Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017


Να εξαπατήσουν τους πολίτες προσπαθούν επιτήδειοι, με κλήσεις και μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (SMS) από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς του εξωτερικού, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ).
Πρόκειται για αναπάντητες-ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις (SPAM ), από άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης του εξωτερικού, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά κανόνα μεταμεσονύχτιες ώρες ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες, σημειώνει η ΔΔΗΕ. Σύμφωνα με καταγγελίες, συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις προερχόμενες από Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαλδίβες, με κωδικούς κλήσης 00387 και 00960, αντίστοιχα.
Η ΔΔΗΕ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κλήσεις και μηνύματα, ώστε να αποφύγουν οικονομική εξαπάτησή τους. Παράλληλα, τους συμβουλεύει να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις στους άγνωστους αυτούς διεθνείς αριθμούς, από τους οποίους δέχονται τις αναπάντητες -ανεπιθύμητες κλήσεις και να μην καλούν στον αριθμό του αποστολέα του μηνύματος (SMS), αλλά και να το διαγράφουν αμέσως, αφού και στις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές χρεώσεις.
Η ΔΔΗΕ υπενθυμίζει στους πολίτες ότι μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE
Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Το πρωί της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου (στις 08:40 ώρα Ελλάδας) θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη, ο αστεροειδής «2012 TC4», σε ύψος κάτω των 44.000 χιλιομέτρων, σχεδόν στο επίπεδο που οι γεωσύγχρονοι δορυφόροι κινούνται γύρω από τον πλανήτη μας (36.000 χλμ).
Η απόσταση αυτή είναι περίπου το ένα όγδοο της απόστασης Γης-Σελήνης. Ο αστεροειδής δεν θα είναι ορατός με γυμνά μάτια ή με κιάλια, αλλά το βράδυ της Τετάρτης θα μπορούν να τον δουν τα τηλεσκόπια από την Ευρώπη.
Η NASA διαβεβαίωσε ότι ο διαμέτρου 15 έως 30 μέτρων αστεροειδής δεν αποτελεί κίνδυνο να πέσει στον πλανήτη μας, ούτε να απειλήσει τους δορυφόρους. Όμως αποτελεί καλή ευκαιρία να δοκιμασθεί το παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για κινδύνους εξ ουρανού. Ένα δίκτυο από αστεροσκοπεία και πανεπιστήμια θα παρακολουθούν στενά την προσέγγιση του αστεροειδούς, ώστε να δουν κατά πόσο είχαν κάνει σωστές προβλέψεις για την τροχιά του.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της NASA Μάικλ Κέλι, «παρακολουθούμε τον ‘2012 TC4’ εδώ και δύο μήνες, έτσι έχουμε πολύ ακριβείς πληροφορίες για τη θέση του και έχουμε κάνει πολύ ακριβείς υπολογισμούς για την τροχιά του. Δεν υπάρχει κίνδυνος, ούτε καν για τους δορυφόρους».
Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί πριν πέντε χρόνια, όταν το 2012 είχε περάσει πάλι από τη Γη, σε διπλάσια απόσταση από ό,τι θα κάνει τώρα. Θα επιστρέψει στη γειτονιά μας το 2050 και το 2079, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Ο Ρούντιγκε Γιεν της ESA δήλωσε: «Από σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χτυπήσει τη Γη ούτε το 2050, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το κοντινό πέρασμά του τότε μπορεί να αλλάξει κάπως την τροχιά του αστεροειδούς, έτσι ώστε να πέσει πάνω στη Γη το 2079».
Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο το 2079 υπολογίζεται σε μία στις 750, γι’ αυτό ο “2012 TC4” έχει ταξινομηθεί στην 13η θέση στον κατάλογο των πιθανών μελλοντικών κινδύνων από ουράνια σώματα.
Περίπου τρεις αστεροειδείς με το μέγεθος του “2012 TC4” περνούν κοντά από τον πλανήτη μας κάθε χρόνο. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν θέμα χρόνου να πέσει στη Γη ένας αστεροειδής και το θέμα αρχίζει να «σηκώνεται» όλο και περισσότερο στη διεθνή ατζέντα.
Δείτε εδώ την τροχιά:


Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7% του πληθυσμού), ενώ η Μάλτα τα περισσότερα παχύσαρκα κορίτσια (11,3%), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 11 Οκτωβρίου.
Η Μολδαβία έχει στην Ευρώπη τα μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στα κορίτσια (3,2% του πληθυσμού), όσο και στα αγόρια (5%).
Η έρευνα, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ερευνητών, η οποία ανέλυσε στοιχεία για 200 χώρες, εκτιμά ότι το 2016 υπήρχαν παγκοσμίως 124 εκατ. παιδιά και έφηβοι που ήσαν παχύσαρκοι, ενώ άλλα 213 εκατομμύρια ήσαν υπέρβαρα.
Οι ενήλικες παχύσαρκοι αυξήθηκαν από περίπου 100 εκατομμύρια το 1975 (69 εκατ. γυναίκες και 31 εκατ. άνδρες) σε 671 εκατομμύρια το 2016 (390 εκατ. γυναίκες και 281 εκατ. άνδρες). Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια υπέρβαροι.
Το 1975 υπήρχαν περίπου πέντε εκατομμύρια παχύσαρκα κορίτσια και έξι εκατομμύρια αγόρια παγκοσμίως, ενώ το 2016 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 50 και 74 εκατομμύρια αντίστοιχα. Κατά μέσο όρο, μεταξύ 1975-2016 στον κόσμο τα παχύσαρκα αγόρια και έφηβοι αυξήθηκαν από 0,9% σε 7,8% του πληθυσμού, ενώ τα κορίτσια από 0,7% σε 5,6%.
Από το 1975 έως σήμερα ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (ηλικίας πέντε έως 19 ετών) στον κόσμο έχει υπερδεκαπλασιασθεί και εκτιμάται ότι, με αυτό το ρυθμό αύξησής τους, έως το 2022 τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι για πρώτη φορά θα ξεπεράσουν τα λιποβαρή.
Το 2016 υπήρχαν 117 εκατομμύρια λιποβαρή αγόρια και 75 εκατομμύρια λιποβαρή κορίτσια. Μια θετική εξέλιξη είναι ότι τα λιποβαρή αγόρια και έφηβοι διεθνώς, μέσα στις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκαν από 14,8% σε 12,4%, ενώ τα κορίτσια από 9,2% σε 8,4%.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας (πάνω από 30%) καταγράφονται στα νησιά της Πολυνησίας στον Ειρηνικό, ενώ είναι κοντά στο 20% ή και περισσότερο στις ΗΠΑ, σε αρκετές αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία κ.α.) και σε χώρες της Καραϊβικής (Βερμούδα, Πουέρτο Ρίκο κ.α.).
Τα περισσότερα λιποβαρή παιδιά (χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος το 2016) ζουν σε Αιθιοπία, Νίγηρα, Σενεγάλη, Ινδία, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ και Καμπότζη.

Ένα μοντέλο και σέρφερ λέει ότι την έδιωξαν από ένα εστιατόριο στην Καλιφόρνια στις 24 Μαρτίου, επειδή φορούσε υπερβολικά κοντό σορτσάκι.
Η Anastasia Ashley μοιράστηκε στο Instagram την ιστορία της και αυτά είναι τα λεγόμενά της:
«Ένιωσα διακρίσεις σε ένα εστιατόριο επειδή το σορτσάκι μου ήταν πολύ κοντό. Το σορτσάκι δεν είναι πολύ κοντό και θεωρώ ότι ως γυναίκα μπορώ να επιλέγω το σορτσάκι που θέλω να φοράω και δε χρειάζομαι ένα εστιατόριο να με ντύσει και να μου πει τις κατάλληλο και τι όχι.»
«Σας φαίνεται ακατάλληλη εμφάνιση για την Καλιφόρνια; Και δεν είναι και τόσο κοντό.»

