Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Βρέθηκε η πηγή του άγχους στον εγκέφαλοΚαλά νέα για όσους πάσχουν από αγχώδη συμπεριφορά: Τα «κύτταρα του άγχους» που εντόπισαν αμερικανοί ερευνητές στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου φαίνεται ότι μπορούν να ελεγχθούν μέσω φωτοθεραπείας.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Neuron, παρ’ όλο που η μελέτη έγινε σε εργαστηριακά ποντίκια, ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης της αγχώδους διαταραχής με την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπευτικών αγωγών.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Κολούμπια και Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποίησαν απεικόνιση ασβεστίου και εισήγαγαν μικροσκόπια μινιατούρες στους εγκεφάλους ποντικιών για να καταγράψουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ιππόκαμπου καθώς τα τρωκτικά κινούνταν στο περιβάλλον τους. Οι επιστήμονες είχαν δομήσει ειδικούς λαβυρίνθους όπου κάποιες δίοδοι οδηγούσαν σε ανοιχτούς ελεύθερους χώρους και πλατφόρμες, δηλαδή περιβάλλοντα που προκαλούσαν άγχος στα ποντίκια λόγω αυξημένης ευαλωτότητας σε εισβολής.

Όταν τα πειραματόζωα βρίσκονταν σε μη ασφαλές περιβάλλον, οι ειδικοί παρατηρούσαν ότι τα κύτταρα σε ένα τμήμα του ιππόκαμπου, το κοιλιακό CA1, ήταν υπερδραστήρια. Και όσο πιο αγχωμένα ήταν τα ποντίκια, τόσο πιο αυξημένη η νευρωνική δραστηριότητα. «Ονομάσαμε ‘κύτταρα άγχους’ τα συγκεκριμένα κύτταρα, επειδή δραστηριοποιούνταν μόνον όταν τα πειραματόζωα βρίσκονταν σε σημεία που τους δημιουργούσαν φόβο», εξηγεί η ερευνήτρια Ρενε Χεν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η πηγή των κυττάρων αυτών όπως προαναφέρθηκε εντοπιζόταν στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, μια περιοχή που μεταξύ άλλων ρυθμίζει τις ορμόνες που ελέγχουν τα συναισθήματα. Και επειδή η ίδια ρυθμιστική διαδικασία εντοπίζεται και στους ανθρώπους, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι νευρώνες του άγχους μπορεί να είναι μέρος και της βιολογίας του ατόμου. Ο εντοπισμός αυτών των κυττάρων ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες είναι ότι οι ειδικοί βρήκαν ήδη τρόπο ελέγχου των κυττάρων αυτών, τουλάχιστον στα τρωκτικά, σε σημείο που να αλλάζει η συμπεριφορά των πειραματόζωων.

Με τη χρήση οπτογενετικής, μιας τεχνικής που με μια δέσμη φωτός εστιάζει στα κύτταρα στην περιοχή vCA1, μπόρεσαν να σιγήσουν τα κύτταρα του άγχους και τα πειραματόζωα να επιδείξουν αυτοπεποίθηση και συμπεριφορά απαλλαγμένη από άγχος. Αλλάζοντας, δε, τις ρυθμίσεις στη δέσμη φωτός μπόρεσαν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα των κυττάρων, και τα τρωκτικά να επιδεικνύουν αγχώδη συμπεριφορά ακόμα και όταν βρίσκονταν σε ασφαλές περιβάλλον.

Τα κύτταρα αυτά αποτελούν τμήμα ενός εκτεταμένου δικτύου μέσω του οποίου τα τρωκτικά μαθαίνουν τη σχετική με το άγχος πληροφορία, πράγμα που σημαίνει ότι και άλλα νευρωνικά κύτταρα θα πρέπει να εντοπιστούν και να μελετηθούν.

