Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Τα πιο περίεργα αεροδρόμια του κόσμου
Επικίνδυνα και παράξενα αεροδρόμια σε διάφορα σημεία του κόσμου με διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης σε κοντική απόσταση από τη θάλασσα, κοντά σε γκρεμούς, δίπλα σε παραλίες και σιδηροδρομικές γραμμές.
Όλοι οι πιλότοι, βέβαια, έχουν εκπαιδευτεί έτσι ώστε να μπορούν να προσγειώνουν και να απογειώνουν τα αεροπλάνα ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.
Δείτε το εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό
2-2-1024x683.jpg
Courchevel, Γαλλία
ANTARKTIKH.jpg
Ανταρκτική
LESOTO.jpg
Matekane, Λεσότο
8.jpg
Madeira, Πορτογαλία
gisborne-airport-16.jpg
Gisborne, Nέα Ζηλανδία
maxresdefault-1024x576.jpg
Agatti AeLakshadweep, Ινδία
main_kix.jpg
Kansai, Ιαπωνία
Αυτοκίνητα που... «πέθαναν» μαζί με τη Σοβιετική Ένωση
Τα παρακάτω μοντέλα αυτοκινήτων είχαν στόχο να φέρουν νέα πνοή ζωής στην πάλαι ποτέ σοβιετική αυτοκινητοβιομηχανία, όμως η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης είχε ως αποτέλεσμα να μην αρχίσει ποτέ η μαζικής παραγωγή τους. Το rbth.com παρουσιάζει τα κορυφαία concepts των σοβιετικών αυτοκινήτων που τελικά δεν είδαμε ποτέ.
AZLK-2143
azl
Το μοντέλο της AZLK-2143 “Yauza” δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Εόχε φουτουριστικό σχεδιασμό με παράθυρα σε δυο επίπεδα, αλλά  άνοιγε μόνο το κάτω. Κατασκευάστηκαν μόνο τρία πρωτότυπα, ωστόσο το συγκεκριμένο μοντέλο ενέπνευσε τη δημιουργία του VAZ-2110, που είχε περισσότερη τύχη.
VAZ-2702
vaz
Προοριζόταν να λύσει το πρόβλημα της Σοβιετικής Ένωσης με τα βαν που έκαναν διανομές. Ωστόσο, το συγκεκριμένο αποδείχθηκε τόσο εύθραυστο, αφού στην κυριολεξία έσπασε στα δύο κατά τη διάρκεια crash test.
MAZ-2000 “Perestroyka”
pere
Πήρε το όνομά του από τη σειρά των πολιτικών μεταρρυθμίσεων από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απέτυχε όμως εξίσου και δεν κατάφερε να επιβιώσει μετά την κατάρρευση του καθεστώτος. Αν και, για την εποχή εκείνη, περιείχε καινοτομίες, όπως το αεροδυναμικό σχήμα της καμπίνας του οδηγού.
Moskivch-2144 “Istra”
mosk11
Μοντέλο του 1985, με τεράστια παράθυρα και πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω.
Zil-4102 “Mishka” and “Rayka”
zil22

Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε κατόπιν παραγγελίας του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, με έμπνευση από τις Ρολς Ρόις, ωστόσο τελικά κατέληξε να μοιάζει περισσότερο με Κάντιλακ του 1985 και συγκεκριμένα τη λιμουζίνα Fleetwood. Φτιάχτηκαν δύο πρωτότυπα, γνωστά ως “Mishka” και  “Rayka” (χαϊδευτικά των ονομάτων του Γκορμπατσόφ και της συζύγου του). Ωστόσο, στον πρέοδρο δεν άρεσε το αποτέλεσμα και το αυτοκίνητο έμεινε ... στα χαρτιά.
Moskvich-3733 “Tonnik”
mm77

Το 8θέσιο μινι-βαν σχεδιάστηκε από Σοβιετικούς και Τσεχοσλοβάκους μηχανικούς. Ωστόσο μετά ήρθε το 1991 με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, κι έτσι ούτε η Μόσχα ούτε η Πράγα το είδαν ποτέ να κυκλοφορεί στους δρόμους.
RAF-M1 “Roksana”
raff44

Σχεδιάστηκε από τη RAF με έδρα τη Ρίγα της Λετονίας. Ηταν από τα ελάχιστα αυτοκίνητα της εποχής που επέζησαν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Αναβαθμίστηκε και λανσαρίστηκε από την ανεξάρτητη πλέον Λετονία το 1993, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε  να παραγάγει από μόνη της αυτοκίνητα με αποτέλεσμα κι αυτό το μοντέλο να εκλείψει τελικά.
UAZ-3170 “Simbir”
uaz2
Σοβιετικό off-road προοριζόταν να εξυπηρετήσει και στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά με το μετα-σοβιετικό χάος εγκαταλείφθηκε.

