Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Πάνω από 150.000 αποποιήσεις κληρονομιάς το 2017 λόγω ΕΝΦΙΑ
Το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς, που κάποτε φάνταζε ως "νομικό τερτίπι" για να αποφύγει ο κληρονόμος τα μεγάλα χρέη του κληροδότη, είναι πλέον μια μαζική και καθημερινή μάχη του πολίτη απέναντι στην υπερφορλόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Όσο κι αν στο Νέο Βουτζά (ελέω ΣτΕ) οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν, όσο κι αν η αρμόδια υπουργός δήλωσε πως  το 38,5% κλήθηκε να πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015, η πραγματικότητα που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στα ειρηνοδικεία της χώρας είναι πως οι αποποιήσεις κληρονομιάς -υπολογίζεται- πως θα φτάσουν φέτος τις 150.000!!!
Η αύξηση είναι τραγικά μεγάλη σε σχέση με την έναρξη ή το μέσον της κρίσης που μαστίζει τη χώρα καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι αποποιήσεις το διάστημα 2013-16 αυξήθηκαν κατά 86%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Το 2013 οι αποποιήσεις ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628 και το 2016 σε 54.422.
- Στα δύο μεγαλύτερα Ειρηνοδικεία της χώρας -Αθήνας και Θεσσαλονίκης- στο 10μηνο του 2016 οι αποποιήσεις κληρονομιάς "άγγιξαν" τις 9.593 και τις 5.053 αντίστοιχα.
- Το 2015 ο αριθμός τους στην Αθήνα μόνο διαμορφώθηκε σε 9.566, ενώ το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς στην Αθήνα κυμαίνονταν περί τις 6.000, για να εκτοξευθούν το 2014 στις 8.798.
- Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5.068.
- Παρόμοια, πάντως, είναι η κατάσταση και περιφερειακά της Αθήνας. Ενδεικτικά, το Ειρηνοδικείο Μαραθώνος έχει δεχτεί τους πρώτους 10 μήνες του 2016 περίπου 278 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, όταν για το σύνολο του 2015 οι αποποιήσεις διαμορφώθηκαν σε 288. Το 2014 ήταν 188 και το 2013 λιγότερες από 145.
Πριν λίγες μέρες στη Βουλή σε σχετική ερωτήσή του προς την υφυπουργού οικονομικών Κατερίνα παπανάτσιου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημ. Κουκούτσης, είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2017 φαίνεται πως ο αριθμός όσων αποποιούνται κληρονομιάς  θα τριπλασιαστεί, δηλαδή θα φτάσει τις 150.000 αιτησεις.
Πώς γίνεται; 
Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και τον λόγο της κληρονομιάς, διαφορετικά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.
- Χαρακτηριστικό της δραματικότητας της κατάστασης είναι πως δύο στις τρεις κληρονομιές είναι με παθητικό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, γεγονός που προκαλεί τεράστια οικονομικά βάρη σε όσους κληρονόμους αποφασίζουν να κάνουν αποδοχή 
- Όπως εκτιμούν δικαστικοί με πείρα, που καθημερινά χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, ένα ποσοστό, περί το 30%, από εκείνους που αποποιούνται το κάνουν διότι είτε δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες –οι περισσότεροι– είτε διότι κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, να "φορτωθούν" τα βάρη ακινήτων που κληρονομούν.  
- Ένα μεγάλο επίσης ποσοστό, υπολογίζεται στο 28%, όσων αποποιούνται κληρονομιών το κάνει διότι τα ακίνητα που κληρονομεί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Σε αυτό το ποσοστό αποποιήσεων εντάσσονται και οι Ελληνες του εξωτερικού και βεβαίως εκείνοι που για χρόνια ζουν στα αστικά κέντρα αλλά έχουν καταγωγή από επαρχία.
- Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των υποθέσεων που φθάνουν στα ειρηνοδικεία για αποποίηση κληρονομιών εκτιμάται ότι ανήκει σε εκείνους που μέσω αυτού του τρόπου επιλέγουν να γλιτώσουν φόρους για γονικές παροχές από τη μεταβίβαση περιουσιών προς τα παιδιά τους, τις οποίες οι ίδιοι κληρονομούν από τους δικούς τους γονείς. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά συνηθισμένο, καθώς πατέρας και μητέρα, κυρίως ανήλικων παιδιών, αποποιούνται την κληρονομία των δικών τους γονιών, ώστε η περιουσία –όποια κι αν είναι– να περάσει κατευθείαν στα εγγόνια και να μη χρειαστεί να πληρώσουν φόρους και άλλα έξοδα δύο φορές. Μία για να κληρονομήσουν και άλλη μία για να μεταβιβάσουν στη συνέχεια στα παιδιά τους. Πρόκειται ουσιαστικά για "εικονικές" αποποιήσεις κληρονομιάς.
Που πάνε;  
Όμως, όπως διευκρινίζει, τα ακίνητα που αποποιείται κάποιος δεν πηγαίνουν κατευθείαν στο Δημόσιο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, καθώς το Δημόσιο κληρονομεί, έκτο κατά σειρά, όταν δεν υπάρχει κανένας συγγενής για να αποδεχθεί την κληρονομιά. Βεβαίως, δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν προβληματισμούς για την τύχη των ακινήτων τα οποία αποποιούνται χιλιάδες πλέον συμπολίτες μας, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός για άμεση ενημέρωση κάποιας δημόσιας υπηρεσίας.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες δίνει η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου οι χρήστες του διαδικτύου να αποφύγουν τις απάτες στο διαδίκτυο και ειδικότερα αυτές που υπόσχονται “διευκολύνσεις” για χρηματικές εκκρεμότητες.
Η Ελληνική Αστυνομία εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς το τελευταίο διάστημα οι απατεώνες, μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καλούν τους ενδιαφερομένους να τους αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα και χρηματικά ποσά.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή αυτά τα περιστατικά, ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι όταν βλέπουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με δήθεν εύκολη χορήγηση δανείων από μη εξουσιοδοτημένους φορείς. Σημειώνεται ότι στα μηνύματα αυτά ως στοιχεία επικοινωνίας αναγράφεται μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ποτέ δεν δίνεται φυσική έδρα της υποτιθέμενης εταιρίας ούτε κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.
Προσεκτικοί
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή όταν λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησής τους. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία. Συνήθως οι επιτήδειοι ζητούν στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου και προσωπικά οικονομικά δεδομένα: αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, τριψήφιους κωδικούς επαλήθευσης καρτών (CVV).
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν -ανώνυμα ή επώνυμα-, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες μέσω διαδικτύου με τους εξής τρόπους: τηλεφωνικά στο 11188, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω κινητού στην εφαρμογή CYBERKID και στο twitter (@cyberalertGR).