Αρκετοί ακόλουθοι της Ashley σχολίασαν στη δημοσίευσή της με πολλούς να στηρίζουν την επιλογή της εμφάνισης της.
«Είσαι τέλεια ντυμένη, απλά όχι γι” αυτούς! Αρκετά ευπρεπή εστιατόρια θα χαρούν να σε εξυπηρετήσουν! Μη σπαταλάς το χρόνο σου σε ένα μέρος που δε σε σέβεται!» σχολίασε ένας χρήστης.
Άλλοι θεώρησαν ότι παραβίασε τον κώδικα ενδυμασίας του εστιατορίου και θα έπρεπε να ακολουθήσει τους κανόνες τους.
«Λέγεται κώδικας ενδυμασίας, πολλά εστιατόρια/κλαμπ κτλ το υιοθετούν. Καλωσόρισες στην πραγματικότητα,» σχολίασε κάποιες άλλος.

Ενώ άλλοι χρήστες πρόσεξαν ότι η Ashley δεν φορούσε καν σουτιέν, γεγονός που συνέβαλλε στην αποβολή της από το εστιατόριο.
«Όπως ανέφεραν οι άλλοι προηγουμένως, είναι προφανές ότι δε φοράς σουτιέν. Το γεγονός ότι όλοι μπορούν να δουν τις ρώγες σου πιθανόν συνέβαλλε στην απόφασή του, είτε το ανέφεραν είτε όχι,» γράφει κάποιος άλλος.
Ένας εκπρόσωπος του εστιατορίου απάντησε στους ισχυρισμούς της Ashley, διαψεύδοντάς την.
«Βρισκόταν εδώ, αλλά ποτέ δεν της ζητήθηκε να φύγει, αυτά είναι δικοί της ισχυρισμοί που δυστυχώς δεν ισχύουν.»

Πριν λίγες ημέρες, ακολουθώντας το παράδειγμα ζευγαριού Ολλανδών, ένα ζευγάρι Βρετανών είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφία στο facebook, όπου απεικονίζονταν το… γαμήλιο στοματικό σεξ τους σε ελληνικό νησί, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό το νησί που είχαν επιλέξει για το γάμο τους.
Σήμερα αποκαλύπτεται ότι είναι η Ρόδος και συγκεκριμένα η περιοχή πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, όπου νωρίτερα είχαν τελέσει πολιτικό γάμο.
Η φωτογραφία με τους δύο νέους να ερωτοτροπούν πίσω από το μοναστήρι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος έδωσε εντολή να σταματήσουν οι πολιτικοί γάμοι στο μοναστήρι. «Δεν μπορεί στο όνομα του κέρδους, να επιτρέπουμε τη βεβήλωση του μοναστηριού» δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου ο Μητροπολίτης, προσθέτοντας ότι ειδυλλιακά μέρη για γάμους έχει και άλλα η Λίνδος.
Ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι η ιστορία με τους πολιτικούς γάμους στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου ήταν απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο. «Από τον επόμενο χρόνο θα σταματήσουν να τελούνται εκεί πολιτικοί γάμοι» είπε, ενώ αναρωτήθηκε «γιατί θέλουν φόντο μια εκκλησία, αφού δεν κάνουν θρησκευτικό γάμο;».

Δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη νύχτα της Τρίτης, αφού τη χαρά για τη νίκη-πρόκριση της Εθνικής ομάδας στα πλέι οφ του Μουντιάλ 2018 επισκίασε το επεισόδιο που σημειώθηκε στις εξέδρες, στο 74ο λεπτό του αγώνα με το Γιβραλτάρ.
Δεκάδες οπαδοί πέρασαν πηδώντας τα πλεξιγκλάς από τη «Θύρα 7», μπήκαν στη διπλάη θύρα και επιτέθηκαν σε φίλαθλο που φορούσε φανέλα του Παναθηναϊκού, τον ξυλοκόπησαν, του έβγαλαν τη φανέλα και τον πέταξαν στο γήπεδο!
Στη συνέχεια ακολούθησαν συνθήματα εναντίον των «πρασίνων», την ώρα που ολόκληρο το υπόλοιπο γήπεδο τους αποδοκίμαζε εν χορώ. Μετά το επεισόδιο αρκετός κόσμος άρχισε να αποχωρεί από το γήπεδο.
Τώρα μπορείτε να κοιμάστε ανάμεσα στα δέντρα!
Πώς θα ήταν άραγε, να περνούσατε τα καλοκαιρινά σας βράδια πάνω σε ένα δέντρο;
Αν έχετε ζηλέψει τη θέα από ψηλά, τη σκιά των δέντρων, τα παραμυθένια σπίτια των ξωτικών κρυμμένα μέσα στις φυλλωσιές και αν τέλος, λατρεύετε το κάμπινγκ, αυτές οι σκηνές είναι φτιαγμένες για εσάς!
Ο αρχιτέκτονας Alex Shirley Smith αντλώντας έμπνευση από τα δεντρόσπιτα σχεδίασε την πρώτη σκηνή «Tentsile». Ένα φορητό δεντρόσπιτο που αποκτά την τελική του μορφή όταν στερεώνεται ανάμεσα σε δύο δέντρα. Το τελικό αποτέλεσμα είχε την ελαφρύτητα και την άνεση μια αιώρας αλλά και την ασφάλεια και τη δυνατότητα χρήσης από περισσότερα από ένα άτομα που έχει μια συμβατική σκηνή.

Η σκηνή που είναι αδιάβροχη, παρέχει αντηλιακή προστασία και φέρει σίτες για να κρατάει έξω τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Πλέον η αρχική Tentsile έχει εμπνεύσει ένα πλήθος προϊόντων κατάλληλο για διαφορετικό αριθμό ατόμων και με όλο και αυξανόμενες ανέσεις.