NAMI “Ochta”
nami2
Σχεδιάστηκε από το ερευνητικό κέντρο αυτοκινήτου  NAMI με έδρα το Λένινγκραντ και είχε καθαρά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το πρότζεκτ καταστράφηκε από ένα αστείο περιστατικό.   Κατά την επιστροφή του  από μια διεθνή έκθεση, κατασχέθηκε  από Σοβιετικούς τελωνειακούς λόγω απλήρωτων δασμών. Μετά από μακρά παραμονή στην τελωνειακή υπηρεσία στάθμευσης, επιστράφηκε στους δημιουργούς του σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να χάσουν κάθε αρχικό ενθουσιασμό για τη δημιουργία του και να παρατήσουν την μαζική  του παραγωγή
NAMI-0290 “Orange”
mani1
Δεν ήταν αξιόλογο μόνο για το λαμπερό του χρώμα. Θεωρείται και ένα από τα καλύτερα σπορ αμάξια  της Σοβιετικής εποχής. Το 1991 ωστόσο μετατράπηκε σε παλιοσίδερα και ξεχάστηκε για πάντα.
Ταλαίπωροι γονείς εκμυστηρεύονται και σοκάρουν...
«Δεν μπορώ να θυμηθώ την  τελευταία φορά που ένιωσα ευτυχισμένος». Αυτή η φράση προέρχεται από γονιό και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με αυτό που όλοι ξέραμε: ότι τα παιδιά είναι ευτυχία.
Και δεν είναι ένας, όπως φαίνεται από τις παρακάτω ανώνυμες – και σοκαριστικές - εξομολογήσεις γονιών στο  site  Whisper που αναδημοσιεύει η Daily Mail. Κάποιοι εξ αυτών λένε ότι  τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται είναι παροδικά, άλλοι όμως παραδέχονται ότι θα προτιμούσαν... να μην είχαν κάνει παιδιά. Μια γυναίκα, μάλιστα, εξομολογείται ότι κάθε μέρα εύχεται να μην είχε γίνει μητέρα. Μια πραγματική πρόκληση για όσους αγωνίζονται επί σειρά ετών να αποκτήσουν παιδιά χωρίς επιτυχία.
Κάποιοι λένε ότι κάποιες φορές απεχθάνονται τα ίδια τους τα παιδιά γιατί είναι «αχάριστα», άλλοι ότι θα έφευγαν μακριά χωρίς καμιά τύψη, άλλοι ότι θα 'θελαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω.
paren1
Μισώ την κόρη μου. Μοιάζει τόσο πολύ με εμένα που δεν την αντέχω. Υπάρχουν μέρες που θα 'θελα να τη δώσω για υιοθεσία. Είναι 7 ετών.
paren3
Ό,τι κι αν τους διδάξω δεν μαθαίνουν τίποτα. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω δεν θα γινόμουν μητέρα.
paren4
Ξέρω ότι είναι λάθος, αλλά μισώ τον γιο μου και την κόρη μου τόσο πολύ. Τους δίνω ό,τι ζητήσουν και εκείνα είναι αχάριστα. Θα 'πρεπε να τα δώσω για υιοθεσία.
paren5
Δεν μου αρέσει που το παραδέχομαι, αλλά μισώ τα παιδιά μου. Νοιώθω σαν να με έχουν παγιδεύσει σε μια ζωή που δεν ήθελα. Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που ήμουν ευτυχισμένη.
paren6
Κατά βάθος μισώ τα παιδιά μου. Καταστρέφουν τα πάντα και οι ικανότητές μου ως γονέα είναι χάλια. Δεν περνάει μέρα που να μην αναγκάζομαι να φτιάξω πράγματα που εκείνα χαλάνε.
paren7
Τα παιδιά μου δεν μου δίνουν τίποτα πέρα από βασανιστήρια. Με τρομάζει αυτό αλλά ένατε θα έφευγα αφήνοντάς τα πίσω χωρίς καμιά μεταμέλεια.
paren8
Ανυπομονώ να γίνουν 18 και να σταματήσω να είμαι αναγκασμένη από τον νόμο να τα φροντίζω.
paren9
Κάποιες φορές μισώ τα παιδιά μου. Μάλλον επειδή μου μοιάζουν στον πρώην σύζυγό μου τόσο πολύ...
paren2
Τα παιδιά μου δεν μου προσφέρουν τίποτα πέρα από άγχος. Νοιώθω ότι είμαι απαίσια μητέρα που αισθάνομαι έτσι.
paren10