Ακούγεται απίστευτο και παράλογο είναι όμως στα σχέδια των υπηρεσιών και μάλιστα με στόχο να εφαρμοστεί άμεσα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παράβολο της τάξης των 20 ευρώ, ωστόσο στην περίπτωση που εφαρμοστεί ως μέτρο για το “ξεκαθάρισμα” της λίστας με τα ανασφάλιστα οχήματα θα αποτελέσει ένα από τα πιο άδικα μέτρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία” πρόκειται για ένα μέτρο στην προσπάθεια να σβηστούν από τα μητρώα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων παλιά οχήματα άνω των 14 ετών τα οποία έχουν καταστραφεί ή οχήματα τα οποία έχουν κλαπεί. Για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει οι (πρώην πλέον) ιδιοκτήτες τους να υποβάλλουν μια σχετική αίτηση για την οποία θα πληρώσουν και ένα παράβολο των 20 ευρώ!

Ουσιαστικά θα κληθούν 300.000 άτομα (τόσοι υπολογίζονται) να πληρώσουν 20 ευρώ για να κάνουν οι υπηρεσίες τη δουλειά που θα έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και χρόνια!

Ουσιαστικά δηλαδή οι πρώην ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων θα βρεθούν μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Εάν δεν υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, εάν δεν πληρώσουν αυτό το νέο χαράτσι των 20 ευρώ, θα βρεθούν να πληρώνουν πρόστιμο από 100 ως και 250 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τα κυβικά του οχήματος!




Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της ρύθμισης οφειλών στον Δήμο Αθηναίων φάνηκε ότι το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούν να γλιτώσουν μεγάλο μέρος ή ακόμη και το σύνολο των προσαυξήσεων πληρώνοντας σε πολλές δόσεις.

Είτε πρόκειται για κλήσεις λόγω παράνομης στάθμευσης, είτε για χρέη προς τον δήμο από τέλη και πρόστιμα οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους σε πολλές δόσεις και με γενναίο κούρεμα.

Απαλλάσσονται δηλαδή από μεγάλο μέρος της σημερινής οφειλής και ταυτόχρονο μπορούν να πετύχουν μικρή μηνιαία δόση.

Αναλυτικά οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν σε 73 με 100 δόσεις με απαλλαγή ως 50% από προσαυξήσεις, σε 49 με 72 δόσεις και απαλλαγή 60% από προσαυξήσεις, σε 25 ως 48 δόσεις με μείωση 70% στις προσαυξήσεις, σε 2 μέχρι 24 δόσεις και απαλλαγή που φτάνει ως το 80% των προσαυξήσεων ή εφάπαξ με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!