Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πίνετε αναψυκτικά
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκαντικών, οι οποίες περιέχονται σε light αναψυκτικά, δημητριακά πρωινού κα., αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το σώμα στη ζάχαρη.
Οι απότομες αυξομειώσεις που προκαλούν στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του διαβήτη, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία.
Σε ένα υγιές άτομο το σώμα επιβραδύνει φυσιολογικά τον ρυθμό με τον οποίο απορροφάται η ζάχαρη στο αίμα μετά από ένα γεύμα.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν όμως, ότι όσοι κατανάλωναν πολλά τεχνητά γλυκαντικά επί δύο εβδομάδες -αντιστοιχούν σε πέντε αναψυκτικά διαίτης καθημερινά- είχαν σημαντικά μειωμένη ικανότητα να ελέγχουν την απορρόφηση γλυκόζης στο αίμα.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Richard Young, παρακολούθησαν 27 υγιείς εθελοντές, στους οποίους δόθηκε ένα γλυκαντικό -σουκραλόζη ή ακεσουλφάμη Κ- ή ένα «εικονικό φάρμακο».
Οι εθελοντές λάμβαναν τα γλυκαντικά σε μορφή καψουλών τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα για δύο εβδομάδες. Η ποσότητα των γλυκαντικών αντιστοιχούσε σε αυτή που περιέχει 1,5 λίτρο αναψυκτικού διαίτης.
Στο τέλος των δύο εβδομάδων, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης, υπολογισμό των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης και υπολογισμό των πεπτιδίων στο έντερο.
Οι εθελοντές που λάμβαναν γλυκαντικά είχαν αξιοσημείωτα αυξημένη ανταπόκριση στη γλυκόζη. Η απορρόφηση γλυκόζης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα, ενώ τα πεπτίδια του εντέρου που περιορίζουν την αύξηση της γλυκόζης στον αίμα μετά τα γεύματα, μειώθηκαν.
Τίποτα από αυτά δεν συνέβη στην ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αρκούν δύο εβδομάδες κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας γλυκαντικών για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αντιδρά στη ζάχαρη, σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με την Ines Cebola από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, η μελέτη αντιμετωπίζει ένα πολύ σημαντικό θέμα παγκόσμιας υγείας, καθώς τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο από διαβητικούς ασθενείς αλλά και από υγιή άτομα με στόχο τη διαχείριση της πρόσληψης ζάχαρης.
«Παρόλο που γενικά θεωρείται ασφαλής, ακόμη και ευεργετική, η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με την αύξηση του σωματικού βάρους και την ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλυκόζη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2» πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Λισαβόνα.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, τις δεύτερες σε διάστημα περίπου ενός έτους, μετά την απόσυρση ενός εκ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό. «Χάσαμε την πλειοψηφία και δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε… Προκηρύσσω εκλογές», δήλωσε ο Μπιάρνι Μπενέντικτσον. Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2017, τον Νοέμβριο όπως επισήμανε ότι προτιμά ο πρωθυπουργός, λίγο παραπάνω από έναν χρόνο μετά τις τελευταίες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί εξαιτίας του σκανδάλου των Panama Papers.   Το νέο σκάνδαλο, που ρίχνει αυτή τη φορά την κυβέρνηση, σχετίζεται με έναν παιδεραστή και συγκεκριμένα με την αποκάλυψη ότι ο πατέρας του πρωθυπουργού έγραψε μια επιστολή συνιστώντας να «αποκατασταθεί η τιμή» ενός καταδικασθέντα για παιδεραστία.
Ένα παλιό ισλανδικό σύστημα, επιτρέπει στους καταδικασθέντες να επανακτήσουν κάποια πολιτικά δικαιώματα -όπως για παράδειγμα να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα- εάν εξασφαλίσουν τρεις συστατικές επιστολές από άτομα «καλού χαρακτήρα».   Όπως αναφέρει το BBC, οι Ισλανδοί είχαν τρομοκρατηθεί από τη μυστική υποστήριξη προς τον Hjalti Sigurjón Hauksson, ο οποίος καταδικάστηκε το 2004 για τον σχεδόν καθημερινό βιασμό της θετής κόρης του, επί 12 χρόνια, από όταν το κοριτσάκι ήταν 5 ετών. Εξέτισε ποινή φυλάκισης 5,5 ετών.   Η κυβέρνηση της Ισλανδίας κατηγορήθηκε επίσης για απόπειρα συγκάλυψης, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος είχε γράψει την συστατική επιστολή. Το γεγονός ότι ήταν ο πατέρας του πρωθυπουργού έγινε γνωστό μόλις την Πέμπτη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται ωστόσο να το γνώριζε από τον Ιούλιο.   Το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης, Bright Future, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της «σοβαρής απώλειας εμπιστοσύνης».