Είμαι τόσο εξαντλημένη που κατά βάθος μισώ τα παιδιά μου. Είναι ο λόγος που πήρα βάρος και χάνω και τα μαλλιά μου.
 paren11
Μια άλλη μητέρα σκέφτεται να τα δώσει στον  μπαμπά τους για να τα μεγαλώσει εκείνος.
paren12
Κι άλλη μια γυναίκα τα θεωρεί υπεύθυνα για την  καταστροφή του γάμου της. Τα πηγαίναμε τόσο καλά με τον πατέρα τους, πριν γεννηθούν, εξομολογείται.

Για να προλάβουμε πάντως, αγανακτισμένες αντιδράσεις, κυρίως από όσους δεν έχουν γίνει ποτέ γονείς, αρκεί να αναφέρουμε ότι αυτές οι σκέψεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία – ευτυχώς – παραμένουν μόνο σκέψεις που περνούν από το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων που μεγαλώνουν παιδιά στους εξαντλητικούς ρυθμούς της σύγχρονης πραγματικότητας. Διαφορετικά, ο θεσμός της οικογένειας, θα είχε διαλυθεί προ πολλού...

Την τηλεοπτική μεταφορά του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» ανακοίνωσε επισήμως η εταιρεία Amazon η οποία απέκτησε τα δικαιώματα με δέσμευση για τουλάχιστον δύο σεζόν.
Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, η τηλεοπτική μεταφορά των περιπετειών στη Μέση Γη θα αφηγείται νέες ιστορίες που προηγούνται της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού (The Fellowship of the Ring), του πρώτου από τους συνολικά 3 τόμους, του επικού μυθιστορήματος.
Η παραγωγή θα γίνει από την Amazon Studios σε συνεργασία με τις Tolkien Estate and Trust, Harper Collins και New Line Cinema.
«Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που έχει κεντρίσει τη φαντασία γενιών φαν μέσα από τη λογοτεχνία αλλά και την μεγάλη οθόνη» δήλωσε η Sharon Tal Yguado, των Amazon Studios.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα κάνει πρεμιέρα η σειρά ούτε ποιοι θα πρωταγωνιστούν.