Η εταιρία Tentsile πρόσθεσε πρόσφατα 3 νέα αιωρούμενα μοντέλα στην συλλογή της.
Η πρώτη ονομάζεται Trillium, είναι μικρή, ευέλικτη και χωράει περισσότερα από 3 άτομα.
Η Vista είναι αρκετά μεγαλύτερη και έχει 2 επίπεδα που προσαρμόζονται ανάμεσα στα δέντρα.
Η Trilogy είναι τεράστια και αποτελεί κοινόχρηστο καταφύγιο αφού χωρά 6 άτομα και διαθέτει 3 ξεχωριστούς χώρους ύπνου με ένα κεντρικό θόλο.
Η ζάχαρη έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με την... κοκαΐνη
Αν αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε επιτέλους να τρώτε γλυκά είναι επειδή η ζάχαρη είναι άκρως εθιστική, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται μάλιστα, πως μπορεί να είναι το ίδιο εθιστική με τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, με όλες τις επιθυμίες και τα συμπτώματα που συνδέονται όταν απεξαρτάσαι απ' αυτά.
Η μελέτη αναφέρει πως τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί απ' τα ζώα έχουν δείξει σημαντική συσχέτιση στην επίδραση των προστιθέμενων σακχάρων στον οργανισμό με την επίδραση των ναρκωτικών.
Όπως σχετίζεται η επιθυμίας μας, η ευαισθητοποίηση, η αλληλεξάρτηση και η επίδραση με τα ναρκωτικά, το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine αναφέρει ότι η ζάχαρη θα μπορούσε να αποτελέσει την "πύλη" για το αλκοόλ και άλλες εθιστικές ουσίες και ότι η ζάχαρη, όπως η κοκαΐνη εξευγενίζεται από φυτά προκειμένου να έχουμε αυτά τα καθαρά λευκά κρύσταλλα.
Η κατανάλωση της ζάχαρης παράγει αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της κοκαΐνης, μεταβάλλοντας τη διάθεση και προκαλώντας την ευχαρίστηση που μας οδηγεί και πάλι στην αναζήτησή της.
Πολλοί είναι όμως και οι επιστήμονες που χαρακτήρισαν την έρευνα "παράλογη".
Ο Tom Sanders, επίκουρος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο Kings' College του Λονδίνου, δήλωσε στον Guardian πως η σύγκριση των εθιστικών ιδιοτήτων της ζάχαρης με εκείνη των σκληρών ναρκωτικών είναι "παράλογη".
Ένα ποτήρι νερό, που κοστίζει περισσότερο από ένα ποτήρι malt ουίσκι
Ο σεφ Heston Blumenthal ήθελε έναν απλό και σταθερό τρόπο να εμπλουτίσει το ριζότο με μια καπνιστή γεύση στο Fat Duck, το εστιατόριο που έχει τιμηθεί με αστέρια Michelin στο Bray της Αγγλίας. Ο πιο προφανής τρόπος, σκέφτηκε, ήταν να αρχίσει με το νερό. Αλλά δεν υπήρχε τίποτα πρωτότυπο στην αγορά.
Έβαλε, λοιπόν, μια πρόκληση: "Φτιάξε μου, καπνιστό νερό".
Για οποιονδήποτε άλλον, θα λέγατε," Όχι, κανονικά δεν γίνεται να καπνιστεί το νερό ", δήλωσε ο David Lea-Wilson, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας συστατικών στην Ουαλία. Αλλά για τον Heston Blumenthal, μάλλον γίνεται... Κάποιοι σκέφτηκαν: Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος ξέρει περισσότερα για την τροφή από ό, τι εγώ. Ας ανταποκριθώ στην πρόκληση. "
Η Lea-Wilson και η σύζυγός του, Alison, ανέπτυξαν το Halen Môn Oak καπνιστό νερό στο Anglesey Sea Salt Co. στην αγροτική Βόρεια Ουαλία. (Halen είναι η ουαλική λέξη για το αλάτι, ενώ το Môn αναφέρεται στο νησί της Anglesey.) Πιστεύουν ότι είναι το μοναδικό φυσικό προϊόν του είδους του στην αγορά. Ορισμένες εταιρείες των ΗΠΑ κάνουν ένα υγρό προϊόν καπνού χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες για τη γεύση, όπως λέγεται.
Δέκα ημέρες μετά την πρόσκληση, η Lea-Wilsons στέλνει φιλτραρισμένο νερό βρύσης μέσω βρόχων που χρησιμοποιούν τσιπ και σκόνη βελανιδιάς. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγρό με χρώμα ουίσκι και με το καθαρότερο άρωμα καυσόξυλου. Ένα μπουκάλι 100 ml (3.5 oz.) Oak καπνιστό νερό κοστίζει £ 4.10, αν και είναι διαθέσιμο για λιγότερα χρήματα στο διαδίκτυο (online) και από το Harvey Nichols στο Λονδίνο. Συγκριτικά, ένα μπουκάλι Glenlivet Founder's Reserve Single Malt Scotch Whiskey είναι διαθέσιμο για £ 22 ή £ 3.14 ανά 100 ml.
Άρχισαν να πωλούν το προϊόν το 2013 και τώρα αρχίζει να διατίθεται σε όλη τη χώρα.
Στο Fat Duck, όπου η μόνη επιλογή είναι ένα μενού με γεύση £ 265, το καπνιστό νερό διαθέτει τουλάχιστον δύο πιάτα, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς χοιρινού κρέατος με καπνιστή πηκτή υγρού καρύδας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!