Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Των θρησκειών τα παράλογα
Έχετε ακούσει για εξορκισμούς, για γυναίκες καλυμμένες με μαύρα υφάσματα από την κορυφή ως τα νύχια, για λιθοβολισμούς, ακόμα και για ανθρώπους που αυτομαστιγώνονται. Και νομίζατε πως αυτοί είναι, σε γενικές γραμμές, οι μεγαλύτεροι παραλογισμοί των σύγχρονων θρησκειών του πλανήτη. Νομίζατε. Αφήστε μας να σας διαφωτίσουμε.

Ρίψη... μωρών


Στην Maharashtra της Ινδίας, υπάρχει ένας πύργος 15 μέτρων, από τον οποίο αν πέσεις τους πρώτους μήνες της ζωής σου θα έχεις καλή τύχη για όλα τα επόμενα χρόνια. Την παράδοση ακολουθούν εδώ και 500 χρόνια Μουσουλμάνοι και Ινδουιστές της περιοχής, ρίχνοντας τα μωρά τους από την κορυφή του πύργου σε ένα τεντωμένο σεντόνι, το οποίο κρατούν άνδρες κοντά στο έδαφος.

Το piercing σε άλλο επίπεδο


Το "Garudan Thookkam" είναι μια θρησκευτική-καλλιτεχνική τελετή που πραγματοποιείται στους ναούς της θεάς Κάλι στη νότια Ινδία. Σε αυτήν, οι πιστοί μεταμφιέζονται στην Garuda, μια ινδική θεότητα, και χορεύουν έναν χορό, μετά το τέλος του οποίου οι πλάτες των πιστών Ινδουιστών τρυπιούνται με γάντζους για να κρεμαστούν με σχοινιά επάνω σε μια αυτοσχέδια «κούνια».


Η ταφή του ουρανού...


...Είναι το όνομα μιας νεκρώσιμης ακολουθίας του Θιβέτ, κατά την οποία το σώμα του νεκρού κόβεται σε συγκεκριμένα σημεία και τοποθετείται στην κορυφή ενός βουνού, εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης και τα ζώα, ιδίως τα αρπακτικά. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Θιβέτ ακολουθούν την βουδιστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία το ανθρώπινο σώμα είναι απλώς ένα δοχείο, το οποίο μπορεί να πεταχτεί όταν αδειάσει. Η συγκεκριμένη πρακτική απαγορεύτηκε κάποια στιγμή, μπορεί όμως ακόμα να πραγματοποιηθεί με την άδεια της οικογένειας του αποθανόντος.

Ένα πνεύμα στο σώμα μου


Οι πιστοί του (βαθύτατα παρερμηνευμένου) Voodoo στην Αϊτή θυσιάζουν ζώα –κοκόρια, κατά κανόνα– για να «ταΐσουν» τα πνεύματα, τα οποία υποτίθεται πως χάνουν την δύναμή τους με τον καιρό, και εξαρτώνται από τους ανθρώπους για να τραφούν. Κατά τη διάρκεια μιας θυσίας, οι πιστοί είναι πιθανό να καταληφθούν από το πνεύμα το οποίο ταΐζουν. Σε αυτήν την περίπτωση, το πνεύμα θα δώσει συμβουλές, θεραπείες ασθενειών και προφητείες για το μέλλον, με την φωνή του ανθρώπου μέσα από τον οποίο μιλάει. Ο «δαιμονισμένος» συχνά θα παρουσιάσει και σωματικά συμπτώματα, όπως βίαιες κινήσεις των χεριών και του άνω κορμού, ή μυϊκές συσπάσεις, πριν τελικά λιποθυμήσει.

Η βάφτιση... αντ’ αυτού


Οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι απόστολοι υπάρχουν και στον άλλο κόσμο, όχι μόνο στον δικό μας. Αυτοί μεταφέρουν το μήνυμα και τις διδαχές του Μορμονισμού στους νεκρούς που δεν είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν κατά την διάρκεια της ζωής τους. Αν κάποιος από αυτούς τους νεκρούς θελήσει να ασπαστεί τον Μορμονισμό, θα πρέπει να βαφτιστεί, και εφόσον δεν υπάρχει νερό στον άλλο κόσμο, ένας εν ζωή εθελοντής θα πρέπει να βαφτιστεί εδώ στον δικό μας για λογαριασμό του νεκρού.

Οι γυμνοί καλόγεροι


Οι μοναχοί του δόγματος Digambara του Ζαϊνισμού στην Ινδία απαρνούνται κάθε ιδιοκτησία, περιλαμβανομένων οποιουδήποτε είδους ρούχων. Κυκλοφορούν γυμνοί, πίνουν νερό μόνο από φυσικές πηγές και ζητιανεύουν για το φαγητό τους –το οποίο περιορίζεται αυστηρά σε ένα γεύμα την ημέρα. Για να μένουν, επίσης, πιστοί στο δόγμα της μη βίας, χρησιμοποιούν φτερά παγωνιού για να σκουπίζουν τον δρόμο μπροστά τους, ώστε να αποφύγουν την πιθανότητα να σκοτώσουν μυρμήγκια ή έντομα πατώντας τα.

Ας κυληθούμε στα αποφάγια


Μια παράδοση 400 χρόνων στην Ινδία θέλει τους πιστούς να κυλιούνται επάνω σε πλατανόφυλλα, στα οποία έχουν τοποθετηθεί αποφάγια από γεύματα Βραχμάνων. Η πρακτική αυτή υποτίθεται πως είναι θεραπευτική για κάθε πρόβλημα, πνευματικό, υγείας ή άλλο. Η κυβέρνηση της επαρχίας Karnataka δήλωσε πρόσφατα διατεθειμένη να τροποποιήσει το αμφιλεγόμενο έθιμο, τοποθετώντας επάνω στα φύλλα φαγητό που δεν έχει φάει προηγουμένως κανείς.

Γούρι! Γούρι!


Το να σε κουτσουλήσει περιστέρι είναι γούρι, επειδή –όπως εύκολα μαντεύετε– το περιστέρι συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα, και η «φώτιση» έρχεται πάντα από τον ουρανό. Έστω και με τη μορφή κουτσουλιάς.

Πηγή: Odee.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!