Λύση σε όσους ξεχνούν να πάρουν τα χάπια τους, είτε από καθαρή αμέλεια είτε σκόπιμα, υπόσχεται να φέρει ένα νέο επαναστατικό επίτευγμα: Το πρώτο «ψηφιακό» χάπι
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε την έγκρισή της για την κυκλοφορία του πρώτου ψηφιακού χαπιού, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό αισθητήρα. Με αυτό τον τρόπο, το ίδιο το φάρμακο «μαρτυράει» στο γιατρό ή στους συγγενείς, κάθε φορά που ο ασθενής δεν το παίρνει λόγω αφηρημάδας ή σκοπιμότητας.
Είναι γνωστό ότι σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους με βάση τη συνταγογράφηση των γιατρών, είτε επειδή είναι αμελείς, είτε επειδή δεν θέλουν να τα πάρουν παρά τις οδηγίες. Εξαιτίας αυτής της πρακτικής, πολλοί ασθενείς δεν θεραπεύονται σωστά, με συνέπεια ή φαρμακευτική θεραπεία τους να παρατείνεται ή τελικά να καθιστά αναγκαία την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει τεράστιες περιττές δαπάνες διεθνώς, που επιβαρύνουν τόσο τα δημόσια συστήματα υγείας όσο και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείς και οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι ασθενείς ήσαν συνεπείς.
Το πρώτο εγκεκριμένο ψηφιακό χάπι, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», είναι το αντιψυχωσικό Abilify MyCite, που θα συνταγογραφείται για ασθενείς με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και μείζονα κατάθλιψη. Όλες αυτές είναι παθήσεις στις οποίες συχνά ο ασθενής δεν τηρεί σωστά τη φαρμακευτική θεραπεία, είτε επειδή θέλει να αποφύγει τις παρενέργειες των φαρμάκων, είτε επειδή νομίζει ότι είναι υγιέστατος, είτε επειδή απλώς έχει παρανοϊκές σκέψεις ότι ο γιατρός θέλει να του κάνει κακό με τα χάπια.
Το ψηφιακό χάπι δημιουργήθηκε μετά από συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας Otsuka που κατασκευάζει το ευρέως συνταγογραφούμενο αντιψυχωσικό Abilify (του οποίου πρόσφατα έληξε η πατέντα και άρχισε η χρήση γενόσημων) και της τεχνολογικής εταιρείας Proteus Digital Health που ανέπτυξε τον ενσωματωμένο αισθητήρα, ο οποίος δημιουργεί ένα ηλεκτρικό σήμα, όταν έλθει σε επαφή με τα υγρά του στομάχου.
Μετά από μερικά λεπτά το σήμα ανιχνεύεται από ένα «ηλεκτρονικό τσιρότο», που εφαρμόζεται στα πλευρά του σώματος του ασθενούς και το οποίο πρέπει να αντικαθίσταται κάθε επτά μέρες. Το επίθεμα αυτό μεταβιβάζει μέσω Bluetooth τη μέρα και την ώρα της κατάποσης του χαπιού σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν συνεχή εικόνα του κατά πόσο ο ασθενής καταπίνει κανονικά το φάρμακό του.
Το Abilify MyCite θα κυκλοφορήσει εντός του 2018 σε άγνωστη τιμή έως τώρα (το κόστος του ασφαλώς θα επηρεάσει το πόσο ευρέως θα χρησιμοποιηθεί). Οι ασθενείς που θα πάρουν το ψηφιακό χάπι, θα υπογράφουν ένα έγγραφο ότι συναινούν προκειμένου οι γιατροί τους και έως τέσσερα άλλα συγγενικά ή οικεία πρόσωπα να ενημερώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για την μέρα και την ώρα που ο ασθενής καταπίνει το χάπι.
Παρόλο που η χρήση του ψηφιακού χαπιού απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς, ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανησυχίες για εισβολή του «Μεγάλου Αδλεφού» στο χώρο της ιατρικής, για παραβίαση της ιδιωτικότητας των ασθενών και για εξαναγκασμό πάνω τους να παίρνουν φάρμακα που δεν θέλουν. Ακόμη και ο πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης δρ Τζέφρι Λίμπερμαν, αφού ανέφερε ότι ο ίδιος και αρκετοί συνάδελφοί του θα ήθελαν να δοκιμάσουν το νέο χάπι, παραδέχθηκε ότι «θυμίζει βιοϊατρικό Μεγάλο Αδελφό».
Ήδη διάφορες εταιρείες αναπτύσσουν παρόμοια «έξυπνα» φάρμακα και άλλες συναφείς ψηφιακές φαρμακευτικές τεχνολογίες, που διασφαλίζουν ότι πράγματι ο ασθενής έβαλε το χάπι στη γλώσσα του και το κατάπιε. Σχετικές δοκιμές γίνονται σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, HIV, διαβήτη κ.α.
Τέτοιες καινοτομίες θεωρούνται πολύ χρήσιμες ιδίως για τους ηλικιωμένους που συχνά ξεχνούν τα χάπια τους, καθώς και για όσους πρέπει να πάρουν πολλά χάπια με συγκεκριμένη σειρά μέσα στη μέρα. Το ερώτημα όμως είναι πώς οι ίδιοι οι ασθενείς θα νιώθουν και πώς μπορεί να αντιδράσουν, γνωρίζοντας ότι το φάρμακο μέσα στο στομάχι τους στέλνει πίσω από την πλάτη τους κρυφά μηνύματα στο γιατρό τους…
πηγή:m.news247.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!