Οι ερευνητές πάντως σκοπεύουν να μελετήσουν κατά πόσο η άσκηση ελέγχου στα κύτταρα άγχους στον ανθρώπινο εγκέφαλο μπορεί να ρυθμίσει τη συμπεριφορά του, όπως συνέβη στην περίπτωση των ποντικιών.
Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια συσκευή που πραγματικά «λύνει τα χέρια» όσων επιθυμούν να ζεστάνουν στα γρήγορα το φαγητό στο σπίτι ή στη δουλειά, ή ακόμη και να το μαγειρέψουν εκεί.
Ωστόσο έχει αποτελέσει κατά καιρούς αντικείμενο έντονων συζητήσεων σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές για τον οργανισμό μας, και αν υπάρχουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν ακολουθούμε τις οδηγίες λειτουργίας και επιβλέπουμε τα παιδιά μας, οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι ακίνδυνοι.
Παρ' όλα αυτά, αν ανήκετε σ αυτούς που κάνουν «κατάχρηση» του φούρνου μικροκυμάτων, προκειμένου να ζεστάνετε το οτιδήποτε, τότε καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε προτού «βομβαρδίσετε» με ακτινοβολία τις παρακάτω 4+1 συγκεκριμένες τροφές:
Μητρικό γάλα
Ένα βασικό όφελος του μητρικού γάλακτος είναι ότι παρέχει στο μωρό ουσίες που το βοηθούν να αναπτύσσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Πείραμα κατά το οποίο μητρικό γάλα ζεστάθηκε σε φούρνο μικροκυμάτων και σε άλλες συσκευές έδειξε ότι το γάλα που ζεστάθηκε σε φούρνο μικροκυμάτων είχε 18 φορές μεγαλύτερη ανάπτυξη του E-Coli. Ο φούρνος βοήθησε την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων για τα μωρά.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και υγιεινά λαχανικά τα οποία επιλέγουμε για το φαγητό μας κυρίως το χειμώνα. Ο τρόπος όμως που θα μαγειρευτεί μεταβάλλει και την ποιότητα του, καθώς ούτως ή άλλως από τη στιγμή που θα μαγειρευτεί αυτόματα θα χάσει κάποια θρεπτικά συστατικά του.
Ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι ο ατμός, καθώς έτσι χάνει μόλις το 11% των αντιοξειδωτικών του. Αν όμως δοκιμάσετε να το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων (σε περίπτωση που δεν το θέλετε κρύο) πρέπει να ξέρετε ότι θα χάσει το 97% των αντιοξειδωτικών του. Σαν να μην το φάγατε δηλαδή.
Κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα
Το να αγοράσετε κάποια κατεψυγμένα φρούτα και κυρίως λαχανικά είναι κάτι συνηθισμένο και ασφαλές. Εξαρτάται βέβαια πώς θα τα αποψύξετε. Ρώσοι ερευνητές μελέτησαν την απόψυξη φρούτων και λαχανικών σε φούρνο μικροκυμάτων και διαπίστωσαν ότι τα θρεπτικά συστατικά είχαν μετατραπεί σε καρκινογόνες ουσίες. Το καλύτερο θα είναι να τα αφήνετε σε έναν πάγκο να ξεπαγώσουν μόνα τους.
Κατεψυγμένο κρέας
Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων για να αποψύξουν το παγωμένο κρέας και κατόπιν να το μαγειρέψουν. Μερικοί φούρνοι περιστρέφονται κι άλλοι όχι με αποτέλεσμα το κρέας να μην αποψύχεται ομοιόμορφα και το εσωτερικό να παραμένει παγωμένο με αποτέλεσμα να το βάζουν να ζεσταθεί κι άλλο. Αυτό όμως βοηθά τα βακτήρια να αναπτυχθούν στο τμήμα που έχει αποψυχθεί εντελώς.
Επιπλέον Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων κάνει το κρέας να χάνει τη βιταμίνη Β12. Καλύτερα θα είναι να το αφήνετε να ξεπαγώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν το μαγειρέψετε.
Πιάτα καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη ή σε πλαστικό δοχείο
Υπάρχουν ειδικά σκεύη κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων και θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο αυτά για να μαγειρέψετε ή να ζεστάνετε ένα φαγητό. Όταν ζεσταίνετε φαγητά καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη, αυτή μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών. Επιπλέον τα πλαστικά δοχεία ή μεμβράνες μπορεί να απελευθερώσουν βλαβερές χημικές ουσίες στο φαγητό σας.

Ο κολοσσός της ψυχαγωγίας, Walt Disney κατέγραψε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και πωλήσεις, κυρίως λόγω των εσόδων του κινηματογραφικού βραχίονα και της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας της ταινίας υπερηρώων «Black Panther».

Η αύξηση των εσόδων της Walt Disney Co έφθασε το 9,1% το β’ τρίμηνο του 2018.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου (έως 31 Μαρτίου 2018) διαμορφώθηκαν στα 14,548 δισ. δολ. - 1,2 δισ. δολ. αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Τα καθαρά έσοδα της Disney αυξήθηκαν στα 2,94 δισ. δολάρια ή 1,95 δολάρια ανά μετοχή το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους από 2,39 δισ. δολάρια ή 1,50 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Σε κάθε τομέα καταγράφηκε αύξηση εσόδων, με τα περισσότερα κέρδη να προέρχονται από το στούντιο και τα θεματικά πάρκα ψυχαγωγίας. Τα έσοδα του κινηματογραφικού στούντιο αυξήθηκαν κατά 21% αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από έναν χρόνο. Τα θεματικά πάρκα και τα θέρετρα κατέγραψαν αύξηση 13% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Όχι, αυτό δεν είναι ένα νέο παιχνίδι που πρότεινε ο Q στον James Bond. Η Aston Martin, ο μεγάλος προμηθευτής του πράκτορα 007 από τη δεκαετία του 1960, αφήνει - κατ 'εξαίρεση - τον δρόμο για να ανακαλύψει το βυθό της θάλασσας.