Ένας δημοτικός αστυνομικός τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε γύρω στις 10 το πρωί της Παρασκευής στο κέντρο της Καλαμάτας, όταν διερχόμενο ταξί, τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε σοβαρά.
Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, το ατύχημα συνέβη στον κυκλικό κόμβο της πλατείας 23ης Μαρτίου, όπου εκτελούνταν εργασίες από το Δήμο Καλαμάτας και ο δημοτικός αστυνομικός βοηθούσε στη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο τραυματισμός ήταν σοβαρός, καθώς το αυτοκίνητο τον σήκωσε στον «αέρα» και αμέσως ο άτυχος άντρας διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.
Είχε για 10 μέρες το νεκρό έμβρυο στην κοιλιά για να μην ταράξει τις διακοπές των παιδιών της
Γιασ να μην ταράξει την ηρεμία της οικογένειάς της και να μην χαλάσει τις διακοπές των άλλων της παιδιών, η 40χρονη Debbie King ,εμεινε για δέκα μέρες με το νεκρό έμβρυο στην κοιλιά και κόντεψε να χάσει την ζωή της.
Η 40χρονη μαζί με τον σύζυγό της, τραγουδιστή Jonathan Ansell γνωστού από το βρετανικό X-Factor, ταξίδεψαν στο ισπανικό νησί Lanzarote. Εκεί άρχισε το δράμα της. Η γυναίκα απέβαλε, δύο ημέρες αφότου ξεκίνησαν οι οικογενειακές διακοπές.
«Έπρεπε να δείξω γενναία. Δεν είχα πει σε κανέναν για την εγκυμοσύνη. Ήταν πραγματικά δύσκολο και υπήρχαν στιγμές που ήμουν πολύ στεναχωρημένη, αλλά δεν ήθελα να χαλάσω τις διακοπές των παιδιών», δήλωσε η Debbie.
«Μίλησα με τον γυναικολόγο μου στη Βρετανία και με συμβούλευσε να περιμένω μέχρι να γυρίσω σπίτι», πρόσθεσε.
Όμως όταν οι γιατροί στην Αγγλία της αφαίρεσαν το έμβρυο, η Debbie άρχισε να αιμορραγεί ακατάσχετα. Η γυναίκα χρειάστηκε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις και το αίμα που έχανε να αναπληρώνεται με μεταγγίσεις.
«Φοβήθηκα για τη ζωή μου. Πέρασα από την απόγνωση του χαμένου μωρού στην αγωνία να κρατηθώ ζωντανή. Στεναχωρηθήκαμε που χάσαμε το μωρό μας, αλλά είμαι χαρούμενη που είμαι ζωντανή», είπε η 40χρονη.

 
Πέθανε 16χρονη επειδή έτρωγε τα μαλλιά της
Η 16χρονη Jasmine Beever, η οποία ζούσε στο Skegness στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε παρακολουθήσει την κηδεία του παππού της λίγες μέρες πριν, όταν ξαφνικά στο σχολείο λιποθύμησε από δυνατούς πόνους στο στομάχι.
Η Jasmine ήταν πολύ δημοφιλής στο σχολείο της, δεν παρουσίαζε κάποια κοινωνική διαταραχή.
“Η Jasmine ήταν καταπληκτική. Ήταν ένα από εκείνα τα παιδιά που σε έκαναν να χαμογελάς”, δήλωσε η μητέρα της καλύτερης φίλης της, Donna Marshall
Οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να επαναφέρουν την 16χρονη στην ζωή, μετά την κατεπείγουσα μεταφορά της στο νοσοκομείο στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά πέθανε λίγες ώρες αργότερα.
Η αυτοψία έδειξε ότι μια μεγάλη μπάλα με τρίχες είχε προκαλέσει περιτονίτιδα, μια φλεγμονή ιστού στην κοιλιά. Ήταν το αποτέλεσμα της ψυχαναγκαστικής διαταραχής της έφηβης να τρώει τα ίδια της τα μαλλιά, κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο Ραπουνζέλ.
Η Donna Marshall έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι η Jasmine είχε αυτήν την συνήθεια για πολλά χρόνια.
Το σύνδρομο Ραπουνζέλ είναι μια πολύ σπάνια πάθηση, που προκύπτει από την κατάποση τριχών (τριχοφαγία). Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από το παραμύθι των αδελφών Grimm, με “πρωταγωνίστρια” μια νεαρή κοπέλα με πολύ μακριά μαλλιά. Η τριχοφαγία συνδέεται και με τη διαταραχή της τριχοτιλλομανίας (τράβηγμα των μαλλιών και εξαγωγή τριχών).
