτη το μεσημέρι οι «Μαγεμένες», τα αντίγραφα τεσσάρων αμφίπλευρων αγαλμάτων, που είχαν κλαπεί από την πόλη εν έτει 1864.

Οι αυθεντικές «Μαγεμένες» («Las Incantadas» στα σεφαραδίτικα), γνωστές και ώς «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου, αλλά τα πιστά αντίγραφά τους, φτιαγμένα στον Λούβρο, βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια στη γενέθλια πόλη, στην οποία επέστρεψαν με αφορμή την επετειακή 80ή Διεθνή 'Εκθεση (ΔΕΘ).

Τότε είχαν φιλοξενηθεί στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ-Helexpo και παρέμειναν εκεί και μετά τη λήξη της ΔΕΘ του 2015 (συγκεκριμένα μέχρι τον Ιανουάριο του 2016), έχοντας προσελκύσει με την αρχαία, αναλλοίωτη στον χρόνο, γοητεία τους πάνω από 200.000 επισκέπτες.

Στη συνέχεια, «συσκευάστηκαν» μέσα στα ίδια κουτιά, με τα οποία μεταφέρθηκαν από το Παρίσι, και αποθηκεύτηκαν σε ειδικό χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου και παρέμειναν μέχρι σήμερα, που ήρθε η ώρα να κάνουν το σύντομο ταξίδι μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο, διανύοντας τη Λεωφόρο Στρατού πάνω σε φορτηγά.

«Στήνουμε τα αντίγραφα των "Μαγεμένων" σε ημιυπαίθριο χώρο και συγκεκριμένα στη στοά του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στη συνέχεια, όμως, θα σκεπαστούν ξανά και θα αποκαλυφθούν στην 82η ΔΕΘ, στη διάρκεια της οποίας -πιθανώς και την ημέρα των εγκαινίων της- θα εγκαινιαστεί η παρουσία τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο» εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του Μουσείου, Πολυξένη Βελένη.

Σύμφωνα με την ίδια, η παρουσία των αγαλμάτων στο Μουσείο είναι καρπός της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΘ-Helexpo AE, της αρμόδιας αντιδημαρχίας (Τεχνικών 'Εργων) του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η έλευση των αγαλμάτων στο ΑΜΘ έγινε ευρύτερα γνωστή μέσω των social media, μετά και την ανάρτηση φωτογραφιών από την υποδοχή τους στην επίσημη σελίδα του ΑΜΘ στο Facebook, με την ένδειξη «Μαγεμένες καλώς ήρθατε!».

Τα τέσσερα κατάλευκα αγάλματα, που χρονολογούνται από τον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ., θα είναι από τον Σεπτέμβριο ορατά στους διαβάτες που περπατούν επί της Λεωφόρου Στρατού, διηγούμενα την ιστορία τους -για όποιον αναρωτηθεί και θελήσει να τη μάθει.

Η φυσική θέση τους ήταν στη Στοά των Ειδώλων (εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Αρχαία Αγορά).

Αυτό μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου του 1864, όταν -παρά την έντονη αντίδραση του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης- αποκολλήθηκαν βίαια από το κτίριο που κοσμούσαν, από τον Γάλλο Emmanuel Miller, και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία με το μεταγωγικό πλοίο «La Truite».

Επρόκειτο για την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή που έγινε με την άδεια των οθωμανικών, τότε, Αρχών της πόλης.

Έκτοτε, έγιναν πολλές προσπάθειες για την επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη -μάταια. Κι αυτό παρά τις διαδοχικές διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς, τόσο κατά την ανάληψη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από την πόλη το 1997, όσο και το 2012 από τον δήμο.

Τελικά, το νερό «μπήκε στο αυλάκι» με πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΔΕΘ-Helexpo (με την αρωγή και άλλων φορέων και εταιρειών) για την επιστροφή όχι των αυθεντικών αγαλμάτων, αλλά έστω των πιστών αντιγράφων τους, στη γενέθλια πόλη τους, με αφορμή τα 80ά γενέθλια του εκθεσιακού φορέα.

Το κόστος για την κατασκευή των αντιγράφων στο Μουσείο του Λούβρου και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη έφτασε τα 117.000 ευρώ.

Ωστόσο, το ΑΜΘ δεν είναι ο τελευταίος σταθμός για τις «Μαγεμένες», που στη μία πλευρά τους εικονίζονται μία Μαινάδα, ο Διόνυσος, η Αριάδνη και η Λήδα με τον κύκνο-Δία και στην άλλη η Νίκη, η Αύρα, ένας Διόσκουρος και η αρπαγή του Γανυμήδη.

Στόχος είναι να μεταφερθούν μελλοντικά όσο εγγύτερα γίνεται στη φυσική θέση τους. Εκεί από όπου ατένιζαν τη Θεσσαλονίκη επί αιώνες ολόκληρους, συναρπάζοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της κοσμοπολίτικης πόλης, που ανάλογα με το θρήσκευμά τους, τις βάφτιζαν ο καθένας αλλιώς, αλλά πάντα περιβάλλοντάς τες με μία «μαγική» αύρα: «Είδωλα», «Μαγεμένες», «Las Incantadas», ακόμη και Μορφές Αγγέλων...


Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls όσον αφορά τόσο στη μηνιαία ανάληψη μετρητών από τα ATM των τραπεζών και στο άνοιγμα καταθετικών λογαριασμών, όσο και για τις επιχειρήσεις, προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

* Από την 1η Σεπτεμβρίου εφέτος, μετρητά που δεν θα έχουν αναληφθεί κάποια ημέρα ή κάποιες ημέρες θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα. Δηλαδή, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα επιτρέπεται η ανάληψη από κάθε τραπεζικό λογαριασμό ποσού 1.800 ευρώ, ακόμη και εφάπαξ μέσα σε έναν μήνα. Με τα ισχύοντα έως σήμερα, προβλέπεται η δυνατότητα ανάληψης ποσών έως 840 ευρώ ανά 14 ημέρες, ήτοι 1.680 ευρώ ανά 28 ημέρες.

* Επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου:

- το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.

- το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό πρόσωπο, προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρεί ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

- το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αριθμ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.

- σε εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

- το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010.

Επιπλέον, από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ναυτιλιακών εταιρειών δύναται από την 1η Σεπτεμβρίου να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») συγκεκριμένο ποσό μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Πέραν των ανωτέρω, επιτρέπεται (πάντα από την 1η Σεπτεμβρίου) η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!