Η βρετανική εταιρεία αυτοκινήτων αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα το πρώτο της μοντέλο ... υποβρύχιο. Αναπτύχθηκε από το Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την Triton Submarines, ειδικευμένη σε υποβρύχια οχήματα, το έργο μόλις ολοκλήρωσε τη φάση σχεδιασμού για να προχωρήσει στην παραγωγή του πρώτου αντιγράφου και μιας δημόσιας παρουσίασης πριν από το τέλος του έτους.

Το πρώτο Aston Martin με τρεις θέσεις

Με επιθετικές και κωνικές γραμμές, το υποβρύχιο, που ονομάζεται «Ποσειδώνας», παίρνει τους κώδικες των αυτοκινήτων της μάρκας. Με μπαταρία λιθίου, μπορεί να βυθιστεί μέχρι 500 μέτρα και να φτάσει ταχύτητα 5 κόμβων (10 km / h).

Για πρώτη φορά, ένα όχημα που φέρει το λογότυπο της Aston Martin θα μπορεί να μεταφέρει τρία άτομα (έναν πιλότο και δύο επιβάτες). Στο εσωτερικό, ο βρετανός κατασκευαστής έχει αφήσει επίσης το σήμα του, με καθίσματα από ίνες άνθρακα καλυμμένες με δέρμα. Όλα προστατεύονται από έναν γυάλινο θολό που προσφέρει 360 ° θέα σύμφωνα με τους σχεδιαστές της.

Το υποβρύχιο, που θα παράγεται σε περιορισμένες σειρές, θα γίνει το πιο ακριβό όχημα του εμπορικού σήματος με ανακοινωθείσα τιμή πώλησης μεγαλύτερη από 4 εκατομμύρια ευρώ. Θα εκθρονίσει το Aston Martin Valkyrie, αγωνιστικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από τη Red Bull Racing και ανακηρύχθηκε το γρηγορότερο αυτοκίνητο στον κόσμο.

Οι ηθοποιοί πρέπει να κάνουν θυσίες και να μειώσουν τις απολαβές τους εάν τάσσονται υπέρ της μισθολογικής ισότητας, είπε την Κυριακή από τις Κάννες η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ, στον απόηχο της ηχηρής παρέμβασης 82 γυναικών της 7ης Τέχνης κατά των διακρίσεων στη μεγάλη οθόνη.

«Οι παραγωγοί δεν είναι οι μοναδικοί που πρέπει να αντιδράσουν για να καλυφθεί το μισθολογικό χάσμα. Οι ηθοποιοί» πρέπει επίσης να το κάνουν, επισήμανε η Μεξικανή πρωταγωνίστρια, στο περιθώριο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Το Σάββατο βρισκόταν μεταξύ των 82 γυναικών που όλες μαζί έστειλαν από το κόκκινο χαλί το μήνυμα της «μισθολογικής ισότητας».

«Είναι καιρός πλέον να είναι γενναιόδωροι με τις ηθοποιούς» τόνισε η ίδια συμπληρώνοντας:

«Εάν ο προϋπολογισμός μιας ταινίας ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια δολάρια, ο άνδρας πρωταγωνιστής πρέπει να κατανοήσει ότι ζητώντας αμοιβή ύψους 9,7 εκατομμυρίων, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η μισθολογική ισότητα».

Σε μικροεπέμβαση υπεβλήθη η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ για την αντιμετώπιση ήπιου προβλήματος στο συκώτι της.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο της, η Μελάνια Τραμπ θα παραμείνει στο  Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο «Walter Reed» για το υπόλοιπο της εβδομάδας.
Οπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπός της, η Στέφανι Γκρίσαμ, η 48χρονη Τραμπ υπεβλήθη σε επέμβαση εμβολισμού, η οποία ήταν επιτυχής και χωρίς να παρουσιαστούν επιπλοκές: «Η Πρώτη Κυρία ανυπομονεί να αναρρώσει πλήρως ώστε να συνεχίσει το έργο της για λογαριασμό κάθε παιδιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Μάργκο Κίντερ έφυγε από τη ζωή στα 69 της χρόνια.
Η ηθοποιός είχε γίνει γνωστή με τον ρόλο της ως «Λόις Λέιν», στην πρώτη σειρά των ταινιών του «Σούπερμαν», στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και τις αρχές του ‘80.
Η Κίντερ είχε γεννηθεί στον Καναδά το 1948. Ο πρώτος της σημαντικός ρόλος ήταν στην ταινία «Quackser Fortune Has a Cousin in the Bronx», δίπλα στον Τζιν Γουάιλντερ, το 1970. Πρωταγωνίστησε δίπλα στον Κρίστοφερ Ριβ στην πρώτη ταινία «Σούπερμαν», που γνώρισε τεράστια επιτυχία, ενώ έπαιξε και στις τρεις επόμενες.
Συνέχισε να εργάζεται τη δεκαετία του ‘80, αλλά διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή, με αποτέλεσμα μια ταραχώδη προσωπική ζωή, αλλά και έναν νευρικό κλονισμό το 1996, όταν εξαφανίστηκε για τέσσερις ημέρες.
Είχε παντρευτεί τρεις φορές, ενώ απέκτησε μια κόρη, την Μάγκι.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!