Επειδή η ανθρώπινη γαστρεντερική οδός δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει την ανθρώπινη τρίχα,τις περισσότερες φορές χρειάζεται έγκαιρη χειρουργική θεραπεία για να εξαχθεί η μάζα μαλλιών που συσσωρεύεται στο στομάχι. Οι ασθενείς με το σύνδρομο Ραπουνζέλ συνήθως χρειάζονται αξιολόγηση από ψυχίατρο και θεραπεία λόγω της σύνδεσης της πάθησης με διαταραχές ελέγχου της παρόρμησης, όπως η τριχοτιλλομανία.

 
Έφηβος που ζύγιζε 140 κιλά έχασε τα μισά με ένα απλό κόλπο
Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο για εναν παχύσαρκο άνθρωπο να χάσει κιλά. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει κάποιος 40, 30 ακόμα και 20 κιλά.
Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο και επικίνδυνο τρόπο ζωής. Οι ειδικοί μάλιστα το παραλληλίζουν με μορφές βαριάς εξάρτισης. Το junk food έχει επίπτωση στα συναισθήματα μας, κάνοντάς μας να θέλουμε να τρώμε όλο και περισσότερο ώστε να νιώθουμε καλύτερα. Κάτι σαν ναρκωτικό δηλαδή.
Ο άνθρωπος έχει αποδείξει πως μπορεί να κάνει τα πάντα. Και αν αφοσιωθεί σε αυτό τότε θα τα καταφέρει. Όπως αυτός ο 17χρονος που ζύγιζε 140 κιλά. «Στο σχολείο πήγαινα συνέχεια στους αυτόματους πωλητές και έτρωγα συνέχεια γλυκά και μπισκότα. Μετά γυρνούσα σπίτι και σχεδόν δεν έφευγα κοντά από το ψυγείο. Τώρα είμαι σχεδόν μισός», λέει ο Elliott Hulse.
Οι περισσότεροι παχύσαρκοι αποφασίζουν να κάνουν επέμβαση. Δεν είναι τόσο σπάνιο όσο ήταν παλαιότερα. Όμως ο Elliott δεν ήθελε κάτι τέτοιο, γιατί πίστευε ότι μπορούσε να χάσει το βάρος του μόνος του. Και όπως λέει «πολλές φορές η επέμβαση μπορεί να είναι πιο καταστροφική για το σώμα».
Τους πρώτους μήνες οι άνθρωποι γύρω του δεν καταλάβαιναν ότι έχανε κιλά. Είχε φτάσει στα 140 και για να φανεί η διαφορά θα πρέπει να έχανε αρκετά. Τώρα είναι 70 και εξαιρετικά χαρούμενος. Όχι μόνο γιατί έχασε τα κιλά κάνοντας καλό στην υγεία του, αλλά γιατί τα κατάφερε μόνος του.
Προτίμησε τον παλιό τρόπο, με δίαιτα και άσκηση. Όμως υπήρχε ένας σημαντικός παράγοντας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Ίσως οι περισσότεροι που προσπαθούν να χάσουν κιλά το κάνουν με το λάθος τρόπο. Δεν χρειάζεται μόνο αυστηρή δίαιτα και εντατική προπόνηση
Όπως αναφέρει ο Elliott δεν ήταν τίποτα από τα δυο που έπαιξε τον πιο αποφασιστικό ρόλο ώστε να χάσει τόσα κιλά. Το κλειδί για να αδυνατίσει ήταν ένα βασικό πράγμα. Έπινε πολύ νερό...
«Το κλειδί ήταν να πίνω πολύ νερό. Έπαιξε τεράστιο ρόλο όσο έχανα βάρος. Έπινα το λιγότερο 2 λίτρα την ημέρα», λέει ο Elliott. Ο 17χρονος όχι μόνο το αποφάσιζέ αλλά τα κατάφερε κιόλας, μόνος του, με δύναμη και αποφασιστικότητα. Γιατί άλλο η απόφαση και άλλο η αποφασιστικότητα. «Ξέρω ότι ο κόσμος τα παρατάει αν έχει 2-3 κακές ημέρες, αλλά αυτό δεν πρέπει να κάνει την διαφορά». Ο Elliott άλλαξε τον τρόπο ζωή του και επέμεινε.
Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους ανθρώπους που έχουν αυτή την θέληση, όπως ο Elliott. Το ότι τα κατάφερε ολομόναχος, χωρίς βοήθεια, ίσως εμπνεύσει κι άλλους να κάνουν το ίδιο μαζί του.

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!